Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Ovocné

Hruškový pudink bez cukru a mléka

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim
děti od 1 a půl roku

Hruškový pudink je sladké potěšení, které se dá jíst horké i studené. Zažeňte chuť na sladké zdravě!

Ingredience
cca 4 misky

  • 3 větší hrušky
  • hrst rozinek, pokud hrušky jsou málo sladké, tak klidně víc
  • 0,5 litru ovesného mléka (nebo jiného rostlinného)
  • cca 1 dcl vody
  • špetka soli
  • 8-10 lžic kukuřičného škrobu
  • na ozdobení: obilný sirup, slad nebo datlový sirup

Můj příběh je v dnešní době skoro tuctový, pokud vezmeme v úvahu, že rakovinu má každý třetí člověk a ten zbytek o ní...

Postup
  1. Očištěné hrušky bez jadřinců (slupky neloupeme) nakrájíme na kusy a dáme do hrnce s deci vody.
  2. Přidáme rozinky spolu se špetičkou soli a dáme vařit.
  3. Na mírném plameni dusíme pod pokličkou cca 20 minut do změknutí hrušek. Když jsou hrušky dostatečně rozvařené, rozmixujeme obsah hrnce ponorným mixérem do hladka.
  4. Mezitím rozmícháme v rostlinném mléce 8 lžic kukuřičného škrobu. Vlijeme do hrnce směs mléka s kukuřičným škrobem a za stálého míchání ještě krátce povaříme do zhoustnutí.
  5. Pokud se nám zdá pudink při vaření příliš řídký, rozředíme si ještě lžíci škrobu v malém množství studené vody a přidáme ho do hrnce a opět povaříme. V obráceném případě naředíme pudink vodou. Pudink už nám v chladu o mnoho víc neztuhne, proto je potřeba uvařit ho tak hustý, jak hustý a pevný chcete mít výsledný pudink.
  6. Hotový pudink vlijeme do mističek a podáváme.
  7. Můžeme ozdobit čerstvým ovocem, rýžovým či datlovým sirupem nebo ječným sladem rozmíchaným v horké vodě.
Praktické
  • Pokud máme hodně sladké hrušky, nemusíme přidávat rozinky! Začátečníci zvyklí na cukr naopak potřebují pudink více osladit, aby jim chutnal a uspokojil touhu po sladkém.
  • Skladujeme v lednici a během dvou až tří dnů zkonzumujeme.
  • Na cesty do školy či do práce dáme do zavíracích skleniček.
  • V létě můžeme pudink nechat zchladit v lednici, pak vyklopit na talířek a zdobit čerstvým ovocem jako na obrázku.
  • V zimě můžeme podávat teplý a zdobit rozvařeným ovocem, karobovou čokoládou, oříšky apod.
  • Nebo prostě podávat jen tak, je dobrý i úplně samotný teplý, právě dovařený.
  • Pokrm je přirozeně bezlepkový a nesójový.
Obměna
  • Pudink můžete udělat i bez rostlinného mléka, jen z vody. Já to tak dělám velmi často a mléko nám v dezertu vůbec nechybí.
  • Můžete udělat pudink jen z hrušek, nebo zkombinovat různé zbytky ovoce, které už vadne a je potřeba je zlikvidovat. Nikdy však nepoužíváme ovoce nahnilé či plesnivé!
  • Nemáte-li hrušky, udělejte si stejný dezert z jablíček.
  • V chladných dnech můžete pro vůni přidat do pudinku hřebíček, skořici, badyán nebo kardamon. Před mixováním však nezapomeňte vyndat.

Děti

  • Tento dezert je vhodný od prvních příkrmů, dětem nemusíme přidávat rozinky, nemají ještě zkažené chuťové buňky. Miminkům nedáváme koření a do roka nepřidáváme ani sůl.

PS: Jde vařit, jíst a hubnout? Pojď to zjistit! 😁

Tisíce lidí s námi shodily 5 kg za 14 dní. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček s výbornými recepty, videa, jemné cvičení - a živou podporu! Už za 2 týdny uvidíš výsledky. Mrknni na výzvu Hubneme do plavek a naskoč!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

19 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Neměla jsem doma rostlinné mléko, tak jsem kukuř. škrob smíchala jen s vodou. I tak je pudink výborný! Vůbec nebylo třeba doslazovat. Příště zkusím přihodit do pudinku ještě vlašské ořechy.

Budu dělat pravidelně.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Špendlíková bublanina (bezlepková)

Mirabelky, kterým naše rodina říká lidově špendlíky, dozrávají všude v okolí. Padají po zemi a málokdo se o ně zajímá, přitom je to bezvadné nestříkané ovo...

Reveňová bublanina

Rebarborový jahleník je příjemný osvěžující dezert, který hravě nahradí běžný moučník. Neobsahuje mouku, vejce ani cukr. Je přirozeně bezlepkový a velmi ch...

Třešňová buchta pro lenochy

Na téhle buchtě mě baví, že všechno dám do jednoho pekáčku, strčím do trouby a víc se moc nestarám. Šetřím čas i nádobí. A výsledek je skvělý dezert bez cu...

Jednoduchá třešňová buchta

Třešňová buchta pro lenochy zabodovala podle vašich fotek ve FB skupině v mnoha domácnostech. Protože třešně všude kolem dozrávají, udělala jsem ještě letn...

Jahodový chia pudink

Chia dezerty jsou rychlé a zdravé. Využijte sezónu jahod a dopřejte si tento jednoduchý dezert.

Luxusní švestkový krém za pár minut

Je lepší horký nebo vychlazený? Milujeme obě varianty! Tenhle dezert je super svačina i občerstvení pro návštěvy. Dá se udělat předem, je to rychlovka. A h...