Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Jarní květáková polévka se zavářkou z kuskusu

Uvařeno
bez lepku
sezóna jaro

Lehká květáková polévka s čerstvým libečkem je příjemným osvěžením i v těchto velmi teplých dnech. Pokud přidáte zavářku z kuskusu, dostanete polévku jak od babičky.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 lžíce kuskusu
  • 1/3 květáku
  • 1/2 mrkve
  • 1/3 pórku
  • 1 stonek libečku
  • 3/4 litru zeleninového vývaru (horké vody)
  • špetka soli
  • koření: 1/2 lžičky mletého římského kmínu, 1/2 lžičky křížového kmínu celého
  • 1 lžíce bílé miso pasty
  • umeocet podle chuti

S váhou jsem se potýkala od ranné dospělosti. Několikrát se mi podařilo krásně shodit...

Jak uvařit květákovou polévku

  1. Dáme ohřát vývar, oloupeme cibuli a omyjeme zeleninu.
  2. Pórek pokrájíme na proužky, mrkev nastrouháme na hrubo, květák nasekáme na drobno.
  3. Na dně hrnce rozpálíme olej, přidáme na něj pórek, sůl a krátce orestujeme.
  4. Přidáme zbylou zeleninu, kuskus a koření a opět krátce společně orestujeme.
  5. Zalijeme vývarem a na mírném ohni vaříme cca 15 minut.
  6. Odstavíme, přidáme miso pastu a nadrobno nasekaný libeček.
  7. Pokud je potřeba, přidáme podle chuti umeocet.

Praktické

  • Aby byla polévka bezlepková, použijeme kukuřičný kuskus. Pokud s lepkem nemáte potíže, použijte klasický celozrnný pšeničný kuskus.

Obměna

  • Čerstvý libeček můžeme nahradit sušeným.
  • Místo kuskusu můžeme dát vločky nebo těstoviny.

Děti

  • Polévka je vhodná už pro nejmenší děti, pouze do roka nedáváme sůl, miso pastu a umeocet. Do 2 let všechny tyto ingredience mírně. Od 2 let mohou jíst děti stejnou polévku s námi.

PS: Jdete s námi letos do Jarní očisty? Zavíráme vstup - poslední šance

Rozhoupejte se a pojďte udělat něco sebe 😊. Pojďte skoncovat s únavou, kily navíc a špatnou náladou. Už za pár týdnů uvidíte výsledky. Pročistíme tělo podle připraveného zdravého jídelníčku. Mrkněte na 8 týdenní Jarní očistu a naskočte!

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Vladimír
24. 2. 2021

Ahoj, mám dotaz. Včera jsem studoval video o vývarech, kde doporučujete syrovou zeleninu dávat až do vroucího vývaru. V postupu receptu je klasické pořadí olej – zelenina – vývar. Co je tedy lepší? Nebo na tom zas tak nezáleží? Díky za odpověď!

Jsem začátečník a nějak jsem se ztratila v miso – koupila jsem černé, sojové. Do čeho se prosím hodí?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Přesnídávková polévka z kopřiv a jiného plevele

Náramně nás baví sbírat venku zdarma planou zeleninu a vařit si z ní obědy a večeře. Užíváme si to, dokud roste. Navíc si pochutnáváme a těla zásobujeme če...

Zeleninová polévka s hlívou ústřičnou

Že je hlíva skvělým lékem, který snižuje cholesterol, a že podporuje imunitu, to se obecně ví. Ale mnohdy lidé nevědí, co s ní. Jednoduše ji přidejte od po...

Hrachová kaše se zeleninou a libečkem

Hrachová kaše s čerstvými bylinkami a zeleninou je velmi chutná a rychle hotová. Dá se podávat k hlavnímu jídlu nebo jako pomazánka k pečivu či plackám.

Kapustová polévka s tuřínem

Tuřín na dlouhou dobu upadl v zapomnění. Přitom je to chutná a zdravá zelenina. Obsahuje řadu minerálů mimo jiné velké mmnožství manganu, draslíku, fosforu...