- cca 4 hrnky vařeného obilí (např. čirok, oves nebo rýže z předchozích dnů)
- 1 cibule
- lžíce oleje
- špetka soli
- 6 žampionů
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička sladké curry
- 1 mrkev
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 2 hrnky listového špenátu
- 1/2 brokolice
- kokosový krém v plechovce
- šťáva z 1/2 limetky (nebo citrón)
- umeocet
- sojová omáčka
- zelené posypky: jarní cibulka / pažitka / petrželka
- pražené slunečnicové semínko (nemusí být)
Jak připravit rychlé rizoto se zeleninou a žampióny
- Omyjeme a nakrájíme zeleninu a žampiony: cibuli na proužky, mrkev na sirky, celer na tenké půlměsíčky, špenát překrojíme, brokolici rozdělíme na menší růžičky, žampiony na tenké plátky.
- Rozpálíme wok, dáme do něj lžíci oleje.
- Do rozpáleného oleje vhodíme cibuli a žampiony, ihned osolíme a promícháme.
- Přidáme cca lžičku sojové omáčky, lžičku sladkého curry a lžičku kmínu, promícháme.
- Přidáme zbývající zeleninu a společně promícháváme na woku, po chvíli podlijeme trochou vody a přiklopíme pokličkou.
- Po pár minutách, když je zelenina hotová (chceme ji křupavou, ne blátivou), přidáme obilí a necháme prohřát.
- Na závěr přidáme podle chuti kokosový krém (cca 2 lžíce), šťávu z limetky nebo citrónu, trochu umeocta.
- Ozdobíme zelenými natěmi, můžeme přidat pražená semínka a trochu kvašené zeleniny.
- Pokud využijeme již uvařené obilí, je to rychlovka a za pár minut máme večeři na stole. Nemáte-li po ruce zbytek uvařeného obilí, zalijte horkou vodou kuskus nebo rychle uvařte bulgur či těstoviny a můžete udělat stejně rychlou večeři i bez připravených zásob.
- Pokrm je přirozeně bezlepkový a nesójový.
- Pro striktně bezlepkovou verzi vynechte sójovou omáčku nebo použijte místo sójové hrachovou, pohankovou, cizrnovou apod.
- Pokud chcete pokrm sytější, přidejte trochu luštěniny, tempeh, tofu nebo seitan.
- Měnit můžete obilí, zeleninu i koření. Každé jídlo může být jiné. Nebojte se improvizovat a zužitkovat zeleninu, která je načatá a má se spotřebovat.
- Spotřebujte zbytky obilí z předchozích dnů.
- Místo mrkve můžeme dát dýni nebo batát, místo řapíkatého celeru pórek nebo brokolici, místo špenátu mangold nebo rukolu.
- Koření můžeme vyměnit za bylinky jako je bazalka, oregáno a tymián.
- Houby můžete vynechat nebo nahradit jinými.
- Pokud chcete sytější pokrm, přidejte tofu, tempeh, seitan nebo trochu luštěniny.
Děti
- Takto ochucené jídlo je vhodné pro děti od 2 let. Pokud ubereme koření a dochucovadla, můžeme dávat už ročním dětem. Miminkům do roka nebudeme ani solit ani dávat olej. Ideálně jim stejné jídlo připravíme v malém hrnci bokem jen ve vodě.
PS: Co zkusit vaření podle vyváženého jídelníčku?
Ze zdravých surovin, z prvopotravin a chutně. S nákupními seznamy, videorecepty, naší živou podporu, motivaci a mnohem více. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na letní výzvu, jak shodit 5 kg za 14 dnů!
Komentáře
Fakt dobrota ať už z čiroku nebo rýže.
Rizotko bylo dnes z jahel, curry koreni je jeste dobarvilo vic na zluto a ta hra barev – oranzova mrkev, zelena brokolice a rukola (misto spenatu) – uz na taliri to vypadalo extra lakave :-)