Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Rychlé krémové rizoto s žampióny

Uvařeno
bez mléka
sezóna jaro

Buďte při vaření efektivní. Spotřebujte všechny zbytky obilí a večeře je za pár minut hotová! Když se přidá trochu koření, je z obyčejných zbytků lahodné rizoto, lepší než v nejlepší restauraci ve městě.

Ingredience
pro 4 porce
  • cca 4 hrnky vařeného obilí (např. čirok, oves nebo rýže z předchozích dnů)
  • 1 cibule
  • lžíce oleje
  • špetka soli
  • 6 žampionů
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička sladké curry
  • 1 mrkev
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 2 hrnky listového špenátu
  • 1/2 brokolice
  • kokosový krém v plechovce
  • šťáva z 1/2 limetky (nebo citrón)
  • umeocet
  • sojová omáčka
  • zelené posypky: jarní cibulka / pažitka / petrželka
  • pražené slunečnicové semínko (nemusí být)

Jak připravit rychlé rizoto se zeleninou a žampióny

  1. Omyjeme a nakrájíme zeleninu a žampiony: cibuli na proužky, mrkev na sirky, celer na tenké půlměsíčky, špenát překrojíme, brokolici rozdělíme na menší růžičky, žampiony na tenké plátky.
  2. Rozpálíme wok, dáme do něj lžíci oleje.
  3. Do rozpáleného oleje vhodíme cibuli a žampiony, ihned osolíme a promícháme.
  4. Přidáme cca lžičku sojové omáčky, lžičku sladkého curry a lžičku kmínu, promícháme.
  5. Přidáme zbývající zeleninu a společně promícháváme na woku, po chvíli podlijeme trochou vody a přiklopíme pokličkou.
  6. Po pár minutách, když je zelenina hotová (chceme ji křupavou, ne blátivou), přidáme obilí a necháme prohřát.
  7. Na závěr přidáme podle chuti kokosový krém (cca 2 lžíce), šťávu z limetky nebo citrónu, trochu umeocta.
  8. Ozdobíme zelenými natěmi, můžeme přidat pražená semínka a trochu kvašené zeleniny.
Praktické
  • Pokud využijeme již uvařené obilí, je to rychlovka a za pár minut máme večeři na stole. Nemáte-li po ruce zbytek uvařeného obilí, zalijte horkou vodou kuskus nebo rychle uvařte bulgur či těstoviny a můžete udělat stejně rychlou večeři i bez připravených zásob.
  • Pokrm je přirozeně bezlepkový a nesójový.
  • Pro striktně bezlepkovou verzi vynechte sójovou omáčku nebo použijte místo sójové hrachovou, pohankovou, cizrnovou apod.
  • Pokud chcete pokrm sytější, přidejte trochu luštěniny, tempeh, tofu nebo seitan.
Obměna
  • Měnit můžete obilí, zeleninu i koření. Každé jídlo může být jiné. Nebojte se improvizovat a zužitkovat zeleninu, která je načatá a má se spotřebovat.
  • Spotřebujte zbytky obilí z předchozích dnů.
  • Místo mrkve můžeme dát dýni nebo batát, místo řapíkatého celeru pórek nebo brokolici, místo špenátu mangold nebo rukolu.
  • Koření můžeme vyměnit za bylinky jako je bazalka, oregáno a tymián.
  • Houby můžete vynechat nebo nahradit jinými.
  • Pokud chcete sytější pokrm, přidejte tofu, tempeh, seitan nebo trochu luštěniny.

Děti

  • Takto ochucené jídlo je vhodné pro děti od 2 let. Pokud ubereme koření a dochucovadla, můžeme dávat už ročním dětem. Miminkům do roka nebudeme ani solit ani dávat olej. Ideálně jim stejné jídlo připravíme v malém hrnci bokem jen ve vodě.

PS: Co zkusit vaření podle vyváženého jídelníčku?

Ze zdravých surovin, z prvopotravin a chutně. S nákupními seznamy, videorecepty, naší živou podporu, motivaci a mnohem více. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na letní výzvu, jak shodit 5 kg za 14 dnů!

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

10 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

makropes
11. 3. 2023

Fakt dobrota ať už z čiroku nebo rýže.

Rizotko bylo dnes z jahel, curry koreni je jeste dobarvilo vic na zluto a ta hra barev – oranzova mrkev, zelena brokolice a rukola (misto spenatu) – uz na taliri to vypadalo extra lakave :-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Jarní kuskus s ředkvičkou a divokou zeleninou

Do jarního kuskusu můžete přidat všechno, co zrovna kolem raší. V tom našem je pořádná porce kopřivy, bršlice a česnáčku. Jídlo je raz dva hotové a velmi c...

Salát s kuskusem, fazolemi a kopřivou

Kamarádka tomuto jídlu, které u nás ochutnala, říkala večeře pro sportovce. Rychle hotové, plné bílkovin, syté a přitom netlačí v břiše. Pro mě je to jedna...
klub
5
11

Luxusní cuketové lodičky s maso-sýrovou náplní (vegan)

Pochutnejte si na skvělých plněných cuketách s mletým masem a zapečené sýrem ve stylu Jíme Jinak – tedy bez masa a bez sýra. Stačilo přidat dvě zdrav...
4
12

Těstovinový salát s houbami a chřestem

V teplých dnech přijde k chuti lehký, osvěžující salát s chřestem.

Kokosové stew z mrkve, dýně a mangoldu

Slaďounká zelenina s vůní kokosu se hodí na kaši k snídani i na večeři.

Mexická quinoová pánev s fazolemi

Když máme hlad a chceme se dobře a rychle najíst, udělám tuto mexickou quinoovou pánev s fazolemi a seitanem. Pokud přidáte více chilli, bude pikantnější a...