Kotrč je nejen jedlá, ale také medicinální houba, přezdívaná květák. Tradičně se používá v čínské medicíně.

Kde ho najít

Má výraznou aromatickou vůni. Najdeme ho ve vlhkých lesích s lehkou půdou, parazituje na kořenech jehličnanů, zejména na odumřelých a umírajících pařezech a stojících stromech. Nejčastěji se kotrč nachází u borovic. Pěstuje se v jihovýchodní Asii. Vyskytuje se v celé Evropě a Severní Americe. Plodnice mohou vážit až 6 kg.

Co kotrč obsahuje

Kotrč je přímo nabitý prospěšnými látkami, jako jsou bílkoviny, esenciální aminokyseliny, vitaminy, minerály, β-glukany. Obsahuje velké množství vlákniny, naopak velmi málo tuku, dále fenolické sloučeniny, steroly a další.

Léčivé účinky

Několik studií ukázalo, že tato houba obsahuje velmi prospěšné látky, které pomohou předcházet různým onemocněním jako je rakovina, alergie a diabetes. U myší, kterým byla houba podávána, se zjistilo, že se jim zmenšil nádor do 5 týdnů a prodloužila doba života (1).

  • protirakovinné účinky.
  • protizánětlivé a antivirové účinky.
  • Posiluje imunitu.
  • antioxidační vlastnosti.
  • Vykazuje antimikrobiální a antibakteriální vlastnosti.
  • Podporuje hojení ran.
  • Pomáhá při ekzémech.
  • Působí jako prevence mrtvice.
  • Pomáhá při léčbě HIV.

Využití v kuchyni

Kotrč je velmi oblíbená a chutná houba. Kotrč je nejprve nutné umýt ve vodě, povařit, poté je možné jej konzumovat. Můžeme ho přidávat do polévek nebo omáček, ale také nasušit a uschovat na zimu nebo rozmixovat a používat jako houbové koření. Hodí se k nakládání do octa, k přípravě veganského guláše.

Kdy sbírat

Najít jej můžete od července do listopadu ve starších borovicových lesích. Mladá houba je světlá a jak stárne, postupně tmavne. Záměna za jedovatou houbu je prakticky nemožná, ale určitě se vyhněte sběru starých plodnic

A co vy? Sbíráte kotrč?

Většinou sbíráme běžné hřiby a těch neobvyklých si moc nevšímáme. To je, ale škoda, protože tato houba určitě stojí za to. Sbíráte tuto léčivou a zároveň výbornou houbu? 

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

  1. Ach, kotrč….vzpomínka na dětství, od té doby jsem ho neměla. Miluju ho, občas chodím na trh, kde také prodávají houby, ale zatím stále nic. Nu, asi ho nepotřebuju:-D

  2. Kotrč má ve zvyku růst na stejném místě stále znovu a znovu. Takže, jak ho jednou najdete, máte téměř stoprocentní jistotu, že ho tam najdete i příště.

  3. Kotrč jsem našla jednou, rostla na suché bříze. Měla jsem z ní 2x vynikající omáčku, ale hlavně, bylo mě po ní moc dobře – jsem revmatik – a po této omáčce mě dva dny nebolely klouby, světě div se, to bylo tak výborné. Nevěřila bych tomu, ale proto, že jsem to zažila tak mám jiný názor. Děkuji za tento článek a věřím, že je pravdivý. Jen mám na vás dotaz, dá se vypěstovat doma? Jako třeba hlíva ústřičná? Díky za odpověď, Li.

    • Dobrý den, děkuji za pozitivní zpětnou vazbu. Zatím se nám nepodařilo najít někoho, kdo by třeba prodával sadbu s touto houbou. S tímto Vám bohužel neporadím.

  4. Zobrazit všech 5 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekCitronová kaše s pikantním tofu
Další článekKam na samosběry v ČR a SK