Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Mrkvovo-pohankové placky (bezlepkové)

Uvařeno
bez lepku
sezóna zima

Bezlepkové pohankové placky s mrkví jsou díky pohance krásně křupavé a skvěle nahradí běžné pečivo.

Ingredience
asi 15 placek
  • 2 hrnky vařené pohanky
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 1 hrnek jemně nastrouhané mrkve
  • 1/2 hrnku vody
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžičky majoránky
  • 2 lžičky celého kmínu
  • případně olej na potření

Kdekdo říká, že chce zdravě jíst, ale skutek utekl. Lhát si do kapsy je ta nejhorší varianta, říká J...

Jak vyrobit bezlepkové placky z pohanky a mrkve

  1. Zapneme troubu na 200°C.
  2. Pohanku a vodu rozmixujeme pomocí ponorného mixéru na hrubou kaši.
  3. Přidáme mouku, mrkev, sojovou omáčku, majoránku a prolisujeme česnek.
  4. Promícháme a vytvoříme těsto, které jde tvarovat do koule. Podle potřeby přidáme mouku nebo vodu.
  5. Mokrýma rukama tvarujeme koule, které na vymazaném plechu nebo na pečícím papíru rozplácneme do placky.
  6. Pokud chceme placky suché, pečeme je takto, pokud je chceme vlhčí a lesklejší, potřeme je olejem.
  7. Pečeme cca 40 minut (záleží na toušťce a velikosti), dokud placky nezezlátnou a nezačnou se odlepovat z papíru.

Praktické

  • Vodu a mouku přidáváme postupně podle potřeby, někdy saje mouka více, někdy méně, někdy je pohanka uvařena sušší a jindy vlhčí, takže je potřeba dát tolik, aby šlo vytvarovat placku.
  • Čím tenčí placky uděláme, tím dříve se upečou.
  • Pro striktně bezlepkovou verzi použijeme omáčku tamari nebo sůl.

Kombinujeme

  • Placky skvěle nahradí pečivo a díky své křupavosti uspokojí potřebu po kůrce. Použít je můžeme místo knedlíků nebo karbanátků. Doplníme zeleninou, případně luštěninou pro kompletní talíř.

Obměna

  • Místo pohanky můžeme použít jiné obilí, pro bezlepkovou verzi vybíráme z bezlepkových.
  • Místo mrkve můžeme použít cuketu či jinou zeleninu.
  • Ještě chutnější verze je smažit placky v oleji.

Děti

  • Placky jsou vhodné pro děti od 1,5 roku, kdy šetříme s kořením a se solí.

 

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Klub

Výborné. Dělala jsem jak nasucho, tak potřené olejem i smažené. Dětem samozřejmě nejvíc echutnaly smažené, manželovi všechny a mě asi nejvíc ty křupavé z trouby. K tomu fazolový guláš a oblizovali jsme se.

Klub
Markéta
18. 11. 2020

Ahoj, daji se udelat aspon na 2 dny nebo se musi spotrebivat cerstve?

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma