Podporuje vznik akné
Potraviny bohaté na rafinované cukry (sladkosti, koláče, limonády) s vysokým glykemickým indexem jsou dle studií spojeny s vyšším rizikem vzniku akné oproti potravinám s nízkým glykemickým indexem (10, 11). Například studie na 2300 mladých lidech ukázala, že ti, kteří pravidelně jedli stravu bohatou na rafinovaný cukr, měli o 30 % větší riziko rozvoje akné (12). To potvrzují i studie porovnávající obyvatele a kmeny, které cukr nekonzumují a akné nemají s lidmi z měst, kde je velké množství akné (13).
Imunita + Jídelníček + Antistres
Tři nabité webináře!
Rezervovat místo zdarma
Je spojovaný s rakovinou
Dle studií představuje pravděpodobně cukr větší riziko vzniku nádorového onemocnění. Zaprvé cukr způsobuje obezitu, která zvyšuje pravděpodobnost vzniku rakoviny (3). Zadruhé dieta bohatá na cukr způsobuje v těle záněty a inzulínovou rezistenci a to zvyšuje riziko vzniku nádoru (4). Studie na více než 430 tisíc lidech zjistila, že konzumace cukru je pozitivně spojena se zvýšeným rizikem vzniku rakoviny jícnu, pohrudnice a tenkého střeva (5). Dle jiných studií ženy, které konzumovaly více než 3x týdně sladké buchty a sušenky měly 1,4x větší pravděpodobnost rozvoje rakoviny endometria než ženy, které tyto potraviny konzumovaly 1x za týden. (6).
Zvyšuje riziko deprese
Průmyslově zpracované potraviny včetně těch, které obsahují cukr, jako jsou dortíky, cukrovinky a slazené nápoje, jsou spojeny s vyšším rizikem vzniku deprese (14, 15). Dle studií cukr způsobuje inzulínovou houpačku (rychlý a vysoký nárůst hladiny krevního cukru a poté prudký pokles), záněty a poruchy řízení neurotransmiterů v mozku a tyto problémy jsou jedny z příčin depresí a poruch mentálního zdraví (16). Inzulínová houpačka způsobuje změny nálad, únavu, bolesti hlavy, vlčí hlad a u dětí ADHD (cukrové běsnění). Muži, kteří konzumovali 67 g a více cukru za den měli o 23 % větší riziko deprese než ti, kteří konzumovali méně než 40 g cukru za den (17). Ke stejným výsledkům dospěla i studie provedená na 70 000 žen (18).
Způsobuje předčasné stárnutí pleti
Vrásky jsou přirozenou známkou stárnutí. Ale strava bohatá na rafinované sacharidy a cukry způsobuje předčasné stárnutí (19). Ničí kolagen a elastin, což jsou proteiny, které pomáhají pleti být pružná, svěží a mladá. Když jsou tyto proteiny zničené, pleť ztratí pružnost a vznikají vrásky. Studie na ženách konzumujících rafinované sacharidy a cukry potvrdila větší tvorbu vrásek (20). Čím méně jí člověk rafinovaných sacharidů a cukrů, tím má lepší stav pleti a pokožky (21).
Je návykový jako drogy
Cukr je vysoce návykový a studie a různé experimenty dokázaly, že funguje v mozku podobně jako drogy kokain nebo heroin (7). Lidé neustále konzumují cukr, aby posílili hladinu dopaminu a cítili se dobře. Pokud cukr mají, jsou jako v nebi, pokud ne, mají absťák – výkyvy nálad i chování. Cukr se dokonce podobně jako drogy zpracovává. Vezme se cukrová třtina, uvaří se, odstraní se všechny živiny, pročistí se, až vznikne bílá krystalická látka.
Kazí zuby
Vědecký poradní výbor pro výživu (the Scientific Advisory Committee on Nutrition, SACN) v reportu (s. 98-99) vydaném v roce 2014 potvrdil jasnou souvislost mezi konzumací cukru a sladkých limonád a výskytem zubního kazu u dětských i dospělých zubů. Studie ukázaly, že ani častější zubní hygiena nedokáže odbourat negativní účinky cukru na naše zuby (1).
Stojí za epidemií obezity
Vyšší konzumace cukru je spojena s větším přírůstkem hmotnosti, protože cukr je zdrojem nadbytečných kalorií s nulovou nutriční hodnotou. Dle výzkumů je příjem cukrů přímo určujícím faktorem tělesné hmotnosti u lidí (8). Ze studií vyplývá, že konzumace slazených nápojů vede ke zvýšení tělesné hmotnosti (je potvrzena také vazba slazených nápojů a obezity) a vyššímu BMI u dětí i dospělých. (9)
Způsobuje cukrovku
Dieta s vysokým obsahem cukru je spojena s rizikem obezity, což je jeden z hlavních rizikových faktorů cukrovky. Vědecký poradní výbor pro výživu (the Scientific Advisory Committee on Nutrition, SACN) v reportu naznačuje, že existuje také vztah mezi konzumací slazených nápojů a výskytem diabetu 2. typu.
Zatěžuje játra
Klasický rafinovaný řepný cukr se skládá z glukózy a fruktózy. Pokud je cukr, resp. fruktóza, přijímána ve větším množství, zvyšuje se riziko nealkoholového ztučnění jater (2). Nejvíce nebezpečná jsou zejména umělá sladidla jako je glukózo-fruktózový sirup.
Neobsahuje žádné živiny
Cukr má vysokou kalorickou hodnotu, ale nedává tělu žádné živiny. Jsou to tzv. “prázdné kalorie“. Pokud se přijímají ve větším množství, ukládají se v podobě tuku různě po těle (uvnitř orgánů, na břiše, nohách, zadnici atp.) a způsobují obezitu.
- Doporučení Jíme Jinak
Doma cukr a jeho nezdravé náhražky vůbec nepoužívejte. - Nedoslazujte si nápoje jako je káva a čaj cukrem.
- Omezte množství cukrovinek a sladkého pečiva na naprosté minimum.
- Nekupujte uměle doslazené potraviny (kečup, pečivo, uzeniny apod., dnes už téměř 80% běžných potravin v obchodech) – čtěte etikety
- Naučte se sladkou chuť uspokojovat zdravě – úměrným množstvím ovoce, a zdravými dezerty podle našich receptů, kde žádný cukr není potřeba.
- Vánoční cukroví udělejte podle Jíme Jinak – bez cukru, bez bílé mouky, vajec a másla
Kolik ještě potřebujeme důvodů, abychom si na tento bílý jed dali skutečně pozor a začali se mu cíleně vyhýbat?
PS: Cítíte se pořád unavená a bez energie?
Vstáváte ráno s pocitem, že byste nejraději zůstala v posteli? Co si dobít baterky a postarat konečně i o sebe? Je čas na podzimní detox. Mrkněte jak opět získat energii.
Komentáře
Náhodou jsem narazila na toto “edukativní” video https://www.youtube.com/watch?v=BV_PoMpWJNQ. Téma i obrázek mi seděly k tomuto článku, ale obsah videa je mnohem širší. Doufala jsem v nějakou inspiraci… Milé nutriční terapeutky tam mluví odborně a s porozuměním pro pacienta.
Onkologický byznys je něco mezi potravinářským a farmaceutickým průmyslem.
Hlavně si nedělejte vánočku doma, protože ta je moc poctivá:-D
Zajímá mě váš pohled na toto- vyzdvihla jsem jako dobrou náhražku cukru sladenku a pro celiaky rýžový sirup. Jedna paní se do mě pustila s tím, že to vůbec není vhodná náhrada, že prý obsahující taky jednoduché cukry. Je to pravda?Děkuji🙂