Domů > Zdravé recepty > Nápoje

Horká chilli čokoláda bez cukru a bez mléka

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna zima

Když na vás v tomhle počasí přijde chuť dát si něco sladkého a pikantního na zahřátí, zkuste domácí horkou čokoládu. Samozřejmě bez mléka a bez cukru. Určitě si pochutnáte.

Ingredience
na cca půl litru mléka
  • 0,5 l makového mléka
  • 2 lžíce karobu/kakaa
  • 3 lžíce sladu (bezlep. rýžový sirup)
  • špetka sušeného chilli
  • špetka mletého kardamomu
  • špetka soli
  • kousek sladové čokolády

Alena je aktivní maminka dvouletého syna, která rozhodně neměla problémy s váhou. Myslela, ž...

Postup

  1. Mléko zahřejeme.
  2. Přidáme karob, špetku soli, špetku chilli,kardamomu a slad, řádně promícháme, aby karob neudělal hrudky.
  3. Hotový nápoj zdobíme strouhanou čokoládou.

Praktické

  • Čím víc karobu/kakaa, tím tmavší nápoj dostaneme.
  • Karob je nasládlý, kakao hořké, je potřeba s tím počítat a podle chuti si dosladit.
  • Nápoj můžeme podávat i vychlazený, pak bude strouhaná čokoláda více znát, v horkém nápoji se začne rozpouštět.
  • Hustota nápoje odpovídá spíše kakau, chcete-li čokoládu hustou jako pudink, přiveďte ji k varu a zavařte do ní lžíci kukuřičného škrobu rozmíchaného ve studené vodě.

Obměna

  • Makové mléko (použili jsme husté domácí) můžeme nahradit kokosovým, mandlovým či jiným rostlinným mlékem.
  • Pro bezlepkovou verzi použijeme rýžový sirup místo sladu.
  • Karob můžeme nahradit kakaem, nápoj bude mít ještě více čokoládovou chuť. Nám chutná i tato karobová verze.
  • Do čokolády můžeme přidat oříšky, vanilku, rum nebo cokoli, co máme rádi.

Děti

  • Dětem takový nápoj nabídneme až v momentě, kdy touží po čokoládě. Pro malé děti zbytečná záležitost. Menším samozřejmě nebudeme dávat chilli.

A co dále? Blíží se čas na jarní detox!

Pokud vám po zimě chybí energie, trápí vás únava nebo máte kila navíc, pojďte s tím něco udělat. Nenecháme vás v tom a hážeme záchranné lano! 😊 Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
25. 12. 2020

Tak jsem zkusil nějaký nový nápoj pro nejen vánoční čas a vypadá, že to bude silně návykové 😀 Poprvé jsem zároveň vyzkoušel i makové mléko. Chuť této čokolády je velmi lákavá, řekl bych až povzbuzující 😀

Kakao má povzbuzující účinky, kdežto karob ne, tak ho můžeme pit i večer. Vliv na játra mne ale překvapil, myslela jsem, že co je hořke, to je pro jatra a zlucnik dobre :-)

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

140
67

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Životabudič – koktejl z kopřivy a dalšího plevele

Čerstvé divoké byliny jsou bohaté na vitamíny, enzymy, minerály a mnoho dalších látek, které naše tělo potřebuje. Pokud vám nechutná žabinec v salátu, vyzk...

Nápoj z pupalkových květů

Květy pupalky se otevřou večer, noční hmyz je opyluje a ráno jsou zvadlé. Užijte si tuhle noční krásku i jinak než čichem a zrakem. Pupalkový čaj z květů j...

Osvěžující čaj s citronovými bylinkami

Čaj z bylinek, které voní po citrónu, je příjemně osvěžující v horkých dnech. Tohle je má oblíbená letní kombinace. Kromě bylinek už nepotřebuje žádná doch...
7
10

Dýňové máslo (bez laktózy)

Pomalu začíná být dýní všude plno… Tady je jeden sezónní recept, pokud přemýšlíte, co s nimi vymyslet. Dýňové máslo lze připravit jak ve slané, tak v...
6
21

Dýňový tataráček

Na podzim je dýní všude plno… Tady je jeden sezónní recept, pokud přemýšlíte, co s nimi vymyslet. Tataráček se skvěle hodí na čerstvý kváskový chlebí...

Bezinkový čaj na posílení imunity

Bezinky posilují náš organismus, chrání proti virům a pomáhají při nachlazení, fungují jako přírodní analgetikum proti bolestem nervového původu. Ale hlavn...