Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Jogurt – ano či ne?

Jak je to ale s jogurtem doopravdy? Jogurt většina lidí považuje za zdravou potravinu a konzumuje ji téměř denně, často hned po ránu k snídani. Jogurt bývá obvyklou svačinkou malých dětí i jejich maminek, obzvláště těch bojujících s váhou či vyznávajících „zdravý“ životní styl. Pravda o pozitivním vlivu jogurtu na lidské zdraví je v nás hluboce zakořeněna a neustále utvrzována dobře vymyšlenou reklamou.

Očima tradiční čínské medicíny

Pojďme se na něj nejprve podívat očima tradiční čínské medicíny, léčebného směru s dva tisíce let starou historií, který se na člověka i okolní svět dívá v souvislostech. V takových, jenž jsou pozorovatelné našimi smysly. Čínská medicína kromě jiného definuje u jednotlivých potravin jejich termodynamické vlastnosti, kdy podle jejich působení usuzuje, jsou-li studené, svěží, neutrální, teplé nebo horké. Je to poměrně jednoduché – vodní meloun je studený a pepř horký. Roli hraje i tepelná úprava – zmrzlina je studená, pečené hovězí maso bude teplé. Podle této logiky jsou výrobky z kravského mléka a jogurt, obzvláště konzumujeme-li ho hned po vyndání z lednice, pěkně studené. Navíc zavlhčují organismus. Kombinace těchto dvou vlastností je přesně to, co velmi zatěžuje a oslabuje náš trávicí systém, zvláště po ránu, kdy je nejzranitelnější.

Může i léčit, ALE…

Abychom byli úplně spravedliví, musíme tu čínskou charakteristiku říct do úplného konce. Úplné ne totiž jogurtu neříká. Díky svým výše zmiňovaným vlastnostem jogurt doplňuje jin (vyživuje), pročišťuje horko, zvlhčuje plíce a uvolňuje játra, takže vlastně v určitých konkrétních případech může fungovat i jako lék. Jenže je tu jedno velké ale: lék zpravidla konzumujeme v malých dávkách a ve chvíli, kdy to naše nemoc vyžaduje, ne všichni bez rozdílu, dnes a denně, hned ráno z lednice a spolu s hromadou dalších mléčných výrobků. Pak je to původní „ne“ zcela na místě a jsem ochotná se pod něj podepsat. Ostatně, neustále kolem sebe vidím spoustu lidí unavených, silnějších, zahleněných nebo často nemocných, trpících průjmy, otoky nohou nebo gynekologickými výtoky. A to jsou právě důsledky oslabeného trávení, které není schopné vyrobit dostatek energie a nápor vlhkosti nezvládá.

Moderní jogurt

A teď se pojďme podívat na jogurt optikou naší „západní“ civilizace. Dříve to býval jednoduchý kvašený výrobek z mléka s jogurtovou kulturou (ostatně i tak jej čínští učenci posuzovali), dnes se v mnohých líbivých obalech kromě nich skrývají ještě přidané cukry, zahušťovadla, škroby, konzervanty, éčka. Stačí se podívat na složení a máte jasno.

Jogurt jsem považovala za zdravý celé roky a patřila k těm, kdo je buď snídali nebo svačili. Léta potíží mě neminula – chronický zánět močových cest, chronické akné, chronická rýma, dutiny, angíny, gynekologické potíže, prekanceróza,… Bylo těžké se vzdát mléčných výrobků, ale stálo to za to – mléčné výrobky jsem vysadila úplně, ničím jsem je nenahrazovala a všech potíží jsem se změnou jídelníčku zbavila. Dnes, po těch letech, co mléčné výrobky nejím, mi vůbec nechybí ani ten denní jogurt a ty rostlinné dělám doma až posledních pár let v rámci experimentování a naprosto mi vyhovují jako občasné zpestření jídelníčku coby dezert,” dodává Eva Cikrytová, autorka projektu Jíme Jinak

Neumíte si představit život bez jogurtu?

Vyzkoušejte naše domácí jogurty bez éček, cukru a mléka!

4

Jak na to – kokosový “Holandia” jogurt

Máte rádi jogurt, ale mléko a mléčné výrobky vám vůbec nedělají dobře? Máme pro vás zdravé řešení – domácí veganský jogurt bez éček, bez barviv a bez...
11

Luxusní sójový jogurt ze 2 ingrediencí – lepší než kupovaný

Pro zpestření si ráda dávám Sojade jogurt, ale jeho cena mě odrazuje. Tento domácí jogurt je ještě mnohem lepší než Sojade a vyjde vás zhruba na nějakých 1...
29

Domácí sójový jogurt

Máte rádi krémové rostlinné jogurty typu Sojade nebo Alpro? Nebo máte alergii na laktózu a chcete alternativu k mléčným jogurtům? Připravte si je bez práce...
1

Bílý jogurt z domácího kokosového mléka

Máte rádi rostlinné jogurty? Tak si je pojďte za pár korun rychle a snadno vyrobit doma. Zcela bez jakýchkoliv drahých či nedostupných surovin. Stačí vám k...

Jsem terapeutka tradiční čínské medicíny, redaktorka odborných publikací a také máma dvou dětí, které často nebývá lehké nakrmit tak, jak bych si představovala. Ráda pracuji s lidmi, trávím čas v kuchyni i pohybem v přírodě a také péčí o zahradu, ze které si často nosím suroviny přímo ke sporáku.

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Klub

Jogurty si doma dělám, teď hodně pravidelně. Vypěstovala jsem si reflux a je to jedna z mála věcí které můžu – i když ne vždy. Nechávám zteplat na pokojovou teplotu….

Klub

My občas jogurty jíme, ale snažíme se kupovat ty, co obsahují jen fermentované mléko a nic jiného.
V létě mám na jogurt chuť často, děláme ho i naslano jako dip/zálivku.

Rostlinné jogurty si dáváme taky, ale bohužel nám některé vadí.

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

12
41

Startujeme online kurz Podzimní detox

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Mražená versus čerstvá zelenina a ovoce. Víte, co je lepší?

Už i studie vědí, že uměle dozrávané čerstvé ovoce a zelenina, které dlouho cestuje, než se dostane do supermarketu, obsahuje minimum vitamínů. Není lepší ...
4

Je čerstvé ovoce a zelenina opravdu čerstvé?

Je čerstvé ovoce a zelenina vždycky tou nejlepší možnou volbou? Asi vás napadne, že samozřejmě. Ale co když ne? Pojďme se společně podívat, jaké šokující v...
7

Víte, co znamená “baleno v ochranné atmosféře”? Možná vám to otevře oči

Kupujete krájenou a balenou zeleninu? Předem nakrájené balené saláty? Balené ovoce? Maso? Sýry? Pak jste se pravděpodobně už setkali s označením “bal...

Co dělá studená voda s naším tělem?

Tekutiny jsou stejně důležité jako zdravé jídlo. Hydratace má prokázané benefity pro naše duševní i fyzické zdraví. Nezáleží pouze na tom, co pijeme a v ja...
16

Pickles aneb fermentovaná zelenina – co je to?

Kvašená zelenina je jednoduchý, rychlý a chutný způsob konzervace. Má mnoho živin, enzymů, vitamínů, minerálů a dokáže v našem těle skoro zázraky.

Vápník – z čeho jej získat a jak o něj nepřijít

K čemu všemu potřebujeme vápník a jak se pozná jeho nedostatek? Je mléko dobrý zdroj vápníku? Dá se osteoporóza léčit? Kolik vápníku potřebujeme v dětství,...