Bezlepkové pohankové placky s mrkví jsou díky pohance krásně křupavé a skvěle nahradí běžné pečivo.

Ingredience
asi 15 placek
  • 2 hrnky vařené pohanky
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 1 hrnek jemně nastrouhané mrkve
  • 1/2 hrnku vody
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžičky majoránky
  • 2 lžičky celého kmínu
  • případně olej na potření

Jak vyrobit bezlepkové placky z pohanky a mrkve

  1. Zapneme troubu na 200°C.
  2. Pohanku a vodu rozmixujeme pomocí ponorného mixéru na hrubou kaši.
  3. Přidáme mouku, mrkev, sojovou omáčku, majoránku a prolisujeme česnek.
  4. Promícháme a vytvoříme těsto, které jde tvarovat do koule. Podle potřeby přidáme mouku nebo vodu.
  5. Mokrýma rukama tvarujeme koule, které na vymazaném plechu nebo na pečícím papíru rozplácneme do placky.
  6. Pokud chceme placky suché, pečeme je takto, pokud je chceme vlhčí a lesklejší, potřeme je olejem.
  7. Pečeme cca 40 minut (záleží na toušťce a velikosti), dokud placky nezezlátnou a nezačnou se odlepovat z papíru.

Praktické

  • Vodu a mouku přidáváme postupně podle potřeby, někdy saje mouka více, někdy méně, někdy je pohanka uvařena sušší a jindy vlhčí, takže je potřeba dát tolik, aby šlo vytvarovat placku.
  • Čím tenčí placky uděláme, tím dříve se upečou.
  • Pro striktně bezlepkovou verzi použijeme omáčku tamari nebo sůl.

Kombinujeme

  • Placky skvěle nahradí pečivo a díky své křupavosti uspokojí potřebu po kůrce. Použít je můžeme místo knedlíků nebo karbanátků. Doplníme zeleninou, případně luštěninou pro kompletní talíř.

Obměna

  • Místo pohanky můžeme použít jiné obilí, pro bezlepkovou verzi vybíráme z bezlepkových.
  • Místo mrkve můžeme použít cuketu či jinou zeleninu.
  • Ještě chutnější verze je smažit placky v oleji.

Děti

  • Placky jsou vhodné pro děti od 1,5 roku, kdy šetříme s kořením a se solí.

 

Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)

Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda...

MŇÁM! Zatím nejlepší polévka! I manžel profík kuchař chválil

Gitaberangb: MŇÁÁÁM!!!! Zatím pro mě nejlepší polévka - JJ...

Děkuji za perfektní kurz a cenné rady

Kateřina: Ahoj, zdravím všechny účastníky kurzu ? Děkuji celému...

Díky Klubu JJ se ze mně stává jiný člověk

Maca.stej: Jsem v Klubu JJ druhým rokem a téměř...

Vyřešilo se plno mých zdravotních problémů

Krizoak: Ráda bych vyjádřila obrovské díky Evičce a celému...

Mám dole 2 kg bez snažení, i když se krmím

Věrka: Chci vám poděkovat za skvělé recepty, za celý...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

Jsem na vašich stránkách závislá

Miluše: Miluji Jíme Jinak! Jsem na vašich stránkách závislá...

Děláte úžasnou osvětu – jsem nadšená!

Monika V.: Mooc děkuji. Děláte úžasnou osvětu. Já jsem...

Jak se cítím? Prožívám skvělé změny

Jana: Jak se cítím? Prožívám změny na všech frontách....

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Už nemám chutě na sladké ani na maso…

Jitchramost: Cítím se skvěle, jsem překvapená, kolik mám energie...

Měníte mi život k lepšímu

Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Nemám chuť na sladké a už mi nechutná ani káva!

Petra: Tak pro dnešek jedno velké AHA! Nemám chutě...

Děkuji za zorganizovaný celý jídelníček v kurzu

Bezinj: Druhý týden zvládám dobře, jídlo chutná i mému...

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

  1. Evi, opět chválím 🙂 Dnes byly s fazolemi na kyselo,ale jelikož mi chutí připomínají chleba, tak příště určitě s pomazánkou ( bohužel už nezbyla ani jedna k té pomazce :-))))

  2. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZnečištěné moře a řasy: je bezpečné je jíst?
Další článekJaký bude rok 2019 podle Feng Shui?