Smrkové výhonky jsou léčivé. Můžete z nich připravit sirup, med, naložit je do alkoholu. Nebo jako my do octa a udělat si takové falešné kapary ze smrkových výhonků.

Ingredience
na 1 skleničku
  • hrst smrkových výhonků
  • šálek vody
  • 1/3 šálku jablečného octa
  • 1 lžička hořčice
  • 1/2 lžičky soli

Jak naložit smrkové výhonky

  1. Opláchněte smrkové výhonky ve studené vodě.
  2. Vložte do připravených skleniček spolu s hořčicí a solí.
  3. Ocet a vodu svařte v poměru 1:3 (1 díl octa, 3 díly vody), množství podle potřeby a zalijte připravené výhonky.
  4. Zavíčkujte.

Praktické

  • Pokud je nesníte v dohledné době, můžete jejich životnost prodloužit sterilováním – ve vodní lázni nechte skleničky ponořené do dvou třetin a vařte na mírném ohni 20 minut.
  • Já je nesterilovala a vydržely půl roku, než jsme je snědli.
  • Sůl můžete vynechat – zkoušela jsem obě varianty –  se solí i bez soli. Bez soli je jemnější, takto chutnají více mě, se solí více chutná mužům.

Kdy a jak sbírat smrkové výhonky

  • Až půjdete na smrčky, myslete na přírodu a neotrhejte všechny výhonky z jednoho stromu! Z každého si vezmeme pár kousků, poděkujeme a jdeme o strom dál.
  • Sbíráme pouze měkké světle zelené konečky smrků.
  • Výhonky sbíráme za suchého počasí a jen dokud jsou měkké, tedy do konce května.

Jak použít nakládané smrkové výhonky

  • Jedná se o kondiment, tedy malý doplněk k jídlu, nikoli jídlo samotné.
  • Výhonky můžeme přidávat do salátů místo kapary, jako ozdobu na omáčku nebo ke všem „masovým“ pokrmům. 
  • Můžete je také do pokrmu rozmixovat.
  • Počítejte s velmi výraznou chutí – je to jaky byste si ukousli kus smrčku nebo požvýkali pryskyřici. Stačí tedy jeden na ozdobu či dojem.

Tip

Stejně jako smrčkové můžeme naložit i modřínové výhonky.

Děti

  • Dětem dáváme až od 2 let, nejspíš jim ani nebude chutnat.

Za 7 týdnů 10 kg dole a zmizely i chutě na sladké (Zdenka)

Zdenka: Dobrý den, musím se s vámi podělit o...

Jídelníček z kurzu si můj muž velmi chválil, i když podobně vařím už 10 let

Evakostrnova: Jedlá sú fantastické, klobúk dole, varím podobné už...

Konečně mě přešly chutě na sladké „z nudy“

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

Díky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž

Tereza: Moc moc chválím za nové zpracování kurzu (videa),...

Moja rodina je novou kuchyňou nadšená (Petra)

Petra: S Jíme Jinak jem už takmer tri mesiace...

Vždyť budu po Vánocích zase štíhlejší!

Magda: Je mi tu s Vámi móóóóc krásně. A...

Miluju vás a vaši práci. Mám konečně zpět svou menstruaci

Ilona L.: Evi posilam muj posledni komentar do jarni...

Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala

Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky...

Pochutnali jsme si a v bříšku máme jak v pokojíčku

Martya: No to jsme si pochutnali. Jak říkala moje...

S vaším webem je stravování pro nás jednodušší

Ludmila D.: Vaše stránky už sleduji nějakou dobu. Letos jsem...

Vaše kurzy jsou super

Lucie: Moc Vás zdravím, holky :-). Od doby, co...

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...

Díky vám jsem začala vařit polévky – jsou tak chutné i rychlé na přípravu!

Marta: Milá paní Evo, chtěla bych Vám moc poděkovat za...

MŇÁM! Zatím nejlepší polévka! I manžel profík kuchař chválil

Gitaberangb: MŇÁÁÁM!!!! Zatím pro mě nejlepší polévka - JJ...

Manžel si všiml, že mám menší zadek a chce, abych mu také vařila

Kamlibe: Musím vám napsat, že podle vašeho jídelníčku je...
  1. Vyrostly nám (výhonky) na vánočním stromku. Šly by použít? Ochutnala jsem je, ale nemají ten říz jako kdyby vyrorostly venku. Nebo to může být tím, že jsou jetě maličké?

  2. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekRukolový salát s řepou a veganským sýrem
Další článekKvěty pažitky v kuchyni