Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Čočková omeleta (bez lepku)

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Křupavá a nadýchaná omeleta. Málo ingrediencí, rychlá příprava, výborná chuť. Vyzkoušejte a dejte vědět.

Ingredience
  • 1 hrnek červené loupané čočky
  • 1 červená cibule
  • mletá sladká paprika
  • špetka kurkumy
  • kmín
  • citrónová šťáva
  • olej
  • pažitka
  • sůl
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžíce rýžové mouky

Jindra s manželem jsou velcí sportovci. Ona ráda triatlon, horské kolo, běžky, dlouhé běhy...

Jak připravit bezlepkovou omeletu z červené čočky

  1. Namočte přes noc čočku.
  2. Druhý den jí sceďte, nechte trochu okapat a rozmixujete nahladko. Můžete přidat i trošičku vody.
  3. Nasekejte pažitku a cibulku.
  4. Rozmixovanou čočku dejte do misky, přidejte mouku, sůl, kurkumu, kmín a pažitku s cibulkou. Pečlivě promíchejte.
  5. Nyní přidejte jedlou sodu a polijte jí citrónovou šťávou. Začne pěnit a šumět. Dobře vmíchejte do těsta, můžete popřípadě přidat vodu, aby bylo jako těsto na lívance, i hustší.
  6. Do pánve vlijte olej, nestačí vymazat, ten olej tam musí trošičku na dně stát a rozpalte ho. Nalijte na něj těsto, přikryjte poklicí a asi 2 minuty pečte. Poprašte povrch mletou paprikou.
  7. Potom opatrně omeletu otočte, nařízněte na 4 kousky, pokapejte ještě trochou oleje, přikryjte poklicí a pečte i z druhé strany. Při pečení můžete i několikrát omeletu obracet. Pečte na mírném plameni.

Praktické

  • Cibule při pečení klesne trochu ke dnu.
  • Budete potřebovat kvalitní pánev o průměru 20 – 22 cm.
  • Jedná se o recept na zpestření jídelníčku, ne o základ naší stravy – nevařená čočka je hůře stravitelná, proto pokrm není vhodný při léčbě a u těch, kdo mají problém s trávením.

Obměna

  • Do těstíčka můžete přidat různou zeleninu.

Děti

  • Vhodné pro větší děti.

 

PS: Přibrala jste po zimě? 😦 Během 2 týdnů to spravíme! 😁

Sezóna plavek začne brzy. Máme chutný jídelníček, skvělé recepty, videa, jemné cvičení - a samozřejmě živou podporu a motivaci. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na výzvu Hubneme do plavek a naskočte!

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

27 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dnes jsem dělala tuto omeletu, ale bohužel výsledná chuť byla nahořklá s takou divnou pachutí. Může to být tím, že jsem neměla čočku dostatečně dlouho namočenou (cca 6 hodin) nebo byla prostě špatná čočka? Díky 🙂

Práve som dorobila.
Je to jednoduché a veľká dobrota.
Ďakujem za recept.
Určite budem robiť častejšie.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Dýňové kari

Dýně je královnou tohoto ročního období a pokud si z ní připravíte tohle kari, určitě si ji zamilujete.

Šafránové kuličky s kešu omáčkou

Tyto kuličky se výborně hodí k různým omáčkám a dipům, ale nezklamou ani na stole jen tak na zobání pro hosty. Jsou prostě luxusní, velmi chutné a přirozen...
11
3

Jáhlová kaše s pečenou řepou a černou čočkou

Když se kouknete na ingredience asi nebudete mít chuť se do toho receptu pustit. Jedna porce a tolik věcí! Ale bez práce nejsou koláče a tahle kaše je fakt...

Kari kuličky bezlepkové

Lahodné kari kuličky, které můžete použít podle vaší fantazie. Jsou skvělé na oslavy jako finger food a nebo jako součást různých salátů, k omáčkám a salsá...

Cuketové curry masala

Pikantní, kořeněné jídlo na indický způsob, který můžete podávat jak s rýží, tak jen s plackami. Zpracujeme do něj trochu větších, lehce přerostlých cuket,...

Kořeněný květák na zahřátí

Krásný zahřívající pokrm s jednou nečekanou ale velmi chutnou ingrediencí, která z obyčejného květáku dělá luxusní. Jídlo je velice jednoduché na přípravu ...