Čaj z bylinek, které voní po citrónu, je příjemně osvěžující v horkých dnech. Tohle je má oblíbená letní kombinace. Kromě bylinek už nepotřebuje žádná dochucovadla. Nápoj z bylin je chutný sám o sobě.

Ingredience
na litr nápoje
  • 1 litr vody
  • hrst květů pupalky
  • hrst citronové verbeny
  • hrst lístků meduňky

Jak připravit nálev z bylinek

  1. Dáme vařit vodu, květy zbavíme broučků a dáme spolu s lístky do džbánu.
  2. Zalijeme květy a lístky vroucí vodou a necháme 10 minut vyluhovat.
  3. Přecedíme a podáváme.

Co je citronová verbena

Pod pojmeme verbena si většina lidí představí spíše kvetoucí kytičku než bylinu vhodnou k vaření. Existuje však druh, který se jmenuje aloysia (dříve se mu říkalo lippia) triphylla, zkráceně aloisie a lidově citronová verbena, a ten voní tak citrónově, že strčí do kapsy i samotný citrón. Bylinku si můžete pěstovat jako letničku na zahradě nebo ji přezimovat v květináči. Na fotce je moje letošní verbena.

Praktické

  • Bylinky by neměly zůstávat příliš dlouho v nálevu, ale pokud vypijete čaj brzy, můžete nechat bylinky ve džbánku, hezky se na ně dívá a na chuti to nic nemění.
  • Květy pupalky se otevírají až večer, ráno jsou zvadlé.
  • Pokud tedy nechceme pít na noc, nasbíráme si otevřené květy pupalky večer a uskladníme je v lednici.
  • Případně využijeme zatažené ranní oblohy, kdy květy zůstaly otevřené, nasbíráme je a přes den připravíme čaj.

Obměna

  • Kdo potřebuje osladit, může přidat slad nebo obilný sirup.
  • Dobrá je kombinace s mátou.

Děti

  • Nápoj je vhodný i pro děti (cca od 2 let).

 

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Dodáváte mi odvahu zkoušet nové

Magda: Přidávám se k ostatním Evičko, moc děkuji za...

Zlepšily se mi oči (Radmila)

Radmila: Oči mám stále jasnější, mám z toho radost.

Na oslavě se po mých „JJ dobrotách“ jen zaprášilo (Adriana)

Adriana: Dobré ráno dievčatá. Ako tak čítam, celkom dobre...

Cítím se odhlečená a spokojená (Anna)

Anna: Zdravím tvůrce tohoto úžasného projektu a všechny ostatní...

Mám 6 kg dole a obrovskou chuť do života (Ivana, 71 let)

Ivana: I mně se podařilo za 2 měsíce dát...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

Cítím se mnohem více v pohodě

Avka: Zase mě začalo bavit vařit a zjišťuji, jak...

Ploché bříško, skvělý pocit – zase jsem to já (Marie)

Marie: Ahoj, musím Vám sem napsat, jak jsem velmi...

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

Z receptů JJ jsem úplně unešená

helusa27: Bože, to je dobré! Zatím jsem trochu podezíravá...

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

Je mi mnohem líp ve vlastním těle

Hanka: Dobrý den, děkuji za kurz. Zhubla v pase...

Klesl mi cholesterol, glykemie i další hodnoty v krvi

Jana P.: Dobrý den, chtěla jsem vám poděkovat, za...

Podpora v kurzu byla úžasná

Bilkorji: Kurz VÝBORNÝ, pro potěchu těla, duše i oka...

Vždyť budu po Vánocích zase štíhlejší!

Magda: Je mi tu s Vámi móóóóc krásně. A...
  1. Dva keře aloisie citronové (trojlisté) pěstuji už několik let. Je skvělá, všem doporučuji. Jen je třeba ji na zimu vykopat a ve velké nádobě přezimovat uvnitř, protože nesnese ani malý mráz. Na slunečném místě se jí daří tak, že ji musím pravidelně zastříhávat. Listy pak na zimu suším a je skvělá např. v kombinaci se šípkem na čaj.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekBezlepkové košíčky s „tvarohovo“-borůvkovým krémem
Další článekKrémová polévka z cukety a mangoldu