Obilné placky jsou u nás doma atraktivní přílohou, po které se vždy jen zapráší. Nejraději máme ty smažené, což se teď v zimě hodí. Nemusíte kvůli plackám vařit extra obilí. Vezměte zbytky a šikovně je zrecyklujte. Je to rychlovka a ještě  získáte kladné body za křupavou mňamku. Navíc si případné přebytky můžete vzít k svačině nebo na výlet.

inspirace smazene obilne placky s cervenou cockou a dyni naparena zelenina

Ingredience 

  • 1 hrnek vařených jahel
  • 1 hrnek vařené rýže (my jsme vařili společně s jáhlami a lněným semínkem)
  • špetka soli
  • pár lžic horké vody
  • pár lžic pohankové mouky
  • olej na smažení

Postup

Obilí můžeme rovnou uvařit společně v jednom hrnci nebo vzít zbytky jahel a rýže z předchozích jídel. Pokud ještě hřejí, nebude potřeba ani moc mouky ani vody, budou dobře tvarovat i bez toho nebo jen s minimem vody a mouky.

Jestliže už máme vychladlé zbytky obilí, přidáme do nich pár lžic horké vody, trochu soli a posypeme moukou. Podle potřeby přidáváme, ale jen po troškách. Nechceme mokré lepkavé těsto ale spíše tuhou hroudu. Rukama propracujeme na hmotu a připravíme si bochánek, ze kterého mokrýma rukama oddělujeme kousky. Z těch děláme koule a z koulí placky. Placky vkládáme do rozpáleného oleje a chvíli restujeme z obou stran, dokud nemají nazlátlou barvu. Po osmažení osušíme papírovým ubrouskem a podáváme.

PraktickéPlacky jsou u nás velmi oblíbené

Placky můžete udělat z jakýchkoli zbytků obilí. Mouku můžete použít i jinou bezlepkovou (rýžová, kukuřičná, jahelná) nebo celozrnnou. Z placek můžete udělat i hamburger – rozkrojit a naplnit. Můžete je podávat s pomazánkou jako jednoduchou večeři. Stejně tak se dají podávat s omáčkou a zeleninou jako součást kompletního talíře.

ObměnaPlacky z rýže jahel a dýňového semínka

Samotné placky nejsou chuťově extra zajímavé, fungují jako příloha k chuťově zajímavému jídlu. Na plackách je příjemné to, že jsou křupavé a smažené. Pokud ale plánujete jíst placky samotné třeba na svačinu, klidně si je dochuťte bylinkami nebo strouhanou zeleninou, česnekem apod.  Do placek můžete přidat i semínka nebo použít obilí, které se se semínky nebo řasami vařilo. Budou alepoň vypadat zajímavě.

Děti

Dětem do 1,5 roku není vhodné podávat takto smažené a slané jídlo. Od 1,5 roku odebereme část hmoty, kterou nebudeme solit (slané už je obilí z vaření, takže dětem zbytečně sůl nepřidáváme) a uděláme jim extra dětské placky. Vhodnější úprava než na oleji je v páře, ale trvá to delé než smažení. Dětem kolem 2 let už můžete dát i smaženou placku, ale určitě jí kompenzujte dostatkem zeleniny.

Úžasně zpracovaný kurz do naprostých deitalů

Ilona L.: Evi, váš kurz byl naprosto úžasný. Zpracovaný...

Úspěch: manžel vylízal i talíř

Slunivok: Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na...

Eva: „Jím jinak“ a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun...

Kurz se mi líbí čím dál tím víc

Tereza: Ahoj Evi, na Vánočním detoxu jsem již po...

Pomohli jste mi zachránit maminku

Pátik: Pomohli jste mi zachránit maminku. Měla deprese a...

Dokonce i dcera jídlo snědla – to je velký úspěch!

Hanka: Odpoledne jsem se dívala na Vaše vaření, vypadalo...

Každý nový článek je obrovským přínosem

Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

Děkuji za skvělý kurz

Ilona: Děkuji, děvčata, za skvělý kurz. Tady to jde...

Syn zahodil instantní polévku, aby si dal moji

Dagbri: Mám dobré zprávy. Když starší syn ochutnal tuto...

Změna jídelníčku mi pomohla s problémy se spaním

Pavlína: S problémy se spaním mi opravdu pomohla až změna...

Přípravy jídel jsou až překvapivě rychlé

Barbjenc: Dnešní oběd jsem nemohla skoro dojíst, všechno mi...

Za 3 týdny mám 5 kg dole bez hladu a chemických koktejlů

Zdlang: Zdravim, Evo, Jarni ocista mne prekvapuje pokracujicim ubytkem...

Shodila jsem 7 kg a vysadila prášky na spaní

Hanka: Dobrý den, chtěla bych Vám napsat pár řádek...

Jsem nadšená, jak mi jídlo chutná a nemám chuť na sladké

Dagmar: Dobrý den Evi, jsem nadšená, jak mi jídlo...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Tyto bezlepkové obilné placky milujeme. Včera jsem ale viděla recept na bezlepkové placky z luštěnin v pořadu Kouzelné bylinky, tak přeposílám –
    http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10744345634-kouzelne-bylinky/216562220450013-med-zlato-z-prirody?index%5B%5D=541560&x=44&y=17. Dnes jsem je dělala k obědu a jsou vynikající. Přidala jsem tam i medvědí česnek. Jsou jednoduché a rychlé, tak to mám ráda :-).

  2. Šlo by prosím ze zbytků bezlepkového obilí udělat místo placek chleba? Jako natlačit to do formy a upéct v troubě? Kvásek nemám, nechci si ho zakládat ani pořizovat. Jen občas toužím po pečivu a tak mě napadlo to obilí udělat jako chleba. Jen jestli to bude držet a bude se to dát krájet na plátky…

    • Raduška dievčatá tu majú takýto recept. http://www.jimejinak.cz/naparovany-bezlepkovy-obilny-chlebicek-pro-deti/

    • Kvásek udělá to, že se těsto zvedne a provzdušní a jsou v něm díry jako v pečivu. Pokud se obilí upeče ve formě bez jakéhokoliv nakypření, bude to mít k pečivu hodně daleko, spíš to bude taková hutná buchta. Aby to k pečivu mělo alespoň trošku blízko, doporučuji přidat chlebové koření nebo alespoň kmín, sůl a zahustit pohankovou moukou.

  3. Prosím, myslíte, že je možné toto cesto použiť aj do formy na muffiny. Čo sa stane ak nedám kokos? Myslím, zmení to nejako konzistenciu? Čo ďatlový sirup? Viem, asi sú to divné otázky, ale kto sa veľa pýta, veľa sa dozvie:-) Ďakujem

  4. Výborné, měla jsem uvařenou rýži natural a kroupy,česnek,kmín a sojovku, smažené. Manžel co to voní , dala jsem mu na to pomazánku z tofu.Chutnalo mu.Opravdu výborné já budu mít zítra na svačinu s pomazánkou .

  5. Tak jsem to trochu modifikovala a udělala kompletní placičky. Do zbytku vařené rýže natural jsem nasypala trochu pohanky lámanky, jemných ovesných vloček a vařeného hrachu. Mouku jsem nepřidávala vůbec. Zalila trochou horké vody, přidala majoránku, česnek, semínka a nechala chvíli odstát. Potom jsem promíchala a smažila. S trochou kysané zeleniny i jako jednoduchý kompletní oběd i někam ven nebo do práce.

  6. Výborný recept! Udělala jsem je také s čočkovou omáčkou a manžel i starší dcera si moc pochutnali.

  7. Jsou výborné, manžel se ptal, z čeho to je, obilí by v tom rozhodně nehledal :-). Napadá mě otázka, jaký máte názor na smažení na domácím sádle? Díky.

    • V tuku jsou tělem odloženy ty nejhorší sajrajty, aby neškodily organismu, proto bych na sádle nesmažila.

  8. Dnes jsem dělala na oběd, byly výborné 🙂 Manželovi udělám na večeři, přidám více soli, česnek a majoránku 🙂 Měla jsem s Vaší čočkovou omáčkou, která je taky výtečná 🙂
    Jinak za recept na cizrnovou čínu bych taky ráda 🙂

    • Recept je strašně jednoduchý 🙂 cibule na proužky, pórek na proužky, červená a žlutá paprika. Cibuli necháme zesklovatět a ostatní zeleninku restujeme krátce na oleji, aby byla zeleninka hezky křupavá pak přidám kurkumu, trošku tymiánu, shoyu , poté dám cizrnu, nebo velkou bílou fazoli a zaleji to deci zeleninovým vývarem a lžičkou kukuřiččného škrobu. Vařím všechno od oka, takže s chutí si to bude muset každý vypilovat sám :-)))

  9. Já tyto placky dělám stejně, jen přidávám lžíci oleje a kmín, rozplácnu je hodně na tenko na plech a peču v troubě při 180°C 10 min z každé strany.
    I luštěninové karbanátky obvykle nesmažím, ale peču v troubě. Vím, že by se měly střídat všechny způsoby přípravy jídel, ale když to jde, upřednostňuju pečení v troubě před smažením v oleji. Překvapilo mě, kolik jsem tady našla smažených receptů. Tak nevím, jestli je smažení v něčem vhodnější než pečení. Je méně jangové?

    • Ja smazim spis v oleji na plotne, protoze to synovi vice chutna prave kvuli tomu mnozstvi oleje, ktere se do pokrmu nasakne.

    • Smažení je lepší než pečení. Sice nevím proč, ale říkala to paní Průchová na Podzimním semináři, takže je to tutovka :).

  10. Zobrazit všech 18 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVeganský „Smažák“
Další článekOnline vaření 1