Domů > Zdravé recepty > Pečivo

Manakeesh Zaatar jinak

Uvařeno
bez mléka
bez vajec

Tento chlebík je výborný k hummusu, různým pomazánkám, dušené zelenině. Můžete si ho také rozkrojit a plnit, vše podle vaší fantazie.

Ingredience
Na těsto:
  • 250 g mouky T1 nebo pšeničné celozrnné polohrubé mouky
  • 140 g sójového jogurtu řeckého typu
  • 25 g oleje
  • sůl
  • voda podle potřeby
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička citrónové šťávy
Na potření:

Jsem otec 4 dětí, jsem velmi aktivní, sportuji, jezdím na kole v těžkém terénu, chodí...

Jak připravit libanonský chlebík s kořením Zaatar

  1. V míse smíchejte mouku, jogurt, prášek do pečiva, sůl, jedlou sodu, olej a citrónovou šťávu. Dobře promíchejte a poté postupně přidávejte vodu, abyste vytvořili velmi měkkou, ale tvarovatelnou směs.
  2. Odebírejte kousky těsta a rukama vytvořte placičky asi půl centimetru vysoké.
  3. Na pánev nalijte olej a dobře vymažte její povrch, vložte placičky do pánve, přikryjte pokličkou a na mírném ohni pečte tři minuty.
  4. Zatímco se placky pečou, smíchejte v misce koření s extra panenským olivovým olejem.
  5. Po třech minutách pečení koláčky otočte a pokračujte další 3 minuty.
  6. Po upečení ihned potřete olejem ochuceným kořením a podávejte.

Praktické

  • Placičky konzumujeme teplé.
  • Pokud máte připraveno a namícháno koření, je to rychlovka.
  • Pokud si melete mouku doma v mlýnku, z celého zrna, prosijte ji 2-3x přes moučné síto, mouka pak bude méně hrubá, s těstem se bude lépe pracovat a pečivo bude křupavější.

Obměna

  • Místo olivového oleje můžete na potření placek použít jakýkoliv váš oblíbený zdravý olej.

Děti

  • Pro malé děti vynecháme koření.

 

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

103 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dobrý večer,chlebík jsem zkusila bez koření a ze špaldové celozrnné hladké mouky ,je výborný

Dobré ráno všem. Recept vypadá opravdu lákavě. O víkendu vyzkouším. A jen pro mé upřesnění. Na pánev olej a vymazat, znamená že neplave v oleji a nesmaží se tedy. Je to tak? Vierko a jak chutnají za studena? Mě se totiž nikdy moji chlapi nesejdou doma v jeden čas.😐
Děkuji ti za úžasné recepty🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Rýžové krokety

Výborná bezlepková chuťovka, která chutná jak za tepla, tak i vychladlá. Vhodná je i jako pohoštění, na oslavu nebo jako svačinka do krabičky. Ke kroketám ...
klub
3
9

Podzimní dýňové galetky

Tyto dýňové galetky jsou výborné jako rychlé pohoštění, jsou typicky podzimní díky použití dýně. Náplň z ní je opravdu vynikající.

Dýnová italská piadina

Pokud máte rádi dýně, tak určitě vám zachutná i tento recept. Placička bude mít pěknou oranžovou barvu a sladší chuť. Bude se vám hodit jako příloha k zele...

Veganská pomazánka Tirokafteri

Tentokrát se podíváme do řecké kuchyně a vyzkoušíme recept na sýrovou pomazánku Tirokafteri, ovšem ve zdravější verzi bez sýra. Je skvělá na chleba, k plac...

Sušenky Ementál

Tyto sušenky mají s ementálem společné nejen ty díry, ale i sýrovou chuť, a to díky lahůdkovému droždí. Koření na posypání si klidně upravte podle chuti.

Pomazánka z fazolí a škumpy

Lahodný fazolový krém, kterému dává šmrnc koření sumah. Abyste dosáhli správné chuti, určitě ho z receptu nevynechávejte.