Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Cuketové curry masala

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna léto

Pikantní, kořeněné jídlo na indický způsob, který můžete podávat jak s rýží, tak jen s plackami. Zpracujeme do něj trochu větších, lehce přerostlých cuket, které se na tento recept výborně hodí.

Ingredience
  • středně velké cukety
  • olej
  • semínka kmínu
  • semena černé hořčice
  • semena Nigella sativa - černucha setá
  • semena fenyklu
  • semena pískavice řecké seno
  • kurkuma
  • sušené listy kari
  • česnek
  • cibule
  • zralé rajče
  • čerstvá petrželka
  • pažitka
  • čerstvé chilli
  • čerstvé červené jalapeňo papričky
  • sůl

Živana s námi je v každé jarní očistě a v každém vánočním půstu, ačkoli neměla vážné zdravotní problémy ani nadváhu. ...

Jak připravit indické cuketové kari

  1. Do pánve nalijte olej. Zahřejte a přidejte kmín, černuchu, semínka hořčice, čerstvé chilli, pískavici a fenykl. Jemně orestujte. Přidejte prolisovaný česnek a nakrájenou cibuli. Orestujte tak, aby cibule byla do sklovata.
  2. Přidejte cukety nakrájené na silnější plátky. Přidejte nasekané kari listy, kurkumu a na prudkém ohni orestujte. Poté zmírněte plamen, osolte, zamíchejte a zakryjte poklicí. Duste asi 2 minuty.
  3. Nyní oloupejte rajče a nakrájejte dužinu, přidejte ji na pánev, promíchejte a přikryjte. Pokračujte ve vaření, dokud kari nezhoustne.
  4. Po uvaření přidejte čerstvou petrželku, pažitku a pokrájenou červenou papriku. 

Praktické

  • Na tento recept se výborně hodí přerostlejší cukety.
  • V receptu jsou použité červené jalapeňo papričky, které nejsou příliš pikantní.
  • Snažte se použít všechno koření v receptu, abyste dosáhli požadované chuti.

 

Obměna

  • Místo placek můžete podávat s rýží nebo indickým chlebem.

Děti

  • Velmi pikantní a kořeněné jídlo nevhodné pro malé děti.

 

 

 

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Klub
Jacqueline
7. 7. 2022

Toto je tak vynikající jídlo, už ho dělám po několikáté, nemohla jsem se dočkat cuketové sezóny. Moc děkuji za Vaše recepty

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Tofu s rýží, čočkou a zeleninovou zálivkou

Lahodné, bezlepkové, rychlé, barevné, chutné … Tofu s tímto dipem je pochoutka. Dip lze přizpůsobit podle sezóny a dostupné zeleniny.

Tuřín po indicku

Tuřín je to chutná a zdravá zelenina. Obsahuje řadu minerálů, mimo jiné velké množství manganu, draslíku, fosforu, hořčíku, vápníku, železa a zinku. Z vita...

Pečené křupavé cukety

Máte nadúrodu cuket a nevíte, co s nimi? Zkuste tento jednoduchý a výtečný recept na zdravou chuťovku, kterou jistě okouzlíte i vaše hosty.

Dýňový indický Thoran

Dýňový indický Thoran je jako správné indické jídlo kořeněný, sladký i pikantní zároveň. Je to rychlé bezlepkové jídlo, ideální volba pokud potřebujete mít...

Dušený batát Katmandu

Je to chuťově velmi zajímavé jídlo, které si obzvlášť vychutnáte, pokud nevynecháte žádné koření.