Když jsou po ruce zbytky obilí od oběda, je večeře za pár minut hotová. A když se přidá trochu koření, je z obyčejných zbytků lahodné rizoto, lepší než v nejlepší restauraci ve městě. My jsme si tedy pochutnali.
Ingredience
pro 4 porce
  • cca 4 hrnky vařeného obilí (my měli oves a kulatozrnnou rýži)
  • 1 cibule
  • lžíce oleje
  • špetka soli
  • 6 žampionů
  • kmín
  • sladké curry
  • 1 mrkev
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 2 hrnky listového špenátu
  • 1/2 brokolice
  • kokosový krém
  • šťáva z 1/2 limetky (nebo citrón)
  • umeocet
  • sojová omáčka

Postup

  1. Omyjeme a nakrájíme zeleninu a žampiony: cibuli na proužky, mrkev na sirky, celer na tenké půlměsíčky, špenát překrojíme, brokolici rozdělíme na menší růžičky, žampiony na tenké plátky
  2. Rozpálíme wok, dáme do něj lžíci oleje
  3. Do rozpáleného oleje vhodíme cibuli a žampiony, ihned osolíme a promícháme
  4. Přidáme cca lžičku sojové omáčky, lžičku sladkého curry a lžičku kmínu, promícháme
  5. Přidáme zbývající zeleninu a společně promícháváme na woku, po chvíli podlijeme trochou vody a přiklopíme pokličkou
  6. Po pár minutách, když je zelenina hotová (chce ji křupavou, ne blátivou), přidáme obilí a necháme prohřát
  7. Na závěr přidáme podle chuti kokosový krém (cca 2 lžíce), šťávu z limetky nebo citrónu, trochu umeocta

 

My jsme podávali sypané zelenou cibulkou, praženými slunečnicovými semínky a s trochou kvašené a syrové zeleniny.

Praktické

 

Nemáte-li po ruce zbytek uvařeného obilí, zalijte horkou vodou kuskus nebo rychle uvařte bulgur či těstoviny a můžete udělat stejně rychlou večeři i bez připravených zásob.

Obměna

Měnit můžete obilí, zeleninu i koření. Každé jídlo může být jiné.

Děti

Takto ochucené jídlo je vhodné pro děti od 2 let. Pokud ubereme koření a dochucovadla, můžeme dávat už ročním dětem. Miminkům do roka nebudeme ani solit ani dávat olej. Ideálně jim stejné jídlo připravíme v malém hrnci bokem jen ve vodě.

 

Děkuji za to, že jste normální ženské, a předkládáte to nejlepší, k čemu jste se dopracovaly

Renča: Prochechtala kus včerejšího dne při pročítání webu JJ...

Váš web mě stále obohacuje

Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne...

Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...

Ač jsem 3 roky na vege stravě, na JJ receptech funguje mé tělo lépe

Pavlivlmaeorua: Zdravím, nejprve bych chtěla poděkovat, za úžasný dar,...

Své porce musím bránit před rodinou:-)

Adad: Dobrý den, děkuji za krásný a hlavně srozumitelný...

Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!

Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...

Poděkování

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem....

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...

Děkuji a držím palce!

Jindra: Pěkný den 🙂 Už více než 20 let...

Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem 🙂

Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

Moje tělo po vašem jídle přede blahem

Verulka: Ja som tak nadšená 😀 Kvôli svojím zdravotným...

Jsem vaší velkou fanynkou a na JJ stránkách jsem už závislá

Miluše V.: Evi, moc děkuji za milé setkání v...

Splaskla jsem v obličeji a mám lepší náladu

Stipl2: Po týdnu mám 2,5 kg dole a vidím,...

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...

Óda na jara a jarní očistu (Marek)

Postit se dá i s radostí a humorem, jak...
  1. Teda holky, vy se zlepšujete! Jestli to ještě jde. Ale toto rizoto nemá chybu. Děkuji, moc jsem si pochutnala.

  2. Myslíte, že jsou žampióny OK pro 16m dítě? A hlíva? Zatím jsem houby neměla odvahu dávat. Ale my je máme rádi, tak by pro mě bylo jednodušší, kdyby je mohl jíst i malej – jinak on sní snad úplně všechno, takže chuťově by mu to asi nevadilo… Díky za názor 😉

    • Já bych se hub nebála, když je dostatečně uvaříte, klidně bych je zkusila, hlíva úplně v pohodě, ta je skvělá i do vývaru.

    • Taková tužší verze kokosového mléka 🙂 Prodává se v krabičce jako rostlinné smetany, ale můžete klidně použít i to kokosové mléko, akorát to já málokdy seženu, tak mám doma tuhle záležitost pro občasné dochucení.

  3. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekAdzuki na paprice
Další článekSeznam doporučené a nedoporučené zeleniny