Na Velikonoce se tradiční peklo sladké kynuté pečivo tzv. Jidáše. My jsme je připravili netradičně ve tvaru roztomilých velikonočních zajíčků :-) Toto těsto je díky lievito madre kvásku úžasně nadýchané. Je bez cukru, vajec, bílé mouky i mléka, a i přes to je výborné.
Ingredience

LM rozkvas:

  • 100 g LM z lednice
  • 50 g vody
  • 100 g špaldové mouky

těsto:

  • LM rozkvas
  • 190 g celozrnné pšeničné mouky
  • 30 g kokosového oleje
  • 80 g rostlinného mléka
  • 40 g obilného sirupu nebo víc dle chuti
  • 1 lžíce mirinu nebo rumu
  • citronová kůra z BIO citronu
  • špetka soli

ostatní:

  • rozinky
  • mák, chia nebo sezam
  • slad a olej v poměru 1:1

Jak připravit jidáše

  1. Vytáhneme z lednice LM kvásek a přemístíme ho do mísy.
  2. Nalijeme k němu vodu a rukou ho rozdrolíme a promícháme na řídké těsto.
  3. Přisypeme moukou a rukou promícháme a prohněteme na bochánek těsta.
  4. Dáme si ho na vál a uhněteme soudržný bochánek.
  5. Necháme v zakryté míse cca 3-4 hodiny kvasit až zdvojnásobí svůj objem.
  6. Poté k němu přilijeme mléko, olej, mirin/rum a sirup, znovu natrháme a rozmícháme na řídké těsto.
  7. Nasypeme mouku, sůl a kůru a vše promícháme v pružné a jemné těsto. Pokud by bylo moc řídké, přidáme ještě mouku. Musí být zhruba jako plastelína.
  8. Necháme 3 hodiny kynout v zakryté míse až zdvojnásobí svůj objem.
  9. Znovu rukama propracujeme a prohněteme.
  10. Rozdělíme ho na 8 částí.
  11. Z každé části vyválíme hada.
  12. Dále postupujeme viz fotografie níže – na konci každého hada uděláme hlavičku.
  13. Delší část (na druhé straně od hlavičky) každého ze 4 hadů nakrojíme na půl až skoro ke hlavičce (viz foto níže). To budou uši.
  14. Další 4 hady necháme tak, jak jsou – to bude tělo.
  15. Ke hlavičce s ušima stočíme tělo viz foto níže a připevníme ho k ní pomocí vody, kterou nanesete na těsto a přimáčknete části k sobě.
  16. Rozmícháme si olej se sladem nebo sirupem a potřeme jím zajíčka.
  17. Doprostřed hlavičky vmáčkneme rozinku jako oko.
  18. Pomocí nože nařízneme čumáček.
  19. Tělíčko posypeme semínky.
  20. Pečeme na 180°C cca 15-20 minut.

Praktické

  • Podle starých pověr kdo si na Zelený čtvrtek před východem slunce dá jidáše s medem, upevní prý své zdraví.
  • LM kvásek můžete založit podle tohoto návodu, anebo si ho odebrat už od někoho, kdo ho má. Zkuste se poptat ve FB skupinách Lievito Madre kvásek.
  • Pokud se vám nechtějí dělat zajíčci, můžete těsto smotat do spirály, esíček a jiných tvarů.

Obměna

  • Místo pšeničné celozrnné mouky můžete použít špaldovou.
  • Pokud nemáte LM (Lievito Madre) kvásek, použijte klasický pšeničný kvásek nebo žitný tak, že ho nakrmíte celozrnnou pšeničnou moukou. Nebo si LM kvásek vyrobte dle tohoto receptu.

Děti

  • Dětem zajíčky podávejte nejlépe od 1,5 roku. Pokud už je ale dítě na pečivo zvyklé, můžete mu ho dát bez obav dřív.

2 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

    • Nezkousela jsem. Nedokážu odhadnout, jestli to bude držet a kolik dat v takovém případě tekutiny. S pohankovou by to mělo jít, ale urcite bude třeba upravit poměry.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNadýchané špaldové rohlíky z LM kvásku
Další článek7 rad, jak jíst při sportu bez živočišných bílkovin