Rychlé placky s nášupem jarních kopřiv, to je ta pravá jarní fitness strava.

Ingredience
na mísu placek
  • 2 hrnky vařených krup
  • 4 hrnky těsta z kvásku
  • 1 – 2 hrsti kopřiv
  • 0,5 lžičky soli
  • 3 lžičky kmínu
  • olej na smažení

Jak udělat kváskové placky s kroupama a kopřivou

  1. Do mísy dáme vařené vychladlé obilí, kvásek, přidáme sůl a kmín.
  2. Nasekáme na drobno kopřivu a přendáme do mísy lopatkou na zeleninu, abychom se nepopálili.
  3. Promícháme. Těsto by mělo by konzistenci asi jako na lité těsto.
  4. Na nepřilnavé pánvičce rozpálíme tenkou vrstvu oleje a pečeme na něm placky krátce z obou stran do zezlátnutí.

Praktické

  • Těsto z kvásku si připravíme snadno předem tak, že smícháme mouku, vodu a kvásek a necháme pár hodin v teple nakynout. Používáme jakoukoli celozrnnou mouku (pšeničnou, špaldovou, žitnou, ječnou,….nebo jejich mix).
  • Pokud je těsto příliš řídké, přidáme mouku, v opačném případě trochu vody.
  • Není potřeba úzkostně dodržovat poměr těsta a krup, jde o to, aby kroupy byly v menšině a byly v těstu namočené. Když je kvalitní pánvička, pak se výsledek povede vždy. Když by bylo víc krup než těsta, tak už by placky nedržely pohromadě.
  • Stejně tak kopřiv dejte, kolik máte k dispozici. Čím více, tím zelenější placky.
  • Kopřivy přenáším lopatkou na zeleninu, protože syrové pálí i po nakrájení a mě je líto je spařovat vroucí vodou.
  • Placku nechte odlepit, nesnažte se ji otáčet moc brzy, jinak se bude trhat. Když je dostatečně rozpálená pánvička a dáte placce čas se odlepit, jdou krásně sundavat.
  • Olej používáme rýžový nebo kokosový a jen trochu.
  • Pokud máte nepřilnavou pánvičku, můžete placky udělat i zcela na sucho. Já to dělám většinou právě tak. Placky na fotce jsou připraveny na kokosovém oleji (cca 1 lžíce na 4 placky).
  • Čím déle necháme těsto kynout, tím budou placky nakynutější, ale taky kyselejší. Stačí pár hodin, ale já je většinou dělám až po 2 hodinách.
  • Placky chutnají výborně ještě teplé, ale pokud by vám zbyly, dají se použít na svačinu či rychlé občerstvení – stačí je rozkrojit a potřít pomazánkou.

Kombinujeme

  • Placky nám na talíři zastoupí bezvadně obilnou složku. Abychom získali kompletní talíř, je potřeba přidat luštěninu. Dobře chutnají s luštěninovými kašemi i zeleninovými omáčkami.

Obměna

  • Do placek můžete přidat i další divokou zeleninu jako česnáček, lesní pažitku, bršlici apod.
  • Do placek můžete dát jakékoli vařené obilí a oblíbené koření či byliny.
  • Chutné je přidat do placek česnek, pak se podobají bramboráku.
  • Pro bezlepkovou verzi využíváme bezlepkový kvásek  a bezlepkové obiloviny.

Děti

  • Smažené placky jsou vhodné pro děti od 1,5 roku, kdy šetříme s kořením, tukem a se solí.

 

 

 

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

Za těch pár korun za kurz jsem dostala nálož informací

Vlasztovka: Přesto, že podle stránek JJ jím už od...

Hubnutí jde samo

Iva1: Dobrý den, pořád se bavím a pořád hubnu,...

Bez masa je mi skvěle

Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...

Této cesty dle JJ se budu držet už navždy!

Luci88: Chtěla bych poděkovat za báječný kurz. Moc jsem...

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

Dostávám pochvaly, jak dobře vypadám. A polévku už jí i manžel

Lenka: Tak se Vám musím pochlubit, dnes jsem dostala...

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

Vždyť budu po Vánocích zase štíhlejší!

Magda: Je mi tu s Vámi móóóóc krásně. A...

Děkuji za vaši osvětu ohledně jídla a kurz zdarma

Andrea A.: Ráda bych Vám, vám všem, moc poděkovala...

Bez zmenšování porcí mám 1,6 kg dole!

Anička: Musím pochlubit, že i bez zmenšování porcí a se...

Od doby, co jsme na JJ nás zubařka chválí

Petra: Tak u nás (zejména u mě) to byla...

Díky kurzu mám řád a disciplínu

Iva: Zdravím všechny v tomto kurzu už potřetí? A...

I v 67 letech lze jíst zdravě!

Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKari krémová polévka
Další článekZázračná kopřiva