Mexická specialita známá po celém světě. Chilli con carne je velmi chutný a mírně pikantní fazolový pokrm, za kterým nemusíte jezdit až do Mexika. Připravte si ho jednoduše z pohodlí domova. A uvidíte, že maso vám v něm ani nebude chybět.

Ingredience
pro 2 porce
  • 1/4 malé dýně hokkaido
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 1/4 malé cukety
  • 1 česnek
  • hrst uvařených červených fazolí
  • několik uvařených bílých velkých fazolí (není nutné)
  • čtvrt lžičky chilli (případně méně)
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1/2 – 1 lžička drceného římského kmínu
  • 1 lžíce rajčatové pasty (pyré)
  • 1 lžíce shoyu
  • sůl

Jak připravit chilli con carne

  1. Cuketu, mrkev a dýni si nakrájíme na velké kostky.
  2. Na oleji si zpěníme cibulku, posolíme, ztlumíme plamen a necháme pod pokličkou zezlátnout.
  3. V hrnci si necháme přijít k varu osolenou vodu.
  4. Do vroucí vody hodíme nakrájenou zeleninu a blanšírujeme cca 3-5 minut, dokud kostky nejsou měkké.
  5. Poté zeleninu vypneme, zcedíme a dáme stranou.
  6. K cibulce přidáme stroužek česneku (nakrájený nebo vymačkaný).
  7. Orestujeme a přidáme všechno koření.
  8. Půl minuty restujeme, pak přidáme k okořeněné cibuli všechnu uvařenou zeleninu, oboje fazole, rajčatovou pastu a vodu z fazolí.
  9. Asi minutu vaříme do zhoustnutí (rajčatová pasta jídlo zahustí).
  10. Ochutíme shoyu a vypneme.
  11. Podáváme teplé s obilovinou (např. rýží basmati), chlebem nebo plackami.

Obměna

  • Zeleninu můžete obměnit dle chuti, vhodné druhy jsou: batát, jakákoliv dýně, cuketa, mrkev, petržel, celer, kukuřice aj.
  • Místo rajčatového pyré můžete dát čerstvá rajčata.

Praktické

  • Pokud máte rádi jídlo pikantnější, přidejte si více chilli (případně i česneku). Také záleží na tom, jak je vaše chilli ostré. My používáme mírně ostré, protože máme rádi toto jídlo jen s nádechem pikantnosti.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 3 let. Pokud omezíte ostré koření a dochucovadla, můžete ho podávat dětem od 2,5 let.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

Jak se cítím? Prožívám skvělé změny

Jana: Jak se cítím? Prožívám změny na všech frontách....

Chtěla jsem se naučit vařit z dravě a kila dolů jsou příjemnou odměnou

Žaneta: Hlásím 3kg dole :). Pravda je, že jsem...

Zvládl jsem si dva měsíce vařit sám, i když dřív jsem vařit neuměl (Jaroslav)

Jaroslav: Dobrý den, chtěl bych zhodnotit jarní očistu, která...

6 kg dole a snížené dávky léků na štítnou žlázu (Zdenka)

Zdenka: Mám za sebou Podzimní detox a od prosince...

S Vámi mám pocit, že na to nejsem sama (Daniela)

Daniela: Jsem učitelka a celý svůj profesní život se...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla

Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož...

Jsem ráda, že jsem na vás narazila v pravou chvíli

Mayf: Dobrý den, jsem rada, že jsme na vás...

Přítel mi řekl, že by tak chtěl jíst už pořád

Lucie: Ráda bych napsala takové shrnutí mého kurzu. Především...

S rodinou jsem to zvládla skvěle (Iveta)

Iveta: Ahoj všichni, taky přidám svůj příběh, třeba někomu...

Dáváte mi pocit, že jsem doma

Tammy: Pocit, že jsem doma. Nebo u kámošky na...

I okolí si všimlo (Sylva)

Sylva: Přeji krásný den všem, protože já krásný den...

Hubneme, i když nedržíme dietu

Mayf: Dobrý den,moc jsme si pochutnali. Začali jsme nedávno...

Konečně jím pořádně jídlo!

Michaela: Chci moc poděkovat za detox. Konečně jsem se...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...
  1. Dnes byl poměrně horký den, pojďme se ohřát i večer, když teploty klesají. Viva la México přátelé 😀 Basmati rýže, lístečky libečku a plátky ředkviček. Dnes jsem zjistil, že blanšírování není sprosté slovo, ale velmi chutná úprava zeleniny 😀 Uvařil jsem si den dopředu jak červené, tak i obří bílé fazole. Vyplatilo se to, propojení všech chutí v tomto receptu včetně koření, je opět dokonalé. Díky za skvostný recept 🙏

  2. Konečně jídlo, na které jsem utáhla i své dva „chlapy“ doma. Svoji porci jsem si oddělila na talíř ještě před tím, než jsem jim k tomu přidala orestované mleté maso, příloha rýže se slunečnicovým semínkem a kupička kysaného zelí. Víc takových receptů, které se dají vařit společně i pro nežravce JJ a jen se na konec „doplní“.

    • Super, že jim chutnalo! :-) Já to tak dělám se všemi jídly – udělám pro nás a děda nebo babi dostanu k tomu flákotu a je klid ;-) Vyberou si z našich hrnců, co se jim k tomu líbí, nandají si sami a je to.

  3. Celá rodina si právě neskutečně pochutnala. Neměla jsem doma všechny ingredience, tak jsem červené fazole nahradila adzuki a cuketu černou ředkví a bylo to prostě vynikající. Velké mňam! :-)

  4. Zobrazit všech 11 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTěhotenské úlety, lepek a odstavování druhorozeného (Neli, 28 let)
Další článekPojďte hlasovat za TOP cuketový recept