Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Jemná zeleninová polévka

Uvařeno
bez lepku
sezóna zima

Jednoduchá polévka je rychle hotová a chutná i návštěvám. Můžete si ji obměnit podle aktuálních zásob a chuti.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1/3 květáku
  • 1/5 dýně
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 3/4 litru zeleninového vývaru (horké vody)
  • koření: mletý římský kmín, mletý koriandr
  • 1 lžíce bílé miso pasty
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • umeocet podle chuti
  • zelená posypka: petrželka / pažitka / klíčky

Měla jsem myom a řadu dalších zdravotních potíží, proč jsem podle lékařů nemohla mít třetí dítě. Tak jsme si vzali do...

Postup
  1. Dáme ohřát vývar, oloupeme cibuli a omyjeme mrkev, květák a dýni.
  2. Zeleninu pokrájíme na maličké kousky nebo můžeme nastrouhat na struhadle na hrubo.
  3. Na dně hrnce rozpálíme olej, přidáme na něj cibuli, špetku kmínu a koriandru, sůl a krátce orestujeme.
  4. Přidáme zbylou zeleninu a opět krátce společně orestujeme.
  5. Zalijeme vývarem a na mírném ohni vaříme cca 20 minut.
  6. Odstavíme, rozmícháme v polévce miso pastu a podle chuti přidáme umeocet.
  7. Ozdobíme zelenou posypkou a podáváme.

Obměna

  • Bílé miso můžeme vynechat nebo dát tmavé, pokud nemáme světlé.
  • Koření můžete nahradit sušenými nebo čerstvými bylinkami. Hodí se oregáno, tymián, bazalka apod.
  • Můžete změnit zeleninu podle aktuálních zásob nebo mírně zahustit vločkami (ke konci vaření přidáme lžíci ovesných vloček a povaříme).
  • Chuťový můstek pro ty, kdo moc nemusí zeleninu, může udělat přidání lžíce lahůdkového droždí nebo smetany.
  • Polévku si můžete lehce posypat nori vločkami nebo gomasiem, případně vylepšit praženými semínky.
  • Polévka je přirozeně bezlepková.
  • Pro verzi bez sóji použijte nesójové miso (rýžové, hrachové, cizrnové apod.) případně ji na začátku více osolte.

Děti

  • Polévka je vhodná už pro nejmenší děti, pouze do roka nedáváme sůl a umeocet, bílé miso pasty jen trošku.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

10 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

👍

makropes
9. 3. 2023

Moc jsme si pochutnali i bez květáku, výborná.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kvásková cibulačka

Cibulačka patří mezi naše oblíbené polévky. Tahle s kváskem je příjemně nakyslá a patří mezi naše nejoblíbenější. Je rychlá a jednoduchá, dělám ji i pro ná...
1

Snídaňová polévka s batátem, řapíkatým celerem a pórkem

Polévka je grunt a může mít tisíce podob. Zkuste jinou miso pastu a bude zase jiná.

Polévka s bílou ředkví, kapustou a cuketou

Bílá ředkev, známá jako daikon, má blahodárné účinky na náš organismus – podporuje trávení, pomáhá rozpouštět žlučové kameny, celkově organismus čist...