Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Horská čočka na smetaně

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim
sezóna zima

Lehce pikantí a přesto krémová, přesně taková je horská čočka na smetaně. Lze nakombinovat s různými obilovinami, ale také s plackami či těstovinou. Zahřejte se v těchto sychravých dnech lahodným jídlem, které navíc i skvěle zasytí.

Ingredience
3-4 porce

Na směs:
  • 1 velká mrkev
  • 1 malý batát
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • olej
  • 1 lžička mleté červené papriky
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička kurkumy
  • chilli dle chuti
  • 1 lžička tymiánu
  • sůl
  • pepř
  • 1 hrnek nakrájeného špenátu
  • 1/2 hrnku nevařené horské čočky
  • 800 ml zeleninového vývaru/vody
Na kešu smetanu:
  • 1/2 hrnku předem namočených kešu
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • 120 ml vody

Dva akční kluci, jeden s atopickým ekzémem, speciální dieta a vaření do školky, dálkové studium, domácnost a neschopn...

Jak připravit smetanovou omáčku z horské čočky a špenátu

  1. Horskou čočku uvaříme v osolené vodě dle návodu na obalu.
  2. Mrkev a batát pokrájíme na menší kostky, cibuli a česnek na drobno. V hrnci rozpálíme olej a dáme zeleninu restovat. Po chvíli přidáme obě papriky, kurkumu a chilli, ještě krátce orestujeme a zalijeme vývarem nebo vodou, osolíme, opepříme, přidáme tymián a vaříme zeleninu do změknutí.
  3. Mezitím připravíme smetanu – namočené kešu dáme do mixéru spolu se 120 ml vody a citrónovou šťávou a vymixujeme do hladka. Dle hustoty můžeme ještě přidat trochu vody.
  4. Jakmile je zelenina měkká, odebereme z hrnce naběračku zeleniny a naběračku tekutiny a ve vyšší nádobě rozmixujeme dohladka. Vrátíme zpět do hrnce a tím to celé trochu zahustíme. Přidáme špenát, vmícháme smetanu a nakonec horskou čočku. Krátce ještě povaříme a podáváme.

 

Praktické

  • Podáváme s jakoukoliv obilovinou, plackami či těstovinami.

Obměna

  • Místo kešu smetany můžete použít jakoukoliv rostlinnou smetanu, např. ovesnou.

Děti

Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Kateřina
10. 12. 2022

Výborné, dnes jsem vařila poprvé. Místo batátu jsem dala celer a zelí a nakonec trochu sojového mléka, místo špenátu kadeřávek. Příloha byla rýže se slunečnicovým semínkem. Mňam. Pochutnala jsem si .
Jen musím dát příště pozor na množství chilli, dala jsem ho asi více, jídlo pak bylo dost pikantní .😋👍🥰

Mňam, už jsem vařila asi po třetí 🙂 Místo batátu jsem dala dýni, protože jsme měli batátovou polévku a na závěr sojovou smetanu. K tomu tříbarevná rýže. Děkujeme 😊

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Podzimní talíř s kaštany a fenyklem

Máte rádi fenykl? Vyzkoušejte ho v této lahodné kombinaci s kaštany a olivami a dejte vědět, jak jste si pochutnali.

Arašídové stew

Toto výborné zahřívací jídlo, jehož příprava vám nezabere mnoho času, můžete nakombinovat s oblíbenou obilovinou či plackami a zeleninu i obilovinu můžete ...

Podzimní duet

Podzimní duet je přirozeně bezlepkový, jednoduchý, rychlý a oku lahodící recept. Recept je obměnitelný a není nutné nic vážit. Pohrajte si s barvami, ochut...

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Vypečená cizrnová bašta

Je to bašta! A vypečená, protože je v ní pečený batát a červená řepa. Pokud si jí připravíte podle receptu, pak uvidíte, jak ten název pasuje.

Dušený batát Katmandu

Je to chuťově velmi zajímavé jídlo, které si obzvlášť vychutnáte, pokud nevynecháte žádné koření.