Tento recept je z jimejinak.cz, kde najdete tisíce zdravých receptů, videa a online kurzy vaření.
Mexické Chilli con carne
Přidat do
Zadejte název skupiny
Uvařeno
Skvělý nápad! Přidejte fotku a inspirujte ostatní.
Přetáhněte sem fotku nebo klikněte pro výběr.
sezóna léto
Mexická specialita známá po celém světě. Chilli con carne je velmi chutný a mírně pikantní fazolový pokrm, za kterým nemusíte jezdit až do Mexika. Připravte si ho jednoduše z pohodlí domova. A uvidíte, že maso vám v něm ani nebude chybět.
Ingredience
pro 2 porce
1/4 malé dýně hokkaido
1 mrkev
1 cibule
1/4 malé cukety
1 česnek
hrst uvařených červených fazolí
několik uvařených bílých velkých fazolí (není nutné)
V komentářích se už před časem objevil Marek, jehož příspěvky nám mluvily z duše a ženské se začaly ptát po jeho klon...
Ingredience
pro 2 porce
1/4 malé dýně hokkaido
1 mrkev
1 cibule
1/4 malé cukety
1 česnek
hrst uvařených červených fazolí
několik uvařených bílých velkých fazolí (není nutné)
čtvrt lžičky chilli (případně méně)
1 lžička sladké papriky
1/2 – 1 lžička drceného římského kmínu
1 lžíce rajčatové pasty (pyré)
1 lžíce shoyu
sůl
Jak připravit chilli con carne
Cuketu, mrkev a dýni si nakrájíme na velké kostky.
Na oleji si zpěníme cibulku, posolíme, ztlumíme plamen a necháme pod pokličkou zezlátnout.
V hrnci si necháme přijít k varu osolenou vodu.
Do vroucí vody hodíme nakrájenou zeleninu a blanšírujeme cca 3-5 minut, dokud kostky nejsou měkké.
Poté zeleninu vypneme, zcedíme a dáme stranou.
K cibulce přidáme stroužek česneku (nakrájený nebo vymačkaný).
Orestujeme a přidáme všechno koření.
Půl minuty restujeme, pak přidáme k okořeněné cibuli všechnu uvařenou zeleninu, oboje fazole, rajčatovou pastu a vodu z fazolí.
Asi minutu vaříme do zhoustnutí (rajčatová pasta jídlo zahustí).
Ochutíme shoyu a vypneme.
Podáváme teplé s obilovinou (např. rýží basmati), chlebem nebo plackami.
Obměna
Zeleninu můžete obměnit dle chuti, vhodné druhy jsou: batát, jakákoliv dýně, cuketa, mrkev, petržel, celer, kukuřice aj.
Místo rajčatového pyré můžete dát čerstvá rajčata.
Praktické
Pokud máte rádi jídlo pikantnější, přidejte si více chilli (případně i česneku). Také záleží na tom, jak je vaše chilli ostré. My používáme mírně ostré, protože máme rádi toto jídlo jen s nádechem pikantnosti.
Děti
Tento pokrm je vhodný pro děti od 3 let. Pokud omezíte ostré koření a dochucovadla, můžete ho podávat dětem od 2,5 let.
PS: Začínáme Jarní očistu!
Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.
Paráda! Překvapilo mě,jak to bylo rychlé, jednoduché a blansirovana přidaná zelenina objev. Chilli jsem v receptu přehlédla, ale i tak to bylo pikantní tím česnekem:)
Ukázat další komentáře
Ingredience
pro 2 porce
1/4 malé dýně hokkaido
1 mrkev
1 cibule
1/4 malé cukety
1 česnek
hrst uvařených červených fazolí
několik uvařených bílých velkých fazolí (není nutné)
Polévka nebo omáčka? Tato mexická dobrota se dá použít i tak, i tak. Základem jsou fava fazole (u nás se jim říká bob koňský) – jedna z nejstarších p...
Tento typicky etiopský pokrm je ideální zeleninové letní jídlo. Křupavé, mírně kořeněné a dozlatova orestované kusy zeleniny jsou spolu s basmati rýží nebo...
Komentáře
Venku teploty klesají a doma pomocí ohřívajících jídel stoupají 🙂
Paráda! Překvapilo mě,jak to bylo rychlé, jednoduché a blansirovana přidaná zelenina objev. Chilli jsem v receptu přehlédla, ale i tak to bylo pikantní tím česnekem:)