Na Velikonoce se tradiční peklo sladké kynuté pečivo tzv. Jidáše. My jsme je připravili netradičně ve tvaru roztomilých velikonočních zajíčků :-) Toto těsto je díky lievito madre kvásku úžasně nadýchané. Je bez cukru, vajec, bílé mouky i mléka, a i přes to je výborné.
Ingredience
LM rozkvas:
- 100 g LM z lednice
- 50 g vody
- 100 g špaldové mouky
těsto:
- LM rozkvas
- 190 g celozrnné pšeničné mouky
- 30 g kokosového oleje
- 80 g rostlinného mléka
- 40 g obilného sirupu nebo víc dle chuti
- 1 lžíce mirinu nebo rumu
- citronová kůra z BIO citronu
- špetka soli
ostatní:
- rozinky
- mák, chia nebo sezam
- slad a olej v poměru 1:1
Jak připravit jidáše
- Vytáhneme z lednice LM kvásek a přemístíme ho do mísy.
- Nalijeme k němu vodu a rukou ho rozdrolíme a promícháme na řídké těsto.
- Přisypeme moukou a rukou promícháme a prohněteme na bochánek těsta.
- Dáme si ho na vál a uhněteme soudržný bochánek.
- Necháme v zakryté míse cca 3-4 hodiny kvasit až zdvojnásobí svůj objem.
- Poté k němu přilijeme mléko, olej, mirin/rum a sirup, znovu natrháme a rozmícháme na řídké těsto.
- Nasypeme mouku, sůl a kůru a vše promícháme v pružné a jemné těsto. Pokud by bylo moc řídké, přidáme ještě mouku. Musí být zhruba jako plastelína.
- Necháme 3 hodiny kynout v zakryté míse až zdvojnásobí svůj objem.
- Znovu rukama propracujeme a prohněteme.
- Rozdělíme ho na 8 částí.
- Z každé části vyválíme hada.
- Dále postupujeme viz fotografie níže – na konci každého hada uděláme hlavičku.
- Delší část (na druhé straně od hlavičky) každého ze 4 hadů nakrojíme na půl až skoro ke hlavičce (viz foto níže). To budou uši.
- Další 4 hady necháme tak, jak jsou – to bude tělo.
- Ke hlavičce s ušima stočíme tělo viz foto níže a připevníme ho k ní pomocí vody, kterou nanesete na těsto a přimáčknete části k sobě.
- Rozmícháme si olej se sladem nebo sirupem a potřeme jím zajíčka.
- Doprostřed hlavičky vmáčkneme rozinku jako oko.
- Pomocí nože nařízneme čumáček.
- Tělíčko posypeme semínky.
- Pečeme na 180°C cca 15-20 minut.
Praktické
- Podle starých pověr kdo si na Zelený čtvrtek před východem slunce dá jidáše s medem, upevní prý své zdraví.
- LM kvásek můžete založit podle tohoto návodu, anebo si ho odebrat už od někoho, kdo ho má. Zkuste se poptat ve FB skupinách Lievito Madre kvásek.
- Pokud se vám nechtějí dělat zajíčci, můžete těsto smotat do spirály, esíček a jiných tvarů.
Obměna
- Místo pšeničné celozrnné mouky můžete použít špaldovou.
- Pokud nemáte LM (Lievito Madre) kvásek, použijte klasický pšeničný kvásek nebo žitný tak, že ho nakrmíte celozrnnou pšeničnou moukou. Nebo si LM kvásek vyrobte dle tohoto receptu.
Děti
- Dětem zajíčky podávejte nejlépe od 1,5 roku. Pokud už je ale dítě na pečivo zvyklé, můžete mu ho dát bez obav dřív.
Nepodařilo se mi vytvarovat nic, těsto bylo úplně tekuté, tak mám mazanec, který se ale samozřejmě pekl dýl než těch 20 min. Kvásek tedy byl pšeničný, zkusím příště z žitného.
Mohu místo zmiňovaných mouk použit třeba rýžovou nebo pohankovou?
Nezkousela jsem. Nedokážu odhadnout, jestli to bude držet a kolik dat v takovém případě tekutiny. S pohankovou by to mělo jít, ale urcite bude třeba upravit poměry.