Domů > Zdravé recepty > Nápoje

Bezová šťáva bez cukru

Uvařeno
bez lepku
sezóna jaro

Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni. Až tak se o bezince vyjadřují bylinkáři. Proč si tedy její kouzelnou moc neužít, když má zrovna sezónu. Vyzkoušejte oblíbenou bezovou šťávu jinakbez cukru. Můžete ji přidat do vody i do čaje. Krásně voní po čerstvých květech, osvěží nás a ještě má léčivé účinky. Květy obsahují látky, které zpevňují cévy, mají ochlazující účinek a podporují vykašlávání.

Ingredience
na cca 2,5 litru šťávy
  • 10 velkých květenství černého bezu
  • 2 litry vody
  • 0,5 litru ječného sladu (bezlepkáři použijí bezlepkový sirup)
  • 3 citróny

Jak vyrobit domácí sirup z bezu bez cukru

  1. Ve dvou litrech vody svaříme půl litru sladu. Stačí přivést k varu a rozpustit slad. Pro RAW verzi použijeme agáve sirup, který nemusíme svařovat jako slad.
  2. Vodu se sladem necháme vychladnout na cca 40°C.
  3. Květy opatrně opláchneme studenou vodou, aby nám neopadaly. Pokud sbíráte v čisté přírodě, neoplachujte.
  4. Květy zalijeme vodou se sladem a necháme do druhého dne louhovat. Vhodná je chladná místnost.
  5. Druhý den výluh přecedíme, vymačkáme šťávu z citrónů a společně mírně zahřejeme, aby se šťáva, slad a citrónová šťáva spojili. Nevaříme, zničili bychom jemné esence z květů!
  6. Po zahřátí ještě za tepla nalijeme do čistých sklenic.
  7. Ihned zavíčkujeme a uskladníme v chladu.

Použití

Dostaneme po bezu vonící sladkou a po citrónech lehce kyselou šťávu, kterou lze pít samotnou. Našim dětem stačilo dát do hrnku cca lžíci a dolít čajem nebo vodou a byly nadšené, že mají voňavý čaj či bezovou limonádu.

Praktické

  • Chcete-li šťávu sladší, dejte více sladu. Můžete místo šťávy připravit hustý sirup. Kyselost či sladkost si určete sami už při výrobě – stačí ochutnat a přidat slad či citróny.
  • Skladujte v chladu a během pár dní zkonzumujte.
  • Pokud chcete prodloužit životnost,  můžete zavřené lahvičky ještě sterilizovat. Pokud šťávu v dohledné době nezkonzumujete, je potřeba důsledně pohlídat čistotu lahví a víček, vhodné je předem je vyvařit. Doporučuje se také vytřít vršky lihem nebo přímo kápnout na povrch trošku lihu, který se odpaří, ale zlikviduje bakterie. Do sirupů a šťáv se také standardně přidává kvůli konzervaci cukr a kyselina citrónová. To jsem nechtěla, a proto nepoužila.
  • Na takovou hygienu já si nepotrpím, věci se u nás většinou rychle zkonzumují, takže já jsem použila lahvičky umyté v myčce a po vychladnutí jsem je dala do lednice. Šťáva rychle mizí, nemá šanci se zkazit :-)
  • Dokonce ani květy jsem neoplachovala ve vodě. Tak krásně voněly a byl na nich pyl, že mi bylo líto ho opláchnout. Sbírám ovšem v lese.

Děti

  • Bezovou šťávu můžete podávat dětem v dobách chřipek a kašlů jako medicínu podporující pocení a vykašlávání místo kupovaných sirupů. Při horečce pomáhá ochladit.

Osobně jsem svoje děti nejprve naučila pít samotnou vodu a čaj až mnohem později dostaly ochutnat sladký nápoj jako je bezová šťáva (a to ještě naředěná čajem či vodou). Navíc viděly, že je potřeba nasbírat květy, vyluhovat, svařit a že máme omezené množství. Nehrozí tedy, že by si vynucovaly jen sladké nápoje, na to už jsou velké.

A co dále? Blíží se čas na jarní detox!

Pokud vám po zimě chybí energie, trápí vás únava nebo máte kila navíc, pojďte s tím něco udělat. Nenecháme vás v tom a hážeme záchranné lano! 😊 Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Dobrý den, můj dotaz úplně nesouvisí s bezovou šťávou, ale myslím že to nevadí… chtěla bych se zeptat, jestli máte někdo zkušenost s výrobou jablečného sirupu z moštu-ale pouze redukcí-bez přidávání cukru, medu, jiných sirupů…? já vím, dá se koupit-a je moc dobrý, ale přece jen domácí je domácí- minimálně v tom, že vím, co je ,,uvnitř”😉…takže pokud někdo víte, nebo máte vlastní zkušenost, prosím, napište, ať se můžeme my ostatní vrhnout na výrobu. .. budu se moc těšit 🥰
s díky Marie

Úžasný recept. My ho doma děláme roky, jen se dával cukr. A kluci ho jako malí milovali. Výhoda byla i v tom, že jsem nemusela kupovat žádné sirupy. Jde udělat i z bylinek. Mám odzkoušený meduňkový, mátový (ten je ale dost výrazný). Vžy jsem uvažovala jak nahradit kvanta cukru a ejhle….takže hned jak odpoledne vyjedu na kole tak to vezmu lesem a budeme opět čarovat v kuchyni.

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

142
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

1
2

Pampeliškové kapary

Máte rádi kapary? Pak se vám bude líbit česká verze na falešné kapary z pampeliškových poupat. Chutnají velmi podobně jako pravé kapary a když je nasbíráte...

Rybízový nápoj

Z rybízu snadno vytvoříte rychlý a osvěžující nápoj, který oceníte hlavně v tropickém počasí.

Lazaňové závitky z cukety

Čekáte hosty? Udělejte jim luxusní občerstvení. Tyto rolky jsou do 5 minut hotové a můžete je udělat i v RAW verzi. A pokud je chcete jako hlavní chod, sta...

Nakládané ředkvičky (pickles)

Nakládané ředkvičky jsou rychlým a skvělým slaným kondimentem, který chuťově i barevně oživí každý oběd nebo večeři.

Nejrychlejší rostlinné mléko: hotové do 1 minuty

Rostlinné mléko se dá vytvořit doma během 1 minuty a za pár korun! Stačí vám k tomu 2 ingredience a jakýkoliv (i méně výkonný) mixér.
28

Květák naložený v umeoctu

Květák naložený v umeoctu dobře vypadá i chutná. Jeho příprava je velmi snadná a skvěle se tak zužitkují případné přebytky ze zahrádky. Během pár dní je to...