Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Toto dělá káva s vaším tělem. Zkuste to bez ní – budete překvapeni změnami!

Káva je v dnešním světě zcela běžně popíjeným nápojem. Mnoho z nás si bez svého šálku kávy nedokáže představit den. Asi víte, že to zdravotně není úplně ideální. Chcete to změnit a nevíte jak na tuhle závislost? Pojďme to změnit společně! Připojte se do naší výzvy.

Proč piji kávu?

Patříte také mezi kávomily? Mezi požitkáře, kterým vůně čerstvé kávy přináší extatické pocity, nebo mezi ty, kteří bez kávy v práci nedají ani ránu? Na chvilku se zastavte a položte si otázku: Proč vlastně piji kávu?

  • Namísto plnohodnotného jídla. Mnoho lidí má kávu místo snídaně. “Nemám čas se najíst.” Nebo místo svačiny: “Odpoledne mám v práci hlad, tak si dávám kafe s mlékem, to mě zasytí a do večeře vydržím.” Zamyslete se a přehodnoťte své priority. Opravdu je práce důležitější než vaše tělo a pohoda? Kvalitní výživa vlastního těla by měla být jedna z hlavních priorit. Díky tomu, že se budete o své tělo lépe starat, budete výkonnější, zdraví, silní a plní energie. I bez kávy.
  • Udržení bělosti. Často uváděným důvodem pro pití kávy je potřeba se nastartovat. Buď hned po ránu nebo v práci po obědě. Někdo se potřebuje nastartovat i 5xdenně…Místo šálku kávy pro odstranění únavy se raději pořádně vyspěte a odpočiňte si. Pomůže také dobrá hydratace (vodou nebo čajem bancha), čerstvý vzduch, procházka či cvičení.
  • Chuť a zvyk. Někdo má prostě kávu rád. Voní mu, chutná mu. Nepije jí z nutnosti ale kvůli oblíbené hořké chuti. Na trhu je plno zdravějších alternativ, kterými můžete své chuťové buňky uspokojit. Brzy si je všechny představíme!

Kofein… Přítel nebo nepřítel?

Kofein, podle rostliny Coffea arabica, česky kávovník arabský, je alkaloid, který stimuluje centrální nervovou soustavu a srdeční činnost, a je zároveň nejrozšířenějším stimulantem na světě. Je to hořká, bílá, krystalická látka, jejíž purinové deriváty se vyskytují v listech, semenech a plodech nejméně 63 rostlin. Mezi nejznámější patří právě kávová zrna, dále kakaové boby, cola ořechy, čajové lístky a guarana.

Pro srovnání – 200 ml šálek obsahuje:

  •  v případě čaje přibližně 35 mg kofeinu (teinu)
  •  v případě kávy pak 220 mg kofeinu

Čas setrvání kofeinu v těle člověka, takzvaný biologický poločas rozpadu, se pohybuje mezi 3 až 10 hodinami, přičemž nejvíce působí během prvních 30-60 minut a jeho stimulační účinky mohou být pozorovány již 10 minut po spotřebování.

Nežádoucí účinky kofeinu

Kofein prokazatelně stahuje mozkové cévy a spouští sled procesů, které mají za následek zvýšenou produkci adrenalinu. Přijme-li naše tělo v krátkém časovém sledu více než 400 mg kofeinu, mohou se objevit nepříjemné pocity, dále pak nervozita, podrážděnost, červené tváře, třas rukou a cukání svalstva, hyperaktivita či poruchy spánku. U žen může tato dávka denně představovat i vyšší riziko inkontinence. Někteří lidé dokonce trpí bolestí žaludku po konzumaci kávy.

Životu nebezpečná dávka

V souvislosti s kofeinem se hovoří o tzv. životu nebezpečné dávce, což je množství, které může dospělou osobu přímo ohrozit na životě. Chcete-li zjistit, jaká je ta vaše životu nebezpečná dávka, pak dosaďte svou aktuální tělesnou váhu do jednoduché rovnice: 150 mg kofeinu × vaše váha v kg.
Pro osobu vážící 70 kg je tato dávka 10,5 g kofeinu, což odpovídá přibližně 70 šálkům kávy. Mnozí z nás tak pravidelně a dobrovolně konzumují zhruba jednu desetinu této smrtící dávky každý den.
A to jsme teprve u kofeinu. Škodlivých látek je, bohužel, v kávě ještě mnohem víc.

Pojďme to společně změnit!

Vezmeme-li v úvahu i další nežádoucí účinky kofeinu na lidský organizmus, které může pozorovat každý přímo na sobě (podrážděný či překyselený žaludek, pálení žáhy, nepravidelný srdeční rytmus – poskakování srdce, přechodné zvýšení krevního tlaku, úbytek vápníku v těle a s tím spojené komplikace, častější nucení na močení či poruchy spánku), nestojí za zvážení, jak jinak situaci řešit? Říkáte si, že byste se závislostí na kávě chtěli něco udělat, ale nevíte, jak na to? Připojte se k nám do některého z našich programů, kde se to společně odnaučíme, jako například Petra, která prošla naším Podzimním detoxem:

Petra: Tak pro dnešek jedno velké AHA! Nemám chutě na sladké! Na tu takzvanou “dorážku” po jídle ke kafíčku a vlastně ani chuť na kávu. Dnes (a vlastně i včera) jsem si ji v obvyklou dobu uvařila, ale pak ani nevypila… prostě jsem na ni neměla chuť! To jsou objevy :-) Jsem zvědavá, co přijde dál :-)

Anebo zkuste kávu vysadit sami po přečtení těchto článků:

A jak se s kávovým detoxem popere Frankieboy?

Podívejte se na první díl seriálu a dejte nám vědět, jak se vám líbí.

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

41 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mně chutná, musí to být ale fakt kvalitní káva. Bez cukru a hlavně bez mléka,
samotná káva problém není, spíš naopak, problém je kombinace s mlékem. Náhražky mi nechutnají. A neznám nikoho, kdo by vypil takové množství kávy, jaké se v článku uvádí….

Daniela Hodková
19. 1. 2024

Zdravím, včera jsem jsi dala slabý šálek capučína pripraveny v kavárně, nemohla jsem spát a dneska od rána je špatne, pálí mně žáha, mám pocit na zvracení, celková bolest břicha. Říkám jsi ty jsi, ale blbá. Takže kávu už nikdy předtím vydržím.nepít kávu měsíc pak jsi jednou dám a dopadnu takhle. Tahle zkušenost za to nestojí. Až jsi budu zase chtít dát kávu, vzpomenu jsi na dnešní den. Daniela Hodková

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

21
2

Jak zavařovat bez cukru – zdravé zavařování zvládne každý!

Je libo marmelády, džemy nebo povidla bez cukru a chemických želírovačů? Zdravé zavařování není žádná věda! Jde to jednoduše v 5 krocích. Ať už jste v zava...
72
12

Poklad jménem vlašské ořechy

Ořechová sezóna je tady! Udělejte si zásobu, ať máte dost ořechů na nádivky do sladkého pečiva, do těst na vánoční cukroví, na ořechovou bábovku nebo ořech...
19
5

4 rizika konzumace smažených hranolek a jak je zdravě nahradit

Pokud si ještě stále dáváte na jídlo hranolky, je na čase si přečíst, co vše mohou hranolky ve vašem těle napáchat za škody.
17

Velikonoční cukrovinky: Dejte si u nich pozor na tato umělá barviva!

Děti milují všechno, co je barevné. A to platí i u cukrovinek. Výrobci potravin to moc dobře vědí a moc rádi jim vyhoví. Třeba takový velikonoční perníček ...
4
4

Barviva na velikonoční vejce pronikají i pod skořápku

Barvíte vejce klasickými koupenými barvivy v prášku? A víte, co obsahují? Riskujete zdraví (nejen) vašich dětí.
38
7

Jahody: 10 faktů, které vás o tomto ovoci překvapí

Napadlo by vás někdy, že toto první letní ovoce patří do rodiny růží? A víte, kolik semínek obsahuje jedna jahoda? Těchto 10 zajímavých faktů o jahodách js...