Když jsou po ruce zbytky obilí od oběda, je večeře za pár minut hotová. A když se přidá trochu koření, je z obyčejných zbytků lahodné rizoto, lepší než v nejlepší restauraci ve městě. My jsme si tedy pochutnali.

Ingredience
pro 4 porce
  • cca 4 hrnky vařeného obilí (my měli oves a kulatozrnnou rýži)
  • 1 cibule
  • lžíce oleje
  • špetka soli
  • 6 žampionů
  • kmín
  • sladké curry
  • 1 mrkev
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 2 hrnky listového špenátu
  • 1/2 brokolice
  • kokosový krém
  • šťáva z 1/2 limetky (nebo citrón)
  • umeocet
  • sojová omáčka

Postup

  1. Omyjeme a nakrájíme zeleninu a žampiony: cibuli na proužky, mrkev na sirky, celer na tenké půlměsíčky, špenát překrojíme, brokolici rozdělíme na menší růžičky, žampiony na tenké plátky
  2. Rozpálíme wok, dáme do něj lžíci oleje
  3. Do rozpáleného oleje vhodíme cibuli a žampiony, ihned osolíme a promícháme
  4. Přidáme cca lžičku sojové omáčky, lžičku sladkého curry a lžičku kmínu, promícháme
  5. Přidáme zbývající zeleninu a společně promícháváme na woku, po chvíli podlijeme trochou vody a přiklopíme pokličkou
  6. Po pár minutách, když je zelenina hotová (chce ji křupavou, ne blátivou), přidáme obilí a necháme prohřát
  7. Na závěr přidáme podle chuti kokosový krém (cca 2 lžíce), šťávu z limetky nebo citrónu, trochu umeocta

 

My jsme podávali sypané zelenou cibulkou, praženými slunečnicovými semínky a s trochou kvašené a syrové zeleniny.

Praktické

 

Nemáte-li po ruce zbytek uvařeného obilí, zalijte horkou vodou kuskus nebo rychle uvařte bulgur či těstoviny a můžete udělat stejně rychlou večeři i bez připravených zásob.

Obměna

Měnit můžete obilí, zeleninu i koření. Každé jídlo může být jiné.

Děti

Takto ochucené jídlo je vhodné pro děti od 2 let. Pokud ubereme koření a dochucovadla, můžeme dávat už ročním dětem. Miminkům do roka nebudeme ani solit ani dávat olej. Ideálně jim stejné jídlo připravíme v malém hrnci bokem jen ve vodě.

 

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Děkuji, že je tady vše na jednom místě přehledně a srozumitelně

Dobrevpet: Jsem moc ráda, že jsem narazila na vaše...

Hubnu i bez cvičení! (Alena)

Musím sa priznať, že počas tejto výzvy som sa...

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...

Eva: „Jím jinak“ a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...

Díky JJ mě to vždy nakopne zkusit něco nového

Lentvaruzk: Moc se mi vaše videa libí. Děkuji za...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Jsem moc ráda, že jsem do sebe za kurz investovala

Giana: Váš kurz se mi moc líbí. Jídla jsou...

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

Jak se cítím? Prožívám skvělé změny

Jana: Jak se cítím? Prožívám změny na všech frontách....

Je to fakt supééér! Tři týdny, tři kila. (Hana, 50 let)

Milá Evi, jsem ve Vašem klubu JJ a v kurzu...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete

Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Zlepšily se mi vlasy, nehty i kůže (Lidka)

Lidka: Kila dole jsou super, ale víc se mi...

Díky kurzu již chápu souvislosti

Ilona: Jsem šťastná, že jsem si váš kurz koupila....

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...
  1. Teda holky, vy se zlepšujete! Jestli to ještě jde. Ale toto rizoto nemá chybu. Děkuji, moc jsem si pochutnala.

  2. Myslíte, že jsou žampióny OK pro 16m dítě? A hlíva? Zatím jsem houby neměla odvahu dávat. Ale my je máme rádi, tak by pro mě bylo jednodušší, kdyby je mohl jíst i malej – jinak on sní snad úplně všechno, takže chuťově by mu to asi nevadilo… Díky za názor ;-)

    • Já bych se hub nebála, když je dostatečně uvaříte, klidně bych je zkusila, hlíva úplně v pohodě, ta je skvělá i do vývaru.

    • Taková tužší verze kokosového mléka :-) Prodává se v krabičce jako rostlinné smetany, ale můžete klidně použít i to kokosové mléko, akorát to já málokdy seženu, tak mám doma tuhle záležitost pro občasné dochucení.

  3. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekAdzuki na paprice
Další článekSeznam doporučené a nedoporučené zeleniny