Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Ovocné

Meruňky a jablka v citrónovém želé

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna léto
děti od 1 roku

Neodolala jsem a koupila na trhu meruňky. Nebyly tak zcela zralé, jak vypadaly, tak skončily v citrónovém želé. Vznikl tak nečekaně dobrý recept na osvěžující letní dezert, který po vychlazení můžete podávat klidně místo zmrzliny. Budeme ho s dětmi dělat na Restaurant day, protože jsme z něj úplně nadšení.

Ingredience
pro cca 10 mističek
  • 4 jablka
  • 6 meruněk
  • 1 bio citrón
  • špetka soli,
  • 1,5 litru vody
  • 3 lžíce ovocného koncentrátu/slad/sirup
  • 2 lžičky práškového agaru
  • koření: špetka skořice a kardamomu

Mirka už delší dobu nejí cukr, bílou mouku, maso a z větší části ani mléčné výrobky. O to víc ji překvapilo, že za po...

  • 4 jablka
  • 6 meruněk
  • 1 bio citrón
  • špetka soli,
  • 1,5 litru vody
  • 3 lžíce ovocného koncentrátu/slad/sirup
  • 2 lžičky práškového agaru
  • koření: špetka skořice a kardamomu

Postup
  1. Ovoce omyjeme a nakrájíme na menší kousky.
  2. Dáme je do hrnce, přidáme vodu, špetkou soli a koření.
  3. Dáme vařit cca na 20 minut.
  4. Než se ovoce uvaří a změkne, omyjeme citrón, na struhadle ho ze všech stran ostrouháme a na závěr vymačkáme šťávu.
  5. Když je ovoce uvařené, přidáme do hrnce k ovoci agar, který jsme rozmíchali v trošce studené vody, citrónovou kůru i šťávu a podle chuti ovocný koncentrát či jiné sladidlo na doslazení.
  6. Počkáme, až obsah hrnce opět přijde k varu, mícháme, dokud se agar zcela nerozpustí.
  7. Vypneme a nalijeme do pohárků či misek.
  8. Po vychladnutí nám tekutina ztuhne.
Praktické
  • Nečekejte, že po přidání agaru začne ovoce houstnout. Vše bude velmi tekuté, dokud to zcela nevychladne.  Dáte-li agaru více, budete moci vzniklou hmotu porcovat. V případě letních pohárů však chuťové buňky více potěší “mokřejší” verze pohárů, kdy želé je řídké a v něm kousky ovoce.
  • Oslaďte si podle chuti, počítejte, že citrón dodá kyselou a bude potřeba přidat něco na oslazení.
Obměna

Do pohárů můžeme přidat jakékoli ovoce, které zrovna dozrává, koření můžeme vynechat nebo vyměnit. Citrón není podmínka, ale báječně osvěží.

Děti

Pohárek můžeme dávat dětem cca od jednoho roku.

PS: Přibrala jste po zimě? 😦 Během 2 týdnů to spravíme! 😁

Sezóna plavek začne brzy. Máme chutný jídelníček, skvělé recepty, videa, jemné cvičení - a samozřejmě živou podporu a motivaci. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na výzvu Hubneme do plavek a naskočte!

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

12 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
16. 6. 2023

Mnam ♥️

Meruzalka
17. 3. 2023

Děkuji za zajímavý dezert, jen mne zajímá, jak je to s ovocem, které zraje takto rozdílně, když jsou meruňky ještě nejsou jablka? Takže, jak tento recept využít? Děkuji za odpověď.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Domácí jahodová zmrzlina bez cukru

Pokud máte přebytky jahod a vaše děti touží po zmrzlině, kterou jim nechcete kupovat, máte možnost vyrobit si snadno, levně a zdravě domácí verzi. Toto je ...

Jahodovo-rybízový zmrzlinový krém

V horkých dnech přijde k chuti zmrzlinový krém z ovoce a ořechů.

Jahodový chia pudink

Chia dezerty jsou rychlé a zdravé. Využijte sezónu jahod a dopřejte si tento jednoduchý dezert.

Domácí jahodová zmrzlina bez cukru

Pokud máte přebytky jahod a vaše děti touží po zmrzlině, kterou jim nechcete kupovat, máte možnost vyrobit si snadno, levně a zdravě domácí verzi. Toto je ...

Jednoduchá melounová zmrzlina bez cukru

Fantastická melounová zmrzlina je taaak jednoduchá. Potřebujete na ní jen meloun! Můžete si ji vylepšit a upravit, máme pro vás několik typů, jak na to.

Ostružinová zmrzlina bez cukru

Pokud ve vašem okolí roste víc ostružin než kolik dokážete během procházky sníst, vyzkoušejte ostružinovou zmrzlinu a užijte si poslední horké dny letošníh...