Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Kroupové placky s kopřivou

Uvařeno
bez sóji
sezóna zima

Rychlé placky s nášupem jarních kopřiv, to je ta pravá jarní fitness strava.

Ingredience
na mísu placek
  • 2 hrnky vařených krup
  • 4 hrnky těsta z kvásku
  • 1 - 2 hrsti kopřiv
  • 0,5 lžičky soli
  • 3 lžičky kmínu
  • olej na smažení

Stravuju se celkem zodpovědně, inspiruju se recepty na Jíme Jinak. Ale když jsem se v létě viděla na videu v plavkách...

Jak udělat kváskové placky s kroupama a kopřivou

  1. Do mísy dáme vařené vychladlé obilí, kvásek, přidáme sůl a kmín.
  2. Nasekáme na drobno kopřivu a přendáme do mísy lopatkou na zeleninu, abychom se nepopálili.
  3. Promícháme. Těsto by mělo by konzistenci asi jako na lité těsto.
  4. Na nepřilnavé pánvičce rozpálíme tenkou vrstvu oleje a pečeme na něm placky krátce z obou stran do zezlátnutí.

Praktické

  • Těsto z kvásku si připravíme snadno předem tak, že smícháme mouku, vodu a kvásek a necháme pár hodin v teple nakynout. Používáme jakoukoli celozrnnou mouku (pšeničnou, špaldovou, žitnou, ječnou,….nebo jejich mix).
  • Pokud je těsto příliš řídké, přidáme mouku, v opačném případě trochu vody.
  • Není potřeba úzkostně dodržovat poměr těsta a krup, jde o to, aby kroupy byly v menšině a byly v těstu namočené. Když je kvalitní pánvička, pak se výsledek povede vždy. Když by bylo víc krup než těsta, tak už by placky nedržely pohromadě.
  • Stejně tak kopřiv dejte, kolik máte k dispozici. Čím více, tím zelenější placky.
  • Kopřivy přenáším lopatkou na zeleninu, protože syrové pálí i po nakrájení a mě je líto je spařovat vroucí vodou.
  • Placku nechte odlepit, nesnažte se ji otáčet moc brzy, jinak se bude trhat. Když je dostatečně rozpálená pánvička a dáte placce čas se odlepit, jdou krásně sundavat.
  • Olej používáme rýžový nebo kokosový a jen trochu.
  • Pokud máte nepřilnavou pánvičku, můžete placky udělat i zcela na sucho. Já to dělám většinou právě tak. Placky na fotce jsou připraveny na kokosovém oleji (cca 1 lžíce na 4 placky).
  • Čím déle necháme těsto kynout, tím budou placky nakynutější, ale taky kyselejší. Stačí pár hodin, ale já je většinou dělám až po 2 hodinách.
  • Placky chutnají výborně ještě teplé, ale pokud by vám zbyly, dají se použít na svačinu či rychlé občerstvení – stačí je rozkrojit a potřít pomazánkou.

Kombinujeme

  • Placky nám na talíři zastoupí bezvadně obilnou složku. Abychom získali kompletní talíř, je potřeba přidat luštěninu. Dobře chutnají s luštěninovými kašemi i zeleninovými omáčkami.

Obměna

  • Do placek můžete přidat i další divokou zeleninu jako česnáček, lesní pažitku, bršlici apod.
  • Do placek můžete dát jakékoli vařené obilí a oblíbené koření či byliny.
  • Chutné je přidat do placek česnek, pak se podobají bramboráku.
  • Pro bezlepkovou verzi využíváme bezlepkový kvásek  a bezlepkové obiloviny.

Děti

  • Smažené placky jsou vhodné pro děti od 1,5 roku, kdy šetříme s kořením, tukem a se solí.

 

 

 

PS: Jde hubnout a normálně jíst? Pojď to zjistit! 😁

Tisíce lidí s námi shodily 5 kg za 14 dní. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček s výbornými recepty, videa, jemné cvičení - a živou podporu! Už za 2 týdny uvidíš výsledky. Mrkni na výzvu Hubneme do plavek a naskoč!

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

32 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

I když už jsem venku z Jarní očisty, placky z žitného rozkvasu a uvařených krupek č.3 (jinak nevím, co s nimi, moc malé) se povedly krásně, byly s medvědím česnekem. Děkuji za recept. Jana

Štěpánka
22. 4. 2021

Dneska jsem je udělala s hrachovou kaší a pečenou dýní,moc jsem se oblizovala 👍😊.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Čočková omeleta (bez lepku)

Křupavá a nadýchaná omeleta. Málo ingrediencí, rychlá příprava, výborná chuť. Vyzkoušejte a dejte vědět.

Novoroční čočkový kompletní talíř

Novoroční tradice velí mít k obědu čočku. Bohužel se podává většinou s uzeninou nebo vajíčkem. Tato kombinace je nejen  velmi těžko stravitelná, ale také o...

Pohanková bramboračka s houbami

Máme rádi všechny polévky, které připomínají bramborovou polévku. Tohle je naše oblíbená verze. Brambory ani jíšku do ní nedáváme a přitom všem chutná jako...

Jemný kopřivový krém s koprem

Z každé procházky se vracíme s nějakým úlovkem. Ráno to byl košík kopřiv, takže k obědu byl výborný jemný kopřivový krém. Byla to rychlovka  – rychle...
Kaše
klub
23
32

Pohanková kaše s mákem

Perfektní vydatná kaši na zimní snídani. Zahřeje, je připravená za pár minut v jednom hrnci a je sladká i když v ní není přidaný žádný cukr. Že nemáte rádi...

Dušený batát Katmandu

Je to chuťově velmi zajímavé jídlo, které si obzvlášť vychutnáte, pokud nevynecháte žádné koření.