Lehce pikantí a přesto krémová, přesně taková je horská čočka na smetaně. Lze nakombinovat s různými obilovinami, ale také s plackami či těstovinou. Zahřejte se v těchto sychravých dnech lahodným jídlem, které navíc i skvěle zasytí.

Ingredience
3-4 porce

Na směs:

  • 1 velká mrkev
  • 1 malý batát
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • olej
  • 1 lžička mleté červené papriky
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička kurkumy
  • chilli dle chuti
  • 1 lžička tymiánu
  • sůl
  • pepř
  • 1 hrnek nakrájeného špenátu
  • 1/2 hrnku nevařené horské čočky
  • 800 ml zeleninového vývaru/vody

Na kešu smetanu:

  • 1/2 hrnku předem namočených kešu
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • 120 ml vody

Jak připravit smetanovou omáčku z horské čočky a špenátu

  1. Horskou čočku uvaříme v osolené vodě dle návodu na obalu.
  2. Mrkev a batát pokrájíme na menší kostky, cibuli a česnek na drobno. V hrnci rozpálíme olej a dáme zeleninu restovat. Po chvíli přidáme obě papriky, kurkumu a chilli, ještě krátce orestujeme a zalijeme vývarem nebo vodou, osolíme, opepříme, přidáme tymián a vaříme zeleninu do změknutí.
  3. Mezitím připravíme smetanu – namočené kešu dáme do mixéru spolu se 120 ml vody a citrónovou šťávou a vymixujeme do hladka. Dle hustoty můžeme ještě přidat trochu vody.
  4. Jakmile je zelenina měkká, odebereme z hrnce naběračku zeleniny a naběračku tekutiny a ve vyšší nádobě rozmixujeme dohladka. Vrátíme zpět do hrnce a tím to celé trochu zahustíme. Přidáme špenát, vmícháme smetanu a nakonec horskou čočku. Krátce ještě povaříme a podáváme.

 

Praktické

  • Podáváme s jakoukoliv obilovinou, plackami či těstovinami.

Obměna

  • Místo kešu smetany můžete použít jakoukoliv rostlinnou smetanu, např. ovesnou.

Děti

Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Tomu bych nevěřila: Po 3 dnech na JJ stravě mi splasklo břicho!

cihal: Zdravím vás. Začala jsem dle videa polévkami k...

Eva: „Jím jinak“ a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...

Já sladkoholik potvrzuji: Když má člověk všechny živiny, nepotřebuje sladkosti

Jana: Přesně tak jak tu píšou holky! Když člověk...

Dokonce i dcera jídlo snědla – to je velký úspěch!

Hanka: Odpoledne jsem se dívala na Vaše vaření, vypadalo...

Zmizelo mi moje vypouklé břicho!

Maki: já si svoje břicho každé ráno a večer,...

S vaším webem je stravování pro nás jednodušší

Ludmila D.: Vaše stránky už sleduji nějakou dobu. Letos jsem...

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

Hubnu, nemám hlad a jídla chutnají i manželovi (Vlaďka)

Vlaďka: Ahoj Evo, vaření je super. Pro mě je...

Hubnutí přišlo tak nějak samo

Chania: Vynechala jsem pečivo, nepotřebuji ho. Cukr jsem přestala...

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

Jde to krásně a jednoduše (Zdenka)

Zdenka: Ahoj Evi, stáhla jsem si a pročetla e-book...

Vůbec mě nehoní chutě, obědy i večeře mi moc chutnají (Míša)

Míša: Dobrý den Evi, opravdu velká poklona Vašemu sestavenému...

Podle tak nádherně popsaných postupů – to se to vaří!

ivlik: Vaření jde suprově, vzhledem k tomu že jsem...

Zamilovala jsem se do česnekové pomazánky

Vendtechman: Prave jsem se zamilovala do dnesni cesnekove pomazánky...

Mám takovou radost a takový příval energie, že si to nemohu nechat pro sebe (Jana)

Jana: Ahoj Evi, mám takovou radost a takový příval...

Cítím se skvěle a moje tělo nasává živiny

Iva: Dobrý den, jsem velice překvapena! Moje tělo reaguje...
  1. Na tento recept jsem se tesila uz od prvniho spatreni, tak jsem jej konecne dnes uvarila. Vypada to skvele, lusteniny v zeleninovych omackach mam moc rada, jen tady mi trochu nesedela ta uzena paprika. Priste budu varit bez ni. Kazdopadne dekuji za dalsi skvely a hl. jednoduchy recept, sama bych na to je vytvaret nemela prostor, proto vzdy rada sahnu po tech zde na strankach :-)

  2. Tak horskou čočku jsem vůbec neznala. Používám hlavně belugu, doporučila mi ji lékařka, že je pro mě nejvhodnější. Takže si můžu rozšířit repertoár.😄

  3. Tak jsem také sehnala tu horskou čočku a moc mi to chutnalo. Měla jsem málo mrkve,tak jsem přidala petržel.k tomu pickles z řepy a květáku,napařená kapustička.

  4. Zobrazit všech 17 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSvatomartinské „Huso“-knedlo-zelo
Další článek5 tipů na léčivý čaj z koření, které máte doma!