Domů > Zdravé recepty > Dezerty

Jahodový chia pudink

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna léto

Chia dezerty jsou rychlé a zdravé. Využijte sezónu jahod a dopřejte si tento jednoduchý dezert.

Ingredience
pro 4 porce
na chia puding
  • 300 ml rostlinného mléka (mandlové, ovesné...)
  • 12 lžiček chia semínek
  • 200 g jahod
na vrchní vrstvu
  • 200 g jahod
  • 2 lžíce ovocného koncentrátu nebo rýžového sirupu
  • půl lžičky agaru

Rozhodla jsem se s vámi podělit o svojí zkušenost, milé těhulky. Jsem těhotná potřetí a mám zajímavé srovnání těhoten...

na chia puding

  • 300 ml rostlinného mléka (mandlové, ovesné…)
  • 12 lžiček chia semínek
  • 200 g jahod

na vrchní vrstvu

  • 200 g jahod
  • 2 lžíce ovocného koncentrátu nebo rýžového sirupu
  • půl lžičky agaru

Postup

  1. Rozmixujeme 200 g jahod s rostlinným mlékem do hladka.
  2. Rozdělíme do čtyř skleniček.
  3. Do každé skleničky přidáme tři lžičky chia semínek a lžičkou je zamícháme.
  4. Necháme 30 minut bobtnat.
  5. Mezitím v hrnci rozmixujeme druhou část jahod s ovocným koncentrátem.
  6. Přidáme agar a uvedeme k varu.
  7. Jakmile se jahody začnou vařit, vypneme a stáhneme z ohně.
  8. Hrnec vychladíme nejlépe ve dřezu s vodou, aby hmota začala pomalu tuhnout.
  9. Když se objeví první známky tuhnutí, rozdělíme opatrně jahody s agarem do všech skleniček.
  10. Dáme vychladit do lednice.

Praktické

  • Druhou vrstvu nalévejte na puding až po vychladnutí, horká vám proteče.
  • Čím déle jsou semínka namočená, tím více zgelovatí.
  • Můžete si dezert připravit večer, nechat v lednici a ráno vzít s sebou.
  • Starší semínka tak dobře negelují jako čerstvá, proto vybírejte kvalitní.
  • Chia pudinky jsou dobré na cesty – nerozlijí se.

Obměna

  • Do pohárů můžeme přidat jakékoli ovoce, které zrovna dozrává.
  • Přidat lze také ořechy pro větší zasycení.
  • Stejně tak můžete vyzkoušet různá rostlinná mléka. Výborný je například z mléka makového.
  • Na oslazení můžete použít jakýkoliv sirup, slad nebo ovocnou šťávu, kterou máte rádi.

Děti

Dezert můžeme dávat dětem cca od jednoho roku, pokud už zvládají jahody bez reakce.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Klub
Jaroslav Hlávka
28. 11. 2022

Ano, opakování u tohoto receptu je velmi vhodné 🙂

Klub
Jaroslav Hlávka
17. 10. 2022

Tentokrát zkouším jablečnou variantu. Jsem velmi příjemně překvapen a mám radost, že tím pádem tento puding půjde dělat i v zimě 🙂

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Jahody v agaru

Sezóna jahod je tady! Co ale s nimi, když dozrávají rychle a nestíháme je jíst? Jeden ze způsobů, jak jim prodloužit životnost a ještě si skvěle pochutnat,...

Bezová zmrzlina bez cukru

Tak tohle je ta nejlepší zmrzlina, respektive nanuk, jaký jsme kdy měli. Jestli vám voní květy černého bezu, tak tuhle zmrzlinu budete milovat. Prvně jsem ...

Kokosový pohár s tapioka perličkami

Mléčná rýže byla můj oblíbený dezert před změnou jídelníčku. Tenhle dezert ji nejen nahradí, ale dokonale předčí. Když ho v létě podáte pěkně vychlazený, u...

Ovocná kostka s meruňkami a broskvemi

Když se sejdou broskve a meruňky v jednom dezertu, tak je to naprosto dokonalé a osvěžující potěšení pro horké dny.

Švestkovo-broskvový pohárek

Osvěžující ovocné pohárky naprosto milujeme a skvěle nám v horkých dnech nahradí zmrzlinu. Jsou velmi snadné na přípravu a dají se udělat na pár dní do zás...

Dvojbarevný pohár Míša (bez cukru, bez lepku a bez mléka)

Pokud vám zbude tvaroh z tofu a amasaké, vykouzlíte velmi snadno a rychle jednoduché a chutné pohárky, které tak trochu připomínají dezert Míša z mého děts...