Cuketové zelí a cuketové bramboráky jsou už nuda. Ale co takový cuketový tatarský biftek?! Je téměř k nerozeznání od klasického, je bez masa i vajíček a je do 5 minut hotový. Skvělá večeře s kouskem domácího kváskového chleba nebo s domácími plackami...

Ingredience
na 2 porce
  • 1 malá cuketa
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 0,5-1 lžička mleté papriky
  • 1 lžička hrubozrnné hořčice (dle toho, jak máte pikantní)
  • špetka chilli
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička rajčatového protlaku
  • k dochucení: sůl, pepř

Jak připravit vegan tatarák z cukety

  1. Cuketu si nastrouhejte nahrubo a vymačkejte z ní šťávu.
  2. Na oleji v hrnci orestujte na kostičky nakrájenou cibulku s velkou špetkou soli.
  3. Až bude zlatavá, přidejte utřené česneky.
  4. Chvilku orestujte a dejte stranou.
  5. Do hrnce teď dejte nastrouhanou cuketu a jemně posolte.
  6. Nechejte cuketu dusit 5 minut na nejnižším plameni.
  7. Ochuťte sojovou omáčkou, protlakem, hořčicí, mletou paprikou, pepřem a chilli.
  8. Podávejte s kváskovým chlebem nebo plackami.

Praktické

  • Hořčici, protlak a shoyu přidejte dle chuti. Pokud přidáte více protlaku a mleté papriky, tatrák bude nejen chuťově, ale také barevně k nerozeznání od originálního masového.
  • Pokud si tataráku uděláte víc, můžete si ho zavařit do skleniček a mít ho po ruce pro případ nouze k chlebu nebo plackám – například na výlety.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Nehoní mě „mlsná“ a nějaké kilčo je dole (Iva)

Iva: Ahoj Evi, mám za sebou 14 dní a...

Moje váha stále klesá – už je pryč 7kg a 8cm v pase (JanaŘ)

JanaŘ: Ahoj všem, výzvu do plavek jsem zvládla začátkem...

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

Podzimní detox nemá chybu! Samé dobroty, které mě léčí

Pavlína M.: Již 9 měsíců jsem s Jíme Jinak...

Jako bych měla tak trochu křídla :-) (Hana)

Hana: Po dvanáctém dni opravdu skvělý pocit, energie a...

Manžel ochutnal a jaksi nezbylo (Marie)

Marie: Dobrý den, Evo. Děkuji, že jsem díky Jíme...

Krásně vedený kurz (Michaela)

Michaela: Evi a spol, i já se přidávám s...

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...

5 kg pryč bez jakéhokoliv úsilí (Hana, 68 let)

Hana: Ahoj lidičky, je mi 68 a zhruba od...

Recepty v kurzu jsou perfektně připravené

Dudkoa: Jste super, zatím mám za sebou 10. den...

Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace

Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...

Jak se cítím? Prožívám skvělé změny

Jana: Jak se cítím? Prožívám změny na všech frontách....

Deti sa úspešne chopili varenia, všetci sme zhodili 3-4 kg (Eva)

Eva: Chcela by som sa vám poďakovať za super...

Váš web mě stále obohacuje

Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne...

Zhubla jsem 5 kg za 3 týdny a 9 cm v pase

Lenka: vaše recepty okukuju již dlouho, až letos jsem vyzkoušela...

Neuvěřitelných 51 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Tuhle dobrotu milujeme celá rodina, na stole jsme měli už několikrát 😄👍 děkujeme za recept 👏❤️

  2. Super! Super! Super! Nečekala jsem že to bude až tak vynikající. A opět musím dodat, že můj masožravec doma byl stejně nadšený jako já :-) Moc děkuji za recept

  3. Tak tentokrát jsme dělali tatarák znovu, shoyu jsem dala jen kapku, místo protlaku bio kečup ve větším množství (asi 2,5 lžíce), lžičku plnotučný hořčice a bylo to ještě lepší než minule!

  4. Manžel měl milion řečí, že bez masa to není tatarak.Až jsem pánev dala stranou a připravovala topinky,chodil tajně ujidat. Nakonec jsem měla tataraku málo a na pár topinek se nedostalo.Švagrová nám dala cukety,tak jsem udělala větší množství a za dohledu manžela sterilizuji v troubě pár skleniček na zimu.😀😀

  5. Evičko, hořčici mám mletou nebo celou (kuličky), kterou bych měla používat? Omlouvám se, jsem si ještě hodně nejistá tak se ptám na vše :-)))děkuji

  6. Opět další skvělý recept :). Cukety nám postupně dozrávají na zahrádce a tak jsem moooc ráda, že mám další způsob jak je chutně zpracovat. Tatarák nám velmi chutnal. Děkuji vám za recept, holky :) . Ještě tento týden vyzkouším upéct váš sladký cuketový chlebíček.

  7. Krok 4 se ztrácí. Cuketu jsem dala dusit přímo na orestovanou cibuli s česnekem. A celkový výsledek? Bomba, jako všechny recepty.

    • Ideál je čerstvá, právě dovařená co nejdříve snědená. Zavařená je vždycky horší. Léčivá je čerstvá, ale pokud to nejde jinak, je nadbytek apod., jsme zdraví, není problém občas něco takto uchovat.

  8. Děkuji za super nápad. Místo cukety jsem použila štýrskou dýni,která je chuťově nevýrazná. Měla jsem zbytek cizrnoveho hummusu a část tataráku jsem smíchala s ním, další topinku z domácího kváskového žitného chleba jsem udělala dole hummusu a nahoře tatarák a třetí pouze s tatarákem.. Všechny 3verze výborné, zasytily.

  9. Tataráček je vynikající na cokoliv. Doma měl veliký úspěch, takže jsem i několik sklenic zavařila na zimní časy :)

  10. Dělala jsem poprvé, vynikající, děi i manžel mlaskají ještě teď :-). Moc děkuji za skvělý recept.

  11. U nás ted6 veljý úspěch (u dospěláků), i když jsem nedala vše, těšíme se na repete! Děti byly rády, že nemusí ochutnávat :-D

  12. Zobrazit všech 51 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSmetanová ruská zmrzlina? Tipněte si, kolik je v ní cukru!
Další článek6 receptů na ochlazující drinky bez cukru + 1 praktický tip navíc