Nenechte se mýlit vzhledem ani chutí. Tahle dobrota sice jako vejce chutná, ale žádné tam není. Nebude vám po jídle těžko a přitom si skvěle pochutnáte. Navíc rozšíříte svůj kuchařský repertoár o další rychlovku.
Ingredience
pro 4 porce
- 1 balíček tofu natural (cca 200 g)
- 2 červené cibule
- 1 mrkev
- 1/2 pórku
- kus máslové dýně
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička černé soli (může být bílá)
- 1/2 lžičky celého kmínu
- 1/4 lžičky kurkumy
- trochu vody na podlití
- čerstvý koriandr
Jak připravit míchaná tofíčka
- Očistíme a na drobno pokrájíme zeleninu, jen cibuli necháme na větší kousky.
- Ve woku rozpálíme olej, vložíme cibuli, posolíme a v rukách nadrobíme tofu na maličké kousky.
- Posypeme kmínem a kurkumou, promícháme a přidáme zbývající zeleinu.
- Restujeme společně pár minut, podlijeme, přiklopíme a necháme pod pokličkou podusit.
- Po deseti minutách ověříme, zda je dýně měkká a buď vypneme nebo ještě trochu podlijeme a necháme pár minut dusit. Záleží, jak čerstvou máme dýni.
- Hotovou směs posypeme čerstvým koriandrem.
Praktické
- Černou sůl zde používáme proto, že vůní a chutí silně připomíná vejce. Ale bez obav použijte i klasickou, která není tak aromatická, svůj úkol zde splní tofu a jeho konzistence.
Obměna
- Koření můžete nahradit jinými oblíbenými bylinkami.
- Zeleninu vyměňte podle sezóny.
Kombinujeme
- Zeleninová směs s tofu už potřebuje jen zástupce obilí, pokud chceme dostat kompletní talíř. Přidejte proto jakékoli vařené obilí nebo zkuste směs podávat s těstovinami.
Děti
- Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1 roku, pokud nedáme koření a šetříme se solí.
Tak tohle jídlo bylo obrovské překvapení, bála jsem se, že to nebude dobré, ale opak je pravdou. Zbytek vajec jsem rozmixivala a pomazanku jsme měli k snídani s kváskovým chlebem:-)
Moc nás těší, že to bylo překvapení z kategorie příjemných, Lenko 😉👍 Děkujeme za pochvalu 😍
Juhuu, úspěch u manžela! Chutná to prý trošku jako smaženice a prý: „A co je tam to Tofu?“. Syn mu ukázal a on: „Cože? To, co vypadá jako vajíčka? Já jsem si myslel, že jsou to vajíčka! Asi proto mi to chutná.“ 😄
Bezva, pridej houby a bude i smazenice 😀👍
Ahoj děvčata,
tak tohle je opravdu velká pochoutka. Navíc s grilovanou polentou!! Rychlé, pikantní, velmi chutné!
Díky
Jsme rádi, že chutná 👍
Osmažila jsem pórek s ředkvičkama na tenké plátky, na to dala chilli tofu rozmačkané vidličkou (radili na jiném serveru a přišlo mi to ryhlejší než ruční drobení). Okořenila jsem podle vás kombinací kmín, kurkuma a kala namak a bylo to super.
Recept určitě někdy zopakujeme, možná vyzkouším zase jiný druh tofu.
Pěkná pikantní verzička :-)
To bílé tofu, které se má uvařit nebo prostě tepelně opracovat před konzumací se taky má jíst teplé? Nevadí, když vystydne?
Já mám ráda všechno jídlo horké, ale nevadí, když vystydne ;-) Z tofu se dělají i pomazánky, co se chladí v lednici, takže to není problém, když vás nezebe :-)
Jé, podobný recept dělám už dlouho, jen nedávám pórek, to by děti nejedly. Na závěr do toho vždycky vmíchám na kostičky nakrájený a orestovaný polentový knedlík, takže mám takové „knedlíky s vajíčkem“. K tomu kvašená okurka. Mňam, výborná kompletní rychlovka k večeři. Zvlášť když mi zbyde v lednici kus kupovaného polentového knedlíku.
To je výborný nápad s tou polentou a knedlíky s vajíčkem jsem milovala a někdy se mi po nich stýská, takže to určitě moc ráda vyzkouším.