Chia dezerty jsou rychlé a zdravé. Využijte sezónu jahod a dopřejte si tento jednoduchý dezert.

Ingredience
pro 4 porce

na chia puding

  • 300 ml rostlinného mléka (mandlové, ovesné…)
  • 12 lžiček chia semínek
  • 200 g jahod

na vrchní vrstvu

  • 200 g jahod
  • 2 lžíce ovocného koncentrátu nebo rýžového sirupu
  • půl lžičky agaru

Postup

  1. Rozmixujeme 200 g jahod s rostlinným mlékem do hladka.
  2. Rozdělíme do čtyř skleniček.
  3. Do každé skleničky přidáme tři lžičky chia semínek a lžičkou je zamícháme.
  4. Necháme 30 minut bobtnat.
  5. Mezitím v hrnci rozmixujeme druhou část jahod s ovocným koncentrátem.
  6. Přidáme agar a uvedeme k varu.
  7. Jakmile se jahody začnou vařit, vypneme a stáhneme z ohně.
  8. Hrnec vychladíme nejlépe ve dřezu s vodou, aby hmota začala pomalu tuhnout.
  9. Když se objeví první známky tuhnutí, rozdělíme opatrně jahody s agarem do všech skleniček.
  10. Dáme vychladit do lednice.

Praktické

  • Druhou vrstvu nalévejte na puding až po vychladnutí, horká vám proteče.
  • Čím déle jsou semínka namočená, tím více zgelovatí.
  • Můžete si dezert připravit večer, nechat v lednici a ráno vzít s sebou.
  • Starší semínka tak dobře negelují jako čerstvá, proto vybírejte kvalitní.
  • Chia pudinky jsou dobré na cesty – nerozlijí se.

Obměna

  • Do pohárů můžeme přidat jakékoli ovoce, které zrovna dozrává.
  • Přidat lze také ořechy pro větší zasycení.
  • Stejně tak můžete vyzkoušet různá rostlinná mléka. Výborný je například z mléka makového.
  • Na oslazení můžete použít jakýkoliv sirup, slad nebo ovocnou šťávu, kterou máte rádi.

Děti

Dezert můžeme dávat dětem cca od jednoho roku, pokud už zvládají jahody bez reakce.

V Jarní očistě šlo dolů 7 kg a jedu dál (Dana)

Dana: Zdravím známé i neznámé tváře. Po Jarní očistě,...

Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.

Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie....

Čtvrtý týden a čtyři a půl kila dole (Hanka)

Hanka: Hezký den, mám za sebou čtvrtý týden, krásně...

Měníte mi život k lepšímu

Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...

Děkuji – spadli jste nám z nebe…

Jana:Uzasny clanek. Neuveritelne, jak stejne to mame. Dceri jsou...

Konečně po všech nezdarech našla (Veronika)

Veronika: Na luštěniny jsem si zvykla téměř hned, ty...

Letošní Vánoce bez stresu (Esterka)

Esterka: Taaak... poslušně hlásím, že jen a pouze díky...

Cítím se skvěle, měla jsem začít už dávno (Pavla)

Pavla: Evi a ostatní, moc děkuji za tyto stránky...

Zase si tančím a zpívám (Monika)

Monika: Krásná ženo Evo 🌺 Velmi Ti děkuji za...

Nezmizela mi jen přebytečná kila, ale i návaly, chuť na sladké a zlepšila se má paměť

kamlibe: Po dvou týdnech vaření z vašeho jídelníčku se dostavila...

Kamarádka jde do toho se mnou (Růžena)

Růžena: Ahoj mlsné hubičky ( jako já :-) )...

Hubnutí jde samo

Iva1: Dobrý den, pořád se bavím a pořád hubnu,...

Kalhoty mi padají i zapnuté (Veve)

Veve: Ahoj Evi, dnes jsem tě viděla v pořadu...

Jsem nadšená, zhubla jsem a moc mi chutná (Sawa)

Sawa: Děkuji za tento kurz, moc se mi líbil....

Skvělé filmy, neskuteční lidé

Jana: Mila Evi a Heli a vsichni, kdo jste...

Jíst jinak si užívám společně s celou rodinou (Evka)

Evka: Ahoj Evi. Tento kurz som si kúpila pre...
  1. Manželovi chutnalo a ten na sladké moc není, takže když to prošlo u něho a schválil mi to jako dobrý zákusek, je to pochvala pro autora/autorku tohoto receptu.

    • Tak to nás moc těší 😍 Děkujeme za pochvalu vám i manželovi 😉

  2. Toto jsem plánoval snad měsíc a vždy to nějak nevyšlo. Dnes jsem toho dělal více, tak jsem to vzal při jednom. Nechal jsem to bobtnat na lince cca 1 hod. Nicméně moc to neztuhlo, bio kvalitu chia semínek nekupuji, protože to je pro mne velmi finančně náročné… jako vše co je bio :-( Nakonec po nalití poslední vrstvy, to v ledničce nějak dotuhlo :-) Skvělá chuť a parádní alternativa klasického pudingu. Díky za recept :-)

    • V každém případě to vypadá moc krásně! Mě to taky vždycky ztuhne až v lednici.

  3. Hezký den, chia se mixovat pro vstřebávání nemusí? Děkuji. Jinak jídla z kurzu „výzva do plavek“ jsou výborná a svíčková boží. Akorát se mi teda zdá, že jsem ještě více v kuchyni, skrz ty rozdílné večeře od oběda a mnohem více nádobí. Ale snad se to vychyta 😉

    • Na začátku určitě. Když člověk nevaří a pak začne, je to rozdíl 100% času, třeba v mém případě 😃😃 ale časem se to zrychlí a vychytá, jídla jdou od ruky, naučíte se recyklovat zdravě to, co se dá ohřívat a už to lítá. Chia se mixovat nemusí, krásně nabobtnají a léčivý je i ten šlem, co vznikne.

  4. Chia pudinky a marmelády máme rádi. Někdy chia semínka do poháru rovnou rozmixujeme…
    Jen se chci zeptat, v jakých nádobách pudink na cesty převážíte? Nedovedu si to moc představit, možná tak v Lock&Lock krabičkách…

  5. Zobrazit všech 20 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVánoce, Vánoce přicházejí…
Další článekFunguje to i potom!