Kurkuma dlouhá neboli indický šafrán, žluté koření či žlutý zázvor patří mezi nejoblíbenější koření asijské kuchyně a tradičně se používá i pro své léčivé účinky. Kurkuma si zaslouženě našla své místo v mnoha kuchyních světa, stejně jako se stala uznávaným přírodním lékem.

Pozitivní účinky na zdraví

Kurkuma příznivě ovlivňuje imunitní systém organismu. Léčivé účinky kurkumy a v ní obsaženého kurkuminu posilují přirozenou obranyschopnost, zvláště u lidí s oslabenou imunitou. Kurkuma podporuje činnost srdce, snižuje vysoký krevní tlak a chrání srdce a cévy před kardiovaskulárními chorobami, infarktem myokardu a mozkovou mrtvicí. Nejčastějším onemocněním je nachlazení a chřipka. Kurkuma působí i preventivně při chřipkových epidemiích, například v kombinaci se zázvorem. Kurkuma smíchaná s medem v poměru 1:1, užívaná po lžičce dvakrát denně, pomáhá zbavit se úporného a nepříjemného kašle. V ajurvédské medicíně je kurkuma považována za blahodárný prostředek pro správnou funkci jater. Je vhodná při problémech s játry, zánětech jater a toxickém poškození jater, včetně žloutenky. Kurkuma výrazně ovlivňuje činnost žlučníku, čistí žlučové cesty, podněcuje tvorbu žluči, je vhodná i při žlučníkových kamenech. Kurkuma pomáhá detoxikovat, zbavuje tělo škodlivých látek, které se do našeho těla dostávají. Je účinným antioxidantem a ničí volné radikály (vysoce reaktivní částice poškozující buňky), čímž působí preventivně proti rakovině. Mnohé zdroje uvádějí, že kurkumin dokáže zablokovat enzym, který podporuje růst nádorů. Kurkumin má výrazné protizánětlivé účinky. Kurkuma patří mezi koření, které má vliv na trávení a hubnutí. Zařazením kurkumy do jídelníčku podpoříte spalování podkožního tuku, neboť obsažené účinné látky brání růstu tukových buněk. Klinické studie prokázaly pozitivní účinek kurkumy na psychické zdraví. Ukázalo se, že kurkumin působí při depresích jako antidepresivum, uklidňuje a uvolňuje psychické napětí. Podporuje i činnost mozku, zlepšuje paměť a soustředění. 

Další informace o kurkumě se dozvíte v článku TOP 7 druhů koření: dodají nejen chuť, ale také léčí.

Kurkuma v kuchyni

Kurkuma má sytě žlutou barvu, zemitou, jemně nahořklou chuť a hodí se do mnoha pokrmů. Svou nezaměnitelnou barvou vytváří společně s dalšími druhy koření oblíbenou směs „curry“, tedy koření kari, které je úzce spojeno s indickou kuchyní. Svojí zlatavou barvou kurkuma skvěle obarví každý pokrm – Obarvěte si jídlo a s ním i život. Přírodní barviva z ovoce a zeleniny.

Nápoje pro zdraví

Zahřívací nápoj

Chutný nápoj připravíte takto: do půl litru horké vody přidáte 1 lžičku kurkumového prášku, 2 lžičky nastrouhaného zázvoru a šťávu z jednoho citronu. Podle potřeby dochutíte sladem, sirupem nebo medem. Nápoj nás krásně zahřeje a zároveň vitalizuje. 

Kurkumové mléko

Potřebujeme 1 šálek teplého rostlinného mléka, ¼ lžičky kurkumy a špetku mletého pepře. Do teplého mléka vmíchejte kurkumu a špetku pepře. Pijte teplé. Kurkumové mléko posílí naše zdraví. 

Vyzkoušet můžete i lahodné lattéMandlové kurkuma latte s vanilkou.

Tipy do kuchyně

Když není příliš času na přípravu jídla, určitě vám přijde vhod recept na rychlou polévku s kurkumou Rychlý dýňový krém s čerstvou kurkumou a zázvorem.

Pokrmem pro gurmány je Kořeněný květák na zahřátí.

Připravit si můžete kuličky, které barevně i chuťově obzvláštní každý salát  – Kurkumové kuličky.

Co vy a kurkuma?

Máte ji rádi? Používáte ji jako sušené koření nebo jako čerstvý kořen? Podělte se s námi o své zkušenosti s kurkumou v komentářích.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekBezlepkový mechový řez
Další článekCesta k volnosti