Nejrychlejší dip vhodný k pečené a napařené zelenině, karbanátkům nebo do náplně na palačinky či jako dresink na salát. Pokaždé si ho můžete udělat jiný dle chuti!
Ingredience
  • cca 70 ml Sojade jogurtu (nebo domácího rostlinného jogurtu)
  • 0,5 lžičky umeocta
  • 1 lžička kokosového octa
  • 0,5 lžičky sojové (tamari) omáčky
  • pažitka

Jak připravit dip z jogurtu

  1. Všechny ingredience smícháme v misce.
  2. Ochutnáme a chuť doladíme dle toho, jakou ji chceme mít.
  3. Přidáme více umeocta pro slanější chuť, kokosového octa pro kyselkavější chuť nebo doladíme sojovou omáčkou.
  4. Vmícháme najemno nasekanou pažitku a podáváme.

Praktické

  • Tento dip se skvěle hodí k pečené, napařené nebo blanšírované zelenině, k plackám, ke karbanátkům, na polití indických receptů (dhál, kari), jako dresink na zeleninové saláty a do náplní na palačinky aj.
  • Při bezlepkové dietě použijte tamari omáčku nebo aminos.

Obměna

  • Pokud nemáte kokosový ocet, lze použít i rýžový, jablečný (nebo balzamiko) nebo citronovou šťávu. Jen jablečný je silnější, proto ho dejte méně nebo dle chuti.
  • Místo pažitky můžete použít jakoukoliv jinou nasekanou bylinku – petrželku, medvědí česnek, kopr aj.
  • Dip můžete ochutit také kořením – např. uzenou paprikou (viz foto vpravo).

Děti

  • Tento dip je vhodný pro děti od 1,5 roku.

Eva: “Jím jinak” a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...

Úklid podle vás je super: kuchyň takový vítr dlouho nezažila

Radka: Jsem nadšená ze spousty skvělých receptů a rad....

Cítím se neskutečně lehčí a zmizelo i bušení srdce

Jaterik: Ahoj holky, moc děkuji za skvělý program. Vaření...

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...

Jsem v klubu již 3. rokem a je k nezaplacení!

Marie J: děkuji za Váš úžasný web. V klubu...

Jsem ráda, že jsem na vás narazila v pravou chvíli

Mayf: Dobrý den, jsem rada, že jsme na vás...

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

Díky JJ jsem ušetřila, cítím se lépe, hubnu a lépe i vypadám!

Kateřina: Na JJ stravě jsem oproti normálnímu stravování ušetřila...

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

Největší hubnutí nastalo po vysazení cukru a bílého pečiva

Mrask: Dobrý den, začala jsem asi 14 dní před...

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

Nemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že vylizuji talíře i hrnce…

Magda: Ahoj všichni, dnes uvařil manžel - zelí, bramborový knedlík a...

Za 6 dní v kurzu Hubnutí do plavek má dole 1,5 kg a 4 cm v pase!

Dagmar: Jsem 6.den v kurzu Hubneme do plavek a...

4 kg dole a jsem plná radosti a sebevědomí

Ajka: Manžel a syn, světe div se si oblíbili...

Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením

Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět,...

10 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Děkuji za obsáhlou odpověď…doufam, ze moje bude strucnejsi?. Nestezuji si na mnozstvi receptu…to bych musela byt slepa. Ale s ohledem na to ze jsem tu dlouho…stare recepty na SLADKOSTI znam a z novych si v dlouhe rade za sebou nevyberu…jako kdyby to bez kokosu neslo…?. Tot vse…cili jako klubak bych uvitala i nejake sladkosti bez kokosu?…dekuji ren

    • Mám to na seznamu priorit při přepisování receptů 🙂 Mám jich tu tolik, ale nestíhám je zadávat, tak se zaměřím víc na dezerty, i když my si doma právě vystačíme s těmi starými klasickými, takže to budou spíš ty v různých obměnách. Jindřiny recepty prosím ignorujte, my jsme rádi, že je sem sype, protože ve skupině na FB jsou ženy z těch jejích naprosto nadšené a zahánějí s nimi úspěšně chuť na čokoládu, sušenky a klasické sladkosti, které ona takto napodobí zcela věrně.

  2. Dobry vecer…pri slově rigidní jsem se musela smát:-)…Jde o to a myslim, ze uz jsem to sem psala u jineho desertu-ne kazdy ma kokos nebo arasidy rad…pro mne je napr.chuťově kokos velmi nepříjemný a pokud je temer každý novy sladký recept s kokosem…pak projizdim stare…stare a rychlé recepty…a tak nakonec sjizdim jine servery..Urcite jsem nic nepsala o malo receptech…naopak v posledni dobe jich přibývá spousta…ale v novych desertech si ted nevyberu…vzdy s nadšením začnu cist…a… kokos v nejake podobě…kvasek…Ale plne chapu:neni na svete člověk ten, aby se zavdecil lidem vsem:-)…dobrou

    • To prosím neberte vůbec osobně, to byl takový celkové postřeh z těch let, co web vedeme, že někteří lidé koupili knihu od nap. od paní Průchové a všechno, co není podle ní, je špatně. Ale že oni sami jsou nemocní, bledí, unavení, byť jedí zdravě podle knížky. Jenže jim chybí kreativita, dynamika v jídle, radost a zábava ze stále nových chutí, sami už jsou z té své rýže a čočky otrávení, ale nemají odvahu udělat něco jinak než jak káže guru…S takovými lidmi se pak těžko pracuje, ale je radost se s nimi potkat osobně, dát jim najíst a pak pozorovat tu změnu :-)) Proto to zmiňuju, protože na to narážím a na exotiku v receptech si před asi půl rokem už jedna paní stěžovala. Pokud vám nesedí dezerty od Jindry, za které my jsme ale moc rádi, protože jiní čtenáři ani Klubáci v podstatě svými recepty nepřispívají, tak se inspirujte mými. Já jsem za svůj život spotřebovala asi jednu sklenku kokosáku a to většinou na nohy :-)) Mrkněte do sekce https://www.jimejinak.cz/kategorie/recepty/dezerty-a-sladkosti/kremove-dezerty/ a https://www.jimejinak.cz/kategorie/recepty/dezerty-a-sladkosti/ovocne-dezerty/ a podívejte se na autora (dole pod názvem dezertu), abyste se vyhnula těm, jejich dezerty vám nevyhovují. Jestli musíte chodit na jiné weby a z našich dezertů si nevyberete, tak mě to moc mrzí, ale asi s tím v dohledné době nic nedokážu udělat krom toho, že dál budu průběžně přidávat svoje dezerty, kde tyto ingredience běžně nepoužívám. Bohužel, je to tak, není člověk ten, aby se zavděčil lidem všem. Děláme s Romanem a Ajkou, co je v našich silách, recepty jsou zdarma, není tu reklama, víc nesvedeme, dokud nám čtenáři nepomohou a nepřidají své recepty. My se totiž primárně zaměřujeme na to, aby byl dobrý obsah a video recepty v Klubu, protože bez vás, Klubáků, bychom to vůbec nemohli dál provozovat. Tak snad alespoň obsah Klubu vám chybějící dobré recepty vynahradí. Natočili jsme řadu nových dobrých receptů a kokosák, ani arašídy tam snad nikde nejsou, už je stříháme a postupně budeme zařazovat do Klubu. Zítra pro vás natočíme nejčastější dotazy v poradně s Dášou Lužnou a o víkendu s Vlaďkou Strnadelovou. Budu ráda za zpětnou vazbu i na obsah Klubu, jestli se neřítíme jiným směrem, než vás, Klubáky, zajímá.

    • Souhlasím, že každý má rád jiný styl receptů. Někdo miluje recepty z pár surovin, jiný rád zkouší nové chutě a kombinace. Někdo má rád hrníčkové recepty, ale znám lidi, co z toho šílí, proč to nemůže být v gramech;)
      Mně místní recepty vyhovují, protože jsou různorodé.
      Ale zase mi třeba nevyhovovaly recepty od paní Strnadelové – přišlo mi to, jak kdyby to tvořil počítač s funkcí random:) (rýže s jáhlami, rýže s pohankou, rýže s čočkou, jáhly s pohankou, jáhly s čočkou,…)

      • Už tam sypu ty “zdravé”, co nám chutnají, vegany, vegatariány a makrobiotiky neurazí a holky to zase zpestří svými specialitkami 😉

  3. Dobry vecer, urcite naprosto souhlasim-je tu obrovske mnozstvi receptu, ze kterych se da čerpat…a za to jsem neskutečně vděčna…a přibývají stale nove…jen s ohledem na to, ze uz tu take nejaky patek mam clenstvi-těším se prave na ty nove…a posledni recepty maji ve svych složení casto kokos(v ruznych podobách) a jine speciality(arasidy…).. povazuji jej opravdu jako doplněk…Ve sladkostech jsem se nyni ztratila-s kvaskem nepracuji…na to nemám cas…a kokos proste nepoužívám…stare jednoduche a rychle recepty uz mam zmakle:-)…a nove ..viz vyse…Tak kdybych mohla poprosit sladké rychlovky z lokalnich ingredienci…ja budu rada…a novy clenove se v tolika specialitach neztratí…:-)…hezky večer

    • Je to pro mě důležitá zpětná vazba. Otázka je, kolik by toho mělo být, aby to stačilo a i zkušení měli stále co vařit. Za poslední dva měsíce jsme přidali do hlavních jídel a do zeleniny přes 50 “klasických” receptů (čočka, fazole, mungo, tofu, rýže, čirok, jáhly apod.), věřím, že to většina lidí nestihla uvařit. Nebo je to fakt málo a nepokryje to vaší potřebu nových nápadů na zdravé vaření? To bych potřebovala vědět. Klubáci jsou pro nás zásadní. Ale jsme na psaní receptů dvě a víc toho asi není v našich silách. Leda bychom přestaly psát ty zajímavosti a dávali jen tu klasiku. Ale zase podle reakcí ve FB skupině se právě ty variace moc líbí, že to není pořád dokola ta striktní dieta. Takže je otázka, jak to udělat, aby byli spokojení všichni. Recepty občas vloží i další Klubačky, třeba dezerty teď dává Jindra, mají na FB ve skupině veliký ohlas, tak jsme ji poprosily, ať je sem přidá. Má v nich často kokosový olej, ale je to dezert, ne jídlo, takže o nic nejde. Ale celkem je tu dezertů 350, určitě je z čeho vybírat 😉 Zdaleka všechny nejsou s kváskem nebo kokosákem. Myslím, že jednu věc, kterou by se také měli lidé stravující se dle JJ naučit, je také nebýt rigidní a dogmatičtí. Když se někdo s pomocí jídla uzdraví a stravuje se roky dobře, je pro něj chuťové povzbuzení, když sem tam použije i něco nového nebo ne zcela běžného. Ať je to kokosák nebo arašídy. Já to taky běžně nepoužívám, ale když to jednou za rok někam přidám, rodina se může zjančit nadšením, co že jsem tam dala a proč je to tak dobré. V jídle nesmí nastat nuda, jídlo musí být dynamické, i o to se snažíme na JJ, proto to nejsou jen stejné verze čočky s rýží a proto tam jsou i jiné než “standardní suroviny”. Kdo je na začátku a chce to přísné, ten má v Klubu jídelníčky, návod, pravidla, poradnu.

  4. Dobry podvečer….Budu upřímná…toto jidlo moc jako zdravé nepovažuji…sojovy jogurt, kokosovy ocet…soja-v teto podobe spatne stravitelna…kokosovy ocet -exotika…V posledni dobe vnímám hodne novych receptu spis jako doplněk nez jako jídla pro kazdy den…

    • Přesně tak, Renato, toto je doplněk, kondiment, zpestření pro ty, co roky jedí zdravě a občas zatouží po nějaké laskomině nebo novince, chuťovce. Postrádáte na JJ recepty pro každý den? Snažíme se stále přidávat nové, už jsou jich stovky a stovky za těch 9 let – těch klasických základních. Ale jestli to nestačí, potřebuju to vědět, ať víme, co vám přednostně zpracovávat. Máme denně nové recepty, jak vaříme, ale nestíháme sem všechno dávat, tak vybíráme zajímavosti, chuťovky, nové kombinace, protože rýže a čočky se nám tu zdá už dost 🙂 Jinak jídla pro každý den jsou v sekci “hlavní jídla”.

  5. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekProč nedoporučujeme jíst banány? Z těchto 10 důvodů!
Další článekKrásná setkání jiného druhu