Mexická specialita známá po celém světě. Chilli con carne je velmi chutný a mírně pikantní fazolový pokrm, za kterým nemusíte jezdit až do Mexika. Připravte si ho jednoduše z pohodlí domova. A uvidíte, že maso vám v něm ani nebude chybět.
Ingredience
pro 2 porce
  • 1/4 malé dýně hokkaido
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 1/4 malé cukety
  • 1 česnek
  • hrst uvařených červených fazolí
  • několik uvařených bílých velkých fazolí (není nutné)
  • čtvrt lžičky chilli (případně méně)
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1/2 – 1 lžička drceného římského kmínu
  • 1 lžíce rajčatové pasty (pyré)
  • 1 lžíce shoyu
  • sůl

Jak připravit chilli con carne

  1. Cuketu, mrkev a dýni si nakrájíme na velké kostky.
  2. Na oleji si zpěníme cibulku, posolíme, ztlumíme plamen a necháme pod pokličkou zezlátnout.
  3. V hrnci si necháme přijít k varu osolenou vodu.
  4. Do vroucí vody hodíme nakrájenou zeleninu a blanšírujeme cca 3-5 minut, dokud kostky nejsou měkké.
  5. Poté zeleninu vypneme, zcedíme a dáme stranou.
  6. K cibulce přidáme stroužek česneku (nakrájený nebo vymačkaný).
  7. Orestujeme a přidáme všechno koření.
  8. Půl minuty restujeme, pak přidáme k okořeněné cibuli všechnu uvařenou zeleninu, oboje fazole, rajčatovou pastu a vodu z fazolí.
  9. Asi minutu vaříme do zhoustnutí (rajčatová pasta jídlo zahustí).
  10. Ochutíme shoyu a vypneme.
  11. Podáváme teplé s obilovinou (např. rýží basmati), chlebem nebo plackami.

Obměna

  • Zeleninu můžete obměnit dle chuti, vhodné druhy jsou: batát, jakákoliv dýně, cuketa, mrkev, petržel, celer, kukuřice aj.
  • Místo rajčatového pyré můžete dát čerstvá rajčata.

Praktické

  • Pokud máte rádi jídlo pikantnější, přidejte si více chilli (případně i česneku). Také záleží na tom, jak je vaše chilli ostré. My používáme mírně ostré, protože máme rádi toto jídlo jen s nádechem pikantnosti.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 3 let. Pokud omezíte ostré koření a dochucovadla, můžete ho podávat dětem od 2,5 let.

Obdivuji vaše recepty a úžasné nápady

Lenka M.: Nejsem ortodoxní JJ, ale tuto stravu mám...

Vstávám teď tak, že vyskakuju z postele

KatkaM.: Cítím se báječně a nejsem unavená a opuchlá....

Inspirující kurz pro začátečníky

Lenka: Milá Evo, milá Helčo, ještě jednou vřelé díky za...

Největší hubnutí nastalo po vysazení cukru a bílého pečiva

Mrask: Dobrý den, začala jsem asi 14 dní před...

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Výborné recepty

Zlatka: Již týden vařím podle vašich receptů, výborné!

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď...

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...

Jsem moc ráda, že jsem do sebe za kurz investovala

Giana: Váš kurz se mi moc líbí. Jídla jsou...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

Od doby, co jsme na JJ nás zubařka chválí

Petra: Tak u nás (zejména u mě) to byla...

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...

Doslova hltám všechny nové články!

Zdenka N.: Poslední dobou hltám vaše nové články, jsou super!...
  1. Celá rodina si právě neskutečně pochutnala. Neměla jsem doma všechny ingredience, tak jsem červené fazole nahradila adzuki a cuketu černou ředkví a bylo to prostě vynikající. Velké mňam! 🙂

  2. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTěhotenské úlety, lepek a odstavování druhorozeného (Neli, 28 let)
Další článekPojďte hlasovat za TOP cuketový recept