Chia dezerty jsou rychlé a zdravé. Využijte sezónu jahod a dopřejte si tento jednoduchý dezert.

Ingredience
pro 4 porce

na chia puding

  • 300 ml rostlinného mléka (mandlové, ovesné…)
  • 12 lžiček chia semínek
  • 200 g jahod

na vrchní vrstvu

  • 200 g jahod
  • 2 lžíce ovocného koncentrátu nebo rýžového sirupu
  • půl lžičky agaru

Postup

  1. Rozmixujeme 200 g jahod s rostlinným mlékem do hladka.
  2. Rozdělíme do čtyř skleniček.
  3. Do každé skleničky přidáme tři lžičky chia semínek a lžičkou je zamícháme.
  4. Necháme 30 minut bobtnat.
  5. Mezitím v hrnci rozmixujeme druhou část jahod s ovocným koncentrátem.
  6. Přidáme agar a uvedeme k varu.
  7. Jakmile se jahody začnou vařit, vypneme a stáhneme z ohně.
  8. Hrnec vychladíme nejlépe ve dřezu s vodou, aby hmota začala pomalu tuhnout.
  9. Když se objeví první známky tuhnutí, rozdělíme opatrně jahody s agarem do všech skleniček.
  10. Dáme vychladit do lednice.

Praktické

  • Druhou vrstvu nalévejte na puding až po vychladnutí, horká vám proteče.
  • Čím déle jsou semínka namočená, tím více zgelovatí.
  • Můžete si dezert připravit večer, nechat v lednici a ráno vzít s sebou.
  • Starší semínka tak dobře negelují jako čerstvá, proto vybírejte kvalitní.
  • Chia pudinky jsou dobré na cesty – nerozlijí se.

Obměna

  • Do pohárů můžeme přidat jakékoli ovoce, které zrovna dozrává.
  • Přidat lze také ořechy pro větší zasycení.
  • Stejně tak můžete vyzkoušet různá rostlinná mléka. Výborný je například z mléka makového.
  • Na oslazení můžete použít jakýkoliv sirup, slad nebo ovocnou šťávu, kterou máte rádi.

Děti

Dezert můžeme dávat dětem cca od jednoho roku, pokud už zvládají jahody bez reakce.

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

Zakúpenie členstva sú tie najlepšie investované peniaze (Eva)

Eva: Krásny dník prajem a chcem poďakovať za všetko,...

Tomu bych nevěřila: Po 3 dnech na JJ stravě mi splasklo břicho!

cihal: Zdravím vás. Začala jsem dle videa polévkami k...

Prožívám teď zářící období (Kattynka)

Kattynka: Momentálně se nacházím v jiné životní rovině -...

Vaše kurzy jsou super

Lucie: Moc Vás zdravím, holky :-). Od doby, co...

Nejdřív jsem byla za exota, ale teď se ke mně přidávají další (Zuzana, 57 let)

Zuzana: Když jsem před lety přestala jíst maso, protože...

Děkuji, jak se o nás krásně staráte

Tereza: Tak já také ještě jednou díky! Krásně se...

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

Moja rodina je novou kuchyňou nadšená (Petra)

Petra: S Jíme Jinak jem už takmer tri mesiace...

Funguje to, zatím jsem zhubla 6-7 kg (Marie)

Marie: Zdravím, jsem v klubu Jíme Jinak přibližně 4....

Ušetřili jste mi roky života. Je tu vše přehledně na jednom místě

Anna: Web Jíme Jinak mně obohatil o spoustu různých...

Všichni pějí na vaše jídla chválu

Helena Š.: Dobrý den, protože nejsem na sociálních sítí, ale...

Uzdravila jsem se z těžké nemoci a energii bych mohla rozdávat (Božena)

Božena: Skončila jsem kurs Hubneme do plavek. Míry...

Stránky Jíme Jinak sú pre mňa jeden z favoritov (Gabika)

Gabika: Pozdravujem tvorcov Jíme Jinak aj všetkých zúčastnených. Ďakujem...

Kurz mi pomohl mnohé si uvědomit

Slechtova777: Kurz mi velmi pomohl si uvědomit, že někdy...

S vámi je očista vždy příjemnější

Iva: Každý rok si říkám, že budu šetřit a...
  1. Toto jsem plánoval snad měsíc a vždy to nějak nevyšlo. Dnes jsem toho dělal více, tak jsem to vzal při jednom. Nechal jsem to bobtnat na lince cca 1 hod. Nicméně moc to neztuhlo, bio kvalitu chia semínek nekupuji, protože to je pro mne velmi finančně náročné… jako vše co je bio :-( Nakonec po nalití poslední vrstvy, to v ledničce nějak dotuhlo :-) Skvělá chuť a parádní alternativa klasického pudingu. Díky za recept :-)

    • V každém případě to vypadá moc krásně! Mě to taky vždycky ztuhne až v lednici.

  2. Hezký den, chia se mixovat pro vstřebávání nemusí? Děkuji. Jinak jídla z kurzu „výzva do plavek“ jsou výborná a svíčková boží. Akorát se mi teda zdá, že jsem ještě více v kuchyni, skrz ty rozdílné večeře od oběda a mnohem více nádobí. Ale snad se to vychyta 😉

    • Na začátku určitě. Když člověk nevaří a pak začne, je to rozdíl 100% času, třeba v mém případě 😃😃 ale časem se to zrychlí a vychytá, jídla jdou od ruky, naučíte se recyklovat zdravě to, co se dá ohřívat a už to lítá. Chia se mixovat nemusí, krásně nabobtnají a léčivý je i ten šlem, co vznikne.

  3. Chia pudinky a marmelády máme rádi. Někdy chia semínka do poháru rovnou rozmixujeme…
    Jen se chci zeptat, v jakých nádobách pudink na cesty převážíte? Nedovedu si to moc představit, možná tak v Lock&Lock krabičkách…

  4. Zobrazit všech 11 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekBezlepkové jahodové knedlíky
Další článekSvatojánská noc – bylinky, ohně a oslava života