pečivo
Slané hospodské tyčinky
Věrná kopie klasických hospodských tyčinek ve zdravé verzi kynuté za pomocí tradičního kvásku. Skvělé slané občerstvení na oslavy, jako svačinka nebo jen tak na...
Bezlepkové semínkové trojhránky
Přirozeně bezlepkové trojhránky jsou skvělou alternativou k pečivu, hodí se i na oslavy jako slané občerstvení místo slaných tyčinek a krekrů.
Dýňový chléb z kvásku
Milujete dýně? Pak si zamilujete i tento po dýni lehce nasládlý chléb. My se celý rok těšíme, až začne sezóna dýní a budeme si...
Tchýniny jazyky
Jednoduchý a rychlý recept na slané pohoštění jsme si typický pro piemontskou gastronomickou tradici. Na rozdíl od originálního receptu zde není použito droždí ani...
Coca Cola Zero – 0 % cukru a kofeinu, 100 %...
Na Coca Colu mnoho lidí nedá dopustit. Má sladkou chuť, kterou máme rádi, a díky kofeinu nás nakopne. Všichni víme, že není dvakrát zdravá,...
Italská focaccia s aromatickými bylinkami a olejnatými semeny
Focaccia je takovým symbolem Itálie. Skvěle nahradí pečivo. Je dobrá se vším a je dobrá i samotná. Je dobrá teplá, je dobrá i vychladlá....
Zdravá strava a cestování – 1. díl (pečivo)
Rádi cestujete a přitom chcete jíst zdravě? Žádný problém! My také cestujeme rádi a často a v tomto našem vychytaném cestovatelském speciálu se s...
Snídaně s glyfosátem. Máme se bát?
Nikdo z nás samozřejmě nechce snídat chemickou látku na hubení plevele. Víte však, že právě glyfosát byl nalezen v 95% rozšířených cereálií v USA,...
Kváskový celozrnný mazanec (vegan)
Nadýchaný velikonoční mazanec zcela bez cukru, vajec a mléka si můžete připravit snadno doma. Kupované mazance z bílé mouky strčí tenhle poctivě kynutý do...
Velikonoční mazanec bez cukru, vajec a mléka (vegan)
Co by to bylo za Velikonoce bez tradičního mazance? Tento mazanec z lievito madre kvásku a špaldové mouky je voňavý a nadýchaný. Neobsahuje cukr,...
Neshánějte droždí, není potřeba!
Droždí není zdravé. Mnohem lepší pro naše trávení je používat kvásek. Ten má dokonce řadu zdravotních výhod. Z kvásku děláme knedlíky, koláče, chleby, bábovky,...
Bezpracný multisemínkový nekynutý chleba (bez mouky)
Výborný, sytý a rychlý chléb plný semínek, který chutná malým i velkým. Je výborný jen tak samotný, namazaný, k polévce, jako topinka i jako...
Tyto živiny vám chybí, když jíte běžnou stravu. Jak to změnit?
Když člověk vyřadí běžné potraviny a začne jíst zdravěji, často ho ostatní (včetně lékařů) upozorňují, že by mu mohli chybět různé živiny. To by...
Mouky, jak se v nich vyznat a k čemu je použít
Když se řekne slovo mouka, vybaví se vám určitě spousta různých druhů - špaldová, celozrnná, bílá, chlebová, bezlepková, hrachová, mandlová... Ale vyznáte se v...
Rýma: Proč ji máme a jak se jí zbavit u dospělých...
Rýma je nejčastějším onemocněním dětí i dospělých. Co je její hlavní příčinou? Proč se objevuje, jak ji alternativně, jak ji léčit u dětí, jak...
Nejrychlejší vegan pizza – hotová do 15 minut
Máte chuť na pizzu? Můžete ji mít do 15 minut a ještě zdravě - bez bílé mouky, živočišných výrobků i droždí. Skvělé občerstvení na...
Návod, jak v dnešní době vybírat zdravé potraviny
Přibývá důkazů, že kvalita potravin má na nás mnohem zásadnější zdravotní dopad než poměr jednotlivých makroživin. Konzumace vysoce zpracovaných potravin v posledních letech výrazně...
Domácí plněný celozrnný pita chléb
Fast food ve zdravé podobě? To je tato domácí celozrnná plněná pita. Potěšíte s ní třeba jako svačinka vašeho školáka :-)
Poznej své trávení: od úst až po konečník (2. část)
Zažívací systém a strava, která jím pochází, vyživuje nejen naše tělo, ale má zásadní vliv i na naši psychiku. Pokud tedy chceme získat maximum...
Cereální kváskový chléb Bezlepkáč
Miluji tu vůni a chuť domácího chleba. Ta křupavá kůrka, obláčkově nadýchaná střídka, nakyslá chuť po kvásku... Právě takový je tento cereální kváskový bezlepkový...
Kukuřičný kváskový chléb
Pokud už nechcete kupovat nezdravé pečivo ze supermarketu, udělejte si domácí chlebík. Tento je díky kukuřičné mouce krásně nadýchaný.
13 chyb v jídelníčku, které nás drží od vysněné postavy i...
Většina lidí cítí, že potřebují udělat ve stravě změnu, ale většinou neví, jak začít. Někdy se mylně domnívají, že řešením je vynechat maso, vejce...
Kvásková celozrnná kynutá pizza
Jde to! Zdravá a opravdu dobrá pizza. Kynutá kváskem, ze špaldové mouky a obložená samými dobrotami. Skoro jako originál. Zkuste ji na víkend pro...
Jídlo jako lék: naučte se rozpoznat potraviny dle JIN a JANG...
Které potraviny jsou JANG a které JIN? V této tabulce se naučíme rozpoznávat ty, které jsou extrémní. A naopak zjistíme, které jsou harmonické a...
Kváskový chléb bude i ten, který obsahuje přídatné látky. Říká nová...
Ministerstvo zemědělství přišlo s novou vyhláškou týkající se požadavků na obilné výrobky, těstoviny, pekařské a cukrářské výrobky a těsta. Kromě dobré zprávy, že trouba...
Tmavé pečivo není vždy celozrnné. Jak rozeznat zdravé pečivo?
Pokud chceme začít se zdravým životním stylem nebo chceme zhubnout, obvykle začínáme výměnou bílého pečiva za celozrnné. Celozrnné pečivo obsahuje spoustu vlákniny i mikroživin....
Kvašené chlebové placky
Zbyl vám kvásek nebo kváskové těsto? Připravte si na pánvi tyto skvělé chlebové placky! Jsou nadýchané jako lívance, ale s tou pravou chlebovou chutí...
Nadýchané špaldové rohlíky z LM kvásku
Výtečné vegan nadýchané celozrnné rohlíky ze špaldové mouky a z lievito madre kvásku.
Máte akné? Vyřaďte tyto potraviny
Akné patří mezi nejčastější kožní nemoci, a to nejen v pubertě. Zhruba 10 % z nás se s pupínky setkává prakticky po celý život....
Bezlepkový kváskový trdelník
Také se vám vždy na trzích sbíhají sliny na tradiční staročeský trdelník? Teď si ho můžete dopřát ve zdravé bezlepkové verzi, zcela bez cukru...
Bezlepková dieta: moderní šílenství nebo nutnost?
Slovo bezlepkový se stává moderním. Celiaků přibývá. Je opravdu nutné vyloučit lepek z našich jídelníčků? Změnila se tolik dnešní pšenice? Anebo jsme se snad...
Víte, jak vypadá zdravý jídelníček?
Jak na nás působí potraviny
Každá potravina nám dává nějaké živiny (cukry, tuky, bílkoviny, minerály, vlákninu), navíc také chemické přísady, kterými je zpracována. Svoji roli...
Bezlepková dieta: od A po Z
Počet celiaků a lidí, kteří ze zdravotních důvodů musí dodržovat bezlepkovou dietu, celosvětově roste. Víte, jaké jsou příznaky celiakie a jak se léčí? Mnoho...
Jedlá soda, nebo kypřící prášek? Co je lepší?
Kypřící prášek i jedlá soda mají stejnou funkci. Používají se k nakypření, odlehčení a zvětšení objemu do těst na pečivo a buchty, podobně jako droždí...
Toto všechno s námi dělají moderní potraviny
Zaměřili jsme se na 7 nejčastěji konzumovaných moderních vynálezů potravinářského průmyslu a jaké mají dopady na naše tělo! Nejíte je náhodou také?
10 tipů, jak jednoduše snížit denní příjem soli
Jedna čajová lžička (5 g). To je maximální doporučená denní dávka soli pro dospělého člověka. Tuto hranici ale každý den několikanásobně překračujeme, když konzumujeme...
Máte pár kilo navíc? Tipy, jak se jich zbavit a začít...
Zaměřte se na nezpracované potraviny
Snažte se nekonzumovat téměř žádné průmyslově zpracované potraviny (fast foody, hotová jídla, veškeré polotovary, sušenky, dezerty a sladkosti, bílé pečivo...
Mrkvovo-pohankové placky (bezlepkové)
Bezlepkové pohankové placky s mrkví jsou díky pohance krásně křupavé a skvěle nahradí běžné pečivo.
8 potravin, které škodí vaší pleti
Tvoří se vám neustále dokola pupínky a akné? Kamenem úrazu může být některá z těchto potravin, kterou často konzumujete. Vzhled pleti totiž odráží váš...
Kynuté kváskové šátečky s jablečnou náplní
Zdravé sváteční šátečky z celozrnné mouky kynuté pomocí tradičního kvásku, zcela bez cukru, mléka a vajec. Výborné jsou naplněné jablečnou náplní se skořicí a...
Nápoje – kolik, jak, kdy a co pít
Co je vhodné pít v létě a co v zimě? Kolik je to správné množství? Jak poznáme, zda pijeme málo či se přepíjíme? Jakou...
Kynuté sladké hřebeny z kvásku
Výborné slaďoučké kváskové hřebínky zcela bez cukru. Vyrobeny tradiční metodou kynutí za pomocí kvásku, díky kterému jsou lépe stravitelné a mnohem zdravější než ty...
Kvásková celozrnná vánočka (vegan)
Nadýchaná, voňavá a výborná kvásková vánočka zcela bez cukru, vajec, mléka a živočišných produktů. Bez vánočky nejsou Vánoce! Ale my ji máme rádi kdykoliv...
Podvody v supermarketu: kvasový a kváskový chléb
Kupujete si kváskové chleby ze supermarketů a myslíte si, že je výrobci kvasí stejně, jako tomu bylo za našich předků? Pak budete možná překvapeni,...
Slané preclíky
Milovala jsem slané hospodské tyčinky a preclíky. Tak jsem vytvořila jejich věrnou kopii, ale ve zdravé verzi z celozrnné mouky a za pomocí tradičního...
Slané křupavé krekry
Chybí vám křupavé pečivo nebo hospodské tyčinky? Pak rozkvašte kvásek a pusťte se do těchto jednoduchých, extra křupavých a tuze dobrých chlebíčků nebo tyčinek...
Nebezpečný akrylamid v běžných potravinách, které jíme. Jak se mu vyhnout?
Máte rádi křupavé hnědé kůrky pečiva? Dobře propečené hranolky nebo čipsy? Sice nám chutnají, ale jejich častá konzumace může mít neblahé účinky na naše...
Vícezrnný kváskový proteinový chléb (bez lepku, vegan)
Vláčný, měkkoučký, nadýchaný a díky kvásku příjemně nakyslý bezlepkový chléb. Obsahuje všechny potřebné aminokyseliny pro efektivní nabírání svalové hmoty a obecně výživu těla a...
Proteinový quinoa chléb (bez lepku, bez mouky, vegan)
Tento chléb obsahuje díky použitým surovinám všechny esenciální aminokyseliny a živiny pro růst svalů a energii na cvičení. Není suchý, ani drolivý, jak bezlepkové...
Lepek v těhotenství způsobuje u dětí cukrovku
Dánští vědci prokázali, že těhotné ženy, které jedí ve větším množství lepek z bílé mouky, rodí častěji děti s diabetem. Tedy závažnou formou cukrovky...
Ořechový kváskový chléb
Máte doma letošní vlašské ořechy? Použijte je do domácího kváskového chleba! Není nad domácí vláčný a mokrý kváskový chléb s kousky křupavých vlašských ořechů....
Top 20 nejvíce návykových jídel. Víte, která to jsou?
Existují nezdravá jídla, kterých se nemůžeme zbavit. Máme na nich závislost a při jejich vynechání pociťujeme abstinenční příznaky. Víme, čím to je a víme,...
Kváskový chléb strakatá „Milka“
rozkvas:
20 g aktivního kvásku
150 g celozrnné žitné mouky
150 g vody
těsto:
rozkvas
250 g celozrnné pšeničné mouky (lze napůl s...
Bezlepkové indické Čapátí placky
Placky Čapátí jsou hned po rýži nejčastější přílohou podávanou v Indii. Podávají se ke kari, dhálu a dalším kořeněným pokrmům podobně, jako u nás...
Nenápadná droga jménem glukózo-fruktózový sirup. Máte ji také v jídelníčku?
Čím dál tím více potravin se sladí místo klasického cukru glukózo-fruktózovým sirupem. Leckomu to možná bude znít zdravěji a zajásá, že výrobci konečně přestali...
Jak vařit bez sóji
Sója je potravina opěvovaná i kritizovaná. Najdeme ji téměř ve všech běžných potravinách a zdravé výživy ji nabízejí v nejrůznějších formách od sojového mléka,...
Krutony z kváskového chleba
Krutony jsou oblíbená klasika jak do polévek, tak také do salátů - tradičně třeba do salátu Caesar. Tyto jsou v light verzi zcela bez...
Kváskové burgerové housky
Pro dobrý hamburger je třeba i křupavá a chuťově luxusní houska. Většina kupovaných housek je ale ze zmražených polotovarů, plné éček a chuťově se...
Složení pečiva ze supermarketů. Víte, co kupujete?
Dáváte při nákupu přednost tmavému pečivu se semínky? Věříte, že je zdravější než bílé a nosíte ho domů své rodině? Víte, že některé obsahuje až 50 ingrediencí a z toho...
Jiné těhotenství s Jíme Jinak (Neli, 28 let)
Rozhodla jsem se s vámi podělit o svojí zkušenost, milé těhulky. Jsem těhotná potřetí a mám zajímavé srovnání těhotenství na JJ a bez. Prozradím...
Jak skladovat pečivo
Téma jak nakupovat bez igelitových tašek a bez mikrotenových sáčků vás zaujalo. Někdo se ptal, jak ne pečivo, tak přidávám ještě jednu hezkou trošku...
Jak používat obilné vločky
Svačina do skleničky
Do uzavíratelné skleničky nasypte vrstvu vloček (těch, které se nemusejí vařit – drobnější ovesné, pohankové…), přidejte oříšky a semínka, zalijte vrstvou rostlinného jogurtu (část můžete ochutit karobem...
Teplý fazolový salát se zeleninou
Velké bílé fazole patří k mým luštěninovým favoritům. Když jich udělám moc, připravím z nich druhý den výborný teplý salát. Je to rychlovka, která...
Proč je kvásek lepší než droždí – 1.díl
Víte z čeho se vyrábí droždí? Zajímá vás, jaký je rozdíl mezi pečením z droždí a pečením z kvásku. Jaký vliv to má na...
Chleba, co se šklebí
Občas se nám taky něco nepovede. Třeba tenhle chleba určený na narozeninovou oslavu se nepovedl vůbec. Ale když jsem ho ráno rozkrojila, všechny rozesmál...
Ještě jednou lepek
Známé osobnosti výživového poradenství a odborníky na bezlepkovou stravu MUDr. Vladimíru Strnadelovou a Jana Zerzána jsme požádali o příspěvek ve formě odpovědí na otázky:...
Od 14 let jím jinak – rozhovor s Evou (21let)
Eva přišla k jinému jídelníčku ve 14 letech díky mamince. V rozhovoru s ní se dozvíte, jak změnu jídelníčku přijímala a co na to...
Jak zastavit průjem u dětí
Proč vznikají průjmy, jak postupovat a jak jim předcházet? Kdy se dá průjem zvládnout doma a jak, kdy už je potřeba jít k lékaři a...
Strava a civilizační choroby – 3. díl
Tato přednáška s MUDr. Strnadelovou a Janem Zerzánem je o základu stravy, o tom, jak funguje naše trávení a co potřebuje pro správnou funkci. Vysvětlují, jaké potraviny...
Kvásek, jeho život a dílo
Jen málokterá potravina v sobě symbolizuje mnohotvárnost stvoření tak jako kvásek. Neuškodí proto, když si na něj nejen napíšeme návod, ale také se zamyslíme nad...