- 1/3 květáku
- 1/5 dýně
- 1 mrkev
- 1 cibule
- 3/4 litru zeleninového vývaru (horké vody)
- koření: mletý římský kmín, mletý koriandr
- 1 lžíce bílé miso pasty
- 1 lžíce oleje
- špetka soli
- umeocet podle chuti
- zelená posypka: petrželka / pažitka / klíčky
- Dáme ohřát vývar, oloupeme cibuli a omyjeme mrkev, květák a dýni.
- Zeleninu pokrájíme na maličké kousky nebo můžeme nastrouhat na struhadle na hrubo.
- Na dně hrnce rozpálíme olej, přidáme na něj cibuli, špetku kmínu a koriandru, sůl a krátce orestujeme.
- Přidáme zbylou zeleninu a opět krátce společně orestujeme.
- Zalijeme vývarem a na mírném ohni vaříme cca 20 minut.
- Odstavíme, rozmícháme v polévce miso pastu a podle chuti přidáme umeocet.
- Ozdobíme zelenou posypkou a podáváme.
Obměna
- Bílé miso můžeme vynechat nebo dát tmavé, pokud nemáme světlé.
- Koření můžete nahradit sušenými nebo čerstvými bylinkami. Hodí se oregáno, tymián, bazalka apod.
- Můžete změnit zeleninu podle aktuálních zásob nebo mírně zahustit vločkami (ke konci vaření přidáme lžíci ovesných vloček a povaříme).
- Chuťový můstek pro ty, kdo moc nemusí zeleninu, může udělat přidání lžíce lahůdkového droždí nebo smetany.
- Polévku si můžete lehce posypat nori vločkami nebo gomasiem, případně vylepšit praženými semínky.
- Polévka je přirozeně bezlepková.
- Pro verzi bez sóji použijte nesójové miso (rýžové, hrachové, cizrnové apod.) případně ji na začátku více osolte.
Děti
- Polévka je vhodná už pro nejmenší děti, pouze do roka nedáváme sůl a umeocet, bílé miso pasty jen trošku.
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Komentáře
Moc jsme si pochutnali i bez květáku, výborná.
Mám otázku ohľadom vývaru: ja som si myslela, že vývar je vlastne zelenina vyvarená vo vode. Ale ak tomu tak naozaj je, potom nemôžem zeleninu zaliať vývarom, ale len vodou. To všetko potom bude vo finále vývar. Či mýlim sa? Ďakujem.