Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Proč jíst polévky? Naše babičky to věděly!

Nevaříte polévky? Chyba! Máme pro vás 6 dobrých důvodů, proč se k nim vrátit. A spoustu tipů a receptů jak to udělat, aby polévky chutnaly a byly pokaždé trochu jiné.

Babičky měly pravdu: polévka je grunt!

Pro naše předky byla polévka základ a nesměla chybět při žádném obědě. Byla levným jídlem, zároveň ale vydatným a zdravým. Často se přinášela na stůl již ráno, aby dodala energii těm, kteří šli pracovat na pole, ale také dětem a ženám. Složení polévek se po celý rok měnilo. Na jaře byly polévky lehké, plné jarních bylinek a volně rostoucích rostlinek, které doplňovaly vitamíny a minerály ztracené po zimě, na podzim a v zimě se podávaly polévky hutnější, zeleninové nebo luštěninové. Dnes v moderní zrychlené době, kdy ženy nemají čas vařit, se na polévky zapomíná. Ale to je velká škoda! Rozhodně by měly zůstat nedílnou součástí našeho jídelníčku.

6 důvodů proč jíst polévky

  • Jsou nízkokalorické a pomáhají hubnutí – polévka před hlavním jídlem krásně nastartuje trávení, obsahuje málo kalorií, zasytí a nedochází tak k přejídání při hlavních chodu. Dle studií lidé konzumující polévky před jídlem snědí o 20 % méně hlavního chodu a mají menší sklony k obezitě než ti, kteří polévky nejedí (1, 2).
  • Jsou nízkorozpočtové a rychlé jídlo – rozp
    očet na polévku je velmi nízký a polévka je jednoduchým a rychle hotovým jídlem – může nahradit i oběd nebo večeři. Je to skvělé jídlo pro studenty i rodiny s dětmi.
  • Můžete do nich zakomponovat “zbytky” – pokud máme v lednici zbytky obilovin, luštěnin nebo nepříliš pěknou zeleninu, stačí vše zkombinovat do polévky a výborné jídlo je na světě!
  • Nikdy nejsou stejné – díky rozmanitosti zeleniny, obilovin, luštěnin, zavářek, knedlíčků, nočků, krutonů, rozmanitým dochucovadlům, pomocí bylinek, koření a různých způsobů příprav polévek (například pouhým rozmixováním) nikdy nemusí být žádná polévka úplně stejná.
  • Zahřejí i zasytí – na podzim a v zimě polévky nás krásně zahřejí, zejména, když se vrátíme ze sychravého počasí. Pokud do polévek přidáme i obilovinu a luštěninu, krásně nás zasytí a mohou nahradit hlavní jídlo.
  • Jsou zdroj živin a tekutin – polévky obsahují spoustu minerálů, vitamínů, vlákniny a výživných látek. Pomáhají nám také dodržovat pitný režim, do kterého ji můžeme zahrnout.

Jakou polévku vybrat?

  • Na snídani – měla by být lehká, ale zároveň výživná a dodat energii na začátku dne. Nejčastěji volíme miso polévku, do které můžeme pro zasycení přidat zbytky uvařených obilovin, ovesné vločky nebo semínka.
  • Před hlavním chodem – lehčí polévka, například krémová nebo zeleninová.
  • Jako hlavní chod – sytá a hustá zeleninová polévka v kombinaci s obilovinou a luštěninou nebo podávaná s chlebem či plackami. Například hrstková, zelňačka, bramboračka nebo boršč.

Tradiční a oblíbené polévky:
Prdelačka
Zeleninová s nudlemi
Bramboračka
Dršťková
Čočková
Cibulačka
Houbová
Kvásková
Zelňačka
Hrstková
Kulajda
Květáková
“Rajská”
Hrachovka
Kapustová
Minestrone
Ruský boršč

Jednu poctivou polévku prosím!

  1. Polévky můžeme dělat na oleji na cibulce (obědové) nebo na vodě (miso polévky).
  2. Základem polévky by měl být vždy poctivý zeleninový vývar. Polévce dodá chuť a nám energii, sílu, minerály a živiny. Pokud ho nemáme, můžeme použít vodu a dochutit ji domácí vegetou. Nepoužíváme kupované vegety, obsahují příliš mnoho soli a zbytečných aditiv.
  3. Zeleninu do polévky volíme dle sezóny. Na jaře používáme do polévek i čerstvé bylinky (např. libeček) a divoké rostliny (kopřivu, bršlici, žabinec aj.).
  4. Zahušťujeme vločkami, jáhlami, pohankou, quinoou, amarantem, kuskusem a dalšími obilovinami. Můžeme využít i hrašku. Polévky ozvláštní různé druhy nudlí a těstovin, knedlíčky, nočky, semínka nebo třeba krutony.
  5. Dochutit ji můžeme sójovou omáčkou, umeoctem, miso pastou, česnekem, kořením, bylinkami nebo třeba tradičním kváskem.
  6. Polévky vždy zdobíme nasekanými čerstvými natěmi – tradičně pažitkou, petrželkou, ale můžeme použít i nasekaný pórek, jarní cibulku, řeřichu, listovou zeleninu, nať mrkve, libeček, kopr, jitrocel, pampeliškové listy, kontryhel, žabinec, sedmikrásky, klíčky a další. Můžeme posypat také opraženými chlebovými krutony, opraženými semínky nebo cizrnovým křupáním.

Děláte polévky?

Jak často máte na stole polévku vy? A která je vaše nejoblíbenější? Podělte se s námi v komentářích níže.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Klub
jenicek54
7. 9. 2022

V době raného mládí kdy bylo potřeba peněz na holky, vinárny a hospody byla polévka denním jídlem. Držková 3 rohlíky za 3 kačky zaplnila žaludek. dnes mi jako důcodci stačí polévka s chlebem. to se to šetřííííííí

Klub

Dnes v zrychlené moderní době, kdy ženy nemají čas vařit…. Ach jo, jakože formulace dost nešťastná.

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

2

Využití miso pasty v kuchyni: 8 tipů, kde udělá skvělou chuť

Miluji miso pastu a našla jsem pro ni uplatnění nejen v miso polévce, ale v mnoha různých jiných jídlech a receptech, kterým dodá ještě o level lepší chuť....
1
2

Pravda o veganství aneb není to jen o jídle…

Veganství není dieta, ale životní styl. Nezaměřuje se pouze na jídlo, ale na mnoho dalších aspektů. V tomto článku se podíváme a objasníme si, jaké jsou pr...

Jídlo jako lék: naučte se rozpoznat potraviny dle JIN a JANG (díl 2.)

Které potraviny jsou JANG a které JIN? V této tabulce se naučíme rozpoznávat ty, které jsou extrémní. A naopak zjistíme, které jsou harmonické a pro nás vh...

Ošetření a dodatečné úpravy bio i nebio potravin (2. díl)

Obsahuje rýže v bio kvalitě mastek? Voskuje se? Jak se bio potraviny ošetřují před škůdci? Chemicky jako konvenční potraviny? A je pravda, že se bio obilov...
4
10

Sacharidy a štíhlá vyrýsovaná postava – jde to dohromady?

Po sacharidech se přibírá. Když chci hubnout, musím sacharidy vyřadit nebo eliminovat. Nejlépe jít do nějaké formy nízkosacharidové diety (např. keto dieta...