Domů > Magazín > Žijeme jinak > Ekozahrada

Proč mám na zahradě oregáno

Oregána mám na zahradě asi šest keřů, nejen na sušení, ale i pro okrasu. Spolu s ostatními bylinkami je neodmyslitelnou složkou snad každé zahrady.

Oregano – středomořská bylinka

Oregano neboli dobromysl, latinsky origanum vulgare je v Itálii velmi rozšířená aromatická rostlina. v oblastech Středomoří se vyskytuje jako divoká spontánní bylinka, zejména na slunných a suchých místech, žije klidně i v horách až do výše až 1200 metrů. Rostliny oregana mají ve skutečnosti vysokou odolnost, a to jak v případě sucha, tak v případě intenzivního chladu. Jako u všech rostlin je podstatné, aby v půdě nebyla stojatá voda, která by způsobovala zahnívání kořenů. Pokud je zajištěna drenáž, je pro výsev oregana vhodná jakákoli půda.

Kam zasadit oregano?

Tato aromatická upřednostňuje slunečné a teplé expozice. V těchto podmínkách roste bujně a je znatelně voňavější. Půda musí být lehká, úrodná, provzdušněná a bohatá na organickou hmotu. Absolutně půda nesmí být jílovitá a těžká. Dá se pěstovat i v nádobách. Jen se ujistěte, že jí poskytnete dostatečně velký květináč, protože tato rostlina má tendenci se rychle šířit svými oddenkovými kořeny a vytvořit tak velký a příjemný zelený polštář. Velmi důležité je, aby se zabránilo stagnaci vody. Je dobré připravit na dno nádoby silnou odkapávací vrstvu. K tomuto účelu můžeme použít štěrk, keramzit nebo skleněné kuličky. Obecně se velmi dobře snáší s jinými aromatickými bylinkami a proto může být dobrým základem k vytvoření bylinkové zahrady. Já mám oregáno na zahradě spolu s rozmarýnem, tymiánem, majoránkou, mezi nimi roste i máta nebo elicrisio – smil italský.

💡 TIP: Sezóna plavek je tu! Zkus tento jídelníček a sprav si postavu.

Nemám osobní zkušenost z pěstováním ze semínka. Kupuji malé sazeničky, které se velmi brzo bohatě rozrostou. Abych pravdu řekla, tato rostlina je tak dekorativní, až je mně líto ji sklízet a sušit. Ale to stříhání rostlině jen prospěje. Důležité je odstřihnout pouze čerstvé stonky, ne zdřevnatělý stonek.

Sklizeň a použití

Po vypěstování vypadá oregano jako keř, vysoký asi padesát centimetrů, s větvičkami plných aromatických listů. Květy se rozvíjejí v horní části větví. Oregano je vytrvalá rostlina a dospělé exempláře poskytují 2 sklizně ročně v období než vykvete. Než se květy rozvinou, nadešel čas je sklízet: můžete to udělat pomocí zahradnických nůžek, přičemž dejte pozor, abyste odstranili pouze špičky větví. No a pak se musí sušit. ‘Je důležité, aby tento postup byl proveden s dodržením určitých opatření, aby se zachovala vůně a aroma oregana. Větvičky musí být umístěny k sušení do stínu a ne na přímé slunce. Po usušení lze lístečky rozdrobit a skladovat ve skleněných dózách. Ale je také možné použít čerstvé listy přímo na naše pokrmy. Sběr listů lze provádět během celého roku, stačí utrhnout listy, které potřebujeme k vaření. Pokud máte sušičku, máte zaručeno, že oregáno usušíte rovnoměrně bez problémů.

Oregano v kuchyni

Oregano se díky své zvláštní a intenzivní vůni často používá v kuchyni k dochucení pokrmů a patří mezi aromatické rostliny typické pro středomořskou kuchyni. Ve skutečnosti mnoho receptů zahrnuje použití oregana – kombinuje se s rajčaty, používá se k přípravě salátů a zejména na pizzu, dodává jí extra chuť, kterou Italové milují. Na Jíme Jinak najdete spoustu receptů, které oregáno obsahují.

Sušené nebo čerstvé: Čerstvé lístečky vám obohatí zelené saláty, okurkové saláty a rajčatové saláty, ale i cukety, lilky a grilované papriky. A dá se s úspěchem použít při přípravě omáčky tzatziki a nebo třeba i na pesto. Čerstvé oregáno má méně kalorií, méně cukru a méně tuku než ten suchý, ale také nižší procento bílkovin. Většinou se používá sušené, je více voňavější a lze koupit opravdu všude. Je součástí i různých směsí koření.

Konzumace oregana se nedoporučuje osobám s gastritidou nebo vředovými problémy.

Doufám, že i na vaší zahradě najde tato rostlinka své stálé místo. Je nejen výborná, ale i krásná na pohled.

PS: Cítíš se v plavkách sebevědomě?

Pokud letos nechceš schovávat zadek pod ručník, pojď na to s námi jinak.
Chci lepší postavu!

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

45 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Oregáno mám taky moc ráda. Třeba čerstvé na jídlo. Teď se nám rozrostlo u zahradního domečku, kde jsme ho dali na zkoušku a dcerce na ozdobu. A ono se krásně rozrůstá a daří se mu tam. Máme radost😊

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

38
15

Moje zahrada

V tomto článku bych vás ráda nechala nahlédnout do mojí zahrady a seznámila vás s tím, jak jsem se k ní dostala, proč si pěstuji zeleninu a jaké druhy zele...

Cuketové galetky

Do italské letní kuchyně patří neodmyslitelně rajčata a bazalka, oregáno s cuketou ještě více umocní chuť a vůni Itálie. Doufám, že tahle křupavá dobrota b...

Italský těstovinový salát

Typicky letní recept na lahodný lehký salát, který vás v horku osvěží, ale i zasytí.

Dobrůtka v papilotě

I když to nevypadá, tento recept je velice jednoduchý na přípravu. Výsledek je ohromný, zelenina pečená v papilotě je krásně šťavnatá a voňavá. Vyzkoušejte...

Co můžeme ještě vysévat na záhonky?

Už je to tady, doba, kdy už můžeme vysévat různé druhy zeleniny přímo na záhon. My už naseto máme, a co vy? Už jste si nakoupili semínka? Udělali si osevní...

Zahrada v září a říjnu – děláme zásoby na zimu

Září i říjen jsou ve znamení uskladňování ovoce a zeleniny. Tento rok je to dost o kličkování mezi dešti. Jsem moc ráda, že jsme za ty roky půdu přeměnili ...