Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Kurkuma – zlatý poklad pro zdraví

Kurkuma dlouhá neboli indický šafrán, žluté koření či žlutý zázvor patří mezi nejoblíbenější koření asijské kuchyně a tradičně se používá i pro své léčivé účinky. Kurkuma si zaslouženě našla své místo v mnoha kuchyních světa, stejně jako se stala uznávaným přírodním lékem.

Pozitivní účinky na zdraví

Kurkuma příznivě ovlivňuje imunitní systém organismu. Léčivé účinky kurkumy a v ní obsaženého kurkuminu posilují přirozenou obranyschopnost, zvláště u lidí s oslabenou imunitou. Kurkuma podporuje činnost srdce, snižuje vysoký krevní tlak a chrání srdce a cévy před kardiovaskulárními chorobami, infarktem myokardu a mozkovou mrtvicí. Nejčastějším onemocněním je nachlazení a chřipka. Kurkuma působí i preventivně při chřipkových epidemiích, například v kombinaci se zázvorem. Kurkuma smíchaná s medem v poměru 1:1, užívaná po lžičce dvakrát denně, pomáhá zbavit se úporného a nepříjemného kašle. V ajurvédské medicíně je kurkuma považována za blahodárný prostředek pro správnou funkci jater. Je vhodná při problémech s játry, zánětech jater a toxickém poškození jater, včetně žloutenky. Kurkuma výrazně ovlivňuje činnost žlučníku, čistí žlučové cesty, podněcuje tvorbu žluči, je vhodná i při žlučníkových kamenech. Kurkuma pomáhá detoxikovat, zbavuje tělo škodlivých látek, které se do našeho těla dostávají. Je účinným antioxidantem a ničí volné radikály (vysoce reaktivní částice poškozující buňky), čímž působí preventivně proti rakovině. Mnohé zdroje uvádějí, že kurkumin dokáže zablokovat enzym, který podporuje růst nádorů. Kurkumin má výrazné protizánětlivé účinky. Kurkuma patří mezi koření, které má vliv na trávení a hubnutí. Zařazením kurkumy do jídelníčku podpoříte spalování podkožního tuku, neboť obsažené účinné látky brání růstu tukových buněk. Klinické studie prokázaly pozitivní účinek kurkumy na psychické zdraví. Ukázalo se, že kurkumin působí při depresích jako antidepresivum, uklidňuje a uvolňuje psychické napětí. Podporuje i činnost mozku, zlepšuje paměť a soustředění. 

Další informace o kurkumě se dozvíte v článku TOP 7 druhů koření: dodají nejen chuť, ale také léčí.

Kurkuma v kuchyni

Kurkuma má sytě žlutou barvu, zemitou, jemně nahořklou chuť a hodí se do mnoha pokrmů. Svou nezaměnitelnou barvou vytváří společně s dalšími druhy koření oblíbenou směs „curry“, tedy koření kari, které je úzce spojeno s indickou kuchyní. Svojí zlatavou barvou kurkuma skvěle obarví každý pokrm – Obarvěte si jídlo a s ním i život. Přírodní barviva z ovoce a zeleniny.

Nápoje pro zdraví

Zahřívací nápoj

Chutný nápoj připravíte takto: do půl litru horké vody přidáte 1 lžičku kurkumového prášku, 2 lžičky nastrouhaného zázvoru a šťávu z jednoho citronu. Podle potřeby dochutíte sladem, sirupem nebo medem. Nápoj nás krásně zahřeje a zároveň vitalizuje. 

Kurkumové mléko

Potřebujeme 1 šálek teplého rostlinného mléka, ¼ lžičky kurkumy a špetku mletého pepře. Do teplého mléka vmíchejte kurkumu a špetku pepře. Pijte teplé. Kurkumové mléko posílí naše zdraví. 

Vyzkoušet můžete i lahodné lattéMandlové kurkuma latte s vanilkou.

Tipy do kuchyně

Když není příliš času na přípravu jídla, určitě vám přijde vhod recept na rychlou polévku s kurkumou Rychlý dýňový krém s čerstvou kurkumou a zázvorem.

Pokrmem pro gurmány je Kořeněný květák na zahřátí.

Připravit si můžete kuličky, které barevně i chuťově obzvláštní každý salát  – Kurkumové kuličky.

Co vy a kurkuma?

Máte ji rádi? Používáte ji jako sušené koření nebo jako čerstvý kořen? Podělte se s námi o své zkušenosti s kurkumou v komentářích.

PS: Cítíš se v plavkách sebevědomě?

Pokud letos nechceš schovávat zadek pod ručník, pojď na to s námi jinak.
Chci lepší postavu!

Zaměřuji se na zdravý životní styl, výživu a kvalitu potravin. Také se věnuji zdravotní problematice a alternativním metodám léčby. Jsem autorkou řady knih, které se zabývají tím, jak zdravě a spokojeně žít.

34 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dobrý den, moc děkuji za článek o kurkumě, jen bych si dovolila doplnit, že kurkuma zvlášť v kombinaci s pepřem (např. směs garam masala) velmi silně ovlivňuje účinek a odbourávání téměř všech léčiv. Pokud užíváte dlouhodobě léky na předpis, prosím vynechte nebo šetřete s tímto kořením. Děkuji za přečtení.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

18
3

Znáte galgán?

Seznamte se s rostlinou příbuznou zázvoru a kurkumě, používanou po staletí v v ájurvédské a tradiční čínské medicíně.
41
4

5 benefitů černé ředkve pro naše zdraví

Černá ředkev – tato málo používaná zelenina má obrovské zdravotní účinky. Teď v období jater a žlučníku je velkým pomocníkem, ale patří na talíř mnoh...
215
6

Oxymel a jeho blahodárné účinky

Velmi snadná příprava a mnoho možných kombinací a léčivých účinků, to je oxymel.

Co přidat do stravy pro posílení imunity?

Jaké stravovací návyky vám mohou pomoci budovat silnou imunitu? Co se vyplatí zařazovat do stravy a proč?

Pórek – zelenina pro zdraví střev a krásnou pleť

Pórková polévka, slaný koláč quiche s pórkem… Není divu, že právě pórek patří mezi oblíbenou potravinu Francouzek, které jsou proslulé svou krásou a ...
8
11

Jujuba aneb čínské datle

Plody jujuby jsou známé jako čínské datle a pochází z Asie, ale rozšířené jsou po celém světě.