Lievito Madre - italský kvásek, který promění vaše těsta v nadýchané pečivo jako vatička (např. tyto trdelníky). Kváskujete rádi? Pak ho určitě musíte mít! Pojďme si říct, co je zač a jaký je se liší od klasického kvásku.

Lievito Madre (LM) se představuje

  • Jedná se o tzv. tuhý kvásek původem z Itálie (druh pšeničného kvásku).
  • Říká se mu tzv. „kvásková máma“ (lievito = kvásek, madre = máma).
  • Protože je chudší na kyseliny a není tak kyselý, používá se hlavně do sladkého pečiva – vánoček, mazanců, sladkých koláčů, buchet, makovek…
  • Lze ho bez problémů použít i do slaných receptů – baget, rohlíků, chlebů, housek, pizz, …
  • Můžete ho kombinovat s klasickým kváskem.
  • Díky lievito madre kvásku bude pečivo nadýchané a vláčné.
  • LM dokáže zvětšit objem těsta o trojnásobek.

Klasický kvásek vs lievito madre (LM)

  • chuť – pečivo s LM je chutnější, zejména sladké pečivo z něj nemá chlebový „ocas“
  • kyselost – pečivo s LM není kyselé, klasický kvásek je kyselejší a má chlebové aroma
  • hustota – LM je tuhý a hustý, klasický kvásek je řidší
  • nadýchanost – pečivo s LM je nadýchané a vláčné s velkými oky, pečivo z klasického kvásku je hutnější
  • krmení – LM kvásek se krmí v poměru 1:1:0,5 (LM:mouka:voda), klasický kvásek v poměru 1:4:4 (kvásek:mouka:vody)
  • mouka – LM se krmí buď pšeničnou hladkou nebo polohrubou moukou, anebo celozrnnou špaldovou, klasický kvásek se krmí hlavně celozrnnou žitnou moukou, případně celozrnnou pšeničnou
  • výdrž – LM díky tomu, že je nahusto krmený, vydrží v lednici až 10 dní, klasický kvásek se musí krmit minimálně 1x za týden
  • založení – LM je pracnější na založení (25 dní), naopak klasický kvásek je hotový do 10 dnů
  • starostlivost – s LM madre je trošku více práce než s klasickým kváskem. Při krmení je totiž třeba těsto propracovat rukama v kuličku a poté naříznout. Oproti tomu u klasického kvásku stačí při krmení vše pouze promíchat lžičkou
  • výsledné pečivo – kromě nadýchanosti a měkké střídky je u pečiva z LM výhoda, že vydrží dlouho měkké a nadýchané, pečivo z klasického kvásku rychleji tvrdne a tuhne

V dalším článku si povíme, jak správně na něj!

V dalších dílech si povíme, jak ho založit, jak se o něj starat a jak s ním péct :-)

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Od chvíle, kdy jsem na JJ nepotřebuji žádné knihy

Michaela H. S.: Mám veľa rôznych zdravých kuchárských kníh,...

Velké díky za filmový festival

Ivana: Holky, nechtělo se mi přihlašovat na festivalové stránky,...

Smysly se začaly zbystřovat a tělo odlehčovat (Renata)

Renata: Ahoj, při pročítání mnoha komentářů mám potřebu vám...

Zhubla jsem, jsem svěží a ráno vstávám s radostí (Věra)

Věra: Milá Evi, jídla výborná a skvělé recepty. Jsem...

Všichni pějí na vaše jídla chválu

Helena Š.: Dobrý den, protože nejsem na sociálních sítí, ale...

Je to skvělé a jednoduché vaření (Veronika)

Veronika: Ahoj Evi, dnes poslední den vaření kurzu Hubneme...

Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!

Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...

Cítím se mnohem více v pohodě

Avka: Zase mě začalo bavit vařit a zjišťuji, jak...

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

Z maroda jsem zase činorodá!

Jarka: Ahoj Evi a Heli a všichni klubáci ♥...

Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ

Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...

Už nevyžírám v noci ledničku a ustupují mi bolesti kloubů (Monika)

Pani Eva velmi pekne vam ďakujem! Zmenila som stravu...

Bolesti hlavy zmizely, krevní obraz výtečný (Lenka)

Lenka: Ahojte. Inspirovala mě kamarádka. Nesměle jsem k vám...

Krásně vedený kurz (Michaela)

Michaela: Evi a spol, i já se přidávám s...

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPohanka se zelím a tahini
Další článekDiagnóza podle jazyka: odhalte příčiny vašich nemocí