- 4 jablka
- 6 meruněk
- 1 bio citrón
- špetka soli,
- 1,5 litru vody
- 3 lžíce ovocného koncentrátu/slad/sirup
- 2 lžičky práškového agaru
- koření: špetka skořice a kardamomu
Postup
- Ovoce omyjeme a nakrájíme na menší kousky.
- Dáme je do hrnce, přidáme vodu, špetkou soli a koření.
- Dáme vařit cca na 20 minut.
- Než se ovoce uvaří a změkne, omyjeme citrón, na struhadle ho ze všech stran ostrouháme a na závěr vymačkáme šťávu.
- Když je ovoce uvařené, přidáme do hrnce k ovoci agar, který jsme rozmíchali v trošce studené vody, citrónovou kůru i šťávu a podle chuti ovocný koncentrát či jiné sladidlo na doslazení.
- Počkáme, až obsah hrnce opět přijde k varu, mícháme, dokud se agar zcela nerozpustí.
- Vypneme a nalijeme do pohárků či misek.
- Po vychladnutí nám tekutina ztuhne.
Praktické
- Nečekejte, že po přidání agaru začne ovoce houstnout. Vše bude velmi tekuté, dokud to zcela nevychladne. Dáte-li agaru více, budete moci vzniklou hmotu porcovat. V případě letních pohárů však chuťové buňky více potěší “mokřejší” verze pohárů, kdy želé je řídké a v něm kousky ovoce.
- Oslaďte si podle chuti, počítejte, že citrón dodá kyselou a bude potřeba přidat něco na oslazení.
Obměna
Do pohárů můžeme přidat jakékoli ovoce, které zrovna dozrává, koření můžeme vynechat nebo vyměnit. Citrón není podmínka, ale báječně osvěží.
Děti
Pohárek můžeme dávat dětem cca od jednoho roku.
Komentáře
Desertik osvěžující ♥️♥️♥️
pravda želé mi neztuhlo , ale to vůbec nic nezměnilo na tom, že je to lahodné pochutnání hodno královské tabule 😂😇♥️
Výborné!! Jeśtě máme pořádnou porci na zimtra :) velmi osvěžující, mamce to dnes zachutnalo, hned si psala, co že jsem to tam dala a půjde si koupit a zdravě mlsat a obohacovat klouby, hurá :) to je velká radost než když si přály preparáty z lékárny na klouby..