Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Mexické kukuřičné tortilly

Uvařeno
bez lepku
bez sóji

Mexické kukuřičné tortilly si můžete připravit snadno a levně doma. Budou bez éček, budou dost měkké na to, aby šly zabalit a nepraskaly a přitom nebudou gumové jako ty kupované. Mě se nikdy nedařilo udělat kukuřičnou tortillu podle tradičních receptů, až Roman přišel s tímhle úspěšným receptem.

Ingredience
na 10 tortill
  • 0,5 kg hladké kukuřičné mouky
  • 1 l vody
  • 1 lžička soli
  • 4 lžíce oleje

Pokud znáte Irmu díky jejím pozitivním komentářům, budete velmi překvapeni, jakými zdravotními těžkostmi si prošla. J...

Jak vyrobit domácí kukuřičné tortilly
  1. Do mísy dáme vodu, do ní vmícháme mouku, sůl a olej.
  2. Rozmícháme, aby nebyly hrudky.
  3. Dostaneme velmi řídké těsto, spíše žlutou vodu.
  4. Připravíme si naběračku odpovídající jedné porci tortilly a rozpálíme na sucho pánvičku.
  5. Těsto rychle vlijeme krouživým pohybem na pánev tak, aby se celá plocha rovnoměrně zaplnila.
  6. Těsto chvíli bublá a vypadá to, že z něj nikdy nevznikne placka, ale za chviličku se spojí.
  7. Když se tortilla začne odlepovat, otočíme ji a opečeme i z druhé strany.

Praktické

  • Každá mouka saje jinak, poměr vody proto upravte po prvním pokusu. Nám se osvědčilo čím řidší, tím lepší.
  • Mouku vybírejte co nejhladší. Tortilly neuděláte z polenty ani z krupice.
  • Těsto nalíváme rychle, aby tortilla byla rovnoměrně propečená.
  • Nelekejte se, že “vaříte vodu”, ono to ztuhne.
  • Doporučujeme si vzít naběračku odpovídající jedné porci tortilly, protože není čas dolévat těsto. My máme pánvičku 22 cm a naběračku o objemu 90 ml.
  • Těsto můžete nechat odležet, mouka se s vodou lépe spojí, ale my jsme dělali ihned a fungovalo krásně.
  • Je potřeba použít nepřilnavou pánvičku (nebo tálek apod.), protože tortilly se dělají na sucho.
  • Tortilly si můžeme nadělat do zásoby i na druhý den. Jsou suché a nekazí se. Déle vydrží v chladu.

Kombinujeme

  • Tortilly plníme zeleninou, luštěninou nebo obilím podle nálady.
  • Můžeme je také podávat na sladko jako palačinky.

Obměna

  • Do těsta můžete přidat koření či byliny.
  • Vyzkoušeli jsme tortillu i bez oleje a tady drží. Pro děti nebo lidi, kteří potřebují šetřit s tukem tedy nemusíte dávat olej.

Děti

  • Tortilly jsou bezlepkové, takže je můžeme dávat pro zpestření i dětem cca od 1 roku.

 

Videorecept na tortilly najdete v Klubu Jíme Jinak

A spolu s ním i mnoho dalších videoreceptů.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

10 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Hlásím, že se mi povedly hned napoprvé. Moc se mi do nich nechtělo podle komentářů, ale šlo to pěkně. Mouku jsem použila hladkou kukuřičnou od Country life. Množství mi fungovalo přesně podle receptu. Takže se nenechte odradit a zkuste je. Jako náplň jsem si dala pomazánku z červené řepy, lehce podušený špenát, batátové chipsy a list ledového salátu a moc jsem si pochutnala. Trochu mi připomínají bramborové placky – lokše nebo někde laty či olipy…, takže budou super i s povidly a mákem jako dezert :-)

Centurione
13. 1. 2023

Když si tady pročítám ty zoufalé komentáře (také jsem se kdysi pokoušel vyrábět kukuřičné těsto), nedalo mi nereagovat. Asi víte, že kukuřičná mouka NEOBSAHUJE lepek. A lepek dělá právě to, že těsto drží, je dobře zpracovatelné, kompaktní, netrhá se. Když si koupíte u nás v obchodech kukuřičnou mouku, tak z ní si uděláte maximálně kaši, polentu. Na těsto pro výrobu tortil rovnou zapomeňte. Je třeba sehnat mouku, kde kukuřičné zrno prošlo tzv. procesem nixtamalizace. Co si pamatuji, tak se kukuřičné zrno vařilo v nějakém vápenném roztoku, nyní se snad už používají i jiné zásadité roztoky. A právě mouka z takto upraveného kukuřičného zrna je ta pravá pro výrobu oblíbených tortillas. Na pytlíku s moukou MUSÍ být vyznačeno, že je pro přípravu tortil, může být také na obalu uvedeno “nixtamalizado” Dejte si vyhledat na internetu: “Harina de maiz nixtamalizado”. ¡Que sea enhorabuena, amigos!

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Bezlepková čočková sekaná

Čočkovou sekanou milujeme, tak jsem se rozhodla vyzkoušet bezlepkovou verzi. Dopadlo to výborně, udělala jsem jí plech a měla jsem co dělat, aby ubránila a...

Houbová smaženice s mangoldem

Už nevíte, co s bujícím mangoldem a čerstvými hříbky? Pokud máte obojího dostatek, vyzkoušejte rychlou smaženici. Po té naší vám nebude těžko, protože je b...

Tacos plněné Buffalo květákovými křidélky a majonézou

Rychlá svačina, oběd nebo večeře – plněné placky. Stačí zabalit a je to. Náplň je variabilní, takže nemusíte mít nikdy stejnou.