Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Jíte šípky?

Pokaždé, když nás někdo nachytá, jak okusujeme šípky, je z toho velká legrace a většinou i nový šípkový nadšenec. Dnes mě zase jeden známý překvapil, když se divil, že šípky se dají jíst i syrové. Tak vám to jdu napsat, protože je vás možná víc, co to nevíte, a oni teď právě dozrávají a ta chuť, ta je prostě božská!

Venku je pořád něco k snědkuimg_20160926_154538

Od té doby, co jíme jinak, si pohrávám s myšlenkou, zda bychom přežili, kdyby přestaly fungovat obchody a běžné zásobování potravinami z komerčního zemědělství. A čím déle jíme jinak, tím více mám pocit, že by to sice nebylo valné, ale že bychom asi přežili. Jíme totiž spoustu věcí, co zrovna rostou, o kterých je všude dost. Jako třeba ty šípky.

Už jako malá jsem zobala podzimní plody

Já už šípky okusovala jako dítě. A když jsem začala chodit se svým mužem, okusovali jsme je oba, ačkoli jsme každý z jiného koutu republiky. Tím se vylučuje nějaký zvláštní regionální zvyk, jak mi občas někdo vysvětluje. Já na to vždycky říkám, že v mém rodném městě to rozhodně běžně nebylo zvykem a že mě dokonce občas nějaký aktivní důchodce jako dítě varoval, že se otrávím, když jsem zobala šípky nebo třeba hloh. Na to mi občas řeknou rodáci, že jsem vlastně vždycky byla divná :-) 

Moje první marmeláda byla šípková

Moc marmelád jsem zatím v životě nevyrobila. Ale když jsem začala vařit jinak, tak moje první byla právě z šípků. Bylo to proto, že chuť zralých šípků mi naprosto učarovala a chtěla jsem získat víc té úžasné hmoty naráz a ještě bez chlupatých semínek, co jsou uvnitř šípků. Tehdy jsem ji ještě dělala s medem, protože jsem nenašla návod, jak to udělat bez cukru. Byla to fuška a šetřila jsem si ji roky. Od té doby jsem to nezopakovala, ale když dozrají šípky, chodím se “napást” a sním o lahvičce šípkové marmelády bez cukru.

Jak se jí šípkyimg_20160926_155856

Když jsem si dnes dopisovala s oním známým, ptal se mě, jak se to tedy jí. Není to žádná věda – měkký šípek má po utržení v místě stopky dírku, kterou se jednoduše vysaje kašovitá hmota, která obaluje semínka. Semínka pěkně škrábou, proto je nejíme. Já tedy ještě okusuji boky šípku, takže mi v ruce zůstává skutečně jen “bubák” a na něm sbírka chlupatých semínek (odborníci mě opraví, že se jedná o složené souplodí nažek). Šípky jsou nejlepší když přejdou prvními ranními mrazíky a jsou měkké, ale ještě ne tmavé scvrklé. Vybírejte buclaté světlé plody a samozřejmě někde v přírodě, nikoli u silnic.

Proč jíst šípky

Možná čtete tyto řádky zcela nevěřícně a ptáte se, proč byste proboha měli něco takového jíst. No samozřejmě vůbec nemusíte, ale kdybyste chtěli pár argumentů, tak třeba proto, že:

  • chuť zralého šípku je (aspoň pro mě) lepší než chuť jakéhokoli exotického ovoce
  • množství vitamínu C je v syrovém šípku větší než v sušeném, ze kterého uvaříte čaj
  • množství vitamínu C je v šípkách víc než v citrusových plodech (obvykle se uvádí, že dvakrát tolik)
  • šípky také obsahují vitamíny A, E, D, a K, flavonioidy, pektin, tříslovinu  a další látky podporující trávení a imunitu
  • šípky jsou léčivé nejen pro náš imunitní systém, ale jsou pomocníky při nemocech ledvin, kardiovaskulárních onemocněních, při léčbě revma, pomáhají regenerovat kůži,…zkrátka prevence na všechny civilizační choroby i léčba akutních onemocnění (podzimní a jarní únava, oslabení, nachlazení a chřipky)

Zkuste to

Jestli jste to ještě nevyzkoušeli a zkusíte, dejte vědět, jestli vám chutnali! A kdybyste se někdo pustil do výroby marmelády, dejte mi vědět, budu váš první zákazník :-)

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mňam, je to fakt pochutnání! :) Ještě za totáče a v devadesátkách jsme šípky sbírávali na marmeládu a mě to děsně nudilo, ale nikdy mě nenapadlo šípky jíst. Asi by to ani dost dobře nešlo, protože se sbíraly před mrazem. Po přečtení tohoto článku jsem u prvního keře šla ochutnávat a od té doby se vrhám na každý keř, který vidím. :) Ještě jednou mňam!

xkonecn2
4. 11. 2016

Ahoj Evi, my jsme letos s manželem uvařili první šípkovou marmeládu na konci léta a přidávám tip – pokud máte místo na zahradě, zasaďte si keříček “Karpatia”. Je to velkoplodá odrůda ovocné růže, prostě “velké šípky”. Máme zasazeno asi tak tři roky, keřík asi metr vysoký. Plody jsem osbírala snad za deset minut (jde to velmi rychle) a stejně tak příprava marmelády bude asi tisíckrát rychlejší než u klasických šípků. Jednu várku jsme udělali tak, že jsme povařené šípky rozmixovali a přecedili přes cedník, ale chloupky jsou přesto malinko cítit, i když se někde uvádí, že vařením změknou a jakoby se ztratí. S druhou várkou si dal manžel práci a rozpůlil každý šípek a vybral vnitřky, ta je jemnější. Zabralo to jeden večer u televize, ale výsledek skvělý. My dali trochu třtinového cukru, ale určitě by šla bez cukru zcela. Samotný šípkový rozvar byl velmi hustý a dalším vařením před očima ubýval a hostnul.. krása pohledět :)

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Vyzkoušejte také

12
4

TOP 7 druhů koření: dodají nejen chuť, ale také léčí

Koření by v našich kuchyních mělo mít nezastupitelné místo. Nejen že dodává chuť a vůni pokrmům, umožňuje méně solit, ale také bojuje proti řadě nemocí ...
klub
5
4

Jak upravit stravu na jaře

Jaro je výborné období pro očistu našeho trávení. Máme šanci se zbavit všeho starého a nepotřebného, zároveň máme dost síly postavit se čelem k novým výzvá...
klub
2
4

Diagnóza podle jazyka: odhalte příčiny vašich nemocí

Vyplázni na mě jazyk a já ti řeknu kdo jsi a co tě trápí. Tak by se dala nazvat diagnostika z jazyka ve východní medicíně. Takovou diagnostiku si ale snadn...
27

Pickles aneb fermentovaná zelenina – co je to?

Kvašená zelenina je jednoduchý, rychlý a chutný způsob konzervace. Má mnoho živin, enzymů, vitamínů, minerálů a dokáže v našem těle skoro zázraky.
27
7

Umeboši švestičky – první pomoc nejen při nevolnosti

Umeboši švestičky jsou základní součástí přírodní lékárničky první pomoci doma, i na cestách. V akutním stavu většinou i jen kousek umebošky zajistí po pár...
1
6

Jahody: 10 faktů, které vás o tomto ovoci překvapí

Napadlo by vás někdy, že toto první letní ovoce patří do rodiny růží? A víte, kolik semínek obsahuje jedna jahoda? Těchto 10 zajímavých faktů o jahodách js...