Domů > Zdravé recepty > Pečivo

Manakeesh Zaatar jinak

Uvařeno
bez mléka
bez vajec

Tento chlebík je výborný k hummusu, různým pomazánkám, dušené zelenině. Můžete si ho také rozkrojit a plnit, vše podle vaší fantazie.

Ingredience
Na těsto:
  • 250 g mouky T1 nebo pšeničné celozrnné polohrubé mouky
  • 140 g sójového jogurtu řeckého typu
  • 25 g oleje
  • sůl
  • voda podle potřeby
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička citrónové šťávy
Na potření:

Na začátku pro mě bylo důležité, aby děti nedostávaly za odměnu sladkosti a nejedly ve školce uzeniny. Jídlo však byl...

Jak připravit libanonský chlebík s kořením Zaatar

  1. V míse smíchejte mouku, jogurt, prášek do pečiva, sůl, jedlou sodu, olej a citrónovou šťávu. Dobře promíchejte a poté postupně přidávejte vodu, abyste vytvořili velmi měkkou, ale tvarovatelnou směs.
  2. Odebírejte kousky těsta a rukama vytvořte placičky asi půl centimetru vysoké.
  3. Na pánev nalijte olej a dobře vymažte její povrch, vložte placičky do pánve, přikryjte pokličkou a na mírném ohni pečte tři minuty.
  4. Zatímco se placky pečou, smíchejte v misce koření s extra panenským olivovým olejem.
  5. Po třech minutách pečení koláčky otočte a pokračujte další 3 minuty.
  6. Po upečení ihned potřete olejem ochuceným kořením a podávejte.

Praktické

  • Placičky konzumujeme teplé.
  • Pokud máte připraveno a namícháno koření, je to rychlovka.
  • Pokud si melete mouku doma v mlýnku, z celého zrna, prosijte ji 2-3x přes moučné síto, mouka pak bude méně hrubá, s těstem se bude lépe pracovat a pečivo bude křupavější.

Obměna

  • Místo olivového oleje můžete na potření placek použít jakýkoliv váš oblíbený zdravý olej.

Děti

  • Pro malé děti vynecháme koření.

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

109 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dobrý večer,chlebík jsem zkusila bez koření a ze špaldové celozrnné hladké mouky ,je výborný

Dobré ráno všem. Recept vypadá opravdu lákavě. O víkendu vyzkouším. A jen pro mé upřesnění. Na pánev olej a vymazat, znamená že neplave v oleji a nesmaží se tedy. Je to tak? Vierko a jak chutnají za studena? Mě se totiž nikdy moji chlapi nesejdou doma v jeden čas.😐
Děkuji ti za úžasné recepty🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Rýžové krokety

Výborná bezlepková chuťovka, která chutná jak za tepla, tak i vychladlá. Vhodná je i jako pohoštění, na oslavu nebo jako svačinka do krabičky. Ke kroketám ...

Podzimní dýňové galetky

Tyto dýňové galetky jsou výborné jako rychlé pohoštění, jsou typicky podzimní díky použití dýně. Náplň z ní je opravdu vynikající.

Dýnová italská piadina

Pokud máte rádi dýně, tak určitě vám zachutná i tento recept. Placička bude mít pěknou oranžovou barvu a sladší chuť. Bude se vám hodit jako příloha k zele...

Veganská pomazánka Tirokafteri

Tentokrát se podíváme do řecké kuchyně a vyzkoušíme recept na sýrovou pomazánku Tirokafteri, ovšem ve zdravější verzi bez sýra. Je skvělá na chleba, k plac...

Sušenky Ementál

Tyto sušenky mají s ementálem společné nejen ty díry, ale i sýrovou chuť, a to díky lahůdkovému droždí. Koření na posypání si klidně upravte podle chuti.

Pomazánka z fazolí a škumpy

Lahodný fazolový krém, kterému dává šmrnc koření sumah. Abyste dosáhli správné chuti, určitě ho z receptu nevynechávejte.