Smrkové výhonky jsou léčivé. Můžete z nich připravit sirup, med, naložit je do alkoholu. Nebo jako my do octa a udělat si takové falešné kapary ze smrkových výhonků.
Ingredience
na 1 skleničku
- hrst smrkových výhonků
- šálek vody
- 1/3 šálku jablečného octa
- 1 lžička hořčice
- 1/2 lžičky soli
Jak naložit smrkové výhonky
- Opláchněte smrkové výhonky ve studené vodě.
- Vložte do připravených skleniček spolu s hořčicí a solí.
- Ocet a vodu svařte v poměru 1:3 (1 díl octa, 3 díly vody), množství podle potřeby a zalijte připravené výhonky.
- Zavíčkujte.
Praktické
- Pokud je nesníte v dohledné době, můžete jejich životnost prodloužit sterilováním – ve vodní lázni nechte skleničky ponořené do dvou třetin a vařte na mírném ohni 20 minut.
- Já je nesterilovala a vydržely půl roku, než jsme je snědli.
- Sůl můžete vynechat – zkoušela jsem obě varianty – se solí i bez soli. Bez soli je jemnější, takto chutnají více mě, se solí více chutná mužům.
Kdy a jak sbírat smrkové výhonky
- Až půjdete na smrčky, myslete na přírodu a neotrhejte všechny výhonky z jednoho stromu! Z každého si vezmeme pár kousků, poděkujeme a jdeme o strom dál.
- Sbíráme pouze měkké světle zelené konečky smrků.
- Výhonky sbíráme za suchého počasí a jen dokud jsou měkké, tedy do konce května.
Jak použít nakládané smrkové výhonky
- Jedná se o kondiment, tedy malý doplněk k jídlu, nikoli jídlo samotné.
- Výhonky můžeme přidávat do salátů místo kapary, jako ozdobu na omáčku nebo ke všem „masovým“ pokrmům.
- Můžete je také do pokrmu rozmixovat.
- Počítejte s velmi výraznou chutí – je to jaky byste si ukousli kus smrčku nebo požvýkali pryskyřici. Stačí tedy jeden na ozdobu či dojem.
Tip
Stejně jako smrčkové můžeme naložit i modřínové výhonky.
Děti
- Dětem dáváme až od 2 let, nejspíš jim ani nebude chutnat.
Ahoj, zkoušel jste někdo výhonky usušit a použít je na čaj: V mládí jsme to dělali z výhonů čerstvých plus další bylinky ale říkala jsem si, že to zkusím nasušit. Díky za sdílení zkušenosti
můžu je naložit bez hořčice?
Zbyl mi octový nálev, na co ještě by se dal použít?
Mrkněte do sekce https://www.jimejinak.cz/kategorie/recepty/zelenina-a-salaty/kvasena-zelenina/ , určitě najdete nějaký tip, jak jej využít. Kromě smrčku můžete naložit i modřín, poupata pampelišek apod.
Mam svarit vodu s octem a hned zalit a zavickovat? nebo nechat vychladnout. Dekuji :-)
Rovnou zalít, nemusí se čekat na vychladnutí.
Vyrostly nám (výhonky) na vánočním stromku. Šly by použít? Ochutnala jsem je, ale nemají ten říz jako kdyby vyrorostly venku. Nebo to může být tím, že jsou jetě maličké?
Tak to těžko říct, taky asi že je uříznutý,ne?
Uříznutý je, ale pěkně raší, dobře se o něho staráme. Neublížily by nám, že ne? Dám to asi do salátu, když to není tak řízné.
Ne, nemají jak, jen pozor, je to fakt hodně silná smrčková chuť:-)))