Loupaný nebo neloupaný sezam?
Loupaný sezam![](https://www.jimejinak.cz/wp-content/uploads/2019/11/sesame-3311532_960_720.jpg)
Má jemnou chuť, je měkký a lehce křupavý. Obsah vitamínů a minerálů je nižší v porovnání s neloupaným sezamem (snižuje se odstraněním povrchové slupky semínka).
Neloupaný sezam![](https://www.jimejinak.cz/wp-content/uploads/2019/11/sesame-2553217_1280.jpg)
Je lehce hořký (způsobují šťavelany) a má pevnější slupku, která je bohatá na živiny. Podle některých zdrojů sice neloupaná varianta sezamu obsahuje mnohem více živin, ale také kyselinu šťavelovou, která brání vstřebávání vápníku obsaženého v sezamu. Nicméně neloupaný sezam obsahuje mnohem více dalších živin než jen vápník.
💡 TIP: Stáhni si sadu na letní hubnutí ZDARMA hned teď.
Sezam v kuchyni![](https://www.jimejinak.cz/wp-content/uploads/2011/12/IMGP8422.jpg)
- Z loupaného i neloupaného sezamu můžeme připravit domácí tahini – sezamovou pastu. Tahini se dá v kuchyni použít na nespočet různých způsobů.
- Léčebné dochucovadlo gomasio se může připravovat z obou druhů sezamu – loupaného i neloupaného a soli.
- Neloupaný sezam se dá nakličovat.
- Sezam můžeme opražit na pánvi a posypat s ním saláty, uvařené hlavní jídlo, polévky, pečivo, ozdobit pomazánky, dezerty, kuličky, krémy, použít do těstíček na řízečky nebo tempuru, můžeme ho též vařit s obilovinami, použít do pečiva, buchet a koláčů, karbanátků. do náplní aj.
PS: Cítíš se v plavkách sebevědomě?
Pokud letos nechceš schovávat zadek pod ručník, pojď na to s námi jinak.
Chci lepší postavu!
Komentáře
Děkuji za recepty pro zdraví