- 1 lžíce kuskusu
- 1/3 květáku
- 1/2 mrkve
- 1/3 pórku
- 1 stonek libečku
- 3/4 litru zeleninového vývaru (horké vody)
- špetka soli
- koření: 1/2 lžičky mletého římského kmínu, 1/2 lžičky křížového kmínu celého
- 1 lžíce bílé miso pasty
- umeocet podle chuti
Jak uvařit květákovou polévku
- Dáme ohřát vývar, oloupeme cibuli a omyjeme zeleninu.
- Pórek pokrájíme na proužky, mrkev nastrouháme na hrubo, květák nasekáme na drobno.
- Na dně hrnce rozpálíme olej, přidáme na něj pórek, sůl a krátce orestujeme.
- Přidáme zbylou zeleninu, kuskus a koření a opět krátce společně orestujeme.
- Zalijeme vývarem a na mírném ohni vaříme cca 15 minut.
- Odstavíme, přidáme miso pastu a nadrobno nasekaný libeček.
- Pokud je potřeba, přidáme podle chuti umeocet.
Praktické
- Aby byla polévka bezlepková, použijeme kukuřičný kuskus. Pokud s lepkem nemáte potíže, použijte klasický celozrnný pšeničný kuskus.
Obměna
- Čerstvý libeček můžeme nahradit sušeným.
- Místo kuskusu můžeme dát vločky nebo těstoviny.
Děti
- Polévka je vhodná už pro nejmenší děti, pouze do roka nedáváme sůl, miso pastu a umeocet. Do 2 let všechny tyto ingredience mírně. Od 2 let mohou jíst děti stejnou polévku s námi.
PS: Jdete s námi letos do Jarní očisty? Zavíráme vstup - poslední šance
Rozhoupejte se a pojďte udělat něco sebe 😊. Pojďte skoncovat s únavou, kily navíc a špatnou náladou. Už za pár týdnů uvidíte výsledky. Pročistíme tělo podle připraveného zdravého jídelníčku. Mrkněte na 8 týdenní Jarní očistu a naskočte!
Komentáře
Ahoj, mám dotaz. Včera jsem studoval video o vývarech, kde doporučujete syrovou zeleninu dávat až do vroucího vývaru. V postupu receptu je klasické pořadí olej – zelenina – vývar. Co je tedy lepší? Nebo na tom zas tak nezáleží? Díky za odpověď!
Jsem začátečník a nějak jsem se ztratila v miso – koupila jsem černé, sojové. Do čeho se prosím hodí?