Jak se jen ochladit v těchto tropických dnech? Čím pohostit návštěvu, když už v mrazáku nemíváte zmrzlinu? Tuhle jsem si takhle lámala hlavu a najednou mě to napadlo - milovala jsem v horkém létě ledovou kávu nebo řecké frappé. A tohle jeho rychlá, zdravější verze.
Ingredience
  • 1 lžíce instantní špaldové kávy
  • 1 lžíce sušeného rostlinného mléka
  • 10 kostek ledu
  • 4 dcl vody
  • sladěnka nebo obilný sirup, pro sladomilce
  • skořice nebo máta na ozdobení

Jak vyrobit domácí frappé

  1. Nejrychlejší postup je nasypat do vysoké nádoby kávu, mléko a dolít studenou vodu.
  2. Několikrát zmáčknout ponorný mixér a po vytvoření pěny a promíchání ingrediencí (nechceme mít hrudky obilného mléka ani kávy).
  3. Přidat led a podle potřeby mixovat až do vytvoření ledové tříště. Pozor, je potřeba použít mixér, který je na to určený – ne všechny to umí!
  4. Když dostanete dostatek pěny a krásnou ledovou tříšť, vypněte mixér, nalijte do sklenic a užijte si osvěžující letní kávu.

Praktické

  • Máte-li doma tekuté rostlinné mléko, vynechte sušené mléko a použijte 4dcl mléka namísto vody.
  • Kdo nemá vhodný mixér, protřepe ingredience pořádně v šejkru.
  • Kdo nerad kávu s mlékem, mléko vynechá.
  • Kdo rád sladkou kávu, přidá na začátku sladěnku nebo obilný sirup.

Obměna

  • Nespěcháte-li, uvařte si pořádnou kávu z mleté špaldové kávy, nechte ji vychladnout a pak už jen přidejte led, mléko, případně slad.
  • Pokud chcete frappé se šlehačkou, vytvořte si nahoru šlehačku z kokosového mléka (jeho tuhé části, kterou vyšleháte).
  • Můžete ozdobit čerstvým ovocem.
  • Můžete do kávy přidat ořechy nebo mandle a dostanete ořechovou či mandlovou příchuť.

Óda na jara a jarní očistu (Marek)

Postit se dá i s radostí a humorem, jak...

Bez vás bych byla ztracená

Martina: Díky za všechny vaše skvělé nápady, já bych...

Přítel mi řekl, že by tak chtěl jíst už pořád

Lucie: Ráda bych napsala takové shrnutí mého kurzu. Především...

Z maroda jsem zase činorodá!

Jarka: Ahoj Evi a Heli a všichni klubáci ♥...

Jak krásný je svět, když máte zdraví

Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

Děkuji za skvělé stránky

Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

Díky kurzu mám řád a disciplínu

Iva: Zdravím všechny v tomto kurzu už potřetí? A...

Letos úspěch na entou

Neli: Stromeček čeká v kýbli s vodou na balkoně,...

Jídlo jsou pestrá a rozmanitá, že už se nechci vrátit ke klasice

Viky: Hezký den, jídla jsou pestrá, rozmanitých chutí, že...

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

Vždyť budu po Vánocích zase štíhlejší!

Magda: Je mi tu s Vámi móóóóc krásně. A...

Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI

Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...

Cítím se skvěle a moje tělo nasává živiny

Iva: Dobrý den, jsem velice překvapena! Moje tělo reaguje...

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

6 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Jaké sušené rostl. mléko prosím používáte? Ve všem, co jsem našla, jsou ztužené rostlinné tuky (často v dost brutálním množství. nemůžu pochopit, proč to zdravé výživy vlastně nabízejí – fakt to nejde vyrobit jinak?), což je katastrofa ještě mnohem větší než klasické mléko a k tomu většinou i fosforečnany a podobné mňamky. Používám tak oříšková másla, která rozředím vodou, ale bylo by moc praktické mít něco sušeného stále ve špajzce.

    • Sušená mléka skutečně nemají ideální složení a váhám, které doporučit. Určtiě by bylo lepší sáhnout po domácím obilném nebo lepším krabicovém nebo takto jako vy udělat z ořechového či jiného másla. Tam sice zase hrozí aflatoxin, ale to si člověk nevybere. Za sebe tedy musím říct, že já najela na sušené rostlinné mléko v začátcích, kdy jsem byla naučená na kávu s mlékem, latté, kapučíno apod. a i tak jsem zaznamenala obrovské zdravotní zlepšení. Pro občasné použití bych to tedy neřešila, ale určitě bych nebrala rostlinná sušená mléka jako běžnou potravinu pro denní konzumaci. Sem tam sušené mléko použiju, protože ne vždy mám uvařené obilné a tekutá rostlinná kupuji jen zcela výjimečně. Sušené mám doma a návštěvy jsou s ním spokojené. Tohle frappé je mimochodem dobré i bez mléka 🙂

      • A které mléko tedy bylo použité zde? Vím, že nechcete doporučovat, ale chystám se si nějaké pořídit. Ještě jsem nekupovala, zatím jsem vždy dělala ovesné, ale nějak mi ubývá času a pro nouzovku by se ve spíži nějaké hodilo..:-)

        • Mně přijde docela fajn tohle – resp. verze žluté plechovky, natural, bez toho přidaného kalcia formou řasy, ale zrovna to nemůžu nikde najít, bereme ho v biomarketu v Německu, kam občas jezdíme na větší nákup. Ale i složení tohoto vypadá OK, řekla bych, lepší než Zajíc (ne že by mi teda Zajíc, zejména sójový nechutnal, o tom ani potom :))…

          http://www.countrylife.cz/napoj-ovesny-v-prasku-400-g-bio-ecomil

        • Ovesné a kukuřičné patří k mým favoritům, v začátcích jsem ale kupovala kvůli chuti sojové. Máte-li zdroj, kupujte raději kvalitní rýžové/mandlové v tekuté podobě. Vybírejte mléka s co nejmenším počtem ingrediencí a divných slov ve složení.

    • Já teda ředím amaské (kupuji ve skleničce) vodou nebo bančou, je výborné jako amamlíčko pro syna, nebo ho “nastavuji” teď v létě s rozmixovaným ovocem. S kávou by bylo určitě taky dobré :o)

  2. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZeleninová příloha s pažitkou bez brambor
Další článekPrávě startuje online kurz Vánoce Jinak