Mexické kukuřičné tortilly si můžete připravit snadno a levně doma. Budou bez éček, budou dost měkké na to, aby šly zabalit a nepraskaly a přitom nebudou gumové jako ty kupované. Mě se nikdy nedařilo udělat kukuřičnou tortillu podle tradičních receptů, až Roman přišel s tímhle úspěšným receptem.

Ingredience
na 10 tortill
  • 0,5 kg hladké kukuřičné mouky
  • 1 l vody
  • 1 lžička soli
  • 4 lžíce oleje

Jak vyrobit domácí kukuřičné tortilly

  1. Do mísy dáme vodu, do ní vmícháme mouku, sůl a olej.
  2. Rozmícháme, aby nebyly hrudky.
  3. Dostaneme velmi řídké těsto, spíše žlutou vodu.
  4. Připravíme si naběračku odpovídající jedné porci tortilly a rozpálíme na sucho pánvičku.
  5. Těsto rychle vlijeme krouživým pohybem na pánev tak, aby se celá plocha rovnoměrně zaplnila.
  6. Těsto chvíli bublá a vypadá to, že z něj nikdy nevznikne placka, ale za chviličku se spojí.
  7. Když se tortilla začne odlepovat, otočíme ji a opečeme i z druhé strany.

Praktické

  • Každá mouka saje jinak, poměr vody proto upravte po prvním pokusu. Nám se osvědčilo čím řidší, tím lepší.
  • Mouku vybírejte co nejhladší. Tortilly neuděláte z polenty ani z krupice.
  • Těsto nalíváme rychle, aby tortilla byla rovnoměrně propečená.
  • Nelekejte se, že „vaříte vodu“, ono to ztuhne.
  • Doporučujeme si vzít naběračku odpovídající jedné porci tortilly, protože není čas dolévat těsto. My máme pánvičku 22 cm a naběračku o objemu 90 ml.
  • Těsto můžete nechat odležet, mouka se s vodou lépe spojí, ale my jsme dělali ihned a fungovalo krásně.
  • Je potřeba použít nepřilnavou pánvičku (nebo tálek apod.), protože tortilly se dělají na sucho.
  • Tortilly si můžeme nadělat do zásoby i na druhý den. Jsou suché a nekazí se. Déle vydrží v chladu.

Kombinujeme

  • Tortilly plníme zeleninou, luštěninou nebo obilím podle nálady.
  • Můžeme je také podávat na sladko jako palačinky.

Obměna

  • Do těsta můžete přidat koření či byliny.
  • Vyzkoušeli jsme tortillu i bez oleje a tady drží. Pro děti nebo lidi, kteří potřebují šetřit s tukem tedy nemusíte dávat olej.

Děti

  • Tortilly jsou bezlepkové, takže je můžeme dávat pro zpestření i dětem cca od 1 roku.

 

Videorecept na tortilly najdete v Klubu Jíme Jinak

A spolu s ním i mnoho dalších videoreceptů.

Po letech omylů mám v hlavě i těle jasno (Radka)

Radka: Moc děkuji za úžasný kurz, jsem šťastná, že...

S vámi jsem získala pestrý, jednoduchý a lahodný jídelníček

Fpc: Jsem ráda, že jsem tyto stránky objevila těsně...

Cítím se báječně a i můj pes je spokojený :-) (Lidka)

Lidka: Ahoj holky, jsem ve 12 dnu. Přesunula jsem...

Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...

Nemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že vylizuji talíře i hrnce…

Magda: Ahoj všichni, dnes uvařil manžel - zelí, bramborový knedlík a...

Včera jsem zvládla první den a super (Gabriela)

Gabriela: Dobrý den, chci vám moc poděkovat za úžasná...

Už nemám chutě na sladké ani na maso…

Jitchramost: Cítím se skvěle, jsem překvapená, kolik mám energie...

Dal jsem dolů neuvěřitelných 16 kg a nespočet centimetrů (Fany)

Fany: Děkujeme za úžasně propracovaný kurz, prošel jsem Jarní...

I večer jsem plná energie. To už jsem dlouho nezažila!

Petra: Chci moc poděkovat za super kurz. Už je...

Začíná mi ujídat můj muž masožrout!

Silvushe: Můj muž "masožrout" začíná ochutnávat a chutná mu! S...

Za 3 týdny mám 5 kg dole bez hladu a chemických koktejlů

Zdlang: Zdravim, Evo, Jarni ocista mne prekvapuje pokracujicim ubytkem...

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

Změna jídelníčku mi pomohla s problémy se spaním

Pavlína: S problémy se spaním mi opravdu pomohla až změna...

Závislost na sladkém je pryč a s ní i 8 kg váhy (Stanislava)

Stanislava: Evi, chcem sa ti podakovať za kurz Hubneme...

Syn začal dobrovolně jíst dušenou zeleninu

Alena.brunova: Teda ty kapustičky na zádíčka! To je mňamkošinka!...

Díky vám jsem se odnaučila pít kávu a vůbec mi nechybí

Pzajickova: Dobrý den, já jsem se s vámi holky...
  1. Evi dnes dělám tortily podařily se .Náplň dělám tak.Uvarila jsem rýži a orestovala na cibuli žampióny a zeleninu a přidala uzavřenou cizrnu.Na talíř dám plněnou tortilu oblozim kvasenou zeleninou a zelenou posypku. MUSIM DAT JEŠTĚ NAPARENOU ZELENINU PRO KOMPLETNI TALIR,NEBO STACI RESTOVANA CO MAM V NÁPLNI.

    • To zní velmi dobře, Ludmilo 👍😋 Ono není potřeba dávat několik různých druhů různě tepelné upravené zeleniny – když je zelenina v náplni, tak napařená už být nemusí. Já to tak někdy dělám, když chci zeleniny jíst více a nebo mít jídlo více uvolňující.

        • Zjednodušeně řečeno ano. Ale pokud se přidá hodně sojovky, moc osolí apd., může být zase stahující 😉

          • Dekuji Evi, nekdy je to veda teda :-) Kdyz je toho nekdy moc a jsem pretazena, tak nejak prahnu po nejakem uvolneni. A bud se nacpat zeleninou nebo dat si neco naseho sladkeho :-)

            • Rádo se stalo, Luci. Řekla bych, že s jídlem je to velmi prosté a že my si to komplikujeme tím, jak se snažíme všechno analyzovat a podložit vědecky, místo abychom prostě respektovali jednoduché přírodní zákony. Není to věda, naši předci neměli tolik informací ani laboratoří a výzkumů, prostě jedli co bylo, když to bylo, skladovali, co se dalo, jak se dalo a víc toho neměli. A neřešili 99% problémů, co řešíme my a žili tu tisíce let, až jsme se z nich narodili my. A my teď děsně koumáme a zkoumáme co jako je vhodné jíst a jestli nám moc zeleniny neublíží apod. 😃 Když se potřebuješ uvolnit, můžeš si dát třeba čaj bancha s citronem a sladem. Nebo kousek dezertu. Ale taky si můžeš dát procházku, zacvičit, dát si vanu nebo se jít obejmout s někým milým nebo třeba se stromem. My to pořád řešíme přes to jídlo a to většinou není ideální řešení 😃

  2. Nějak se mi tortilly nepovedly. Když jsem udělala tenčí, okraje byly suché, střed ještě nehotový. Silnější byly uvnitř mazlavé, syrové a nešly obrátit. Trhaly se. Dělala jsem na nepřilnavé pánvi – ta se pořádně nerozpálí a tortilla se dělá dlouho. Vyzkoušela jsem a raději zůstanu u klasiky; tuhé těsto vyválet a péct rychle na litinové plotýnce.

  3. Dobrý den,
    omlouvám se, ale mám docela pochyby, že tento recept funguje, vyzkoušel jsem už totiž spoustu věcí a už jsem docela zoufalý a nevím si rady. Nebylo by prosím Vás video?
    Tortilly se mi vždy dole připálí a přilepí, ale uvnitř hotové nejsou. Těsto mám ale tenké. Převrátit to samozřejmě nejde, protože se to roztrhne.
    Zkoušel jsem to na celkem 3 různých pánvích, všechny nepřilnavé, 2 teflonové, jedna speciální na palačinky. Vyzkoušel jsem dávat i více vody, ale moc to nepomohlo.
    Děkuji za případnou odpověď a radu. S pozdravem Filip

  4. Neuveritelne. Na poprve se povedly a taky jsem snad 1.v zivote jedla slanou palacinku. :-) napln ryze + zelenina co dum dal, fazolova pomazanka a trocha veganske tatarky. Ta tomu dodala super chut. A take jsou necekane dost syte. Jim teprve 2.a uz nemuzu. :-)

  5. Zkusila jsem z polohrube mouky, no prvni tri sly do kose, pak jsem pridala kukuricny skrob a ejhle…..palacinky jsou na svete :)

  6. Tak právě tvořím, ty vaše super tortilky. První se nezdařila,tak jsem naředila. Druhá taky nic moc. Tak znovu jsem naředila a mezitím stále koukám do receptu, a dost mi pomáhají různé nápovědy. Třetí už je lepší a světe div se další už jdou dost dobře. Chce to vytrvat a zkoušet. Usmyslela jsem si, že si je udělám na dva dny do práce, tak jiná varianta, než že se povedou není. Romane, klobouk dolů a díky.

    • Lenko, díky za trpělivost a sdílení zkušeností pro ostatní. Je skvělé, když si navzájem pomáháme :-)

  7. Povedly se ;-) Na největším hořáku, teflonová pánev (asi půl roku stará), těsto ještě řidší než je v receptu a chutnala báječně se zbytkem čočkového indického dhálu :-) Příště místo palačinek s marmeládou…

    • To mám radost, žes je vyzkoušela! Dobrota, že? Holky už je taky měly s marmeládou a byly úplně nadšené.

  8. Holky v první řadě velmi záleží na kvalitě kukuřičné mouky.., v domovině tortil používají upravenou mouku z kukuřice vařené v zásaditém roztoku :-( a tím se změní její konzistence ze suché, sypké na vláčnou a tvárnou.. Myslím, že lze u nás koupit pod označením masa harina u dovozových hledáme výrazy jako maseca, masa, pan atd., ale stačí naše jemnější krupička a obecně platí kolik mouky tolik teplé!!!vody trochu soli a pro vláčnost přidám trochu oliv.oleje (cca1-2lžíce) a mezi fóliemi vyválím (1,5-2mm) a fór je v tom, že peču na hóóódně rozpálené pánvi ale pozor aby se tortila moc nevysušila jinak se stane suchou a lámavou cca 1-2min z každé strany a doporučují konzumovat hned po upečení aby byly křupavé, pokud se nebudou podávat hned tak je uzavřu do velké plastové mísy s víkem, kde se zapaří.. na vzduchu jinak ztvrdnou.. Tak hodně zdaru!

    • Tak teplou jsme nedavali. Ani tuhle specialni mouku. Ale na valeni to nebylo, bylo to ridke a chtelo to nalivat.Tyhle tradicni recepty mi nesly.

  9. A mohu se zeptat jakou panvicku používáte? Mě se tedy nepovedla kulatá palacinka ale větší trhance. Trhance samotné byly lehounce nahorkle…dala jsem si na to tahine…Kimchi…a mladou cibulku….chuťově výborné. Jen se mi nepodarila ani jedna neroztrhana…

  10. Pro mne zklamání…dle receptu ani jedna pánev nedala. Tescoma rovna taky nic…trvalo se…neslo otočit

    • Tak my je dělali už několikrát a šlo to fakt krásně. Ale musí se to dělat rychle a na rozpálenou pánvičku. jak se s tím člověk loudá, tak se to trhá.

  11. Potvrzuji vše v receptu, hlavně „čím řidší tím lepší“, což se projevilo v průběhu – jak mouka bobtnala, tak jsem dořeďovala. A byl to také test pánví – na teflonové mi to nešlo, zabodovala až keramická.

    • Moc děkujeme za zpětnou vazbu, cyn. A za info o typu pánve, to ostatní ocení. Podle komentářů se to některým nedařilo, tak jsme rádi, že vám ano :-)

  12. Rozhodně zkusím. Tortilly mám moc ráda a zatím jsem taky s každým receptem pohořela.
    A kdyby náhodou Roman přišel na to, jak udělat pravé kukuřičné chipsy (nachos), tak ať to sem taky dá…. nebo radši ne,dost by se mi zvrhnul jídelníček :)

  13. Zvažuji si vypěstovat svoji kukuřici a proto mě tyto kukuřičné tortilly moc zajímají. Zkoušela jsem je vyrobit již docela dávno a vzpomínám si, že se mi vůbec nepodařily. Asi se budu muset do toho pustit znovu.

    • Me se taky nikdy predtim nepovedly. Ovsem kukurice nam zatim nevyrostlo tolik, aby to bylo na vareni ?Otazkou by pak bylo jeste namleti. Mouka musi byt jemnoucka, aby z ni slo delat testo.

  14. Zobrazit všech 50 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekLepkové obiloviny – pšenice, ječmen, žito a oves
Další článekGlazovaná karotka s hráškem