Sběr divokých plodů a bylin v sobě skrývá mnoho výhod pro naše zdraví, ale také peněženky a v neposlední řadě i životní prostředí. Víte, jaké má ještě výhody?

1Návrat ke kořenům

Před příchodem zemědělství byli naši předci lovci a sběrači. Spoléhali se na divokou přírodu, ze které přinášeli potravu, aby přežili. Sběračství je způsob, jak se vrátit ke kořenům předků a znovu se naučit to co, naši předci uměli a dělali zcela přirozeně. Divoké rostliny poskytují mnoho výhod, nejen k našemu uzdravení, ale i k využití v naší stravě.
Tento přístup nás odvrací od běžného modelu, kdy na všechny zdravotní potíže vezmeme automaticky umělou pilulku a potlačíme tak příznaky. Od dojmu, že vše potřebné najdeme v obchodě, a tak nemusíme tyto vědomosti znát a umět. Máme možnost si zajistit zásoby a zařadit bylinky a divoké plody do našeho každodenního života a to od lékárny až po večeři.

2Čerstvost

Není nic čerstvějšího než to, co si sami utrhneme a sklidíme. Divoká jídla, plody, bylinky, kořeny, jsou daleko výživnější než běžně pěstované rostliny a bylinky nadopované hnojivy a pěstované uměle ve sklenících, dovážené z druhých zemí. 

3Hojnost pro všechny

Někdy se může zdát, že je naprosto nemožné jíst čerstvé, zdravé potraviny, protože pro spoustu lidí jsou cenově naprosto nedostupné. Pokud si nemůžeme dovolit vždy nakoupit ekologickou zeleninu a ovoce od místního zemědělce nebo z obchodu, stále máme možnost přinést si koš plodů, bylin a ovoce z přírody. Sama běžně chodím i s dětmi do přírody a sbírám bylinky, houby, různé plody, divoké ovoce, jako jsou ostružiny, maliny, borůvky, ale známe i místa, která jsou zarostlá a zpustlá a dají se tam nasbírat i jablka, mirabelky a další ovoce. Také sbíráme po domluvě se sousedy ovoce, které sami nechtějí anebo už nemohou zpracovat. Máme tak přístup k potravinám, které nás nic nestojí, jen musíme investovat nějaký ten čas. Ale ten za to stojí, nemyslíte?

4Zabezpečení potravy

Nejen, že sběr potravy ulehčuje rodinnému rozpočtu a podporuje soběstačnost, ale může také pomoci zajistit potravu v době nedostatku. Zejména, když jde o divoké rostliny, převážně považované za plevel, které používáme jako zeleninu. Sběr může být časově náročný, díky tomu si ale potravin budeme vážit víc, budou mít pro nás daleko větší hodnotu.

5Pestrost chutí

Sběr bylin a plodů poskytuje další výhodu a tou je rozšíření chuťové rozmanitosti, protože sortiment v supermarketu může být dost omezený, hlavně co se týče chutí, navíc je většina lidí zvyklá převážně na sladkou a slanou chuť. Příroda nám, ale nabízí daleko víc než supermarket. Zkuste ochutnat přírodu, zařadit do jídelníčku hořká jídla a posílit naše zdraví a zásobit své tělo pořádnou dávkou živin.

6Udržitelnost

Sběr bylin a plodů v našem blízkém okolí je dobrý způsob, jak podpořit udržitelnost našeho stravování. Omezíme tím spoustu plastových obalů a fosilních paliv potřebných k převážení potravin z jiných zemí.

7Lokálnost

Divoké byliny nám dávají možnost sklízet bez potřeby velké zahrady, téměř bez práce se zásobit čerstvými rostlinami. Nemusíme přemýšlet, odkud nám potraviny přijely, jak byly pěstovány nebo čím byly ošetřeny. Jíme to, co nám příroda přináší v našem blízkém okolí. Tam, kde žijeme, rostou rostliny nejvíce vhodné právě pro život v dané lokalitě

 

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekRostlinná ricotta II.
Další článekVařte sezónně – má to spoustu výhod! Víte, jak na to?