Domů Téma Pečivo

pečivo

Kynuté sladké hřebeny z kvásku

Výborné slaďoučké kváskové hřebínky zcela bez cukru. Vyrobeny tradiční metodou kynutí za pomocí kvásku, díky kterému jsou lépe stravitelné a mnohem zdravější než ty...

Slané hospodské tyčinky

Věrná kopie klasických hospodských tyčinek ve zdravé verzi kynuté za pomocí tradičního kvásku. Skvělé slané občerstvení na oslavy, jako svačinka nebo jen tak na...

Kvásková celozrnná vánočka (vegan)

Nadýchaná, voňavá a výborná kvásková vánočka zcela bez cukru, vajec, mléka a živočišných produktů. Bez vánočky nejsou Vánoce! Ale my ji máme rádi kdykoliv...

Podvody v supermarketu: kvasový a kváskový chléb

Kupujete si kváskové chleby ze supermarketů a myslíte si, že je výrobci kvasí stejně, jako tomu bylo za našich předků? Pak budete možná překvapeni,...

Slané křupavé krekry

Chybí vám křupavé pečivo nebo hospodské tyčinky? Pak rozkvašte kvásek a pusťte se do těchto jednoduchých, extra křupavých a tuze dobrých chlebíčků nebo tyčinek...

Mouky, jak se v nich vyznat a k čemu je použít

Když se řekne slovo mouka, vybaví se vám určitě spousta různých druhů - špaldová, celozrnná, bílá, chlebová, bezlepková, hrachová, mandlová... Ale vyznáte se v...

Nebezpečný akrylamid v běžných potravinách, které jíme. Jak se mu vyhnout?

Máte rádi křupavé hnědé kůrky pečiva? Dobře propečené hranolky nebo čipsy? Sice nám chutnají, ale jejich častá konzumace může mít neblahé účinky na naše...

Vícezrnný kváskový proteinový chléb (bez lepku, vegan)

Vláčný, měkkoučký, nadýchaný a díky kvásku příjemně nakyslý bezlepkový chléb. Obsahuje všechny potřebné aminokyseliny pro efektivní nabírání svalové hmoty a obecně výživu těla a...

Dýňový chléb z kvásku

Milujete dýně? Pak si zamilujete i tento po dýni lehce nasládlý chléb. My se celý rok těšíme, až začne sezóna dýní a budeme si...

Proteinový quinoa chléb (bez lepku, bez mouky, vegan)

Tento chléb obsahuje díky použitým surovinám všechny esenciální aminokyseliny a živiny pro růst svalů a energii na cvičení. Není suchý, ani drolivý, jak bezlepkové...

Lepek v těhotenství způsobuje u dětí cukrovku

Dánští vědci prokázali, že těhotné ženy, které jedí ve větším množství lepek z bílé mouky, rodí častěji děti s diabetem. Tedy závažnou formou cukrovky...

Ořechový kváskový chléb

Máte doma letošní vlašské ořechy? Použijte je do domácího kváskového chleba! Není nad domácí vláčný a mokrý kváskový chléb s kousky křupavých vlašských ořechů....

Top 20 nejvíce návykových jídel. Víte, která to jsou?

Existují nezdravá jídla, kterých se nemůžeme zbavit. Máme na nich závislost a při jejich vynechání pociťujeme abstinenční příznaky. Víme, čím to je a víme,...

Kváskový chléb strakatá “Milka”

rozkvas: 20 g aktivního kvásku 150 g celozrnné žitné mouky 150 g vody těsto: rozkvas 250 g celozrnné pšeničné mouky (lze napůl s...

Bezlepkové indické Čapátí placky

Placky Čapátí jsou hned po rýži nejčastější přílohou podávanou v Indii. Podávají se ke kari, dhálu a dalším kořeněným pokrmům podobně, jako u nás...

Nenápadná droga jménem glukózo-fruktózový sirup. Máte ji také v jídelníčku?

Čím dál tím více potravin se sladí místo klasického cukru glukózo-fruktózovým sirupem. Leckomu to možná bude znít zdravěji a zajásá, že výrobci konečně přestali...

Jak vařit bez sóji

Sója je potravina opěvovaná i kritizovaná. Najdeme ji téměř ve všech běžných potravinách a zdravé výživy ji nabízejí v nejrůznějších formách od sojového mléka,...

Snídaně s glyfosátem. Máme se bát?

Nikdo z nás samozřejmě nechce snídat chemickou látku na hubení plevele. Víte však, že právě glyfosát byl nalezen v 95% rozšířených cereálií v USA,...

Kváskové burgerové housky

Pro dobrý hamburger je třeba i křupavá a chuťově luxusní houska. Většina kupovaných housek je ale ze zmražených polotovarů, plné éček a chuťově se...

Zdravá strava a cestování – 1. díl

Také se vzdáváte cestování kvůli tomu, že si myslíte, že se nedá skloubit jíst jinak a cestovat? Přitom zdravé cestování není zase taková věda,...

Složení pečiva ze supermarketů. Víte, co kupujete?

Dáváte při nákupu přednost tmavému pečivu se semínky? Věříte, že je zdravější než bílé a nosíte ho domů své rodině? Víte, že některé obsahuje až 50 ingrediencí a z toho...

Jiné těhotenství s Jíme Jinak (Neli, 28 let)

Rozhodla jsem se s vámi podělit o svojí zkušenost, milé těhulky. Jsem těhotná potřetí a mám zajímavé srovnání těhotenství na JJ a bez. Prozradím...

Jak skladovat pečivo

Téma jak nakupovat bez igelitových tašek a bez mikrotenových sáčků vás zaujalo. Někdo se ptal, jak ne pečivo, tak přidávám ještě jednu hezkou trošku...

Teplý fazolový salát se zeleninou

Velké bílé fazole patří k mým luštěninovým favoritům. Když jich udělám moc, připravím z nich druhý den výborný teplý salát. Je to rychlovka, která...

Proč je kvásek lepší než droždí – 1.díl

Víte z čeho se vyrábí droždí? Zajímá vás, jaký je rozdíl mezi pečením z droždí a pečením z kvásku. Jaký vliv to má na...

Chleba, co se šklebí

Občas se nám taky něco nepovede. Třeba tenhle chleba určený na narozeninovou oslavu se nepovedl vůbec. Ale když jsem ho ráno rozkrojila, všechny rozesmál...

Ještě jednou lepek

Známé osobnosti výživového poradenství a odborníky na bezlepkovou stravu MUDr. Vladimíru Strnadelovou a Jana Zerzána jsme požádali o příspěvek ve formě odpovědí na otázky:...

Strava a civilizační choroby – 3. díl

V této části přednášky mluví MUDr. Strnadelová a Jan Zerzán o základu stravy, o tom, jak funguje naše trávení a co potřebuje pro správnou funkci. Vysvětlují, jaké...

Kvásek, jeho život a dílo

Jen málokterá potravina v sobě symbolizuje mnohotvárnost stvoření tak jako kvásek. Neuškodí proto, když si na něj nejen napíšeme návod, ale také se zamyslíme nad...

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?