Domů > Jak začít > Základní suroviny > Divoká zelenina, byliny, čaje

Růže šípková – přírodní zásobárna vitamínů

Šípky sbíráme na přelomu září a října. Většina asi zná sušené šípky na čaj, ale co si z nich pro změnu vyzkoušet vyrobit něco jiného?

Čím jsou prospěšné

Šípky mají vysoký obsah vitamínu C. Jeho obsah je od 300 mg až po 700 mg u přezrálých a úplně zralých plodů.

  • Čaj z šípků pijeme jako posilující prostředek.
  • Šípky mají močopudné účinky.
  • Šípky mají protivirové účinky.

Tip!
Zpestřete si procházku s dětmi, jako to děláme my, zimní zasněženou krajinou a nasbírejte si přemrzlé šípky. Jsou výborné, chutnají jako marmeláda. Jíme je bez jadérek. Našim dětem šípky moc chutnají.

“Na šípky se vždycky těšíme. Není procházka, abychom se nezastavili u keříčku a nezobli si.  Často k velkému překvapení kolemjdoucích. Šípky už nás seznámily s mnoha lidmi a některé jsme naučili zobat šípky taky,” dodává zkušenost Eva Cikrytová, autorka projektu Jíme Jinak. “Nač nosit svačinu, když roste všude okolo :-)”

Tipy, jak uchovat šípky na zimu

  • Sušené drcené šípky používáme na čaj, který velmi chutná i malým dětem.
  • Můžeme si také připravit kompot z šípků.
  • Lze z nich vyrobit i likér.
  • Můžeme je i např. naložit do medu.
  • Skvělá je fermentovaná limonáda z šípků.
  • Zkuste také šípkové pyré bez cukru – šípky stačí povařit, propasírovat a nalít do skleniček, zavařit a uchovat na zimu.
Hálka na růži

Využít je možno i šípkové hálky, což jsou útvary, které můžeme vidět na keřích růže šípkové, vytvořené žlabatkou listovou. Používáme je ve formě tinktury, jako tonikum a imunostimulans.

Jak na šípkový kompot

Zralé šípky podélně rozpůlené omyjeme a vyškrabeme jadérka a chloupky. Očištěné šípky ponoříme do studené vody, krátce povaříme, šípky změknou a vyplaví se zbylé chloupky. Pak je narovnáme do malých skleniček a zalijeme horkým nálevem, připraveným z 3 hmotnostních dílů sladu na 2 hmotnostní díly vody. Kompot sterilujeme 15 minut při teplotě 80 až 85°C.

100 g tohoto kompotu obsahuje asi 140 mg vitamínu C.

Recept na šípkový likér

Litr rozmačkaných šípků zalijeme litrem alkoholu a necháme 14 dní odstát v teple. Pak přefiltrujeme a doplníme sirupem z 300 gramů sušené třtinové šťávy (místo toho můžeme osladit sladem) a 1,5 litru vody. Pijeme 1 skleničku denně.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Jsem máma tří malých kluků, ráda se neustále vzdělávám a zkouším nové věci. Miluju zahradničení, vaření a pečení všeho dobrého a zdravého. Co můžu, to si sama vyrobím. Zajímám se o přírodní medicínu, sílu bylin a jejich využití v běžném životě.

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Mohla byste prozradit, jak se dělá fermentovaná limonáda ze šípků?

Markéta
29. 12. 2022

Chci se zeptat zda by šlo něco udělat i z přemzlích šípků, třeba naložit.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

2

Podzimní dary přírody

Procházet se přírodou a ještě si z procházky přinést nějaké ty dobroty, je lákavé. Procházet se, zkoumat, učit se, ochutnávat a objevovat, je ale mnohem le...

S kdoulí proti nemocem

Kdoule obecná je využívaná nejen jako potrava pro člověka a zvířata, ale i jako bezpečnější fytomedicína. Běžně ji k léčbě mnoha onemocnění používala čínsk...
22
3

Akébie pětičetná a její jedlé plody

Nejen, že krásně kvete a ozdobí tak vaší zahradu, ale ještě poskytuje chutné plody, které pomohou zpomalit stárnutí.
16
3

Sléz lesní a jeho léčivé květy

Věděli jste, že během války v roce 1948, kdy byl Jeruzalém obléhán, byl sléz důležitou plodinou a je každoročně oslavován v den nezávislosti tradičním pokr...
13
2

Slunečnice roční a její využití v kuchyni

Většina z nás si pochutnává na slunečnicových semenech, slunečnicovém máslu či používá olej. Málokdo už asi ví, že je rostlina jedlá celá, její květy, list...
6

Podzimní průvodce léčivými kořeny – díl II.

Kořeny bylin sbíraných na podzim mají velkou sílu. Využijme ji a připravme si z nich léčivé tinktury, čaje, masti a vína. Příroda je bohatá. Nezapomeňme, ž...