Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Taro bramboračka

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim
děti od 2 let

Zbožňuju bramboračku. A když mi kamarádka dovezla taro brambor, vyzkoušela jsem taro bramboračku. Je vynikající!

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 taro brambora
  • 1  mrkev
  • 1 cibule
  • 1/2 petržele
  • kousek celeru (stejné množství jako petržele)
  • hrnek sušených hub
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 3/4 litru zeleninového vývaru nebo horké vody1
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce umeocta
  • koření: 1 lžička majoránky, 1 lžička mletého kmínu, 2 bobkové listy, 3 kuličky pepře, 3 kuličky jalovce, 3 kuličky nového koření

Byla jsem na tom byla opravdu moc špatně, Nevím jestli více fyzicky nebo po psychické stránce. Čekala jsem, kdy to se...

Postup
  1. Houby zalijeme horkou vodou nebo vývarem a necháme asi 20 minut nasáknout.
  2. Dáme ohřát zeleninový vývar a očistíme zeleninu.
  3. Cibuli nakrájíme na jemné kostičky, petržel, mrkev a celer na malé hranolky, taro brambor na kostičky.
  4. Na dno hrnce dáme olej, přidáme nakrájenou cibuli, lehce posolíme a krátce orestujeme.
  5. Po chvíli přidáme mrkev, petržel, celer, taro brambor, kmín, bobkové listy a kuličky koření.
  6. Za občasného míchání zeleninu orestujeme.
  7. Přidáme namočené houby, sojovou omáčku a vývar/vodu,
  8. Vaříme cca 20 minut do změknutí zeleniny a hub.
  9. Když je zelenina měkká, přidáme prolisovaný česnek a majoránku. Necháme ještě lehounce povařit a vypneme.
  10. Pokud je potřeba, přidáme umeocet, aby polévka dostala říz.
Praktické
  • Taro brambor dodá polévce sladkou chuť, proto přidáváme sojovou omáčku a umeocet. Vše však s mírou, podle potřeby.
  • Máme-li potřebu polévku zahustit, přidáme ke konci lžičku ovesných vloček nebo zavaříme lžičku kukuřičného škrobu rozmíchaného ve studené vodě.

Obměna

  • Místo taro bramboru můžeme použít kedluben nebo tuřín, případně batát, který je ale hodně sladký.

Děti

  • S ohledem na použité koření a houby doporučujeme zařadit polévku nejdříve od 1,5 roku a to budeme ještě velmi šetřit s olejem a se solí.
  • Pro konvenčně se stravující děti není problém podávat polévku již od 1 roku.

PS: Víte už jak na zdravé cukroví?

My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Co je prosím taro brambora?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Polévka s taro bramborou a kapustou

Taro brambor je vždycky příjemnou změnou v naší kuchyni. V polévce připomíná brambory, ale lahodnější. Jestli také nějaké máte, zkuste tuhle rychlou a snad...

Pohanková bramboračka s houbami

Máme rádi všechny polévky, které připomínají bramborovou polévku. Tohle je naše oblíbená verze. Brambory ani jíšku do ní nedáváme a přitom všem chutná jako...

Tuříňačka – bramboračka z tuřínu

Tuřín má blahodárné účinky na močové cesty, dýchací cesty, pleť i potíže s dnou, protože krom všech vitamínů, vlákniny a vitamínů, které obsahuje, zbavuje ...

Posilující polévka s hokkaido adzuki a kořenem lopuchu

Lopuchový kořen je zdrojem slizů, tříslovin, inulinu, silicí, hořčin, minerálních látek a solí. Podporuje látkovou výměnu, má čistící a močopudné účinky, p...

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Jarní kvásková polévka s kopřivou

Kdo nemá rád japonská dochucovadla, má rád tradiční českou kuchyni a má rád polévky à la kyselo, ať zkusí tento recept na polévku z chlebového kvásku. Je t...