Jak se jen ochladit v těchto tropických dnech? Čím pohostit návštěvu, když už v mrazáku nemíváte zmrzlinu? Tuhle jsem si takhle lámala hlavu a najednou mě to napadlo - milovala jsem v horkém létě ledovou kávu nebo řecké frappé. A tohle jeho rychlá, zdravější verze.

Ingredience
  • 1 lžíce instantní špaldové kávy
  • 1 lžíce sušeného rostlinného mléka
  • 10 kostek ledu
  • 4 dcl vody
  • sladěnka nebo obilný sirup, pro sladomilce
  • skořice nebo máta na ozdobení

Jak vyrobit domácí frappé

  1. Nejrychlejší postup je nasypat do vysoké nádoby kávu, mléko a dolít studenou vodu.
  2. Několikrát zmáčknout ponorný mixér a po vytvoření pěny a promíchání ingrediencí (nechceme mít hrudky obilného mléka ani kávy).
  3. Přidat led a podle potřeby mixovat až do vytvoření ledové tříště. Pozor, je potřeba použít mixér, který je na to určený – ne všechny to umí!
  4. Když dostanete dostatek pěny a krásnou ledovou tříšť, vypněte mixér, nalijte do sklenic a užijte si osvěžující letní kávu.

Praktické

  • Máte-li doma tekuté rostlinné mléko, vynechte sušené mléko a použijte 4dcl mléka namísto vody.
  • Kdo nemá vhodný mixér, protřepe ingredience pořádně v šejkru.
  • Kdo nerad kávu s mlékem, mléko vynechá.
  • Kdo rád sladkou kávu, přidá na začátku sladěnku nebo obilný sirup.

Obměna

  • Nespěcháte-li, uvařte si pořádnou kávu z mleté špaldové kávy, nechte ji vychladnout a pak už jen přidejte led, mléko, případně slad.
  • Pokud chcete frappé se šlehačkou, vytvořte si nahoru šlehačku z kokosového mléka (jeho tuhé části, kterou vyšleháte).
  • Můžete ozdobit čerstvým ovocem.
  • Můžete do kávy přidat ořechy nebo mandle a dostanete ořechovou či mandlovou příchuť.

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

Děkujeme za záchranu života!

karmaocean: Dobrý den, díky Bohu vás objevila manželka, začínali...

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

I sestřička v nemocnici si všimla, že jím zdravě

Bartoanaovj: Evi, Helčo, děkuji za práci kterou děláte. I...

Jídlo je výborné, rychlé a léčí a navíc ušetřím na nákupech

Vherm: Ahoj všem, jsem 12. den v hubnutí do...

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept 🙂 Dnes upečeno a...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Mám víc energie a čistší hlavu

Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou...

Díky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž

Tereza: Moc moc chválím za nové zpracování kurzu (videa),...

Kurz se mi líbí čím dál tím víc

Tereza: Ahoj Evi, na Vánočním detoxu jsem již po...

Konečně zdravý jídelníček

Ilona71: 2,5 kg dole. Jsem moc rada za tento...

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

Martina: Výborné! A muž pochválil: „Máš

Martina: Výborné! A muž pochválil: "Máš to dobrý" :)...

Cítím se mnohem více v pohodě

Avka: Zase mě začalo bavit vařit a zjišťuji, jak...

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

Jsem nadšená a hubnu

Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Jaké sušené rostl. mléko prosím používáte? Ve všem, co jsem našla, jsou ztužené rostlinné tuky (často v dost brutálním množství. nemůžu pochopit, proč to zdravé výživy vlastně nabízejí – fakt to nejde vyrobit jinak?), což je katastrofa ještě mnohem větší než klasické mléko a k tomu většinou i fosforečnany a podobné mňamky. Používám tak oříšková másla, která rozředím vodou, ale bylo by moc praktické mít něco sušeného stále ve špajzce.

    • Sušená mléka skutečně nemají ideální složení a váhám, které doporučit. Určtiě by bylo lepší sáhnout po domácím obilném nebo lepším krabicovém nebo takto jako vy udělat z ořechového či jiného másla. Tam sice zase hrozí aflatoxin, ale to si člověk nevybere. Za sebe tedy musím říct, že já najela na sušené rostlinné mléko v začátcích, kdy jsem byla naučená na kávu s mlékem, latté, kapučíno apod. a i tak jsem zaznamenala obrovské zdravotní zlepšení. Pro občasné použití bych to tedy neřešila, ale určitě bych nebrala rostlinná sušená mléka jako běžnou potravinu pro denní konzumaci. Sem tam sušené mléko použiju, protože ne vždy mám uvařené obilné a tekutá rostlinná kupuji jen zcela výjimečně. Sušené mám doma a návštěvy jsou s ním spokojené. Tohle frappé je mimochodem dobré i bez mléka 🙂

      • A které mléko tedy bylo použité zde? Vím, že nechcete doporučovat, ale chystám se si nějaké pořídit. Ještě jsem nekupovala, zatím jsem vždy dělala ovesné, ale nějak mi ubývá času a pro nouzovku by se ve spíži nějaké hodilo..:-)

        • Mně přijde docela fajn tohle – resp. verze žluté plechovky, natural, bez toho přidaného kalcia formou řasy, ale zrovna to nemůžu nikde najít, bereme ho v biomarketu v Německu, kam občas jezdíme na větší nákup. Ale i složení tohoto vypadá OK, řekla bych, lepší než Zajíc (ne že by mi teda Zajíc, zejména sójový nechutnal, o tom ani potom :))…

          http://www.countrylife.cz/napoj-ovesny-v-prasku-400-g-bio-ecomil

        • Ovesné a kukuřičné patří k mým favoritům, v začátcích jsem ale kupovala kvůli chuti sojové. Máte-li zdroj, kupujte raději kvalitní rýžové/mandlové v tekuté podobě. Vybírejte mléka s co nejmenším počtem ingrediencí a divných slov ve složení.

    • Já teda ředím amaské (kupuji ve skleničce) vodou nebo bančou, je výborné jako amamlíčko pro syna, nebo ho „nastavuji“ teď v létě s rozmixovaným ovocem. S kávou by bylo určitě taky dobré :o)

  2. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZeleninová příloha s pažitkou bez brambor
Další článekPrávě startuje online kurz Vánoce Jinak