Obilné placky jsou u nás doma atraktivní přílohou, po které se vždy jen zapráší. Nejraději máme ty smažené, což se teď v zimě hodí. Nemusíte kvůli plackám vařit extra obilí. Vezměte zbytky a šikovně je zrecyklujte. Je to rychlovka a ještě získáte kladné body za křupavou mňamku. Navíc si případné přebytky můžete vzít k svačině nebo na výlet.
Ingredience
- 1 hrnek vařených jahel
- 1 hrnek vařené rýže (my jsme vařili společně s jáhlami a lněným semínkem)
- špetka soli
- pár lžic horké vody
- pár lžic pohankové mouky
- olej na smažení
Postup
Obilí můžeme rovnou uvařit společně v jednom hrnci nebo vzít zbytky jahel a rýže z předchozích jídel. Pokud ještě hřejí, nebude potřeba ani moc mouky ani vody, budou dobře tvarovat i bez toho nebo jen s minimem vody a mouky.
Jestliže už máme vychladlé zbytky obilí, přidáme do nich pár lžic horké vody, trochu soli a posypeme moukou. Podle potřeby přidáváme, ale jen po troškách. Nechceme mokré lepkavé těsto ale spíše tuhou hroudu. Rukama propracujeme na hmotu a připravíme si bochánek, ze kterého mokrýma rukama oddělujeme kousky. Z těch děláme koule a z koulí placky. Placky vkládáme do rozpáleného oleje a chvíli restujeme z obou stran, dokud nemají nazlátlou barvu. Po osmažení osušíme papírovým ubrouskem a podáváme.
Praktické
Placky můžete udělat z jakýchkoli zbytků obilí. Mouku můžete použít i jinou bezlepkovou (rýžová, kukuřičná, jahelná) nebo celozrnnou. Z placek můžete udělat i hamburger – rozkrojit a naplnit. Můžete je podávat s pomazánkou jako jednoduchou večeři. Stejně tak se dají podávat s omáčkou a zeleninou jako součást kompletního talíře.
Samotné placky nejsou chuťově extra zajímavé, fungují jako příloha k chuťově zajímavému jídlu. Na plackách je příjemné to, že jsou křupavé a smažené. Pokud ale plánujete jíst placky samotné třeba na svačinu, klidně si je dochuťte bylinkami nebo strouhanou zeleninou, česnekem apod. Do placek můžete přidat i semínka nebo použít obilí, které se se semínky nebo řasami vařilo. Budou alepoň vypadat zajímavě.
Děti
Dětem do 1,5 roku není vhodné podávat takto smažené a slané jídlo. Od 1,5 roku odebereme část hmoty, kterou nebudeme solit (slané už je obilí z vaření, takže dětem zbytečně sůl nepřidáváme) a uděláme jim extra dětské placky. Vhodnější úprava než na oleji je v páře, ale trvá to delé než smažení. Dětem kolem 2 let už můžete dát i smaženou placku, ale určitě jí kompenzujte dostatkem zeleniny.
Hurá, tak dneska se placičky povedly! Minulé fiasko asi nebylo špatnou pánví, ale že jsem neodhadla konzistenci těsta. Dnes byly ale moc dobré a křupavé, dali jsme si je k čočkové polévce a bylo to super!
Huráá, hlavně proto, že jste to nezvdala a vidíte, že to jde 👍👍👍😃
Skvělé 😉😍 Ne vždy se všechno podaří na poprvé, důležité je nenechat se odradit 😉 Máme radost, že se povedly a chutnaly 👍😍
Mňam, dnes sme mali placky s batátovým pyré a zeleninou na obed. Boli super a všetkým nám chutili.
Super, Elena, jsme rádi, že chutná 👍
To mě na tom JJ vaření baví nejvíc – placky, knedlíky, dezerty z toho, co dům dá a vždy je to výborné.! Včera jsme měli placky ze sesbíraných zbytků pohanky, jahel a rýže, přihodila jsem tam i nasekaný medvědí česnek a upekla v troubě. Senzační příloha k čočkové omáčce, mňam!
To mě taky baví, Martino, ale když z toho chci udělat recept na JJ, vyzní to najednou děsně složitě 😃😃😃
Placky byly dneska k obědu se zbytkem směsi rýže, jáhly a sezamové semínko. Zahuštěné pohankovou moukou s česnekem a kmínem. Podávané s kyselm zelím. Byly vynikajicí! Díky za tento nápad.
To jsme rádi, že ti chutná. Věro 👍 Díky
Tyto bezlepkové obilné placky milujeme. Včera jsem ale viděla recept na bezlepkové placky z luštěnin v pořadu Kouzelné bylinky, tak přeposílám –
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10744345634-kouzelne-bylinky/216562220450013-med-zlato-z-prirody?index%5B%5D=541560&x=44&y=17. Dnes jsem je dělala k obědu a jsou vynikající. Přidala jsem tam i medvědí česnek. Jsou jednoduché a rychlé, tak to mám ráda :-).
Šlo by prosím ze zbytků bezlepkového obilí udělat místo placek chleba? Jako natlačit to do formy a upéct v troubě? Kvásek nemám, nechci si ho zakládat ani pořizovat. Jen občas toužím po pečivu a tak mě napadlo to obilí udělat jako chleba. Jen jestli to bude držet a bude se to dát krájet na plátky…
Raduška dievčatá tu majú takýto recept. http://www.jimejinak.cz/naparovany-bezlepkovy-obilny-chlebicek-pro-deti/
Kvásek udělá to, že se těsto zvedne a provzdušní a jsou v něm díry jako v pečivu. Pokud se obilí upeče ve formě bez jakéhokoliv nakypření, bude to mít k pečivu hodně daleko, spíš to bude taková hutná buchta. Aby to k pečivu mělo alespoň trošku blízko, doporučuji přidat chlebové koření nebo alespoň kmín, sůl a zahustit pohankovou moukou.
Prosím, myslíte, že je možné toto cesto použiť aj do formy na muffiny. Čo sa stane ak nedám kokos? Myslím, zmení to nejako konzistenciu? Čo ďatlový sirup? Viem, asi sú to divné otázky, ale kto sa veľa pýta, veľa sa dozvie:-) Ďakujem
Výborné, měla jsem uvařenou rýži natural a kroupy,česnek,kmín a sojovku, smažené. Manžel co to voní , dala jsem mu na to pomazánku z tofu.Chutnalo mu.Opravdu výborné já budu mít zítra na svačinu s pomazánkou .
Tak jsem to trochu modifikovala a udělala kompletní placičky. Do zbytku vařené rýže natural jsem nasypala trochu pohanky lámanky, jemných ovesných vloček a vařeného hrachu. Mouku jsem nepřidávala vůbec. Zalila trochou horké vody, přidala majoránku, česnek, semínka a nechala chvíli odstát. Potom jsem promíchala a smažila. S trochou kysané zeleniny i jako jednoduchý kompletní oběd i někam ven nebo do práce.
Výborný recept! Udělala jsem je také s čočkovou omáčkou a manžel i starší dcera si moc pochutnali.
Heli, jak dlouho bych měla napařovat tyto placky pro 14M chlapečka? moc děkuji:)
Jsou výborné, manžel se ptal, z čeho to je, obilí by v tom rozhodně nehledal :-). Napadá mě otázka, jaký máte názor na smažení na domácím sádle? Díky.
V tuku jsou tělem odloženy ty nejhorší sajrajty, aby neškodily organismu, proto bych na sádle nesmažila.
Dnes jsem dělala na oběd, byly výborné :-) Manželovi udělám na večeři, přidám více soli, česnek a majoránku :-) Měla jsem s Vaší čočkovou omáčkou, která je taky výtečná :-)
Jinak za recept na cizrnovou čínu bych taky ráda :-)
Mohu poprosit o čočkovou omáčku?
Monibu, ta cizrnová čína by mě moc zajímala, nemohla byste vložit recept? děkuji!
Recept je strašně jednoduchý :-) cibule na proužky, pórek na proužky, červená a žlutá paprika. Cibuli necháme zesklovatět a ostatní zeleninku restujeme krátce na oleji, aby byla zeleninka hezky křupavá pak přidám kurkumu, trošku tymiánu, shoyu , poté dám cizrnu, nebo velkou bílou fazoli a zaleji to deci zeleninovým vývarem a lžičkou kukuřiččného škrobu. Vařím všechno od oka, takže s chutí si to bude muset každý vypilovat sám :-)))
Já tyto placky dělám stejně, jen přidávám lžíci oleje a kmín, rozplácnu je hodně na tenko na plech a peču v troubě při 180°C 10 min z každé strany.
I luštěninové karbanátky obvykle nesmažím, ale peču v troubě. Vím, že by se měly střídat všechny způsoby přípravy jídel, ale když to jde, upřednostňuju pečení v troubě před smažením v oleji. Překvapilo mě, kolik jsem tady našla smažených receptů. Tak nevím, jestli je smažení v něčem vhodnější než pečení. Je méně jangové?
Ja smazim spis v oleji na plotne, protoze to synovi vice chutna prave kvuli tomu mnozstvi oleje, ktere se do pokrmu nasakne.
Smažení je lepší než pečení. Sice nevím proč, ale říkala to paní Průchová na Podzimním semináři, takže je to tutovka :).
To jo, tyhle obilné smažené placky nemají chybu…. dnes je máme k obědu s cizrnovou čínou :-) !