Lievito Madre - italský kvásek, který promění vaše těsta v nadýchané pečivo jako vatička (např. tyto trdelníky). Kváskujete rádi? Pak ho určitě musíte mít! Pojďme si říct, co je zač a jaký je se liší od klasického kvásku.

Lievito Madre (LM) se představuje

  • Jedná se o tzv. tuhý kvásek původem z Itálie (druh pšeničného kvásku).
  • Říká se mu tzv. „kvásková máma“ (lievito = kvásek, madre = máma).
  • Protože je chudší na kyseliny a není tak kyselý, používá se hlavně do sladkého pečiva – vánoček, mazanců, sladkých koláčů, buchet, makovek…
  • Lze ho bez problémů použít i do slaných receptů – baget, rohlíků, chlebů, housek, pizz, …
  • Můžete ho kombinovat s klasickým kváskem.
  • Díky lievito madre kvásku bude pečivo nadýchané a vláčné.
  • LM dokáže zvětšit objem těsta o trojnásobek.

Klasický kvásek vs lievito madre (LM)

  • chuť – pečivo s LM je chutnější, zejména sladké pečivo z něj nemá chlebový „ocas“
  • kyselost – pečivo s LM není kyselé, klasický kvásek je kyselejší a má chlebové aroma
  • hustota – LM je tuhý a hustý, klasický kvásek je řidší
  • nadýchanost – pečivo s LM je nadýchané a vláčné s velkými oky, pečivo z klasického kvásku je hutnější
  • krmení – LM kvásek se krmí v poměru 1:1:0,5 (LM:mouka:voda), klasický kvásek v poměru 1:4:4 (kvásek:mouka:vody)
  • mouka – LM se krmí buď pšeničnou hladkou nebo polohrubou moukou, anebo celozrnnou špaldovou, klasický kvásek se krmí hlavně celozrnnou žitnou moukou, případně celozrnnou pšeničnou
  • výdrž – LM díky tomu, že je nahusto krmený, vydrží v lednici až 10 dní, klasický kvásek se musí krmit minimálně 1x za týden
  • založení – LM je pracnější na založení (25 dní), naopak klasický kvásek je hotový do 10 dnů
  • starostlivost – s LM madre je trošku více práce než s klasickým kváskem. Při krmení je totiž třeba těsto propracovat rukama v kuličku a poté naříznout. Oproti tomu u klasického kvásku stačí při krmení vše pouze promíchat lžičkou
  • výsledné pečivo – kromě nadýchanosti a měkké střídky je u pečiva z LM výhoda, že vydrží dlouho měkké a nadýchané, pečivo z klasického kvásku rychleji tvrdne a tuhne

V dalším článku si povíme, jak správně na něj!

V dalších dílech si povíme, jak ho založit, jak se o něj starat a jak s ním péct 🙂

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

Překvapilo mě, jaký rozdíl je, když nejím maso a mléko

Slavkast: Chtěla bych za kurs moc poděkovat! Nejvíce mě...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Jsem moc ráda, že jsem do sebe za kurz investovala

Giana: Váš kurz se mi moc líbí. Jídla jsou...

Jsem čilejší a už konečně večer nezívám

Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...

Změna jídelníčku mi pomohla s problémy se spaním

Pavlína: S problémy se spaním mi opravdu pomohla až změna...

Už nemám chutě na sladké ani na maso…

Jitchramost: Cítím se skvěle, jsem překvapená, kolik mám energie...

Manžel na této stravě cukrovku vyléčil

Metodej: Určitě je, manžel na této stravě v podstatě...

Už po týdnu se cítím lépe a dokonce jsem zvládla i půst

Slunivok: Já jsem se radostně pustila do jarní očisty....

Této cesty dle JJ se budu držet už navždy!

Luci88: Chtěla bych poděkovat za báječný kurz. Moc jsem...

V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol...

Z receptů JJ jsem úplně unešená

helusa27: Bože, to je dobré! Zatím jsem trochu podezíravá...

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

Vaše videorecepty jsou úžasné, každý den se zdokonaluji

Iva: Ahoj! Od 21.12. nepiju kávu, od 25.12. nejím...

Doslova hltám všechny nové články!

Zdenka N.: Poslední dobou hltám vaše nové články, jsou super!...

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů