- 1/4 malé dýně hokkaido
- 1 mrkev
- 1 cibule
- 1/4 malé cukety
- 1 česnek
- hrst uvařených červených fazolí
- několik uvařených bílých velkých fazolí (není nutné)
- čtvrt lžičky chilli (případně méně)
- 1 lžička sladké papriky
- 1/2 – 1 lžička drceného římského kmínu
- 1 lžíce rajčatové pasty (pyré)
- 1 lžíce shoyu
- sůl
Jak připravit chilli con carne
- Cuketu, mrkev a dýni si nakrájíme na velké kostky.
- Na oleji si zpěníme cibulku, posolíme, ztlumíme plamen a necháme pod pokličkou zezlátnout.
- V hrnci si necháme přijít k varu osolenou vodu.
- Do vroucí vody hodíme nakrájenou zeleninu a blanšírujeme cca 3-5 minut, dokud kostky nejsou měkké.
- Poté zeleninu vypneme, zcedíme a dáme stranou.
- K cibulce přidáme stroužek česneku (nakrájený nebo vymačkaný).
- Orestujeme a přidáme všechno koření.
- Půl minuty restujeme, pak přidáme k okořeněné cibuli všechnu uvařenou zeleninu, oboje fazole, rajčatovou pastu a vodu z fazolí.
- Asi minutu vaříme do zhoustnutí (rajčatová pasta jídlo zahustí).
- Ochutíme shoyu a vypneme.
- Podáváme teplé s obilovinou (např. rýží basmati), chlebem nebo plackami.
Obměna
- Zeleninu můžete obměnit dle chuti, vhodné druhy jsou: batát, jakákoliv dýně, cuketa, mrkev, petržel, celer, kukuřice aj.
- Místo rajčatového pyré můžete dát čerstvá rajčata.
Praktické
- Pokud máte rádi jídlo pikantnější, přidejte si více chilli (případně i česneku). Také záleží na tom, jak je vaše chilli ostré. My používáme mírně ostré, protože máme rádi toto jídlo jen s nádechem pikantnosti.
Děti
- Tento pokrm je vhodný pro děti od 3 let. Pokud omezíte ostré koření a dochucovadla, můžete ho podávat dětem od 2,5 let.
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Komentáře
Venku teploty klesají a doma pomocí ohřívajících jídel stoupají 🙂
Paráda! Překvapilo mě,jak to bylo rychlé, jednoduché a blansirovana přidaná zelenina objev. Chilli jsem v receptu přehlédla, ale i tak to bylo pikantní tím česnekem:)