Na Velikonoce se tradiční peklo sladké kynuté pečivo tzv. Jidáše. My jsme je připravili netradičně ve tvaru roztomilých velikonočních zajíčků :-) Toto těsto je díky lievito madre kvásku úžasně nadýchané. Je bez cukru, vajec, bílé mouky i mléka, a i přes to je výborné.

Ingredience

LM rozkvas:

  • 100 g LM z lednice
  • 50 g vody
  • 100 g špaldové mouky

těsto:

  • LM rozkvas
  • 190 g celozrnné pšeničné mouky
  • 30 g kokosového oleje
  • 80 g rostlinného mléka
  • 40 g obilného sirupu nebo víc dle chuti
  • 1 lžíce mirinu nebo rumu
  • citronová kůra z BIO citronu
  • špetka soli

ostatní:

  • rozinky
  • mák, chia nebo sezam
  • slad a olej v poměru 1:1

Jak připravit jidáše

  1. Vytáhneme z lednice LM kvásek a přemístíme ho do mísy.
  2. Nalijeme k němu vodu a rukou ho rozdrolíme a promícháme na řídké těsto.
  3. Přisypeme moukou a rukou promícháme a prohněteme na bochánek těsta.
  4. Dáme si ho na vál a uhněteme soudržný bochánek.
  5. Necháme v zakryté míse cca 3-4 hodiny kvasit až zdvojnásobí svůj objem.
  6. Poté k němu přilijeme mléko, olej, mirin/rum a sirup, znovu natrháme a rozmícháme na řídké těsto.
  7. Nasypeme mouku, sůl a kůru a vše promícháme v pružné a jemné těsto. Pokud by bylo moc řídké, přidáme ještě mouku. Musí být zhruba jako plastelína.
  8. Necháme 3 hodiny kynout v zakryté míse až zdvojnásobí svůj objem.
  9. Znovu rukama propracujeme a prohněteme.
  10. Rozdělíme ho na 8 částí.
  11. Z každé části vyválíme hada.
  12. Dále postupujeme viz fotografie níže – na konci každého hada uděláme hlavičku.
  13. Delší část (na druhé straně od hlavičky) každého ze 4 hadů nakrojíme na půl až skoro ke hlavičce (viz foto níže). To budou uši.
  14. Další 4 hady necháme tak, jak jsou – to bude tělo.
  15. Ke hlavičce s ušima stočíme tělo viz foto níže a připevníme ho k ní pomocí vody, kterou nanesete na těsto a přimáčknete části k sobě.
  16. Rozmícháme si olej se sladem nebo sirupem a potřeme jím zajíčka.
  17. Doprostřed hlavičky vmáčkneme rozinku jako oko.
  18. Pomocí nože nařízneme čumáček.
  19. Tělíčko posypeme semínky.
  20. Pečeme na 180°C cca 15-20 minut.

Praktické

  • Podle starých pověr kdo si na Zelený čtvrtek před východem slunce dá jidáše s medem, upevní prý své zdraví.
  • LM kvásek můžete založit podle tohoto návodu, anebo si ho odebrat už od někoho, kdo ho má. Zkuste se poptat ve FB skupinách Lievito Madre kvásek.
  • Pokud se vám nechtějí dělat zajíčci, můžete těsto smotat do spirály, esíček a jiných tvarů.

Obměna

  • Místo pšeničné celozrnné mouky můžete použít špaldovou.
  • Pokud nemáte LM (Lievito Madre) kvásek, použijte klasický pšeničný kvásek nebo žitný tak, že ho nakrmíte celozrnnou pšeničnou moukou. Nebo si LM kvásek vyrobte dle tohoto receptu.

Děti

  • Dětem zajíčky podávejte nejlépe od 1,5 roku. Pokud už je ale dítě na pečivo zvyklé, můžete mu ho dát bez obav dřív.

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

Cítím se neskutečně lehčí a zmizelo i bušení srdce

Jaterik: Ahoj holky, moc děkuji za skvělý program. Vaření...

Konec nudným salátům (Jaroslav)

Jaroslav: Můj první salát z tohoto kurzu. Jednou větou:...

V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol...

Pořád je tu něco zajímavého a nového, ani nestíhám sledovat!

Katka: Ahoj holky, moc děkuju za stránky, čerpám z...

Zachránili jste mi zdraví

Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá...

Díky změně manželovi výrazně klesl cukr v krvi (Veronika)

Veronika: Ahoj, ráda bych reagovala na jarní očistu, kterou...

Děkuji a držím palce!

Jindra: Pěkný den :) Už více než 20 let...

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

Vše zvládám levou zadní a na tréninku mi nestíhají

Gabča: Jsem na detoxu poprvé a moc mě překvapilo,...

Nepotřebuji už kávu ani sladké a kila jdou krásně dolů (Janka)

Janka: Děkuji za kurz Podzimní detox-Vánoce jinak! Na jaře...

Všichni mi říkají, že jsem nějaká mladá babička – díky JJ mládnu :-)

Vlaty: Cítím se úplně super, mám dole asi 6kg....

Cítím se lépe, kila mizí a manžel si pochutnává se mnou (Jarmila)

Jarmila: Ahoj všichni, chtěla bych touto cestou moc poděkovat...

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...

Ekzém je nenávratne preč (Jana)

Jana: Jarná očista pomaly končí a ja mám radosť,...
  1. Nepodařilo se mi vytvarovat nic, těsto bylo úplně tekuté, tak mám mazanec, který se ale samozřejmě pekl dýl než těch 20 min. Kvásek tedy byl pšeničný, zkusím příště z žitného.

    • Nezkousela jsem. Nedokážu odhadnout, jestli to bude držet a kolik dat v takovém případě tekutiny. S pohankovou by to mělo jít, ale urcite bude třeba upravit poměry.

  2. Zobrazit 3 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZbavte se jarní únavy! Pojďte vařit zdravě, levně a chutně
Další článekPodběl – bylinka nejen na kašel