Loupaný nebo neloupaný sezam?
Loupaný sezam
Má jemnou chuť, je měkký a lehce křupavý. Obsah vitamínů a minerálů je nižší v porovnání s neloupaným sezamem (snižuje se odstraněním povrchové slupky semínka).
Neloupaný sezam
Je lehce hořký (způsobují šťavelany) a má pevnější slupku, která je bohatá na živiny. Podle některých zdrojů sice neloupaná varianta sezamu obsahuje mnohem více živin, ale také kyselinu šťavelovou, která brání vstřebávání vápníku obsaženého v sezamu. Nicméně neloupaný sezam obsahuje mnohem více dalších živin než jen vápník.

Uteklo ti vysílání? Do 17.2. si je můžeš přehrát a probudit svou energii! Pak začínáme Jarní očistu.
3 VYSÍLÁNÍ ZDARMA

Sezam v kuchyni
- Z loupaného i neloupaného sezamu můžeme připravit domácí tahini – sezamovou pastu. Tahini se dá v kuchyni použít na nespočet různých způsobů.
- Léčebné dochucovadlo gomasio se může připravovat z obou druhů sezamu – loupaného i neloupaného a soli.
- Neloupaný sezam se dá nakličovat.
- Sezam můžeme opražit na pánvi a posypat s ním saláty, uvařené hlavní jídlo, polévky, pečivo, ozdobit pomazánky, dezerty, kuličky, krémy, použít do těstíček na řízečky nebo tempuru, můžeme ho též vařit s obilovinami, použít do pečiva, buchet a koláčů, karbanátků. do náplní aj.
🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!
Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.
Komentáře
Děkuji za recepty pro zdraví