Domů > Magazín > Blog

Jaký je rozdíl mezi loupaným a neloupaným sezamem? A jejich použití

Sezam patří k nejstarším známým pěstovaným olejninám a řadí se k nejzdravějším semínkům. Na trhu můžeme koupit loupaný a neloupaný. Víte, jaký je mezi nimi rozdíl a které k čemu použít v kuchyni?

Loupaný nebo neloupaný sezam?

Loupaný sezam

Má jemnou chuť, je měkký a lehce křupavý. Obsah vitamínů a minerálů je nižší v porovnání s neloupaným sezamem (snižuje se odstraněním povrchové slupky semínka).

Neloupaný sezam

Je lehce hořký (způsobují šťavelany) a má pevnější slupku, která je bohatá na živiny. Podle některých zdrojů sice neloupaná varianta sezamu obsahuje mnohem více živin, ale také kyselinu šťavelovou, která brání vstřebávání vápníku obsaženého v sezamu. Nicméně neloupaný sezam obsahuje mnohem více dalších živin než jen vápník.

Sezam v kuchyni

  • Z loupaného i neloupaného sezamu můžeme připravit domácí tahini – sezamovou pastu. Tahini se dá v kuchyni použít na nespočet různých způsobů.
  • Léčebné dochucovadlo gomasio se může připravovat z obou druhů sezamu – loupaného i neloupaného a soli.
  • Neloupaný sezam se dá nakličovat.
  • Sezam můžeme opražit na pánvi a posypat s ním saláty, uvařené hlavní jídlo, polévky, pečivo, ozdobit pomazánky, dezerty, kuličky, krémy, použít do těstíček na řízečky nebo tempuru, můžeme ho též vařit s obilovinami, použít do pečiva, buchet a koláčů, karbanátků. do náplní aj.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

15 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Děkuji za recepty pro zdraví

Ukázat další komentáře