Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Toto dělá káva s vaším tělem. Zkuste to bez něj – budete překvapeni změnami!

Káva je v dnešním světě zcela běžně popíjeným nápojem. Mnoho z nás si bez svého šálku kávy nedokáže představit den. Asi víte, že to zdravotně není úplně ideální. Chcete to změnit a nevíte jak na tuhle závislost? Pojďme to změnit společně! Připojte se do naší výzvy.

Proč piji kávu?

Patříte také mezi kávomily? Mezi požitkáře, kterým vůně čerstvé kávy přináší extatické pocity, nebo mezi ty, kteří bez kávy v práci nedají ani ránu? Na chvilku se zastavte a položte si otázku: Proč vlastně piji kávu?

  • Namísto plnohodnotného jídla. Mnoho lidí má kávu místo snídaně. “Nemám čas se najíst.” Nebo místo svačiny: “Odpoledne mám v práci hlad, tak si dávám kafe s mlékem, to mě zasytí a do večeře vydržím.” Zamyslete se a přehodnoťte své priority. Opravdu je práce důležitější než vaše tělo a pohoda? Kvalitní výživa vlastního těla by měla být jedna z hlavních priorit. Díky tomu, že se budete o své tělo lépe starat, budete výkonnější, zdraví, silní a plní energie. I bez kávy.
  • Udržení bělosti. Často uváděným důvodem pro pití kávy je potřeba se nastartovat. Buď hned po ránu nebo v práci po obědě. Někdo se potřebuje nastartovat i 5xdenně…Místo šálku kávy pro odstranění únavy se raději pořádně vyspěte a odpočiňte si. Pomůže také dobrá hydratace (vodou nebo čajem bancha), čerstvý vzduch, procházka či cvičení.
  • Chuť a zvyk. Někdo má prostě kávu rád. Voní mu, chutná mu. Nepije jí z nutnosti ale kvůli oblíbené hořké chuti. Na trhu je plno zdravějších alternativ, kterými můžete své chuťové buňky uspokojit. Brzy si je všechny představíme!

Kofein… Přítel nebo nepřítel?

Kofein, podle rostliny Coffea arabica, česky kávovník arabský, je alkaloid, který stimuluje centrální nervovou soustavu a srdeční činnost, a je zároveň nejrozšířenějším stimulantem na světě. Je to hořká, bílá, krystalická látka, jejíž purinové deriváty se vyskytují v listech, semenech a plodech nejméně 63 rostlin. Mezi nejznámější patří právě kávová zrna, dále kakaové boby, cola ořechy, čajové lístky a guarana.

Pro srovnání – 200 ml šálek obsahuje:

  •  v případě čaje přibližně 35 mg kofeinu (teinu)
  •  v případě kávy pak 220 mg kofeinu

Čas setrvání kofeinu v těle člověka, takzvaný biologický poločas rozpadu, se pohybuje mezi 3 až 10 hodinami, přičemž nejvíce působí během prvních 30-60 minut a jeho stimulační účinky mohou být pozorovány již 10 minut po spotřebování.

Nežádoucí účinky kofeinu

Kofein prokazatelně stahuje mozkové cévy a spouští sled procesů, které mají za následek zvýšenou produkci adrenalinu. Přijme-li naše tělo v krátkém časovém sledu více než 400 mg kofeinu, mohou se objevit nepříjemné pocity, dále pak nervozita, podrážděnost, červené tváře, třas rukou a cukání svalstva, hyperaktivita či poruchy spánku. U žen může tato dávka denně představovat i vyšší riziko inkontinence.

Životu nebezpečná dávka

V souvislosti s kofeinem se hovoří o tzv. životu nebezpečné dávce, což je množství, které může dospělou osobu přímo ohrozit na životě. Chcete-li zjistit, jaká je ta vaše životu nebezpečná dávka, pak dosaďte svou aktuální tělesnou váhu do jednoduché rovnice: 150 mg kofeinu × vaše váha v kg.
Pro osobu vážící 70 kg je tato dávka 10,5 g kofeinu, což odpovídá přibližně 70 šálkům kávy. Mnozí z nás tak pravidelně a dobrovolně konzumují zhruba jednu desetinu této smrtící dávky každý den.
A to jsme teprve u kofeinu. Škodlivých látek je, bohužel, v kávě ještě mnohem víc.

Pojďme to společně změnit!

Vezmeme-li v úvahu i další nežádoucí účinky kofeinu na lidský organizmus, které může pozorovat každý přímo na sobě (podrážděný či překyselený žaludek, pálení žáhy, nepravidelný srdeční rytmus – poskakování srdce, přechodné zvýšení krevního tlaku, úbytek vápníku v těle a s tím spojené komplikace, častější nucení na močení či poruchy spánku), nestojí za zvážení, jak jinak situaci řešit? Říkáte si, že byste se závislostí na kávě chtěli něco udělat, ale nevíte, jak na to? Připojte se k nám do některého z našich programů, kde se to společně odnaučíme, jako například Petra, která prošla naším Podzimním detoxem:

Petra: Tak pro dnešek jedno velké AHA! Nemám chutě na sladké! Na tu takzvanou “dorážku” po jídle ke kafíčku a vlastně ani chuť na kávu. Dnes (a vlastně i včera) jsem si ji v obvyklou dobu uvařila, ale pak ani nevypila… prostě jsem na ni neměla chuť! To jsou objevy :-) Jsem zvědavá, co přijde dál :-)

Anebo zkuste kávu vysadit sami po přečtení těchto článků:

A jak se s kávovým detoxem popere Frankieboy?

Podívejte se na první díl seriálu a dejte nám vědět, jak se vám líbí.

 

A co dále? Blíží se čas na jarní detox!

Pokud vám po zimě chybí energie, trápí vás únava nebo máte kila navíc, pojďte s tím něco udělat. Nenecháme vás v tom a hážeme záchranné lano! 😊 Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

14 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Vendulka
3. 12. 2022

Evi, četla jsem Tvé články ohledně působení kávy na ledviny, mocak.Mas zkušenost, zda stejným způsobem působí i kvalitní bio káva bez kofeinu (kde je kofein odstraněn vodní metodou)? Děkuji za odpověď a velmi inspirující články a recepty! 🙏❤️

Cecílie
20. 10. 2022

Ani nevím proč kávu piju a kdy a proč jsem začala.

Jdu i do kafe detoxu.
🙏

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

klub
7
2

Naučte se prastaré umění samoléčby Jin Shin Jyutsu

Tato prastará metoda léčí a mírní jak zdravotní potíže, tak emoce, a to zcela bez vedlejších účinků. Můžete ji provádět kdekoliv, je jednoduchá, bezpečná a...
85
5

5 způsobů, jakým stres způsobuje tuk na břiše a co s tím

Asi to známe všichni: jíme zdravě, hýbeme se, ale i přes se nás tuk okolo břicha drží jako klíště a ne a ne dolů. Proč? Tělo nás tímto upozorňuje, že naše ...
18
2

Jak získat výhody aspirinu bez nežádoucích rizik? Obsahují ho i potraviny

Aspirin známe všichni. Díky své léčivé látce kyselině salicylové nám pomáhá při chřipce, nachlazení, anebo ho bereme jako prevenci proti kardiovaskulárním ...