Cuketové zelí a cuketové bramboráky jsou už nuda. Ale co takový cuketový tatarský biftek?! Je téměř k nerozeznání od klasického, je bez masa i vajíček a je do 5 minut hotový. Skvělá večeře s kouskem domácího kváskového chleba nebo s domácími plackami...

Ingredience
na 2 porce
  • 1 malá cuketa
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 0,5-1 lžička mleté papriky
  • 1 lžička hrubozrnné hořčice (dle toho, jak máte pikantní)
  • špetka chilli
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička rajčatového protlaku
  • k dochucení: sůl, pepř

Jak připravit vegan tatarák z cukety

  1. Cuketu si nastrouhejte nahrubo a vymačkejte z ní šťávu.
  2. Na oleji v hrnci orestujte na kostičky nakrájenou cibulku s velkou špetkou soli.
  3. Až bude zlatavá, přidejte utřené česneky.
  4. Chvilku orestujte a dejte stranou.
  5. Do hrnce teď dejte nastrouhanou cuketu a jemně posolte. Nechejte cuketu dusit 5 minut na nejnižším plameni.
  6. Na závěr vše smíchejte, ochuťte sojovou omáčkou, protlakem, hořčicí, mletou paprikou, pepřem a chilli.
  7. Podávejte s kváskovým chlebem nebo plackami.

Praktické

  • Hořčici, protlak a shoyu přidejte dle chuti. Pokud přidáte více protlaku a mleté papriky, tatrák bude nejen chuťově, ale také barevně k nerozeznání od originálního masového.
  • Pokud si tataráku uděláte víc, můžete si ho zavařit do skleniček a mít ho po ruce pro případ nouze k chlebu nebo plackám – například na výlety.

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Rozloučila jsem se s pneumatikou na břiše (Vlaďka)

Vlaďka: Kurz Jarní očista je sice oficiálně u konce,...

Cítím se skvěle a 4 kg za 10 dní je super výsledek (Monika)

Monika: Tak mám za sebou půst. Mám sice pouze...

Můj jídelníček se díky vám úplně změnil

Petr C.: Nováček již nejsem, čerpám z Vašich volně dostupných...

Objevila jsem kapustu a nemohu se jí nabažit!

Stipl2: Misto cizrny sel do hrnce opeceny tempeh a...

Uzdravila jsem se z těžké nemoci a energii bych mohla rozdávat (Božena)

Božena: Skončila jsem kurs Hubneme do plavek. Míry...

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu

Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem...

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...

Cholesterol se mi snížil bez jakýchkoliv léků (Iva)

Iva: Ahoj, moc zdravím po ukončení kurzu Hubneme do...

10 kg špeků pryč (Pavel)

Pavel: Ahoj všem! Chtěl bych vám poděkovat za vaši...

Toto som dlho hľadala (Dušana)

Dušana: Som v šoku, po dvoch týždňoch 3,5 kg...

Zhubla jsem a cítím se lépe (Ivaha)

Ivaha: Děkuji moc! Cítím se lépe, zhubla jsem, dobře...

Mojí největší motivací je zdraví (Věra)

Věra: Ahojte všichni, mám za sebou první den a...

I když jsem hřešila, mám 3 kilča dole (Milena)

Milena: Dobrý den, ráda bych celému týmu ze srdce...

Moje tělo se rychle uzdravuje (Božena)

Božena: Zdravím všechny. Tak jsem zvládla i druhý půst...

Nepotřebuji už kávu ani sladké a kila jdou krásně dolů (Janka)

Janka: Děkuji za kurz Podzimní detox-Vánoce jinak! Na jaře...

Neuvěřitelných 74 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Je skvělý !!! Dneska s jahlovymi plackami ze včerejška. Nejim maso už spoustu let z etických důvodu, ale když si někdo dal v hospodě tatarak s topinkami, mlsně jsem po něm pokukovala, teď už nemusím! Huraaa!

  2. I když se budu opakovat, tatarák nemá chybu a chutná každému. V životě jsem vyzkoušela různé „náhradní tataráky“😀, třeba z brambor, z kořenové zeleniny, z červené řepy, z ořechů a už ani nevím z čeho. Tento cuketový vyhrál a ustálil se v našem jídelníčku. Dneska je to náš nedělní oběd a jako dezert bude ke kávě cuketový makovec. No jo, cukety rostou jako divé.😀😉

  3. Jednoduše MŇAM! jak jsem měla cuketu ojezenou, tak tohle je perfektní překvapení. Určitě udělám někdy i běžným strávníkům na návštěvě 🙂👍

  4. Tatarák je můj oblíbený recept, právě před chvíli jsem si na něm pochutnala s domácím kváskovým chlebíkem. Čas cuket je tu, mám jich obrovské množství a zítra chci zkusit cuketové halušky, bude to moje premiéra, tak mi držte palce ať se povedou. Všechny zdraví Laďka

  5. Tatarák byl nás dnešní oběd, a děti mlaskaly a mladší si přidával..udělala jsem k tomu špaldovo čirokové placky s provensálským kořením (trochu dle receptu od Viery – čínské palačinky) a bylo to fakt výborné. My to přirovnávali k tataráčku, co se prodává ve zdravce jako pomazánka, zkusím i zavařit, na topinky to bude skvělé…

  6. Tuhle dobrotu milujeme celá rodina, na stole jsme měli už několikrát 😄👍 děkujeme za recept 👏❤️

  7. Super! Super! Super! Nečekala jsem že to bude až tak vynikající. A opět musím dodat, že můj masožravec doma byl stejně nadšený jako já :-) Moc děkuji za recept

  8. Tak tentokrát jsme dělali tatarák znovu, shoyu jsem dala jen kapku, místo protlaku bio kečup ve větším množství (asi 2,5 lžíce), lžičku plnotučný hořčice a bylo to ještě lepší než minule!

  9. Manžel měl milion řečí, že bez masa to není tatarak.Až jsem pánev dala stranou a připravovala topinky,chodil tajně ujidat. Nakonec jsem měla tataraku málo a na pár topinek se nedostalo.Švagrová nám dala cukety,tak jsem udělala větší množství a za dohledu manžela sterilizuji v troubě pár skleniček na zimu.😀😀

  10. Evičko, hořčici mám mletou nebo celou (kuličky), kterou bych měla používat? Omlouvám se, jsem si ještě hodně nejistá tak se ptám na vše :-)))děkuji

  11. Opět další skvělý recept :). Cukety nám postupně dozrávají na zahrádce a tak jsem moooc ráda, že mám další způsob jak je chutně zpracovat. Tatarák nám velmi chutnal. Děkuji vám za recept, holky :) . Ještě tento týden vyzkouším upéct váš sladký cuketový chlebíček.

  12. Krok 4 se ztrácí. Cuketu jsem dala dusit přímo na orestovanou cibuli s česnekem. A celkový výsledek? Bomba, jako všechny recepty.

    • Ideál je čerstvá, právě dovařená co nejdříve snědená. Zavařená je vždycky horší. Léčivá je čerstvá, ale pokud to nejde jinak, je nadbytek apod., jsme zdraví, není problém občas něco takto uchovat.

  13. Děkuji za super nápad. Místo cukety jsem použila štýrskou dýni,která je chuťově nevýrazná. Měla jsem zbytek cizrnoveho hummusu a část tataráku jsem smíchala s ním, další topinku z domácího kváskového žitného chleba jsem udělala dole hummusu a nahoře tatarák a třetí pouze s tatarákem.. Všechny 3verze výborné, zasytily.

  14. Tataráček je vynikající na cokoliv. Doma měl veliký úspěch, takže jsem i několik sklenic zavařila na zimní časy :)

  15. Dělala jsem poprvé, vynikající, děi i manžel mlaskají ještě teď :-). Moc děkuji za skvělý recept.

  16. U nás ted6 veljý úspěch (u dospěláků), i když jsem nedala vše, těšíme se na repete! Děti byly rády, že nemusí ochutnávat :-D

  17. Zobrazit všech 74 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMeruňkové minidortíky bez lepku
Další článekMuhammara jinak