Obilné placky jsou u nás doma atraktivní přílohou, po které se vždy jen zapráší. Nejraději máme ty smažené, což se teď v zimě hodí. Nemusíte kvůli plackám vařit extra obilí. Vezměte zbytky a šikovně je zrecyklujte. Je to rychlovka a ještě  získáte kladné body za křupavou mňamku. Navíc si případné přebytky můžete vzít k svačině nebo na výlet.

inspirace smazene obilne placky s cervenou cockou a dyni naparena zelenina

Ingredience 

  • 1 hrnek vařených jahel
  • 1 hrnek vařené rýže (my jsme vařili společně s jáhlami a lněným semínkem)
  • špetka soli
  • pár lžic horké vody
  • pár lžic pohankové mouky
  • olej na smažení

Postup

Obilí můžeme rovnou uvařit společně v jednom hrnci nebo vzít zbytky jahel a rýže z předchozích jídel. Pokud ještě hřejí, nebude potřeba ani moc mouky ani vody, budou dobře tvarovat i bez toho nebo jen s minimem vody a mouky.

Jestliže už máme vychladlé zbytky obilí, přidáme do nich pár lžic horké vody, trochu soli a posypeme moukou. Podle potřeby přidáváme, ale jen po troškách. Nechceme mokré lepkavé těsto ale spíše tuhou hroudu. Rukama propracujeme na hmotu a připravíme si bochánek, ze kterého mokrýma rukama oddělujeme kousky. Z těch děláme koule a z koulí placky. Placky vkládáme do rozpáleného oleje a chvíli restujeme z obou stran, dokud nemají nazlátlou barvu. Po osmažení osušíme papírovým ubrouskem a podáváme.

PraktickéPlacky jsou u nás velmi oblíbené

Placky můžete udělat z jakýchkoli zbytků obilí. Mouku můžete použít i jinou bezlepkovou (rýžová, kukuřičná, jahelná) nebo celozrnnou. Z placek můžete udělat i hamburger – rozkrojit a naplnit. Můžete je podávat s pomazánkou jako jednoduchou večeři. Stejně tak se dají podávat s omáčkou a zeleninou jako součást kompletního talíře.

ObměnaPlacky z rýže jahel a dýňového semínka

Samotné placky nejsou chuťově extra zajímavé, fungují jako příloha k chuťově zajímavému jídlu. Na plackách je příjemné to, že jsou křupavé a smažené. Pokud ale plánujete jíst placky samotné třeba na svačinu, klidně si je dochuťte bylinkami nebo strouhanou zeleninou, česnekem apod.  Do placek můžete přidat i semínka nebo použít obilí, které se se semínky nebo řasami vařilo. Budou alepoň vypadat zajímavě.

Děti

Dětem do 1,5 roku není vhodné podávat takto smažené a slané jídlo. Od 1,5 roku odebereme část hmoty, kterou nebudeme solit (slané už je obilí z vaření, takže dětem zbytečně sůl nepřidáváme) a uděláme jim extra dětské placky. Vhodnější úprava než na oleji je v páře, ale trvá to delé než smažení. Dětem kolem 2 let už můžete dát i smaženou placku, ale určitě jí kompenzujte dostatkem zeleniny.

Synovi se zlepšilo dýchání a je mu líp (Ingrid)

Ingrid: Synovi se zlepšilo dýchání, začal se víc pohybovat...

Cítim fantasticky, 5 cm z pasu je preč! (Katarina)

Katarina: Tak šiesty deň ráno a veĺké prekvapenie, 2...

Srovnal se mi cyklus (Adriana)

Adriana: Vďaka vašim radám som zaradila do jedálnička viac...

Prožívám teď zářící období (Kattynka)

Kattynka: Momentálně se nacházím v jiné životní rovině -...

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

Manžel sa pomaly a isto pridáva k môjmu stravovaniu (Iveta)

Iveta: Ahoj. Môžem povedať, že som dosiahla 14. deň...

Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla

Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož...

byla jsem darovat krev a výsledky vynikající (Veve)

Veve: Ahoj,  byla jsem darovat krev a výsledky vynikající...

Lepší než doktor

Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...

Hltám všechny informace

Lenka B.: Ahoj Evi, děkuji za perfektně zpracovaný článek....

Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala

Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky...

Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.

Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie....

Dole 2 kg a spoustu cm a pokračuji dál

Ivana L.: Mám dole 2 kg. Ale zato těch...

Největší hubnutí nastalo po vysazení cukru a bílého pečiva

Mrask: Dobrý den, začala jsem asi 14 dní před...

Mám lepší a vypnutější pleť

Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...
  1. Hurá, tak dneska se placičky povedly! Minulé fiasko asi nebylo špatnou pánví, ale že jsem neodhadla konzistenci těsta. Dnes byly ale moc dobré a křupavé, dali jsme si je k čočkové polévce a bylo to super!

    • Skvělé 😉😍 Ne vždy se všechno podaří na poprvé, důležité je nenechat se odradit 😉 Máme radost, že se povedly a chutnaly 👍😍

  2. To mě na tom JJ vaření baví nejvíc – placky, knedlíky, dezerty z toho, co dům dá a vždy je to výborné.! Včera jsme měli placky ze sesbíraných zbytků pohanky, jahel a rýže, přihodila jsem tam i nasekaný medvědí česnek a upekla v troubě. Senzační příloha k čočkové omáčce, mňam!

    • To mě taky baví, Martino, ale když z toho chci udělat recept na JJ, vyzní to najednou děsně složitě 😃😃😃

  3. Placky byly dneska k obědu se zbytkem směsi rýže, jáhly a sezamové semínko. Zahuštěné pohankovou moukou s česnekem a kmínem. Podávané s kyselm zelím. Byly vynikajicí! Díky za tento nápad.

  4. Tyto bezlepkové obilné placky milujeme. Včera jsem ale viděla recept na bezlepkové placky z luštěnin v pořadu Kouzelné bylinky, tak přeposílám –
    http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10744345634-kouzelne-bylinky/216562220450013-med-zlato-z-prirody?index%5B%5D=541560&x=44&y=17. Dnes jsem je dělala k obědu a jsou vynikající. Přidala jsem tam i medvědí česnek. Jsou jednoduché a rychlé, tak to mám ráda :-).

  5. Šlo by prosím ze zbytků bezlepkového obilí udělat místo placek chleba? Jako natlačit to do formy a upéct v troubě? Kvásek nemám, nechci si ho zakládat ani pořizovat. Jen občas toužím po pečivu a tak mě napadlo to obilí udělat jako chleba. Jen jestli to bude držet a bude se to dát krájet na plátky…

    • Kvásek udělá to, že se těsto zvedne a provzdušní a jsou v něm díry jako v pečivu. Pokud se obilí upeče ve formě bez jakéhokoliv nakypření, bude to mít k pečivu hodně daleko, spíš to bude taková hutná buchta. Aby to k pečivu mělo alespoň trošku blízko, doporučuji přidat chlebové koření nebo alespoň kmín, sůl a zahustit pohankovou moukou.

  6. Prosím, myslíte, že je možné toto cesto použiť aj do formy na muffiny. Čo sa stane ak nedám kokos? Myslím, zmení to nejako konzistenciu? Čo ďatlový sirup? Viem, asi sú to divné otázky, ale kto sa veľa pýta, veľa sa dozvie:-) Ďakujem

  7. Výborné, měla jsem uvařenou rýži natural a kroupy,česnek,kmín a sojovku, smažené. Manžel co to voní , dala jsem mu na to pomazánku z tofu.Chutnalo mu.Opravdu výborné já budu mít zítra na svačinu s pomazánkou .

  8. Tak jsem to trochu modifikovala a udělala kompletní placičky. Do zbytku vařené rýže natural jsem nasypala trochu pohanky lámanky, jemných ovesných vloček a vařeného hrachu. Mouku jsem nepřidávala vůbec. Zalila trochou horké vody, přidala majoránku, česnek, semínka a nechala chvíli odstát. Potom jsem promíchala a smažila. S trochou kysané zeleniny i jako jednoduchý kompletní oběd i někam ven nebo do práce.

  9. Jsou výborné, manžel se ptal, z čeho to je, obilí by v tom rozhodně nehledal :-). Napadá mě otázka, jaký máte názor na smažení na domácím sádle? Díky.

    • V tuku jsou tělem odloženy ty nejhorší sajrajty, aby neškodily organismu, proto bych na sádle nesmažila.

  10. Dnes jsem dělala na oběd, byly výborné :-) Manželovi udělám na večeři, přidám více soli, česnek a majoránku :-) Měla jsem s Vaší čočkovou omáčkou, která je taky výtečná :-)
    Jinak za recept na cizrnovou čínu bych taky ráda :-)

    • Recept je strašně jednoduchý :-) cibule na proužky, pórek na proužky, červená a žlutá paprika. Cibuli necháme zesklovatět a ostatní zeleninku restujeme krátce na oleji, aby byla zeleninka hezky křupavá pak přidám kurkumu, trošku tymiánu, shoyu , poté dám cizrnu, nebo velkou bílou fazoli a zaleji to deci zeleninovým vývarem a lžičkou kukuřiččného škrobu. Vařím všechno od oka, takže s chutí si to bude muset každý vypilovat sám :-)))

  11. Já tyto placky dělám stejně, jen přidávám lžíci oleje a kmín, rozplácnu je hodně na tenko na plech a peču v troubě při 180°C 10 min z každé strany.
    I luštěninové karbanátky obvykle nesmažím, ale peču v troubě. Vím, že by se měly střídat všechny způsoby přípravy jídel, ale když to jde, upřednostňuju pečení v troubě před smažením v oleji. Překvapilo mě, kolik jsem tady našla smažených receptů. Tak nevím, jestli je smažení v něčem vhodnější než pečení. Je méně jangové?

    • Smažení je lepší než pečení. Sice nevím proč, ale říkala to paní Průchová na Podzimním semináři, takže je to tutovka :).

  12. Zobrazit všech 28 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVeganský „Smažák“
Další článekOnline vaření 1