Bezlepkové pohankové placky s mrkví jsou díky pohance krásně křupavé a skvěle nahradí běžné pečivo.
Ingredience
asi 15 placek
  • 2 hrnky vařené pohanky
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 1 hrnek jemně nastrouhané mrkve
  • 1/2 hrnku vody
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžičky majoránky
  • 2 lžičky celého kmínu
  • případně olej na potření

Jak vyrobit bezlepkové placky z pohanky a mrkve

  1. Zapneme troubu na 200°C.
  2. Pohanku a vodu rozmixujeme pomocí ponorného mixéru na hrubou kaši.
  3. Přidáme mouku, mrkev, sojovou omáčku, majoránku a prolisujeme česnek.
  4. Promícháme a vytvoříme těsto, které jde tvarovat do koule. Podle potřeby přidáme mouku nebo vodu.
  5. Mokrýma rukama tvarujeme koule, které na vymazaném plechu nebo na pečícím papíru rozplácneme do placky.
  6. Pokud chceme placky suché, pečeme je takto, pokud je chceme vlhčí a lesklejší, potřeme je olejem.
  7. Pečeme cca 40 minut (záleží na toušťce a velikosti), dokud placky nezezlátnou a nezačnou se odlepovat z papíru.

Praktické

  • Vodu a mouku přidáváme postupně podle potřeby, někdy saje mouka více, někdy méně, někdy je pohanka uvařena sušší a jindy vlhčí, takže je potřeba dát tolik, aby šlo vytvarovat placku.
  • Čím tenčí placky uděláme, tím dříve se upečou.
  • Pro striktně bezlepkovou verzi použijeme omáčku tamari nebo sůl.

Kombinujeme

  • Placky skvěle nahradí pečivo a díky své křupavosti uspokojí potřebu po kůrce. Použít je můžeme místo knedlíků nebo karbanátků. Doplníme zeleninou, případně luštěninou pro kompletní talíř.

Obměna

  • Místo pohanky můžeme použít jiné obilí, pro bezlepkovou verzi vybíráme z bezlepkových.
  • Místo mrkve můžeme použít cuketu či jinou zeleninu.
  • Ještě chutnější verze je smažit placky v oleji.

Děti

  • Placky jsou vhodné pro děti od 1,5 roku, kdy šetříme s kořením a se solí.

 

Z jídelníčku je nadšená celá rodina

Beagil: Varím podla Vaších receptov a celá rodinka je...

Děkujeme za záchranu života!

karmaocean: Dobrý den, díky Bohu vás objevila manželka, začínali...

Jsem vaší velkou fanynkou a na JJ stránkách jsem už závislá

Miluše V.: Evi, moc děkuji za milé setkání v...

Ač jsem 3 roky na vege stravě, na JJ receptech funguje mé tělo lépe

Pavlivlmaeorua: Zdravím, nejprve bych chtěla poděkovat, za úžasný dar,...

Děkuji za perfektní kurz a cenné rady

Kateřina: Ahoj, zdravím všechny účastníky kurzu ? Děkuji celému...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...

Už 4. týden bez kafe a spím hlubokým spánkem!

Tereza: Přidávám též pozitivní ohlas - kávu jsem zkusila...

Skvělé filmy, neskuteční lidé

Jana: Mila Evi a Heli a vsichni, kdo jste...

Jsem moc ráda, že jsem do sebe za kurz investovala

Giana: Váš kurz se mi moc líbí. Jídla jsou...

Hubnutí jde samo

Iva1: Dobrý den, pořád se bavím a pořád hubnu,...

Všichni ostatní si všimli, že jsem zhubla

Vera: Mám teď za sebou týdenní pobyt s našimi studenty,...

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...

S vámi je očista vždy příjemnější

Iva: Každý rok si říkám, že budu šetřit a...

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

Lepší než doktor

Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...

4 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Evi, opět chválím 🙂 Dnes byly s fazolemi na kyselo,ale jelikož mi chutí připomínají chleba, tak příště určitě s pomazánkou ( bohužel už nezbyla ani jedna k té pomazce :-))))

  2. Hm, jde to, řekl starší a vzal si ještě. Další placičky jsem musela chránit tělem, aby zbylo i na ostatní.

  3. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZnečištěné moře a řasy: je bezpečné je jíst?
Další článekJaký bude rok 2019 podle Feng Shui?