Očima tradiční čínské medicíny
Pojďme se na něj nejprve podívat očima tradiční čínské medicíny, léčebného směru s dva tisíce let starou historií, který se na člověka i okolní svět dívá v souvislostech. V takových, jenž jsou pozorovatelné našimi smysly. Čínská medicína kromě jiného definuje u jednotlivých potravin jejich termodynamické vlastnosti, kdy podle jejich působení usuzuje, jsou-li studené, svěží, neutrální, teplé nebo horké. Je to poměrně jednoduché – vodní meloun je studený a pepř horký. Roli hraje i tepelná úprava – zmrzlina je studená, pečené hovězí maso bude teplé. Podle této logiky jsou výrobky z kravského mléka a jogurt, obzvláště konzumujeme-li ho hned po vyndání z lednice, pěkně studené. Navíc zavlhčují organismus. Kombinace těchto dvou vlastností je přesně to, co velmi zatěžuje a oslabuje náš trávicí systém, zvláště po ránu, kdy je nejzranitelnější.
Může i léčit, ALE…
Abychom byli úplně spravedliví, musíme tu čínskou charakteristiku říct do úplného konce. Úplné ne totiž jogurtu neříká. Díky svým výše zmiňovaným vlastnostem jogurt doplňuje jin (vyživuje), pročišťuje horko, zvlhčuje plíce a uvolňuje játra, takže vlastně v určitých konkrétních případech může fungovat i jako lék. Jenže je tu jedno velké ale: lék zpravidla konzumujeme v malých dávkách a ve chvíli, kdy to naše nemoc vyžaduje, ne všichni bez rozdílu, dnes a denně, hned ráno z lednice a spolu s hromadou dalších mléčných výrobků. Pak je to původní „ne“ zcela na místě a jsem ochotná se pod něj podepsat. Ostatně, neustále kolem sebe vidím spoustu lidí unavených, silnějších, zahleněných nebo často nemocných, trpících průjmy, otoky nohou nebo gynekologickými výtoky. A to jsou právě důsledky oslabeného trávení, které není schopné vyrobit dostatek energie a nápor vlhkosti nezvládá.
Moderní jogurt
A teď se pojďme podívat na jogurt optikou naší „západní“ civilizace. Dříve to býval jednoduchý kvašený výrobek z mléka s jogurtovou kulturou (ostatně i tak jej čínští učenci posuzovali), dnes se v mnohých líbivých obalech kromě nich skrývají ještě přidané cukry, zahušťovadla, škroby, konzervanty, éčka. Stačí se podívat na složení a máte jasno.
“
Jogurt jsem považovala za zdravý celé roky a patřila k těm, kdo je buď snídali nebo svačili. Léta potíží mě neminula – chronický zánět močových cest, chronické akné, chronická rýma, dutiny, angíny, gynekologické potíže, prekanceróza,… Bylo těžké se vzdát mléčných výrobků, ale stálo to za to – mléčné výrobky jsem vysadila úplně, ničím jsem je nenahrazovala a všech potíží jsem se změnou jídelníčku zbavila. Dnes, po těch letech, co mléčné výrobky nejím, mi vůbec nechybí ani ten denní jogurt a ty rostlinné dělám doma až posledních pár let v rámci experimentování a naprosto mi vyhovují jako občasné zpestření jídelníčku coby dezert,” dodává Eva Cikrytová, autorka projektu Jíme Jinak
Neumíte si představit život bez jogurtu?
Vyzkoušejte naše domácí jogurty bez éček, cukru a mléka!
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Komentáře
Jogurty si doma dělám, teď hodně pravidelně. Vypěstovala jsem si reflux a je to jedna z mála věcí které můžu – i když ne vždy. Nechávám zteplat na pokojovou teplotu….
My občas jogurty jíme, ale snažíme se kupovat ty, co obsahují jen fermentované mléko a nic jiného.
V létě mám na jogurt chuť často, děláme ho i naslano jako dip/zálivku.
Rostlinné jogurty si dáváme taky, ale bohužel nám některé vadí.