Mexická specialita známá po celém světě. Chilli con carne je velmi chutný a mírně pikantní fazolový pokrm, za kterým nemusíte jezdit až do Mexika. Připravte si ho jednoduše z pohodlí domova. A uvidíte, že maso vám v něm ani nebude chybět.

Ingredience
pro 2 porce
  • 1/4 malé dýně hokkaido
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 1/4 malé cukety
  • 1 česnek
  • hrst uvařených červených fazolí
  • několik uvařených bílých velkých fazolí (není nutné)
  • čtvrt lžičky chilli (případně méně)
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1/2 – 1 lžička drceného římského kmínu
  • 1 lžíce rajčatové pasty (pyré)
  • 1 lžíce shoyu
  • sůl

Jak připravit chilli con carne

  1. Cuketu, mrkev a dýni si nakrájíme na velké kostky.
  2. Na oleji si zpěníme cibulku, posolíme, ztlumíme plamen a necháme pod pokličkou zezlátnout.
  3. V hrnci si necháme přijít k varu osolenou vodu.
  4. Do vroucí vody hodíme nakrájenou zeleninu a blanšírujeme cca 3-5 minut, dokud kostky nejsou měkké.
  5. Poté zeleninu vypneme, zcedíme a dáme stranou.
  6. K cibulce přidáme stroužek česneku (nakrájený nebo vymačkaný).
  7. Orestujeme a přidáme všechno koření.
  8. Půl minuty restujeme, pak přidáme k okořeněné cibuli všechnu uvařenou zeleninu, oboje fazole, rajčatovou pastu a vodu z fazolí.
  9. Asi minutu vaříme do zhoustnutí (rajčatová pasta jídlo zahustí).
  10. Ochutíme shoyu a vypneme.
  11. Podáváme teplé s obilovinou (např. rýží basmati), chlebem nebo plackami.

Obměna

  • Zeleninu můžete obměnit dle chuti, vhodné druhy jsou: batát, jakákoliv dýně, cuketa, mrkev, petržel, celer, kukuřice aj.
  • Místo rajčatového pyré můžete dát čerstvá rajčata.

Praktické

  • Pokud máte rádi jídlo pikantnější, přidejte si více chilli (případně i česneku). Také záleží na tom, jak je vaše chilli ostré. My používáme mírně ostré, protože máme rádi toto jídlo jen s nádechem pikantnosti.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 3 let. Pokud omezíte ostré koření a dochucovadla, můžete ho podávat dětem od 2,5 let.

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept 🙂 Dnes upečeno a...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Není nic, co by mi z vašich jídel nechutalo

Alena: Milá děvčata! Moc Vám fandím! Od počátku, kdy jsem byla...

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

Je mi mnohem líp ve vlastním těle

Hanka: Dobrý den, děkuji za kurz. Zhubla v pase...

Velké díky za filmový festival

Ivana: Holky, nechtělo se mi přihlašovat na festivalové stránky,...

Díky kurzu jsem získala nové návyky a cítím se skvěle

Maradamc: Dobry den pani Evo a Heleno, nejdrive jsem...

Nechápu, jak jsem přežila, když jsem jedla, jak jsem jedla

Eva: Díky! A jinak celé menu opravdu skvělé... s...

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun...

S vámi se cítím jako doma, doslova!

Michaela H. S.: Evka, mám zimomriavky po celom tele a...

Funguje to: po celou zimu jsme fit!

Eva: Chci moc poděkovat za stránky. Momentálně jsem si...

Konečně jím pořádně jídlo!

Michaela: Chci moc poděkovat za detox. Konečně jsem se...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

Hltám všechny informace

Lenka B.: Ahoj Evi, děkuji za perfektně zpracovaný článek....

Pochutnali jsme si a v bříšku máme jak v pokojíčku

Martya: No to jsme si pochutnali. Jak říkala moje...

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

  1. Konečně jídlo, na které jsem utáhla i své dva „chlapy“ doma. Svoji porci jsem si oddělila na talíř ještě před tím, než jsem jim k tomu přidala orestované mleté maso, příloha rýže se slunečnicovým semínkem a kupička kysaného zelí. Víc takových receptů, které se dají vařit společně i pro nežravce JJ a jen se na konec „doplní“.

    • Super, že jim chutnalo! 🙂 Já to tak dělám se všemi jídly – udělám pro nás a děda nebo babi dostanu k tomu flákotu a je klid 😉 Vyberou si z našich hrnců, co se jim k tomu líbí, nandají si sami a je to.

  2. Celá rodina si právě neskutečně pochutnala. Neměla jsem doma všechny ingredience, tak jsem červené fazole nahradila adzuki a cuketu černou ředkví a bylo to prostě vynikající. Velké mňam! 🙂

  3. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTěhotenské úlety, lepek a odstavování druhorozeného (Neli, 28 let)
Další článekPojďte hlasovat za TOP cuketový recept