Když na vás v tomhle počasí přijde chuť dát si něco sladkého a pikantního na zahřátí, zkuste domácí horkou čokoládu. Samozřejmě bez mléka a bez cukru. Určitě si pochutnáte.
Ingredience
na cca půl litru mléka
  • 0,5 l makového mléka
  • 2 lžíce karobu/kakaa
  • 3 lžíce sladu (bezlep. rýžový sirup)
  • špetka sušeného chilli
  • špetka mletého kardamomu
  • špetka soli
  • kousek sladové čokolády

Postup

  1. Mléko zahřejeme.
  2. Přidáme karob, špetku soli, špetku chilli,kardamomu a slad, řádně promícháme, aby karob neudělal hrudky.
  3. Hotový nápoj zdobíme strouhanou čokoládou.

Praktické

  • Čím víc karobu/kakaa, tím tmavší nápoj dostaneme.
  • Karob je nasládlý, kakao hořké, je potřeba s tím počítat a podle chuti si dosladit.
  • Nápoj můžeme podávat i vychlazený, pak bude strouhaná čokoláda více znát, v horkém nápoji se začne rozpouštět.
  • Hustota nápoje odpovídá spíše kakau, chcete-li čokoládu hustou jako pudink, přiveďte ji k varu a zavařte do ní lžíci kukuřičného škrobu rozmíchaného ve studené vodě.

Obměna

  • Makové mléko (použili jsme husté domácí) můžeme nahradit kokosovým, mandlovým či jiným rostlinným mlékem.
  • Pro bezlepkovou verzi použijeme rýžový sirup místo sladu.
  • Karob můžeme nahradit kakaem, nápoj bude mít ještě více čokoládovou chuť. Nám chutná i tato karobová verze.
  • Do čokolády můžeme přidat oříšky, vanilku, rum nebo cokoli, co máme rádi.

Děti

  • Dětem takový nápoj nabídneme až v momentě, kdy touží po čokoládě. Pro malé děti zbytečná záležitost. Menším samozřejmě nebudeme dávat chilli.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

6 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Kakao má povzbuzující účinky, kdežto karob ne, tak ho můžeme pit i večer. Vliv na játra mne ale překvapil, myslela jsem, že co je hořke, to je pro jatra a zlucnik dobre 🙂

    • Játra mají spíše rády kyselou chuť, hořkou chuť také potřebujeme, ale je lepší z opražených semínek třeba sezamu nebo nahořklé zeleniny než z kakaa, kde hrozí plísně.

  2. Hned bych si dala 🙂 Vypada ta to bajecne. Muzu se zeptat na vyhody/nevyhody kakaa a karobu. Predpokladam, ze kazde ma pro a proti. Je lepsi se na jare vyhybat kakau? Diky

  3. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMandlové mléko
Další článekKlíčky a klíčení