Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Ošetření a dodatečné úpravy bio i nebio potravin (2. díl)

Obsahuje rýže v bio kvalitě mastek? Voskuje se? Jak se bio potraviny ošetřují před škůdci? Chemicky jako konvenční potraviny? A je pravda, že se bio obiloviny ošetřují mražením? Na tyto vaše otázky jsme se zeptali přímo u zdroje.

V předchozím článku jste si mohli přečíst o tom, jak to je s dodatečnými úpravami rýže u značky Countrylife. Nyní jsme se zeptali na ty samé otázky další známé značky – PROBIO a přinášíme vám jejich odpovědi.

Jak se rýže ošetřuje?

Žádné rýže od PROBIA není nějak vylepšována, voskována či posypávána, aby se zabránilo přehřátí. Takto se ošetřují pouze druhy jako parboiled (předvařené), které ale PROBIO neprodává.

 

Jak se ošetřují BIO suroviny proti škůdcům?

V ekologickém zemědělství je zakázáno používat chemii. Neloupanou rýži ošetřujeme CO2, jakmile je zpracována, dáme ji do velkých pytlů a ošetříme ji směsí CO2 a dusíku, abychom zneškodnili hmyz a případná vajíčka. Rýže se přemístí do pytlů o hmotnosti 25 kg a prochází mašinou, která ji čistí a zbaví případného zneškodněného hmyzu a vajíček, než se zabalí.

Je rýže nějak vylepšována mastkem nebo zamrazena či jinak upravena?

V rýži od PROBIA není použita žádná taková látka. Pouze na konci procesu je rýže proplachována strojem, který nezvyšuje vlhkost rýže, ale čistí ji od prachu.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

4
18

Jedno jablko denně … jedna dávka jedů

Staré přísloví říká: Jedno jablko denně a doktora netřeba. To už ale v moderní době neplatí. Alespoň ne u těch jablek, která koupíte v klasickém obchodě. A...

Naše průměrné IQ pořád klesá: vědci už vědí proč

Myslíte si, že lidé hloupnou dobou? Nový výzkum ukazuje, že vina je v našem jídelníčku. Vědci už urgují za zákaz. Zkontrolujte si svůj jídelníček.

Jídlo jako lék: naučte se rozpoznat potraviny dle JIN a JANG (díl 2.)

Které potraviny jsou JANG a které JIN? V této tabulce se naučíme rozpoznávat ty, které jsou extrémní. A naopak zjistíme, které jsou harmonické a pro nás vh...

7 důvodů, proč tropické ovoce patří do tropů, ne na náš stůl

Tropického ovoce je v létě velmi lákavé svými barvami, šťavnatostí a osvěžující exotickou chutí. V zimě ho zase jíme kvůli vitamínu C. Málokdo ale ví, jak ...

Kde ve stravě bereme vitamín C

Většina naší stravy je vařená. Kde pak bereme vitamín C, který se vařením ničí? Stačí do stravy zařadit tyto potraviny a denní dávku vitamínu C máme pokryt...