- 1 taro brambora
- 1 mrkev
- 1 cibule
- 1/2 petržele
- kousek celeru (stejné množství jako petržele)
- hrnek sušených hub
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce oleje
- špetka soli
- 3/4 litru zeleninového vývaru nebo horké vody1
- 1 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce umeocta
- koření: 1 lžička majoránky, 1 lžička mletého kmínu, 2 bobkové listy, 3 kuličky pepře, 3 kuličky jalovce, 3 kuličky nového koření
- Houby zalijeme horkou vodou nebo vývarem a necháme asi 20 minut nasáknout.
- Dáme ohřát zeleninový vývar a očistíme zeleninu.
- Cibuli nakrájíme na jemné kostičky, petržel, mrkev a celer na malé hranolky, taro brambor na kostičky.
- Na dno hrnce dáme olej, přidáme nakrájenou cibuli, lehce posolíme a krátce orestujeme.
- Po chvíli přidáme mrkev, petržel, celer, taro brambor, kmín, bobkové listy a kuličky koření.
- Za občasného míchání zeleninu orestujeme.
- Přidáme namočené houby, sojovou omáčku a vývar/vodu,
- Vaříme cca 20 minut do změknutí zeleniny a hub.
- Když je zelenina měkká, přidáme prolisovaný česnek a majoránku. Necháme ještě lehounce povařit a vypneme.
- Pokud je potřeba, přidáme umeocet, aby polévka dostala říz.
- Taro brambor dodá polévce sladkou chuť, proto přidáváme sojovou omáčku a umeocet. Vše však s mírou, podle potřeby.
- Máme-li potřebu polévku zahustit, přidáme ke konci lžičku ovesných vloček nebo zavaříme lžičku kukuřičného škrobu rozmíchaného ve studené vodě.
Obměna
- Místo taro bramboru můžeme použít kedluben nebo tuřín, případně batát, který je ale hodně sladký.
Děti
- S ohledem na použité koření a houby doporučujeme zařadit polévku nejdříve od 1,5 roku a to budeme ještě velmi šetřit s olejem a se solí.
- Pro konvenčně se stravující děti není problém podávat polévku již od 1 roku.
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Komentáře
Co je prosím taro brambora?