Důvodů, proč se vyhnout bílému cukru a všem jeho průmyslovým kamarádům, je mnohem víc. Těchto 10 však už i lékaři a vědci považují za evidentní a dokáží v nich negativní účinek cukru na naše zdraví prokázat. Pořád ještě se ho nechcete vzdát? Tak čtěte.

1Podporuje vznik akné

Potraviny bohaté na rafinované cukry (sladkosti, koláče, limonády) s vysokým glykemickým indexem jsou dle studií spojeny s vyšším rizikem vzniku akné oproti potravinám s nízkým glykemickým indexem (10, 11). Například studie na 2300 mladých lidech ukázala, že ti, kteří pravidelně jedli stravu bohatou na rafinovaný cukr, měli o 30 % větší riziko rozvoje akné (12). To potvrzují i studie porovnávající obyvatele a kmeny, které cukr nekonzumují a akné nemají s lidmi z měst, kde je velké množství akné (13).

2Je spojovaný s rakovinou

Dle studií představuje pravděpodobně cukr větší riziko vzniku nádorového onemocnění. Zaprvé cukr způsobuje obezitu, která zvyšuje pravděpodobnost vzniku rakoviny (3). Zadruhé dieta bohatá na cukr způsobuje v těle záněty a inzulínovou rezistenci a to zvyšuje riziko vzniku nádoru (4). Studie na více než 430 tisíc lidech zjistila, že konzumace cukru je pozitivně spojena se zvýšeným rizikem vzniku rakoviny jícnu, pohrudnice a tenkého střeva (5). Dle jiných studií ženy, které konzumovaly více než 3x týdně sladké buchty a sušenky měly 1,4x větší pravděpodobnost rozvoje rakoviny endometria než ženy, které tyto potraviny konzumovaly 1x za týden. (6).

3Zvyšuje riziko deprese

Průmyslově zpracované potraviny včetně těch, které obsahují cukr, jako jsou dortíky, cukrovinky a slazené nápoje, jsou spojeny s vyšším rizikem vzniku deprese (14, 15). Dle studií cukr způsobuje inzulínovou houpačku (rychlý a vysoký nárůst hladiny krevního cukru a poté prudký pokles), záněty a poruchy řízení neurotransmiterů v mozku a tyto problémy jsou jedny z příčin depresí a poruch mentálního zdraví (16). Inzulínová houpačka způsobuje změny nálad, únavu, bolesti hlavy, vlčí hlad a u dětí ADHD (cukrové běsnění). Muži, kteří konzumovali 67 g a více cukru za den měli o 23 % větší riziko deprese než ti, kteří konzumovali méně než 40 g cukru za den (17). Ke stejným výsledkům dospěla i studie provedená na 70 000 žen (18).

4Způsobuje předčasné stárnutí pleti

Vrásky jsou přirozenou známkou stárnutí. Ale strava bohatá na rafinované sacharidy a cukry způsobuje předčasné stárnutí (19). Ničí kolagen a elastin, což jsou proteiny, které pomáhají pleti být pružná, svěží a mladá. Když jsou tyto proteiny zničené, pleť ztratí pružnost a vznikají vrásky. Studie na ženách konzumujících rafinované sacharidy a cukry potvrdila větší tvorbu vrásek (20). Čím méně jí člověk rafinovaných sacharidů a cukrů, tím má lepší stav pleti a pokožky (21).

5Je návykový jako drogy

Cukr je vysoce návykový a studie a různé experimenty dokázaly, že funguje v mozku podobně jako drogy kokain nebo heroin (7). Lidé neustále konzumují cukr, aby posílili hladinu dopaminu a cítili se dobře. Pokud cukr mají, jsou jako v nebi, pokud ne, mají absťák – výkyvy nálad i chování. Cukr se dokonce podobně jako drogy zpracovává. Vezme se cukrová třtina, uvaří se, odstraní se všechny živiny, pročistí se, až vznikne bílá krystalická látka.

6Kazí zuby

Vědecký poradní výbor pro výživu (the Scientific Advisory Committee on Nutrition, SACN) v reportu (s. 98-99) vydaném v roce 2014 potvrdil jasnou souvislost mezi konzumací cukru a sladkých limonád a výskytem zubního kazu u dětských i dospělých zubů. Studie ukázaly, že ani častější zubní hygiena nedokáže odbourat negativní účinky cukru na naše zuby (1).

7Stojí za epidemií obezity

Vyšší konzumace cukru je spojena s větším přírůstkem hmotnosti, protože cukr je zdrojem nadbytečných kalorií s nulovou nutriční hodnotou. Dle výzkumů je příjem cukrů přímo určujícím faktorem tělesné hmotnosti u lidí (8). Ze studií vyplývá, že konzumace slazených nápojů vede ke zvýšení tělesné hmotnosti (je potvrzena také vazba slazených nápojů a obezity) a vyššímu BMI u dětí i dospělých. (9)

8Způsobuje cukrovku

Dieta s vysokým obsahem cukru je spojena s rizikem obezity, což je jeden z hlavních rizikových faktorů cukrovky. Vědecký poradní výbor pro výživu (the Scientific Advisory Committee on Nutrition, SACN) v reportu naznačuje, že existuje také vztah mezi konzumací slazených nápojů a výskytem diabetu 2. typu.

9Zatěžuje játra

Klasický rafinovaný řepný cukr se skládá z glukózy a fruktózy. Pokud je cukr, resp. fruktóza, přijímána ve větším množství, zvyšuje se riziko nealkoholového ztučnění jater (2). Nejvíce nebezpečná jsou zejména umělá sladidla jako je glukózo-fruktózový sirup.

10Neobsahuje žádné živiny

Cukr má vysokou kalorickou hodnotu, ale nedává tělu žádné živiny. Jsou to tzv. “prázdné kalorie“. Pokud se přijímají ve větším množství, ukládají se v podobě tuku různě po těle (uvnitř orgánů, na břiše, nohách, zadnici atp.) a způsobují obezitu.

 

  • Doporučení Jíme Jinak
    Doma cukr a jeho nezdravé náhražky vůbec nepoužívejte.
  • Nedoslazujte si nápoje jako je káva a čaj cukrem.
  • Omezte množství cukrovinek a  sladkého pečiva na naprosté minimum.
  • Nekupujte uměle doslazené potraviny (kečup, pečivo, uzeniny apod., dnes už téměř 80% běžných potravin v obchodech) – čtěte etikety
  • Naučte se sladkou chuť uspokojovat zdravě – úměrným množstvím ovoce, a zdravými dezerty podle našich receptů, kde žádný cukr není potřeba.

Kolik ještě potřebujeme důvodů, abychom si na tento bílý jed dali skutečně pozor a začali se mu cíleně vyhýbat?

Zdroj obrázků: nhs.uk, standardmedia.co.ke, dlife.com, aarp.org

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

15 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Opět děkuji za “souhrn”. Asi to znáte, ale první procitnutí ohledně cukru jsem zažila po shlédnutí dokumentu paní Andrey Culkové cukr-blog . Jelikož jsem hypoglykemik (a prarodiče měli cukrovku), cukr/y hodně řeším a mnoho těch popsaných situací znám, nejlépe je mi prostě bez cukru a sladidel. Naposledy mě úplně rozhodilo, když jsem zkusila 2 dcl nějaké přírodní domácí coly se stévií, takovou rychlou špatnou reakci jsem ještě nezažila, přímá cesta k hypoglykemickému kolapsu, až pak jsem se na internetu dočetla přesně o tomto nebezpečí stévie. Zatím nejrychlejší byla jablka, ale stévie je ještě rychlejší. Život bez cukru neznamená život bez sladkého. Přeji všem sladké, které neškodí! 🙂

    • Jsme rádi, že se líbí, Jani. A taky moc děkujeme za zkušenost se stévií, je to dobré varování pro všechny s tímhle problémem! A je to přesně tak – život bez cukru neznamená život bez sladkého 🙂

  2. taky souhlasím a mám to tak, když se stravuji zdravě a podle báječných receptů Jíme Jinak, nemám naprosto žádnou chuť na sladké

  3. Hezké shrnutí, trochu mi tu však chyběla informace o jiných sladidlech. Problém je, že všechna sladidla se v těle chovají podobně – nejideálnější poměrem glukóza/fruktóza a glykemickým indexem jsou asi javorový sirup a med, nicméně pořád je to vlastně cukr, to je dobré mít na paměti. Vyměnit bílý jed za “zdravý” hnědý (třtinový, melasu, sirupy…) a myslet si, že dělám něco pro zdraví je dost zavádějící. Mají sice navíc nějaké ty minerály, ale až tolik jich v tom množství není, aby to vyvážilo ty mínusy. Prostě je potřeba přestat obecně tolik sladit, případně nahrazovat celým (třeba sušeným) ovocem, datlemi, hruškami a pod. 🙂

    • Med, melasu, trtinovy, javorovy ani agavovy v nasich receptech prave proto nenajdete 😉

        • Protoze je to porad jednoduchy cukr, byt hohatsi o nejake ziviny nez rafinovy ci beleny cukr, a protoze je to porad cukrova trtina. Nechavame si radeji prostor pro ovoce apod.

          • Děkuji. Používám panelu pouze v dezertech. Sladěnka mi nechutná. Žila jsem v domění s tím, že když má panela nízký glykemický index tak, že je to dobré. Takže ani ten glykemický index to nezachrání? A jaký je prosím chuťový rozdíl mezi sladěnkou a dobrosladem?

            • Glykemický index je jen jeden úhel pohledu na věc. Jsou i potraviny s nízkým GI, ale totálně nezdravé, plné éček například. Je potřeba se na každou potravinu podívat celkově a zvážit její dopad na náš organismsu taky celkově, ne jen, zda nám hned vylítne cukr 😉 Sladěnka je obchodní název pro jeden druh sladu z ječmene. Těch je na trhu víc a každý chutná trochu jinak, podle toho, odkud se vozí a jak se zpracovává. Dobroslad je oblíbený právě pro lehkou chuť, nemá ten pivní ocásek, co ostatní slady, někomu připadá až ovocný. Více o něm nejdete v linku, který je uvedený v článku u sladů.

  4. souhlasím že je to o zvyku..a ještě mám vyzkoušeno že když se správně jí není potřeba se ničím dorážet a nejsou ani ty chutě…..

  5. Zobrazit všech 15 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNewsletter – Druhý týden
Další článekNechtěla jsem vypadat jak tlustá troska, Jana (53 let)