Chia dezerty jsou rychlé a zdravé. Využijte sezónu jahod a dopřejte si tento jednoduchý dezert.

Ingredience
pro 4 porce

na chia puding

  • 300 ml rostlinného mléka (mandlové, ovesné…)
  • 12 lžiček chia semínek
  • 200 g jahod

na vrchní vrstvu

  • 200 g jahod
  • 2 lžíce ovocného koncentrátu nebo rýžového sirupu
  • půl lžičky agaru

Postup

  1. Rozmixujeme 200 g jahod s rostlinným mlékem do hladka.
  2. Rozdělíme do čtyř skleniček.
  3. Do každé skleničky přidáme tři lžičky chia semínek a lžičkou je zamícháme.
  4. Necháme 30 minut bobtnat.
  5. Mezitím v hrnci rozmixujeme druhou část jahod s ovocným koncentrátem.
  6. Přidáme agar a uvedeme k varu.
  7. Jakmile se jahody začnou vařit, vypneme a stáhneme z ohně.
  8. Hrnec vychladíme nejlépe ve dřezu s vodou, aby hmota začala pomalu tuhnout.
  9. Když se objeví první známky tuhnutí, rozdělíme opatrně jahody s agarem do všech skleniček.
  10. Dáme vychladit do lednice.

Praktické

  • Druhou vrstvu nalévejte na puding až po vychladnutí, horká vám proteče.
  • Čím déle jsou semínka namočená, tím více zgelovatí.
  • Můžete si dezert připravit večer, nechat v lednici a ráno vzít s sebou.
  • Starší semínka tak dobře negelují jako čerstvá, proto vybírejte kvalitní.
  • Chia pudinky jsou dobré na cesty – nerozlijí se.

Obměna

  • Do pohárů můžeme přidat jakékoli ovoce, které zrovna dozrává.
  • Přidat lze také ořechy pro větší zasycení.
  • Stejně tak můžete vyzkoušet různá rostlinná mléka. Výborný je například z mléka makového.
  • Na oslazení můžete použít jakýkoliv sirup, slad nebo ovocnou šťávu, kterou máte rádi.

Děti

Dezert můžeme dávat dětem cca od jednoho roku, pokud už zvládají jahody bez reakce.

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

Už po týdnu se cítím lépe a dokonce jsem zvládla i půst

Slunivok: Já jsem se radostně pustila do jarní očisty....

Ukázali jste mi cestu, jak lépe zvládnout nový životní styl

Alča K.: Získala jsem lásku a nadšení pro vaření,...

Chuťové orgie díky kurzu Jarní očista

Dudysek: Zdravím moc do JJ a musím vyjádřit velké...

Vstávám teď tak, že vyskakuju z postele

KatkaM.: Cítím se báječně a nejsem unavená a opuchlá....

Díky Klubu jsem za měsíc zhubla 6 kilo a cítím se skvěle

Hana a Olda: chci Vám moc poděkovat za úžasné recepty,...

Nemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že vylizuji talíře i hrnce…

Magda: Ahoj všichni, dnes uvařil manžel - zelí, bramborový knedlík a...

I sestřička v nemocnici si všimla, že jím zdravě

Bartoanaovj: Evi, Helčo, děkuji za práci kterou děláte. I...

Úspěch: manžel vylízal i talíř

Slunivok: Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na...

Přítel mi řekl, že by tak chtěl jíst už pořád

Lucie: Ráda bych napsala takové shrnutí mého kurzu. Především...

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

Jsem čilejší a už konečně večer nezívám

Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...

Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti

Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za...

Z jídel jsem nadšená, jedí to i moji chlapi

Maca.s.: Z jídel jsem úplně nadšená, už jsem dělala...

5 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Mělo to skutečně zatuhnout jako puding? Jak moc měla směs vařit, než se sundala z plotny? Nemám ani s agarem ani s chia zkušenost.

    • Agar vám ztuhne až po úplném vychladnutí, do té doby je tekutý. Stačí ho krátce převařit, minutku. Chia zgelovatí pouze namočením a vytvoří konzistenci pudinku. Stačí semínka méně než čerstvější.

  2. Chia pudinky a marmelády máme rádi. Někdy chia semínka do poháru rovnou rozmixujeme…
    Jen se chci zeptat, v jakých nádobách pudink na cesty převážíte? Nedovedu si to moc představit, možná tak v Lock&Lock krabičkách…

  3. Zobrazit 5 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMelounový drink
Další článekSložení pečiva ze supermarketů. Víte, co kupujete?