Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Mungo polévka s řepou, batátem a quinoou

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna podzim
děti od 1 roku

Miluji červenou řepu a mám pocit, že jakmile ji přidám do čehokoliv, vznikne další lahodný pokrm. Třeba jako v této polévce s mungo fazolkami.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek uvařených mungo fazolek
  • 150 g strouhané kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 100 g batátu
  • 100 g červené řepy
  • 1 cibule
  • 3 polévkové lžíce quinoi
  • půl lžičky celého kmínu
  • 3 listy bobkového listu
  • špetka tymiánu
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • 1 litru zeleninového vývaru nebo horké vody
  • umeocet
  • 4 lžíce rostlinné smetany
  • na ozdobení: jarní cibulka nebo petrželka

Chtěla jsem mít vlastní dítě a nečekala jsem potíže. Otěhotnět se mi ale nedařilo. Všechno to začalo před 10 lety. Za...

  • 1 hrnek uvařených mungo fazolek
  • 150 g strouhané kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 100 g batátu
  • 100 g červené řepy
  • 1 cibule
  • 3 polévkové lžíce quinoi
  • půl lžičky celého kmínu
  • 3 listy bobkového listu
  • špetka tymiánu
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • 1 litru zeleninového vývaru nebo horké vody
  • umeocet
  • 4 lžíce rostlinné smetany
  • na ozdobení: jarní cibulka nebo petrželka

Jak připravit polévku z mungo fazolí

  1. Pokud nemáme uvařené mungo, namočíme ho, alespoň na pár hodin a uvaříme.
  2. Ohřejeme zeleninový vývar.
  3. Nakrájíme cibuli, batát a řepu na menší kostičky. Kořenovou zeleninu nastrouháme.
  4. Na oleji zpěníme cibuli se solí a přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu, společně restujeme asi 5 minut, mícháme.
  5. Přilijeme horký vývar, přidáme na kostičky nakrájenou řepu, uvařené mungo fazolky a quinou. Přidáme koření a vaříme asi 10 minut.
  6. Potom přidáme batát a vaříme dalších 10 minut.
  7. Vypneme oheň, přidáme trochu umeocta a rostlinné smetany.
  8. Na závěr posypeme jarní cibulkou nebo jinou zelenou natí.

Praktické

  • Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Místo batátu můžeme použít mrkev.
  • Místo mungo fazolek můžeme použít jakoukoliv uvařenou luštěninu.

Děti

  • Dětem do 1 roku polévku vaříme jen s malinkým množstvím soli a oleje, nepoužíváme rostlinnou smetanu, ale můžeme přidat obilné mléko. Před dochucením odebereme pro dítě zvlášť.
  • Dětem od roka a půl polévku můžeme vařit stejně, jen šetříme solí a dochucovadly.
  • Děti od 2 let mohou polévku podle receptu.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Klub
Mila Beata
7. 4. 2022

Mnaaaaaaaaam ♥️♥️♥️
Vynikající , ostatně jako úplně všechno z JJ

Klub

Výborná polévka, jedí ji s chutí i moje děti, které si na místní jídla teprve zvykají. Děkuji za recept.

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Fazolová polévka s černým kořenem

Polévka z kořenové zeleniny vždy potěší naše české chutě. Když přidáme černý kořen, bude ještě zdravější. Černý kořen totiž pomáhá při oslabené slinivce, j...
2

Fazolový boršč

Naše milovaná verze ruského boršče vám určitě zachutná.