Domů > Zdravé recepty > Mléčné alternativy

Makové mléko

Uvařeno
bez mléka
sezóna zima

Celé ty roky, co vaříme doma jinak, nepotřebuji k vaření žádné mléko. Ale vždycky, když je nějaký dezert od kamarádky Jitky obzvlášť lahodný, je v tom nějaké její domácí mléko. Rozhodla jsem se je postupně vyzkoušet a první jsem vzala na paškál mléko makové, protože jeho chuť jsem si uměla představit ze všech mlék nejméně. Věděla jsem jen, že to je výborný zdroj vápníku.

Ingredience
na půl litru makového mléka
  • mák a voda budou v poměru 1:10
  • pro začátek vyzkoušejte 50 g máku a 0,5 litru vody
  • dostanete přes půl litru makového mléka

Ahoj Evi a celý týme Jíme jinak! Považuju za svou povinnost ocenit vaši práci, přispět svým vlastním příběhem a pomoc...

Některé zdroje uvádějí, že mák má dvanáctkrát více vápníku než kravské mléko. A krom vápníku obsahuje také nezanedbatelné množství zinku, železa a hořčíku.

Jak vyrobit makové mléko

  1. Mák zalijeme desetinásobkem vody a necháme několik hodin nebo přes noc stát při pokojové teplotě.
  2. Namočený mák promícháme, aby nezůstal na dně, a přelijeme do mixéru. Nelekejte se barvy, trochu zšedne díky uvolněnému tuku.
  3. Rozmixujeme i s namáčecí vodou, můžeme několikrát nechat odpočinout a znovu mixovat, abychom získali maximum živin. Mléko bude pěnit a krásně zbělá.
  4. Mléko přecedíme přes velké jemné sítko do mísy či vyššího hrnce (aby mělo mléko kam odtékat). Pomůžeme si lžící – mačkáme rozmixovaný mák tak dlouho, až zbude suchá drť.
  5. Zbytky máku si rychle sednou dno, takže chceme-li mléko čistě bílé, po usazení máku ho opatrně přelijeme do jiné nádoby tak, aby usazený mák zůstal v původní nádobě.
  6. Kdo chce mléko zcela beze zbytků, může proces cezení zopakovat několikrát, případně použít plátýnko.
  7. Mléko můžete pít hned nebo uskladnit v uzavřené nádobě v lednici.

Použití makového mléka

Mléko samotné, nejlépe čerstvé, se doporučuje pít při překyselení organismu a při osteoporóze. Je to oblíbený zdroj vápníku u veganů. Samotné bude chutnat těm, kdo od něj nečekají klasické kravské mléko. Podle mě je lahodné, pro naše děti to byla pochoutka, které by vypily litry.

Začátečníkům, kteří by jej chtěli pít místo klasického mléka a samotné makové mléko by jim nechutnalo, pomůže pro začátek osladit trochou sladěnky či jinak zdravě dochutit (ne však při řešení překyselení organismu).

Já si mléko vyrábím jako základ pro dezert či zjemnění některých pokrmů, kam bych jindy dala rostlinnou smetanu (omáčky, zeleninová jídla, kaše apod.). Mléko můžete použít studené či ho vařit.

Praktické

Skladujte v chladu a během pár dní zkonzumujte (pro léčivé účinky ideálně čerstvé vypít).

Maximálního užitku z obsažených živin dosáhnete, pokud mák předem namelete na makovém mlýnku a namletý namáčíte. Stejně tak si ale můžete mléko z máku připravit, i když máte jen tyčový mixér, kterým namočený mák mixujete dostatečně dlouho.

Zbytek máku po výrobě mléka můžete přihodit do dezertu, kaše, náplně do štrůdlu či koláčů.

Čím menší dáte poměr vody k máku, tím smetanovější dostanete nápoj. Chcete-li tedy hutnější nápoj až krém, dejte poměr 1:8.

Děti a makové mléko

Makové mléko je mnohem stravitelnější než samotný mák, osobně (čistě pocitově) bych dávala až od 1,5 roku, i když asi nebude problém dát ho dětem i dříve. Moje děti ho ochutnaly až nyní ve 4 a 7 letech a chutná jim moc.

PS: Z práce do práce, život letí a vy nic nestíháte?

Pokud před sebou stále jen hrnete všechny ty povinnosti, které život přináší, je čas se zastavit. 🛑 Je tohle život, který chcete? O tomto jste snili? Asi ne. V přírodě začíná nový biologický rok, nový začátek a i my to letos můžeme udělat jinak. Právě tomu se v Jarní Očistě také věnujeme a máme dokonce připravený silný závěrečný aktivační rituál, aby se vaše záměry mohly uskutečit. Zdaleka v očistě nejde jen o vyvážený jídelníček. Pojďte si ujasnit touhy, naberte zas energii a pojďte se cítit ve svém těle lépe. Začněte s námi 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

47 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

@Eva – používáte mák mlety a nebo celý?

Hana Maria
20. 12. 2022

Dnes jsem mléko zkusila a super! Bílé bylo tedy až přes plátýnko. Chuť dobrá! Trochu ochutnal i syn 2,5 roku a vše ok. Dal si jen tři hlty.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Domácí jahodová zmrzlina bez cukru

Pokud máte přebytky jahod a vaše děti touží po zmrzlině, kterou jim nechcete kupovat, máte možnost vyrobit si snadno, levně a zdravě domácí verzi. Toto je ...

Melounové mojito

Skvělé nealkoholické osvěžení do tropických letních dnů. Mojito je jeden z nejoblíbenějších letních drinků. V této zdravé verzi je vhodný i pro menší děti....
Kaše
klub
23
31

Pohanková kaše s mákem

Perfektní vydatná kaši na zimní snídani. Zahřeje, je připravená za pár minut v jednom hrnci a je sladká i když v ní není přidaný žádný cukr. Že nemáte rádi...

Domácí jahodová zmrzlina bez cukru

Pokud máte přebytky jahod a vaše děti touží po zmrzlině, kterou jim nechcete kupovat, máte možnost vyrobit si snadno, levně a zdravě domácí verzi. Toto je ...

Jednoduchá melounová zmrzlina bez cukru

Fantastická melounová zmrzlina je taaak jednoduchá. Potřebujete na ní jen meloun! Můžete si ji vylepšit a upravit, máme pro vás několik typů, jak na to.
29
27

Klíčíme semínka ředkvičky

Naklíčená semínka ředkvičky jsou dalším chutný pokladem, který si můžete připravit doma snadno a levně. Obsahují velké množství železa a vitamínu A, podpor...