- 10 velkých květenství černého bezu
- 2 litry vody
- 0,5 litru ječného sladu (bezlepkáři použijí bezlepkový sirup)
- 3 citróny
Jak vyrobit domácí sirup z bezu bez cukru
- Ve dvou litrech vody svaříme půl litru sladu. Stačí přivést k varu a rozpustit slad. Pro RAW verzi použijeme agáve sirup, který nemusíme svařovat jako slad.
- Vodu se sladem necháme vychladnout na cca 40°C.
- Květy opatrně opláchneme studenou vodou, aby nám neopadaly. Pokud sbíráte v čisté přírodě, neoplachujte.
- Květy zalijeme vodou se sladem a necháme do druhého dne louhovat. Vhodná je chladná místnost.
- Druhý den výluh přecedíme, vymačkáme šťávu z citrónů a společně mírně zahřejeme, aby se šťáva, slad a citrónová šťáva spojili. Nevaříme, zničili bychom jemné esence z květů!
- Po zahřátí ještě za tepla nalijeme do čistých sklenic.
- Ihned zavíčkujeme a uskladníme v chladu.
Použití
Dostaneme po bezu vonící sladkou a po citrónech lehce kyselou šťávu, kterou lze pít samotnou. Našim dětem stačilo dát do hrnku cca lžíci a dolít čajem nebo vodou a byly nadšené, že mají voňavý čaj či bezovou limonádu.
Praktické
- Chcete-li šťávu sladší, dejte více sladu. Můžete místo šťávy připravit hustý sirup. Kyselost či sladkost si určete sami už při výrobě – stačí ochutnat a přidat slad či citróny.
- Skladujte v chladu a během pár dní zkonzumujte.
- Pokud chcete prodloužit životnost, můžete zavřené lahvičky ještě sterilizovat. Pokud šťávu v dohledné době nezkonzumujete, je potřeba důsledně pohlídat čistotu lahví a víček, vhodné je předem je vyvařit. Doporučuje se také vytřít vršky lihem nebo přímo kápnout na povrch trošku lihu, který se odpaří, ale zlikviduje bakterie. Do sirupů a šťáv se také standardně přidává kvůli konzervaci cukr a kyselina citrónová. To jsem nechtěla, a proto nepoužila.
- Na takovou hygienu já si nepotrpím, věci se u nás většinou rychle zkonzumují, takže já jsem použila lahvičky umyté v myčce a po vychladnutí jsem je dala do lednice. Šťáva rychle mizí, nemá šanci se zkazit :-)
- Dokonce ani květy jsem neoplachovala ve vodě. Tak krásně voněly a byl na nich pyl, že mi bylo líto ho opláchnout. Sbírám ovšem v lese.
Děti
- Bezovou šťávu můžete podávat dětem v dobách chřipek a kašlů jako medicínu podporující pocení a vykašlávání místo kupovaných sirupů. Při horečce pomáhá ochladit.
Osobně jsem svoje děti nejprve naučila pít samotnou vodu a čaj až mnohem později dostaly ochutnat sladký nápoj jako je bezová šťáva (a to ještě naředěná čajem či vodou). Navíc viděly, že je potřeba nasbírat květy, vyluhovat, svařit a že máme omezené množství. Nehrozí tedy, že by si vynucovaly jen sladké nápoje, na to už jsou velké.
PS: Jde zdravě hubnout a normálně jíst?
Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!
Komentáře
Ahojte, zkusila jsem recept, šťáva je výborná, na mě teda hodně sladká, tak ještě ředím :) Nicméně mám dotaz, já i přítel jsme po vypití cca 2dcl šťávy měli velké obtíže, několikahodinové křeče v břiše, průjem nadýmání, myslela jsem, že mám snad otravu, po pátrání příčiny jsme zjistili jediný možná společný činitel, oba jsme měli tu šťávu (pokud neprošla nějaká bakterie našimi těly ve stejnou dobu ;) ) na internetu jsme pak našla, že by se měly květy převařit, aby se zbavily toxických látek, tady se to ale “ohřívá” cca na 40°C – máme teď trochu strach ještě šťávu pít – je možné že jsme se šťávou skutečně “přiotrávili” ? mohla jsem udělat v postupu nějakou chybu? je pravda, že chladnou místnost na to vyluhování v bytě prostě nemám :( mohlo to být tím? nebo jsme toho vypili moc najednou? Předem moc díky za info a rady :)
Výborný, osvěžující a nepřeslazený🤩s rýžovým sirupem, díky za inspiraci😘