Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Míchaná cizrnová “vajíčka” s cuketou

Uvařeno
bez lepku
bez vajec

Skvělý, velmi rychlý a chutný FIT recept na “vaječnou” snídani, oběd nebo večeři bez vajec. Porce plná výživných bílkovin z cizrny, antioxidantů a protizánětlivých látek z kurkumy a cukety, která pomáhá při hubnutí a detoxikaci.

Ingredience
pro 2 porce
  • 1 hrnek uvařené cizrny
  • čtvrt cukety
  • 1 cibule
  • 1/4 - 1/2 lžičky kurkumy
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 lžíce oleje
  • sůl
  • pepř
  • vajíčková sůl Kala Namak
  • 1-2 lžíce sojové omáčky

Po pěti měsících strávených na lůžku jsem se cítila hrozně. Váha stoupala a zmáhala mě veliká únava a já jsem věděla,...

  • 1 hrnek uvařené cizrny
  • čtvrt cukety
  • 1 cibule
  • 1/4 – 1/2 lžičky kurkumy
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 lžíce oleje
  • sůl
  • pepř
  • vajíčková sůl Kala Namak
  • 1-2 lžíce sojové omáčky

Jak udělat veganská míchaná vajíčka z cizrny s cuketou

  1. Nakrájíme si na drobné kostičky cibuli.
  2. Na rozehřátém oleji ji opečeme dozlatova.
  3. Osolíme ji.
  4. Vidličkou nebo rukama si rozdrolíme cizrnu tak, aby zůstaly malé kousky (můžeme použít i mixér).
  5. Nastrouháme si nahrubo cuketu a vymačkáme z ní šťávu.
  6. Na pánvičku k opečené cibulce přidáme rozdrolenou cizrnu a vymačkanou cuketu.
  7. Vše cca 3 minuty osmažíme.
  8. Ochutíme kurkumou (množství dle chuti, začněte s 1/4 lžičky, pokud máte rádi, přidejte víc), černou vajíčkovou solí, pepřem, sojovou omáčkou a lahůdkovým droždím.
  9. Osmažíme další 2 minuty.
  10. Vypneme.
  11. Ozdobíme nasekanou pažitkou.

Obměna

  • Pokud nemáte zrovna uvařenou cizrnu, můžete použít i cizrnovou mouku v množství cca 1/2 šálku cizrnové mouky na 3/4 h šálku. Postup bude ale trošku jiný. Na oleji si osmažte cibulku, osolte, přidejte vymačkanou cuketu, osmažte a poté nalijte rozmíchanou cizrnovou mouku ve vodě a nechejte bez míchání 3-5 minut prohřát. Poté promíchejte a pomocí vařečky rozdrolte na kousky. Poté ochuťte jako v 8. kroku, chvilku osmažte a vypněte.
  • Místo cizrny můžete použít i rozdrolené natural bílé tofu, kterým nahradíte v původním receptu uvařenou cizrnu.

Kombinujeme

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let. Omezte ale sůl a další dochucovadla.

PS: Víte už jak na zdravé cukroví?

My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Jeste ze mame zde ty recepty, abychom na takoveto dobroty nezapominali :-)

Mnam, to je dobrotaaaaaa. Servirovali jsme jako snidanovou verzi (vyjimecne pozdeji o vikendu) se zampiony a tenounce nakrajenou pecenou repou a moc nam to pripomelo hotelove snidane na dovolene :-).

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

Čočkovo-houbové karbanátky bez masa

Veganské, bezlepkové karbanátky ze sušených hub a červené čočky chutnají, jako by byly obalované ve strouhance. Jsou velmi syté, nedají moc práce chutnaly ...

Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...

Křupavé zeleninové závitky

Zeleninové závitky jsou luxusní pochoutka, která chutná i zarytým masožravcům. Upečené v troubě s troškou oleje jsou skvělou, křupavou složkou na talíři.

Těstoviny ve “vajíčku” (vegan)

Těstoviny nebo nudle ve vajíčku. Česká tradiční rychlovka v rostlinné podobě (bez vejce) – potěší malé i velké a je hotová do 15 minut.

Z jednoho woku – čirok s ciznou

Rychlé jídlo z jednoho hrnce a pár ingrediencí, na kterém si rozhodně pochutnáte.