Jak se jen ochladit v těchto tropických dnech? Čím pohostit návštěvu, když už v mrazáku nemíváte zmrzlinu? Tuhle jsem si takhle lámala hlavu a najednou mě to napadlo - milovala jsem v horkém létě ledovou kávu nebo řecké frappé. A tohle jeho rychlá, zdravější verze.

Ingredience
  • 1 lžíce instantní špaldové kávy
  • 1 lžíce sušeného rostlinného mléka
  • 10 kostek ledu
  • 4 dcl vody
  • sladěnka nebo obilný sirup, pro sladomilce
  • skořice nebo máta na ozdobení

Jak vyrobit domácí frappé

  1. Nejrychlejší postup je nasypat do vysoké nádoby kávu, mléko a dolít studenou vodu.
  2. Několikrát zmáčknout ponorný mixér a po vytvoření pěny a promíchání ingrediencí (nechceme mít hrudky obilného mléka ani kávy).
  3. Přidat led a podle potřeby mixovat až do vytvoření ledové tříště. Pozor, je potřeba použít mixér, který je na to určený – ne všechny to umí!
  4. Když dostanete dostatek pěny a krásnou ledovou tříšť, vypněte mixér, nalijte do sklenic a užijte si osvěžující letní kávu.

Praktické

  • Máte-li doma tekuté rostlinné mléko, vynechte sušené mléko a použijte 4dcl mléka namísto vody.
  • Kdo nemá vhodný mixér, protřepe ingredience pořádně v šejkru.
  • Kdo nerad kávu s mlékem, mléko vynechá.
  • Kdo rád sladkou kávu, přidá na začátku sladěnku nebo obilný sirup.

Obměna

  • Nespěcháte-li, uvařte si pořádnou kávu z mleté špaldové kávy, nechte ji vychladnout a pak už jen přidejte led, mléko, případně slad.
  • Pokud chcete frappé se šlehačkou, vytvořte si nahoru šlehačku z kokosového mléka (jeho tuhé části, kterou vyšleháte).
  • Můžete ozdobit čerstvým ovocem.
  • Můžete do kávy přidat ořechy nebo mandle a dostanete ořechovou či mandlovou příchuť.

Z jídel jsem nadšená, jedí to i moji chlapi

Maca.s.: Z jídel jsem úplně nadšená, už jsem dělala...

Skvělé filmy, neskuteční lidé

Jana: Mila Evi a Heli a vsichni, kdo jste...

I v 67 letech lze jíst zdravě!

Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...

Cítím se skvěle a moje tělo nasává živiny

Iva: Dobrý den, jsem velice překvapena! Moje tělo reaguje...

Jsem moc ráda, že jsem do sebe za kurz investovala

Giana: Váš kurz se mi moc líbí. Jídla jsou...

Konečně mě přešly chutě na sladké „z nudy“

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

Letos úspěch na entou

Neli: Stromeček čeká v kýbli s vodou na balkoně,...

Děkuji za celý rok v Klubu

Dobrý den, Evo a Heleno, chtěla bych vám poděkovat za...

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

Úžasně zpracovaný kurz do naprostých deitalů

Ilona L.: Evi, váš kurz byl naprosto úžasný. Zpracovaný...

Bez cukru, vajíček, bílé mouky… a takhle výtečné

Magda: Tak, a vánoční cukroví mám dodělané, jupííííííííííííííííííííí. Linecké...

Je to fakt supééér! Tři týdny, tři kila. (Hana, 50 let)

Milá Evi, jsem ve Vašem klubu JJ a v kurzu...

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...

Kojené dceři se rapidně zlepšil ekzém

Veronbak: Následkem jídla dle JJ se mé 0,75 kojené...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

Jak krásný je svět, když máte zdraví

Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Jaké sušené rostl. mléko prosím používáte? Ve všem, co jsem našla, jsou ztužené rostlinné tuky (často v dost brutálním množství. nemůžu pochopit, proč to zdravé výživy vlastně nabízejí – fakt to nejde vyrobit jinak?), což je katastrofa ještě mnohem větší než klasické mléko a k tomu většinou i fosforečnany a podobné mňamky. Používám tak oříšková másla, která rozředím vodou, ale bylo by moc praktické mít něco sušeného stále ve špajzce.

    • Sušená mléka skutečně nemají ideální složení a váhám, které doporučit. Určtiě by bylo lepší sáhnout po domácím obilném nebo lepším krabicovém nebo takto jako vy udělat z ořechového či jiného másla. Tam sice zase hrozí aflatoxin, ale to si člověk nevybere. Za sebe tedy musím říct, že já najela na sušené rostlinné mléko v začátcích, kdy jsem byla naučená na kávu s mlékem, latté, kapučíno apod. a i tak jsem zaznamenala obrovské zdravotní zlepšení. Pro občasné použití bych to tedy neřešila, ale určitě bych nebrala rostlinná sušená mléka jako běžnou potravinu pro denní konzumaci. Sem tam sušené mléko použiju, protože ne vždy mám uvařené obilné a tekutá rostlinná kupuji jen zcela výjimečně. Sušené mám doma a návštěvy jsou s ním spokojené. Tohle frappé je mimochodem dobré i bez mléka 🙂

      • A které mléko tedy bylo použité zde? Vím, že nechcete doporučovat, ale chystám se si nějaké pořídit. Ještě jsem nekupovala, zatím jsem vždy dělala ovesné, ale nějak mi ubývá času a pro nouzovku by se ve spíži nějaké hodilo..:-)

        • Mně přijde docela fajn tohle – resp. verze žluté plechovky, natural, bez toho přidaného kalcia formou řasy, ale zrovna to nemůžu nikde najít, bereme ho v biomarketu v Německu, kam občas jezdíme na větší nákup. Ale i složení tohoto vypadá OK, řekla bych, lepší než Zajíc (ne že by mi teda Zajíc, zejména sójový nechutnal, o tom ani potom :))…

          http://www.countrylife.cz/napoj-ovesny-v-prasku-400-g-bio-ecomil

        • Ovesné a kukuřičné patří k mým favoritům, v začátcích jsem ale kupovala kvůli chuti sojové. Máte-li zdroj, kupujte raději kvalitní rýžové/mandlové v tekuté podobě. Vybírejte mléka s co nejmenším počtem ingrediencí a divných slov ve složení.

    • Já teda ředím amaské (kupuji ve skleničce) vodou nebo bančou, je výborné jako amamlíčko pro syna, nebo ho „nastavuji“ teď v létě s rozmixovaným ovocem. S kávou by bylo určitě taky dobré :o)

  2. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZeleninová příloha s pažitkou bez brambor
Další článekPrávě startuje online kurz Vánoce Jinak