Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Taro bramboračka

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim
děti od 2 let

Zbožňuju bramboračku. A když mi kamarádka dovezla taro brambor, vyzkoušela jsem taro bramboračku. Je vynikající!

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 taro brambora
  • 1  mrkev
  • 1 cibule
  • 1/2 petržele
  • kousek celeru (stejné množství jako petržele)
  • hrnek sušených hub
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 3/4 litru zeleninového vývaru nebo horké vody1
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce umeocta
  • koření: 1 lžička majoránky, 1 lžička mletého kmínu, 2 bobkové listy, 3 kuličky pepře, 3 kuličky jalovce, 3 kuličky nového koření

Zdeněk měl v plánu shodit 5 kg za půl roku – břicho mu totiž překáželo při sportu. Nechal si poradit s jídelníč...

Postup

  1. Houby zalijeme horkou vodou nebo vývarem a necháme asi 20 minut nasáknout.
  2. Dáme ohřát zeleninový vývar a očistíme zeleninu.
  3. Cibuli nakrájíme na jemné kostičky, petržel, mrkev a celer na malé hranolky, taro brambor na kostičky.
  4. Na dno hrnce dáme olej, přidáme nakrájenou cibuli, lehce posolíme a krátce orestujeme.
  5. Po chvíli přidáme mrkev, petržel, celer, taro brambor, kmín, bobkové listy a kuličky koření.
  6. Za občasného míchání zeleninu orestujeme.
  7. Přidáme namočené houby, sojovou omáčku a vývar/vodu,
  8. Vaříme cca 20 minut do změknutí zeleniny a hub.
  9. Když je zelenina měkká, přidáme prolisovaný česnek a majoránku. Necháme ještě lehounce povařit a vypneme.
  10. Pokud je potřeba, přidáme umeocet, aby polévka dostala říz.

Praktické

  • Taro brambor dodá polévce sladkou chuť, proto přidáváme sojovou omáčku a umeocet. Vše však s mírou, podle potřeby.
  • Máme-li potřebu polévku zahustit, přidáme ke konci lžičku ovesných vloček nebo zavaříme lžičku kukuřičného škrobu rozmíchaného ve studené vodě.

Obměna

  • Místo taro bramboru můžeme použít kedluben nebo tuřín, případně batát, který je ale hodně sladký.

Děti

  • S ohledem na použité koření a houby doporučujeme zařadit polévku nejdříve od 1,5 roku a to budeme ještě velmi šetřit s olejem a se solí.
  • Pro konvenčně se stravující děti není problém podávat polévku již od 1 roku.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Klub

Co je prosím taro brambora?

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Kulajda jinak

Dělám kulajdu jako od babičky. Chutná stejně jako ta tradiční, ale není v ní mouka, vejce, kysaná smetana ani brambory. Je tedy bezlepková, bez mléka a nen...