Zbožňuju bramboračku. A protože mi tuhle Helča dovezla taro brambor, vyzkoušela jsem taro bramboračku. Vynikající!

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 taro brambora
  • 1  mrkev
  • 1 cibule
  • 1/2 petržele
  • kousek celeru (stejné množství jako petržele)
  • hrnek sušených hub
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 3/4 litru zeleninového vývaru nebo horké vody1
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce umeocta
  • koření: 1 lžička majoránky, 1 lžička mletého kmínu, 2 bobkové listy, 3 kuličky pepře, 3 kuličky jalovce, 3 kuličky nového koření

Postup

  1. Houby zalijeme horkou vodou nebo vývarem a necháme asi 20 minut nasáknout.
  2. Dáme ohřát zeleninový vývar a očistíme zeleninu.
  3. Cibuli nakrájíme na jemné kostičky, petržel, mrkev a celer na malé hranolky, taro brambor na kostičky.
  4. Na dno hrnce dáme olej, přidáme nakrájenou cibuli, lehce posolíme a krátce orestujeme.
  5. Po chvíli přidáme mrkev, petržel, celer, taro brambor, kmín, bobkové listy a kuličky koření.
  6. Za občasného míchání zeleninu orestujeme.
  7. Přidáme namočené houby, sojovou omáčku a vývar/vodu,
  8. Vaříme cca 20 minut do změknutí zeleniny a hub.
  9. Když je zelenina měkká, přidáme prolisovaný česnek a majoránku. Necháme ještě lehounce povařit a vypneme.
  10. Pokud je potřeba, přidáme umeocet, aby polévka dostala říz.

Praktické

  • Taro brambor dodá polévce sladkou chuť, proto přidáváme sojovou omáčku a umeocet. Vše však s mírou, podle potřeby.
  • Máme-li potřebu polévku zahustit, přidáme ke konci lžičku ovesných vloček nebo zavaříme lžičku kukuřičného škrobu rozmíchaného ve studené vodě.

Obměna

  • Místo taro bramboru můžeme použít kedluben nebo tuřín, případně batát, který je ale hodně sladký.

Děti

  • S ohledem na použité koření a houby doporučujeme zařadit polévku nejdříve od 1,5 roku a to budeme ještě velmi šetřit s olejem a se solí.
  • Pro konvenčně se stravující děti není problém podávat polévku již od 1 roku.

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak jsme se rozhodli žít jinak (Iva, 29 let)
Další článekHostina s Vladimírem Kafkou