Když jsou po ruce zbytky obilí od oběda, je večeře za pár minut hotová. A když se přidá trochu koření, je z obyčejných zbytků lahodné rizoto, lepší než v nejlepší restauraci ve městě. My jsme si tedy pochutnali.

Ingredience
pro 4 porce
  • cca 4 hrnky vařeného obilí (my měli oves a kulatozrnnou rýži)
  • 1 cibule
  • lžíce oleje
  • špetka soli
  • 6 žampionů
  • kmín
  • sladké curry
  • 1 mrkev
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 2 hrnky listového špenátu
  • 1/2 brokolice
  • kokosový krém
  • šťáva z 1/2 limetky (nebo citrón)
  • umeocet
  • sojová omáčka

Postup

  1. Omyjeme a nakrájíme zeleninu a žampiony: cibuli na proužky, mrkev na sirky, celer na tenké půlměsíčky, špenát překrojíme, brokolici rozdělíme na menší růžičky, žampiony na tenké plátky
  2. Rozpálíme wok, dáme do něj lžíci oleje
  3. Do rozpáleného oleje vhodíme cibuli a žampiony, ihned osolíme a promícháme
  4. Přidáme cca lžičku sojové omáčky, lžičku sladkého curry a lžičku kmínu, promícháme
  5. Přidáme zbývající zeleninu a společně promícháváme na woku, po chvíli podlijeme trochou vody a přiklopíme pokličkou
  6. Po pár minutách, když je zelenina hotová (chce ji křupavou, ne blátivou), přidáme obilí a necháme prohřát
  7. Na závěr přidáme podle chuti kokosový krém (cca 2 lžíce), šťávu z limetky nebo citrónu, trochu umeocta

 

My jsme podávali sypané zelenou cibulkou, praženými slunečnicovými semínky a s trochou kvašené a syrové zeleniny.

Praktické

 

Nemáte-li po ruce zbytek uvařeného obilí, zalijte horkou vodou kuskus nebo rychle uvařte bulgur či těstoviny a můžete udělat stejně rychlou večeři i bez připravených zásob.

Obměna

Měnit můžete obilí, zeleninu i koření. Každé jídlo může být jiné.

Děti

Takto ochucené jídlo je vhodné pro děti od 2 let. Pokud ubereme koření a dochucovadla, můžeme dávat už ročním dětem. Miminkům do roka nebudeme ani solit ani dávat olej. Ideálně jim stejné jídlo připravíme v malém hrnci bokem jen ve vodě.

 

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...

Rychlá příprava jídel, které mi chutnají

Pribe: Mám dole 4,8 kg a pokračuji dál. Je...

Netušila jsem, že se dají uvařit takové mňamky, jaké jsou tady na JJ

Spenito: Ahojky Eví a holky, jsem tady taky poprvé...

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

Klesl mi cholesterol, glykemie i další hodnoty v krvi

Jana P.: Dobrý den, chtěla jsem vám poděkovat, za...

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

Můj jídelníček se díky vám úplně změnil

Petr C.: Nováček již nejsem, čerpám z Vašich volně dostupných...

Každý nový článek je obrovským přínosem

Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...

Neuvěřitelných 13 cm v pase dole!

Iveta: Od začátku ledna mám 5 kg dole, díky...

Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI

Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun...

Jsem pyšná, že jím jinak

Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před...

Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti

Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za...

Doslova hltám všechny nové články!

Zdenka N.: Poslední dobou hltám vaše nové články, jsou super!...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Teda holky, vy se zlepšujete! Jestli to ještě jde. Ale toto rizoto nemá chybu. Děkuji, moc jsem si pochutnala.

  2. Myslíte, že jsou žampióny OK pro 16m dítě? A hlíva? Zatím jsem houby neměla odvahu dávat. Ale my je máme rádi, tak by pro mě bylo jednodušší, kdyby je mohl jíst i malej – jinak on sní snad úplně všechno, takže chuťově by mu to asi nevadilo… Díky za názor 😉

    • Já bych se hub nebála, když je dostatečně uvaříte, klidně bych je zkusila, hlíva úplně v pohodě, ta je skvělá i do vývaru.

    • Taková tužší verze kokosového mléka 🙂 Prodává se v krabičce jako rostlinné smetany, ale můžete klidně použít i to kokosové mléko, akorát to já málokdy seženu, tak mám doma tuhle záležitost pro občasné dochucení.

  3. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekAdzuki na paprice
Další článekSeznam doporučené a nedoporučené zeleniny