Cuketové zelí a cuketové bramboráky jsou už nuda. Ale co takový cuketový tatarský biftek?! Je téměř k nerozeznání od klasického, je bez masa i vajíček a je do 5 minut hotový. Skvělá večeře s kouskem domácího kváskového chleba nebo s domácími plackami...
Ingredience
na 2 porce

- 1 malá cuketa
- 1 cibule
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce sojové omáčky
- 0,5-1 lžička mleté papriky
- 1 lžička hrubozrnné hořčice (dle toho, jak máte pikantní)
- špetka chilli
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička rajčatového protlaku
- k dochucení: sůl, pepř
Jak připravit vegan tatarák z cukety
- Cuketu si nastrouhejte nahrubo a vymačkejte z ní šťávu.
- Na oleji v hrnci orestujte na kostičky nakrájenou cibulku s velkou špetkou soli.
- Až bude zlatavá, přidejte utřené česneky.
- Chvilku orestujte a dejte stranou.
- Do hrnce teď dejte nastrouhanou cuketu a jemně posolte.
- Nechejte cuketu dusit 5 minut na nejnižším plameni.
- Ochuťte sojovou omáčkou, protlakem, hořčicí, mletou paprikou, pepřem a chilli.
- Podávejte s kváskovým chlebem nebo plackami.
Praktické
- Hořčici, protlak a shoyu přidejte dle chuti. Pokud přidáte více protlaku a mleté papriky, tatrák bude nejen chuťově, ale také barevně k nerozeznání od originálního masového.
- Pokud si tataráku uděláte víc, můžete si ho zavařit do skleniček a mít ho po ruce pro případ nouze k chlebu nebo plackám – například na výlety.
Tuhle dobrotu milujeme celá rodina, na stole jsme měli už několikrát 😄👍 děkujeme za recept 👏❤️
Děkujeme za pochvalu Ájo 😉😍
Super! Super! Super! Nečekala jsem že to bude až tak vynikající. A opět musím dodat, že můj masožravec doma byl stejně nadšený jako já :-) Moc děkuji za recept
Paráda, Lebell, díky za pochvalu receptu 👍
Je perfektní!!! Vyzkoušeno
Děkujeme 👍
Výborný recept, manžel říkal, že možná i lepší než ten masový. To už je co říct:)
No tak to teda jooo 👍👍👍
Tak tentokrát jsme dělali tatarák znovu, shoyu jsem dala jen kapku, místo protlaku bio kečup ve větším množství (asi 2,5 lžíce), lžičku plnotučný hořčice a bylo to ještě lepší než minule!
Tatarák frčí, sezóna cuket je tu 😋😋
Tento recept jsem dělal již potřetí, chutná celé rodině. Tentokrát přidávám i fotku :-)
To vypadá luxusně! 👍
Manžel měl milion řečí, že bez masa to není tatarak.Až jsem pánev dala stranou a připravovala topinky,chodil tajně ujidat. Nakonec jsem měla tataraku málo a na pár topinek se nedostalo.Švagrová nám dala cukety,tak jsem udělala větší množství a za dohledu manžela sterilizuji v troubě pár skleniček na zimu.😀😀
Tak to je hezká historka z kuchyně 😃😃😃👍
Tento tataráček snědl i můj zarytý manžel.
Musím se smát, jak je měřítkem „jak nám to ty mužský snědí“… :-)) mám to taky tak :-))
😃😃
Tak tohle je luxusní recept. S čerstvě namletým pepřem a domácím kváskovým chlebem, to je výborná a lehká večeře :-) Díky
To jsem ráda, Jaroslave, že chutná 👍
Evičko, hořčici mám mletou nebo celou (kuličky), kterou bych měla používat? Omlouvám se, jsem si ještě hodně nejistá tak se ptám na vše :-)))děkuji
Obě varianty jsou dobré, záleží, co máš radši. Někomu kuličky vadí.
Mňam to je neskuteční dobrota, budu ho jíst každý den :-D Děkuji za úžasné recepty
:-)))
Letos jsem ho dělala poprvé a jen se po něm zaprášilo. Ještě že je velká úroda cuket.
Je to mnamka, co 😋
Super recept. Tatarák byl luxusní a chutnal i “masožravcům”. ?
Hurráá! :-)))
Chutnalo nám to moc (i když tatarák mi to ničím nepřipomínalo:-)
Doporučuju na topinku!
:-))) Na topince je to samozřejmě největší chuťovka :-)
Opět další skvělý recept :). Cukety nám postupně dozrávají na zahrádce a tak jsem moooc ráda, že mám další způsob jak je chutně zpracovat. Tatarák nám velmi chutnal. Děkuji vám za recept, holky :) . Ještě tento týden vyzkouším upéct váš sladký cuketový chlebíček.
Tak se těšíme na zprávy, jak chutnal ;-)
Krok 4 se ztrácí. Cuketu jsem dala dusit přímo na orestovanou cibuli s česnekem. A celkový výsledek? Bomba, jako všechny recepty.
To mám radost, že chutná, Jani! A co to znamená, že krok 4 se ztrácí? :-)
Když je ta zelenina zavařená, tak není kyselinotvorná?
Ideál je čerstvá, právě dovařená co nejdříve snědená. Zavařená je vždycky horší. Léčivá je čerstvá, ale pokud to nejde jinak, je nadbytek apod., jsme zdraví, není problém občas něco takto uchovat.
Děkuji za super nápad. Místo cukety jsem použila štýrskou dýni,která je chuťově nevýrazná. Měla jsem zbytek cizrnoveho hummusu a část tataráku jsem smíchala s ním, další topinku z domácího kváskového žitného chleba jsem udělala dole hummusu a nahoře tatarák a třetí pouze s tatarákem.. Všechny 3verze výborné, zasytily.
Diky za tip na obmenu, Viktorko. Doufam, ze chutnalo i Honzovi ?
Vynikající pochoutka, moc děkuji za recept.
Ji se teply nebo studeny?
Jak vám to vyhovuje. Já jedla jednu porci vlažnou a druhou studenou a dobré jsou obě :-) Asi bych to nejedla přímo horké, spíše vlažné nebo vychlazené.
dekuji :-)
Tataráček je vynikající na cokoliv. Doma měl veliký úspěch, takže jsem i několik sklenic zavařila na zimní časy :)
Super nápad! :-)
Dělala jsem poprvé, vynikající, děi i manžel mlaskají ještě teď :-). Moc děkuji za skvělý recept.
To jsme radi, ze chutna ?
U nás ted6 veljý úspěch (u dospěláků), i když jsem nedala vše, těšíme se na repete! Děti byly rády, že nemusí ochutnávat :-D
Dobrý den, prosim o radu jak tatarák zavařit? Jak dlouho/kolik stupňů.?
Libuše, tak to jsme zatím nezkoušeli, vždycky se sní hned, jak se udělá :-)
ja by som dala na klasiku, cca 85st. a 20minút
Holky, tak tento recept je skvělý. Moc jsem si pochutnala. :)
To nás moc těší, Hanko :-)