Lehce pikantí a přesto krémová, přesně taková je horská čočka na smetaně. Lze nakombinovat s různými obilovinami, ale také s plackami či těstovinou. Zahřejte se v těchto sychravých dnech lahodným jídlem, které navíc i skvěle zasytí.

Ingredience
3-4 porce

Na směs:

  • 1 velká mrkev
  • 1 malý batát
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • olej
  • 1 lžička mleté červené papriky
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička kurkumy
  • chilli dle chuti
  • 1 lžička tymiánu
  • sůl
  • pepř
  • 1 hrnek nakrájeného špenátu
  • 1/2 hrnku nevařené horské čočky
  • 800 ml zeleninového vývaru/vody

Na kešu smetanu:

  • 1/2 hrnku předem namočených kešu
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • 120 ml vody

Jak připravit smetanovou omáčku z horské čočky a špenátu

  1. Horskou čočku uvaříme v osolené vodě dle návodu na obalu.
  2. Mrkev a batát pokrájíme na menší kostky, cibuli a česnek na drobno. V hrnci rozpálíme olej a dáme zeleninu restovat. Po chvíli přidáme obě papriky, kurkumu a chilli, ještě krátce orestujeme a zalijeme vývarem nebo vodou, osolíme, opepříme, přidáme tymián a vaříme zeleninu do změknutí.
  3. Mezitím připravíme smetanu – namočené kešu dáme do mixéru spolu se 120 ml vody a citrónovou šťávou a vymixujeme do hladka. Dle hustoty můžeme ještě přidat trochu vody.
  4. Jakmile je zelenina měkká, odebereme z hrnce naběračku zeleniny a naběračku tekutiny a ve vyšší nádobě rozmixujeme dohladka. Vrátíme zpět do hrnce a tím to celé trochu zahustíme. Přidáme špenát, vmícháme smetanu a nakonec horskou čočku. Krátce ještě povaříme a podáváme.

 

Praktické

  • Podáváme s jakoukoliv obilovinou, plackami či těstovinami.

Obměna

  • Místo kešu smetany můžete použít jakoukoliv rostlinnou smetanu, např. ovesnou.

Děti

Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Všichni mi říkají, že jsem nějaká mladá babička – díky JJ mládnu :-)

Vlaty: Cítím se úplně super, mám dole asi 6kg....

„Mami, pizzu už viac nechcem.“ (Ivajanig)

Ivajanig: Strava mi veľmi chutí. Zatiaľ varím podľa Jíme...

Manžel se na mě díval a ptal se, co je na mně nového (Sylva)

Sylva: Evi, Romane...Viléme, Jarmilo!!!:-) Funguje to. Nechápu jak, ale...

Klesl mi cholesterol, glykemie i další hodnoty v krvi

Jana P.: Dobrý den, chtěla jsem vám poděkovat, za...

V každém kurzu se naučím něco nového (Marcela)

Marcela: Dobrý den všem, kdo se podílí na těchto...

Moja rodina je novou kuchyňou nadšená (Petra)

Petra: S Jíme Jinak jem už takmer tri mesiace...

Moje tělo se rychle uzdravuje (Božena)

Božena: Zdravím všechny. Tak jsem zvládla i druhý půst...

Jíme jinak mi dává smysl

Palmate: Děkuji za váš kurz. Studuji čínskou medicínu a...

Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI

Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...

Sladkosti už mi nechutnají

Jendula.cerna: Chci moc poděkovat za skvěle připravený kurz a...

Zbavuji se zlozvyků, jím méně a přitom nemám hlad (Denča)

Denča: Ahoj všem, jsem v Jíme Jinak už nějakou...

Zakúpenie členstva sú tie najlepšie investované peniaze (Eva)

Eva: Krásny dník prajem a chcem poďakovať za všetko,...

S vámi jsem získala pestrý, jednoduchý a lahodný jídelníček

Fpc: Jsem ráda, že jsem tyto stránky objevila těsně...

Vůbec mě nehoní chutě, obědy i večeře mi moc chutnají (Míša)

Míša: Dobrý den Evi, opravdu velká poklona Vašemu sestavenému...

Můj metabolický věk je o 15 let nižší, než můj skutečný (Ludmila)

Ludmila: Strava mi moc vyhovuje a už jsou tu...
  1. Na tento recept jsem se tesila uz od prvniho spatreni, tak jsem jej konecne dnes uvarila. Vypada to skvele, lusteniny v zeleninovych omackach mam moc rada, jen tady mi trochu nesedela ta uzena paprika. Priste budu varit bez ni. Kazdopadne dekuji za dalsi skvely a hl. jednoduchy recept, sama bych na to je vytvaret nemela prostor, proto vzdy rada sahnu po tech zde na strankach :-)

    • Dobry den, sto lidí, sto chutí. Já zas na uzenou papriku nedám dopustit 😊 nicméně mě těší, že i tak se Vám recept líbí.

      • Presne tak :-) uzenou papriku mam rada treba na kvetakovem buffalo wings. Tesim se na dalsi recepty od vas :-)

  2. Tak horskou čočku jsem vůbec neznala. Používám hlavně belugu, doporučila mi ji lékařka, že je pro mě nejvhodnější. Takže si můžu rozšířit repertoár.😄

    • Beluga je také skvělá, tady tahle je zas chuťově trošku jiná, používám i do polévky, či salátu :-)

  3. Tak jsem také sehnala tu horskou čočku a moc mi to chutnalo. Měla jsem málo mrkve,tak jsem přidala petržel.k tomu pickles z řepy a květáku,napařená kapustička.

    • Dobrý den, horská čočka je druh čočky. Velikostí pripomíná belugu a vlastně i strukturou. Po uvaření zůstavá hezky pevná a je skvělá třeba i do salátu. Doporučuji vyzkoušet. Je k dostání například v síti drogerií DM.

  4. Zobrazit všech 17 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSvatomartinské „Huso“-knedlo-zelo
Další článek5 tipů na léčivý čaj z koření, které máte doma!