LM rozkvas:
- 100 g LM z lednice
- 50 g vody
- 100 g špaldové mouky
těsto:

V naší 3denní jarní výzvě ti ukážeme jak probudit svou energii a využít sílu jara naplno!
Registrace zdarma

- LM rozkvas
- 190 g celozrnné pšeničné mouky
- 30 g kokosového oleje
- 80 g rostlinného mléka
- 40 g obilného sirupu nebo víc dle chuti
- 1 lžíce mirinu nebo rumu
- citronová kůra z BIO citronu
- špetka soli
ostatní:
- rozinky
- mák, chia nebo sezam
- slad a olej v poměru 1:1
Jak připravit jidáše
- Vytáhneme z lednice LM kvásek a přemístíme ho do mísy.
- Nalijeme k němu vodu a rukou ho rozdrolíme a promícháme na řídké těsto.
- Přisypeme moukou a rukou promícháme a prohněteme na bochánek těsta.
- Dáme si ho na vál a uhněteme soudržný bochánek.
- Necháme v zakryté míse cca 3-4 hodiny kvasit až zdvojnásobí svůj objem.
- Poté k němu přilijeme mléko, olej, mirin/rum a sirup, znovu natrháme a rozmícháme na řídké těsto.
- Nasypeme mouku, sůl a kůru a vše promícháme v pružné a jemné těsto. Pokud by bylo moc řídké, přidáme ještě mouku. Musí být zhruba jako plastelína.
- Necháme 3 hodiny kynout v zakryté míse až zdvojnásobí svůj objem.
- Znovu rukama propracujeme a prohněteme.
- Rozdělíme ho na 8 částí.
- Z každé části vyválíme hada.
- Dále postupujeme viz fotografie níže – na konci každého hada uděláme hlavičku.
- Delší část (na druhé straně od hlavičky) každého ze 4 hadů nakrojíme na půl až skoro ke hlavičce (viz foto níže). To budou uši.
- Další 4 hady necháme tak, jak jsou – to bude tělo.
- Ke hlavičce s ušima stočíme tělo viz foto níže a připevníme ho k ní pomocí vody, kterou nanesete na těsto a přimáčknete části k sobě.
- Rozmícháme si olej se sladem nebo sirupem a potřeme jím zajíčka.
- Doprostřed hlavičky vmáčkneme rozinku jako oko.
- Pomocí nože nařízneme čumáček.
- Tělíčko posypeme semínky.
- Pečeme na 180°C cca 15-20 minut.
Praktické
- Podle starých pověr kdo si na Zelený čtvrtek před východem slunce dá jidáše s medem, upevní prý své zdraví.
- LM kvásek můžete založit podle tohoto návodu, anebo si ho odebrat už od někoho, kdo ho má. Zkuste se poptat ve FB skupinách Lievito Madre kvásek.
- Pokud se vám nechtějí dělat zajíčci, můžete těsto smotat do spirály, esíček a jiných tvarů.
Obměna
- Místo pšeničné celozrnné mouky můžete použít špaldovou.
- Pokud nemáte LM (Lievito Madre) kvásek, použijte klasický pšeničný kvásek nebo žitný tak, že ho nakrmíte celozrnnou pšeničnou moukou. Nebo si LM kvásek vyrobte dle tohoto receptu.
Děti
- Dětem zajíčky podávejte nejlépe od 1,5 roku. Pokud už je ale dítě na pečivo zvyklé, můžete mu ho dát bez obav dřív.
🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!
Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.
Komentáře
Výborné a rozkošné! 🥰 U nás výnimočne miesto polievky na raňajky pre dcérku. Lebo keď zbadala plný stôl nachystaný pre kupačov, tak odmietla polievku😄. Skvelý darček, výslužka pre kupačov, dcérkiných bratrancov.
Peču ve vánočkové formě už podruhé. Výborné těsto. Není mi po něm těžko a nenadýmá jako klasický mazanec. Díky!