Cuketové zelí a cuketové bramboráky jsou už nuda. Ale co takový cuketový tatarský biftek?! Je téměř k nerozeznání od klasického, je bez masa i vajíček a je do 5 minut hotový. Skvělá večeře s kouskem domácího kváskového chleba nebo s domácími plackami...
Ingredience
na 2 porce
  • 1 malá cuketa
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 0,5-1 lžička mleté papriky
  • 1 lžička hrubozrnné hořčice (dle toho, jak máte pikantní)
  • špetka chilli
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička rajčatového protlaku
  • k dochucení: sůl, pepř

Jak připravit vegan tatarák z cukety

  1. Cuketu si nastrouhejte nahrubo a vymačkejte z ní šťávu.
  2. Na oleji v hrnci orestujte na kostičky nakrájenou cibulku s velkou špetkou soli.
  3. Až bude zlatavá, přidejte utřené česneky.
  4. Chvilku orestujte a dejte stranou.
  5. Do hrnce teď dejte nastrouhanou cuketu a jemně posolte.
  6. Nechejte cuketu dusit 5 minut na nejnižším plameni.
  7. Ochuťte sojovou omáčkou, protlakem, hořčicí, mletou paprikou, pepřem a chilli.
  8. Podávejte s kváskovým chlebem nebo plackami.

Praktické

  • Hořčici, protlak a shoyu přidejte dle chuti. Pokud přidáte více protlaku a mleté papriky, tatrák bude nejen chuťově, ale také barevně k nerozeznání od originálního masového.
  • Pokud si tataráku uděláte víc, můžete si ho zavařit do skleniček a mít ho po ruce pro případ nouze k chlebu nebo plackám – například na výlety.

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

Děkuji za zorganizovaný celý jídelníček v kurzu

Bezinj: Druhý týden zvládám dobře, jídlo chutná i mému...

Jídelníček z kurzu si můj muž velmi chválil, i když podobně vařím už 10 let

Evakostrnova: Jedlá sú fantastické, klobúk dole, varím podobné už...

Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)

Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda...

Pomohli jste mi zachránit maminku

Pátik: Pomohli jste mi zachránit maminku. Měla deprese a...

První týden kurzu a 2 kg dole!

Lada: Už mi nepnou kalhoty přes stehna a je...

I v 67 letech lze jíst zdravě!

Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...

Už 4. týden bez kafe a spím hlubokým spánkem!

Tereza: Přidávám též pozitivní ohlas - kávu jsem zkusila...

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

Největší hubnutí nastalo po vysazení cukru a bílého pečiva

Mrask: Dobrý den, začala jsem asi 14 dní před...

Máme několik kilo dole a cítíme se skvěle

Zdefal: Dobrý den, přeji všem a hlavně Vám Evi....

Lepší než doktor

Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...

Váš kurz mě znovu nakopnul

Iva: Milá Evo a Helčo, psala jsem osobní mail...

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...
  1. Opět další skvělý recept :). Cukety nám postupně dozrávají na zahrádce a tak jsem moooc ráda, že mám další způsob jak je chutně zpracovat. Tatarák nám velmi chutnal. Děkuji vám za recept, holky 🙂 . Ještě tento týden vyzkouším upéct váš sladký cuketový chlebíček.

  2. Krok 4 se ztrácí. Cuketu jsem dala dusit přímo na orestovanou cibuli s česnekem. A celkový výsledek? Bomba, jako všechny recepty.

    • Ideál je čerstvá, právě dovařená co nejdříve snědená. Zavařená je vždycky horší. Léčivá je čerstvá, ale pokud to nejde jinak, je nadbytek apod., jsme zdraví, není problém občas něco takto uchovat.

  3. Děkuji za super nápad. Místo cukety jsem použila štýrskou dýni,která je chuťově nevýrazná. Měla jsem zbytek cizrnoveho hummusu a část tataráku jsem smíchala s ním, další topinku z domácího kváskového žitného chleba jsem udělala dole hummusu a nahoře tatarák a třetí pouze s tatarákem.. Všechny 3verze výborné, zasytily.

  4. Tataráček je vynikající na cokoliv. Doma měl veliký úspěch, takže jsem i několik sklenic zavařila na zimní časy 🙂

  5. Dělala jsem poprvé, vynikající, děi i manžel mlaskají ještě teď :-). Moc děkuji za skvělý recept.

  6. U nás ted6 veljý úspěch (u dospěláků), i když jsem nedala vše, těšíme se na repete! Děti byly rády, že nemusí ochutnávat 😀

  7. Zobrazit všech 26 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek13 rychlých a zdravých svačin, které si vzít k vodě
Další článekRychlé plněné švestkové knedlíky bez lepku