Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Goli Idli

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Velmi chutné jídlo indické kuchyně, jemné kuličky z rýžové mouky, které jsou skvělé například jako příloha k různým omáčkám.

Ingredience
  • 1 sklenice rýžové mouky
  • 1 sklenice vody
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje
  • semena černé hořčice
  • kari listy
  • asafoetida
  • strouhaný zázvor
  • sezamová semínka
  • petržel
  • olej

Kvůli zánětu štítné žlázy se mi po třetím porodu nedařilo zhubnout posledních pár kil z 30, které jsem v těhotenství ...

Jak připravit indické kuličky Goli Idli

  1. Přiveďte k varu 1 sklenici vody se solí a olejem.
  2. Když voda začne vařit, vsypte mouku a za stálého míchání vařte 5 minut.
  3. Sundejte z plotny a nechte ještě 8 minut pařit mouku pod poklicí.
  4. Poté připravte těsto. Začněte hníst vařečkou a potom pokračujte rukama.
  5. Rukama namazanýma olejem vytvořte kuličky a přidejte je do olejem vymazaného pařáku.
  6. Umístěte pařák na hrnec s vodou, zakryjte pokličkou a vařte v páře 10 minut,
  7. V pánvi rozehřejte olej, přidejte sezamová semínka, hořčici, kari listy, strouhaný zázvor a asafoetidu. Osmahněte a jakmile koření začne prskat, vložte kuličky. Opatrně promíchejte, přikryjte víkem a nechte 5 minut odpočinout. Posypejte petrželkou.
  8. Kuličky Goli Idli podávejte s různými omáčkami, kari nebo s chutney.

Praktické

  • Těsto hněteme, dokud je ještě horké, nejdříve za pomocí vařečky a potom ručně.
  • Nezapomeňte vymazat pařák, aby se kuličky nepřilepily. Pracujte rukama pomazanýma olejem.
  • Podávejte k omáčkám, dipům, ke kari, s chutney.
  • Používání celého zázvoru není pro naše trávení ideální. Jednou za čas se nic nestane, ale neděláme to pravidelně a už vůbec ne tam, kde již jsou nějaké potíže s trávením. Pro naše zažívání je vhodnější používat k dochucování pouze šťávu ze zázvoru, kterou získáme tak, že zázvor nastrouháme a vymačkáme do jídla.

    Děti

    • S menším množstvím soli a bez pikantního koření vhodné pro děti od 2 let.

    PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

    Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

    Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

    21 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    Vierko, děkuji za další skvělý recept! Moc jsem se těšila, až ho vyzkouším! Jen jsem tedy změnila koření. Příprava mě moc bavila, byly to takové milé malé knedlíčky. Na pařák jsem je dala na pečicí papír. Příště je udělám maličko menší. Měli jsme je s mungo fazolkami a cuketovými špagetami 😁👍 s omáčkou budou perfektní!!!

    Pavlína
    1. 7. 2023

    A mouka má být hladká nebo polohrubá?

    Ukázat další komentáře

    Vyzkoušejte také

    Prasorizo – řecký pórek s rýží

    Prasorizo je přirozeně veganské jídlo, které je syté a plné chuti. Tato řecká klasika je vyrobena z hrstky jednoduchých surovin a je z ní lehký a zdravý ob...

    Celerový krém s cuketou

    Jemný krém z celeru s restovanou cuketou. Snadný a rychlý recept, který si můžete dle libosti obměnit podle sezóny a vaší chuti.

    Akki Ubbu Rotti – bezlepkové indické placky

    Měkounké, bezlepkové, indické placky, které nevyžadují mnoho ingrediencí a můžete je použít nejen k indickému kari, ale jakkoliv podle vaší chuti a fantazi...

    Cajunské světlé chilli

    Chutná a kořeněná a také rychle připravená, to jsou důvody, proč je směs Cajun jedna z mých nejoblíbenějších.

    Fazolová pomazánka tří pepřů

    Pokud máte rádi různé pomazánky, myslím, že tahle bude vám chutnat. Vychutnejte si ji třeba s kváskovým chlebem nebo plackami jako rychlou a zdravou svačin...

    Květák s cizrnou v lepivé omáčce

    Pro milovníky koření, indické kuchyně a improvizovaných receptů. Nelekejte se ingrediencí, snažte se nic nevynechat, právě koření dává obyčejnému jídlu tu ...