Domů > Zdravé recepty > Nápoje

Bezová šťáva bez cukru

Uvařeno
bez lepku
sezóna jaro

Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni. Až tak se o bezince vyjadřují bylinkáři. Proč si tedy její kouzelnou moc neužít, když má zrovna sezónu. Vyzkoušejte oblíbenou bezovou šťávu jinakbez cukru. Můžete ji přidat do vody i do čaje. Krásně voní po čerstvých květech, osvěží nás a ještě má léčivé účinky. Květy obsahují látky, které zpevňují cévy, mají ochlazující účinek a podporují vykašlávání.

Ingredience
na cca 2,5 litru šťávy
  • 10 velkých květenství černého bezu
  • 2 litry vody
  • 0,5 litru ječného sladu (bezlepkáři použijí bezlepkový sirup)
  • 3 citróny

Nepotřebovala jsem zhubnout, ale cítila jsem se mizerně, bez energie, měla jsem trávicí problémy a věčně nafouklé bři...

Jak vyrobit domácí sirup z bezu bez cukru

  1. Ve dvou litrech vody svaříme půl litru sladu. Stačí přivést k varu a rozpustit slad. Pro RAW verzi použijeme agáve sirup, který nemusíme svařovat jako slad.
  2. Vodu se sladem necháme vychladnout na cca 40°C.
  3. Květy opatrně opláchneme studenou vodou, aby nám neopadaly. Pokud sbíráte v čisté přírodě, neoplachujte.
  4. Květy zalijeme vodou se sladem a necháme do druhého dne louhovat. Vhodná je chladná místnost.
  5. Druhý den výluh přecedíme, vymačkáme šťávu z citrónů a společně mírně zahřejeme, aby se šťáva, slad a citrónová šťáva spojili. Nevaříme, zničili bychom jemné esence z květů!
  6. Po zahřátí ještě za tepla nalijeme do čistých sklenic.
  7. Ihned zavíčkujeme a uskladníme v chladu.

Použití

Dostaneme po bezu vonící sladkou a po citrónech lehce kyselou šťávu, kterou lze pít samotnou. Našim dětem stačilo dát do hrnku cca lžíci a dolít čajem nebo vodou a byly nadšené, že mají voňavý čaj či bezovou limonádu.

Praktické

  • Chcete-li šťávu sladší, dejte více sladu. Můžete místo šťávy připravit hustý sirup. Kyselost či sladkost si určete sami už při výrobě – stačí ochutnat a přidat slad či citróny.
  • Skladujte v chladu a během pár dní zkonzumujte.
  • Pokud chcete prodloužit životnost,  můžete zavřené lahvičky ještě sterilizovat. Pokud šťávu v dohledné době nezkonzumujete, je potřeba důsledně pohlídat čistotu lahví a víček, vhodné je předem je vyvařit. Doporučuje se také vytřít vršky lihem nebo přímo kápnout na povrch trošku lihu, který se odpaří, ale zlikviduje bakterie. Do sirupů a šťáv se také standardně přidává kvůli konzervaci cukr a kyselina citrónová. To jsem nechtěla, a proto nepoužila.
  • Na takovou hygienu já si nepotrpím, věci se u nás většinou rychle zkonzumují, takže já jsem použila lahvičky umyté v myčce a po vychladnutí jsem je dala do lednice. Šťáva rychle mizí, nemá šanci se zkazit :-)
  • Dokonce ani květy jsem neoplachovala ve vodě. Tak krásně voněly a byl na nich pyl, že mi bylo líto ho opláchnout. Sbírám ovšem v lese.

Děti

  • Bezovou šťávu můžete podávat dětem v dobách chřipek a kašlů jako medicínu podporující pocení a vykašlávání místo kupovaných sirupů. Při horečce pomáhá ochladit.

Osobně jsem svoje děti nejprve naučila pít samotnou vodu a čaj až mnohem později dostaly ochutnat sladký nápoj jako je bezová šťáva (a to ještě naředěná čajem či vodou). Navíc viděly, že je potřeba nasbírat květy, vyluhovat, svařit a že máme omezené množství. Nehrozí tedy, že by si vynucovaly jen sladké nápoje, na to už jsou velké.

PS: Z práce do práce, život letí a vy nic nestíháte?

Pokud před sebou stále jen hrnete všechny ty povinnosti, které život přináší, je čas se zastavit. 🛑 Je tohle život, který chcete? O tomto jste snili? Asi ne. V přírodě začíná nový biologický rok, nový začátek a i my to letos můžeme udělat jinak. Právě tomu se v Jarní Očistě také věnujeme a máme dokonce připravený silný závěrečný aktivační rituál, aby se vaše záměry mohly uskutečit. Zdaleka v očistě nejde jen o vyvážený jídelníček. Pojďte si ujasnit touhy, naberte zas energii a pojďte se cítit ve svém těle lépe. Začněte s námi 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

18 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Lada Fafílková
15. 6. 2023

Dobrý den, jaký poměr surovin použít na hustý sirup? Děkuji

Dobrý den, můj dotaz úplně nesouvisí s bezovou šťávou, ale myslím že to nevadí… chtěla bych se zeptat, jestli máte někdo zkušenost s výrobou jablečného sirupu z moštu-ale pouze redukcí-bez přidávání cukru, medu, jiných sirupů…? já vím, dá se koupit-a je moc dobrý, ale přece jen domácí je domácí- minimálně v tom, že vím, co je ,,uvnitř”😉…takže pokud někdo víte, nebo máte vlastní zkušenost, prosím, napište, ať se můžeme my ostatní vrhnout na výrobu. .. budu se moc těšit 🥰
s díky Marie

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

15
28

Květák naložený v umeoctu

Květák naložený v umeoctu dobře vypadá i chutná. Jeho příprava je velmi snadná a skvěle se tak zužitkují případné přebytky ze zahrádky. Během pár dní je to...
6
3

Pampeliškové kapary

Máte rádi kapary? Pak se vám bude líbit česká verze na falešné kapary z pampeliškových poupat. Chutnají velmi podobně jako pravé kapary a když je nasbíráte...
2

Lazaňové závitky z cukety

Čekáte hosty? Udělejte jim luxusní občerstvení. Tyto rolky jsou do 5 minut hotové a můžete je udělat i v RAW verzi. A pokud je chcete jako hlavní chod, sta...
13
7

Pikantní kvašené cuketové řezy

Křehké a lahodné rychle naložené cukety. Alternativa kvašených okurek, která se skvěle hodí ke každému jídlu jako bohatý zdroj enzymů, vitamínů a minerálů ...

Nakládané ředkvičky (pickles)

Nakládané ředkvičky jsou rychlým a skvělým slaným kondimentem, který chuťově i barevně oživí každý oběd nebo večeři.

Ředkvičky naložené v nálevu s ume octem

Vodní pickles s ume octem je velmi jednoduché a velmi chutné. Skvěle se hodí pro případ, že vám vyroste mnoho ředkviček najednou a nestíháte je konzumovat....