- 3 větší hrušky
- hrst rozinek, pokud hrušky jsou málo sladké, tak klidně víc
- 0,5 litru ovesného mléka (nebo jiného rostlinného)
- cca 1 dcl vody
- špetka soli
- 8-10 lžic kukuřičného škrobu
- na ozdobení: obilný sirup, slad nebo datlový sirup
- Očištěné hrušky bez jadřinců (slupky neloupeme) nakrájíme na kusy a dáme do hrnce s deci vody.
- Přidáme rozinky spolu se špetičkou soli a dáme vařit.
- Na mírném plameni dusíme pod pokličkou cca 20 minut do změknutí hrušek. Když jsou hrušky dostatečně rozvařené, rozmixujeme obsah hrnce ponorným mixérem do hladka.
- Mezitím rozmícháme v rostlinném mléce 8 lžic kukuřičného škrobu. Vlijeme do hrnce směs mléka s kukuřičným škrobem a za stálého míchání ještě krátce povaříme do zhoustnutí.
- Pokud se nám zdá pudink při vaření příliš řídký, rozředíme si ještě lžíci škrobu v malém množství studené vody a přidáme ho do hrnce a opět povaříme. V obráceném případě naředíme pudink vodou. Pudink už nám v chladu o mnoho víc neztuhne, proto je potřeba uvařit ho tak hustý, jak hustý a pevný chcete mít výsledný pudink.
- Hotový pudink vlijeme do mističek a podáváme.
- Můžeme ozdobit čerstvým ovocem, rýžovým či datlovým sirupem nebo ječným sladem rozmíchaným v horké vodě.
- Pokud máme hodně sladké hrušky, nemusíme přidávat rozinky! Začátečníci zvyklí na cukr naopak potřebují pudink více osladit, aby jim chutnal a uspokojil touhu po sladkém.
- Skladujeme v lednici a během dvou až tří dnů zkonzumujeme.
- Na cesty do školy či do práce dáme do zavíracích skleniček.
- V létě můžeme pudink nechat zchladit v lednici, pak vyklopit na talířek a zdobit čerstvým ovocem jako na obrázku.
- V zimě můžeme podávat teplý a zdobit rozvařeným ovocem, karobovou čokoládou, oříšky apod.
- Nebo prostě podávat jen tak, je dobrý i úplně samotný teplý, právě dovařený.
- Pokrm je přirozeně bezlepkový a nesójový.
- Pudink můžete udělat i bez rostlinného mléka, jen z vody. Já to tak dělám velmi často a mléko nám v dezertu vůbec nechybí.
- Můžete udělat pudink jen z hrušek, nebo zkombinovat různé zbytky ovoce, které už vadne a je potřeba je zlikvidovat. Nikdy však nepoužíváme ovoce nahnilé či plesnivé!
- Nemáte-li hrušky, udělejte si stejný dezert z jablíček.
- V chladných dnech můžete pro vůni přidat do pudinku hřebíček, skořici, badyán nebo kardamon. Před mixováním však nezapomeňte vyndat.
Děti
- Tento dezert je vhodný od prvních příkrmů, dětem nemusíme přidávat rozinky, nemají ještě zkažené chuťové buňky. Miminkům nedáváme koření a do roka nepřidáváme ani sůl.
Komentáře
Dnes poprvé děláno a je to nebe v hubě! Díky🙂✌️
Neměla jsem doma rostlinné mléko, tak jsem kukuř. škrob smíchala jen s vodou. I tak je pudink výborný! Vůbec nebylo třeba doslazovat. Příště zkusím přihodit do pudinku ještě vlašské ořechy.