Domů > Zdravé recepty > Dezerty

Jahodový chia pudink

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna léto

Chia dezerty jsou rychlé a zdravé. Využijte sezónu jahod a dopřejte si tento jednoduchý dezert.

Ingredience
pro 4 porce
na chia puding
  • 300 ml rostlinného mléka (mandlové, ovesné...)
  • 12 lžiček chia semínek
  • 200 g jahod
na vrchní vrstvu
  • 200 g jahod
  • 2 lžíce ovocného koncentrátu nebo rýžového sirupu
  • půl lžičky agaru

Věra nám poslala svoje zkušenosti o tom, jak se vyvíjí stravování v její rodině. Ja...

na chia puding

  • 300 ml rostlinného mléka (mandlové, ovesné…)
  • 12 lžiček chia semínek
  • 200 g jahod

na vrchní vrstvu

  • 200 g jahod
  • 2 lžíce ovocného koncentrátu nebo rýžového sirupu
  • půl lžičky agaru

Postup
  1. Rozmixujeme 200 g jahod s rostlinným mlékem do hladka.
  2. Rozdělíme do čtyř skleniček.
  3. Do každé skleničky přidáme tři lžičky chia semínek a lžičkou je zamícháme.
  4. Necháme 30 minut bobtnat.
  5. Mezitím v hrnci rozmixujeme druhou část jahod s ovocným koncentrátem.
  6. Přidáme agar a uvedeme k varu.
  7. Jakmile se jahody začnou vařit, vypneme a stáhneme z ohně.
  8. Hrnec vychladíme nejlépe ve dřezu s vodou, aby hmota začala pomalu tuhnout.
  9. Když se objeví první známky tuhnutí, rozdělíme opatrně jahody s agarem do všech skleniček.
  10. Dáme vychladit do lednice.
Praktické
  • Druhou vrstvu nalévejte na puding až po vychladnutí, horká vám proteče.
  • Čím déle jsou semínka namočená, tím více zgelovatí.
  • Můžete si dezert připravit večer, nechat v lednici a ráno vzít s sebou.
  • Starší semínka tak dobře negelují jako čerstvá, proto vybírejte kvalitní.
  • Chia pudinky jsou dobré na cesty – nerozlijí se.
Obměna
  • Do pohárů můžeme přidat jakékoli ovoce, které zrovna dozrává.
  • Přidat lze také ořechy pro větší zasycení.
  • Stejně tak můžete vyzkoušet různá rostlinná mléka. Výborný je například z mléka makového.
  • Na oslazení můžete použít jakýkoliv sirup, slad nebo ovocnou šťávu, kterou máte rádi.

Děti

Dezert můžeme dávat dětem cca od jednoho roku, pokud už zvládají jahody bez reakce.

PS: Pozor, zavíráme vstup do Jarní očisty!

Poslední šance. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

22 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Má to ještě nějakou výživovou hodnotu, když to prošlo varem?

Agar je asi myšlený práškový, vločkového by mělo být více?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Jahodovo-rybízový zmrzlinový krém

V horkých dnech přijde k chuti zmrzlinový krém z ovoce a ořechů.

Jahody v agaru

Sezóna jahod je tady! Co ale s nimi, když dozrávají rychle a nestíháme je jíst? Jeden ze způsobů, jak jim prodloužit životnost a ještě si skvěle pochutnat,...

Domácí jahodová zmrzlina bez cukru

Pokud máte přebytky jahod a vaše děti touží po zmrzlině, kterou jim nechcete kupovat, máte možnost vyrobit si snadno, levně a zdravě domácí verzi. Toto je ...

Jednoduchá melounová zmrzlina bez cukru

Fantastická melounová zmrzlina je taaak jednoduchá. Potřebujete na ní jen meloun! Můžete si ji vylepšit a upravit, máme pro vás několik typů, jak na to.

Bezová zmrzlina bez cukru

Tak tohle je ta nejlepší zmrzlina, respektive nanuk, jaký jsme kdy měli. Jestli vám voní květy černého bezu, tak tuhle zmrzlinu budete milovat. Prvně jsem ...

Třešňová buchta pro lenochy

Na téhle buchtě mě baví, že všechno dám do jednoho pekáčku, strčím do trouby a víc se moc nestarám. Šetřím čas i nádobí. A výsledek je skvělý dezert bez cu...