Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Jednoduché domácí tofu zcela bez sóji

Uvařeno
bez lepku
bez sóji

Rychlá a k výrobě jednoduchá verze domácího tofu zcela bez sóji i lepku. Stačí vám k tomu 1 ingredience, kterou určitě máte ve spíži a voda. Toto tofu může být pokaždé jiné. Variant dochucení je totiž nespočet.

Ingredience
na 2 cihličky
  • 200 g cizrny
  • 550 ml vody
  • (volitelně: sůl, koření či bylinky na ochucení, kurkuma na obarvení)

K účasti na programech Jíme Jinak mě motivovaly naše děti a jejich partneři, kteří se stravují jinak už dávno a já js...

Jak připravit cizrnové tofu

  1. Namočíme cizrnu do většího množství vody na minimálně 5 hodin (klidně přes noc).
  2. Vodu slijeme přes sítko do dřezu. Cizrnu uchováme.
  3. Slitou cizrnu dáme do blenderu s 550 ml vody a zcela dohladka rozmixujeme.
  4. Pomocí pytlíku na výrobu mléka, gázy nebo utěrky vymačkáme všechnu vodu do hrnce.
  5. Hrnec s cizrnovou vodou přivedeme k varu. V tomto kroku případně přidáme sůl, bylinky nebo kurkumu.
  6. Mícháme do zhoustnutí (zhruba 10 minut).
  7. Až je hmota hustá jako pudink, vypneme.
  8. Přelijeme hmotu do formiček (hrnečky, skleněná miska, silikonové formičky).
  9. Minimálně hodinu necháme v chladu ztuhnout.
  10. Poté krájíme a používáme jako klasické tofu do stir-fry, smažené, do zeleninových jídel, polévek atp.

Obměna

  • Varianta tofu z cizrnové mouky bez mixování: 100 g cizrnové mouky (1 skleničku) namočíme v nádobě do 500 ml vody (5 skleniček) na minimálně 5 hodin. Po tomto čase opatrně bez toho, aniž bysme pohnuli s moukou usazenou na dně, odebereme 2 skleničky vody a vylijeme pryč. Zbylou vodu v nádobě s moukou opatrně slijeme do hrnce a přivedeme k varu (v tomto kroku můžeme přidat sůl, bylinky a kurkumu) a přidáme namočenou cizrnovou mouku. Mícháme do zhoustnutí (zhruba 10 minut). Vypneme a nalijeme do formiček a necháme ztuhnout.
  • Varianty dochucování: 1) 1/4 lžičky kukurmy, 0,5 lžičky soli, 0,5 lžičky sušeného česneku v prášku, 2) 0,5 lžičky soli, 1 lžička indické bylinky, 3) 1 lžička arame řas, 1 lžíce grilovacího koření, 0,5 lžičky soli. Experimentujte!

Praktické

  • Toto tofu se dá použít do všech slaných jídel jako tofu ze sóji. Dá se restovat, smažit, obalovat, drolit na míchaná “vajíčka”, dusit se zeleninou, vařit v polévce, používat jako náplň (sushi, sendviče, plněná zelenina) atp.
  • Těsto na tofu můžete v 5. kroku dle vašich preferencí osolit, dochutit bylinkami, řasami, zeleninou, kořením, kurkumou pro barvu, semínky atp.
  • Zbytek z výroby tofu (tj. kousky cizrny) můžete použít do karbanátků, sekaných, placek, gulášů, polévek, slaných sušenek aj.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

53 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Oldřiška
1. 2. 2024

Děkuji za recept. Zjistila jsem, že mám alergii na sóju a ne lepek. Nechala jsem si na lepek dělat krevní testy a byly negativní. Potom se mi udělalo špatně po jídle z tofu a na čele se objevily červené fleky a pupínky. Zkusila jsem vysadit vše ze sóji a problémy zmizely. Schválně jsem jedla věci s lepkem a fleky se neobjevily. A včera jsem omylem dala do jídla na konci sójovou smetanu a fleky se mi opět objevily.
Tak jsem dnes vyrobila cizrnové tofu. Právě chladne na lince než ho dám do lednice. Ale krásně tuhne. Dělala jsem ho z namočené cizrny a zbytek využiji na karbanátky.

Dobrý den, děkuji za tip s moukou myslíte, že by to šlo i se sojovou moukou? Děkuji a krásný víkend.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...

Kantonská veganská rýže

Pokud si také rádi občas připravíte recept připomínající živočišné jídlo, ne ze stesku po něm, ale prostě proto, že jste hračičky a baví vás experimentovat...

Vypečená cizrnová bašta

Je to bašta! A vypečená, protože je v ní pečený batát a červená řepa. Pokud si jí připravíte podle receptu, pak uvidíte, jak ten název pasuje.

Sekihan se špízy

Jednoduchý recept inspirovaný Japonskem, to je sekihan – červené adzuki s rýží. Se zeleninovými špízy s tempehem je vynikající! Tradice servírování r...

Tofu s tahini omáčkou

Vyzkoušejte tento recept na výbornou omáčku s tofu. Je rychlá a můžete jí použít i na zeleninu nebo k čemukoliv, co vás napadne. Jako příloha je skvělá rýž...