Domů > Magazín > Zdraví

Aby si na vás hmyz nepřišel: Jak zmenšit riziko poštípání

Všichni to známe – nepříjemný hmyz si to míří přímo k nám a chce uspokojit svojí chuť. Jak je možné, že někteří lidé mají po večerním nájezdu hmyzu tělo osypané svědivými štípanci a jiní mají jen tu a tam štípanec, kterého si skoro ani nevšimnou? Jak si následně pomoci, pokud chceme svědění zmírnit přírodním způsobem?

Proč na mě jdou tolik komáři?

Není náhoda, jak moc budete poštípaní komáry či jiným bodavým hmyzem. To, zda vás hmyz poštípá a jak moc, totiž závisí na kvalitě vaší krve. Komáry a ostatní hmyz vábí slabý sladký pach krve s převahou JIN. Převahu JIN způsobuje především nadměrná konzumace jednoduchého cukru, sladkostí, sladkých limonád, ovocných šťáv, džusů, syrového ovoce (zvlášť tropického), zmrzliny, mléčných výrobků, ale i alkoholu a dalších extrémně jinových potravin a nápojů.  Oproti tomu se vyhýbají krvi, která je těžká, s převahou JANG, protože se zahustí dříve, než se dostane do jejich trávicího ústrojí. Ani jeden extrém není pro člověka dobrý.

Pokud chcete co nejvíc snížit pravděpodobnost poštípání hmyzem, jezte stravu, která posiluje krev a snižuje kyselé prostředí v organismu. Základem vašeho jídelníčku by měla být pestrá škála zeleniny, celozrnných obilnin, luštěnin, doplněno o olejnatá semínka, mořské řasy, ořechy a trochu ovoce. Se zdravým základem vaše krev zvládne i vybočení z jídelníčku, např. v rámci dovolené.

🌞 TIP: Sada na letní hubnutí - stáhni si hned teď ZDARMA.

První pomoc při štípnutí hmyzem

Samozřejmě i pokud se budete stravovat ukázkově či bez častých výkyvů k extrémnímu JINU, může se stát, že se poštípání nevyhnete. Poštípání bude ale většinou mírnější, méně četné a s menší reakcí. Někdy je hmyzí bodnutí dané jejich obranou (jako když šlápneme na včelku apod.), tam samozřejmě vliv způsob naší stravy nemá. Vždy je ale dobré vědět, co na postižené místo z přírodních prostředků aplikovat. Při výskytu alergické reakce, stálém zhoršování otoku, objevení bolesti, horečky, zimnice či nevolnosti vždy vyhledejte lékaře.

  • Při poštípání komárem je základem si místo neškrábat. Přiložte plátek cibule či bílé části pórku. Na potření můžete použít i šťávu z cibule či zázvoru. Zklidnit svědění může i jablečný ocet a dále éterický olej (rozmíchaný v nosném, např. mandlovém) či jejich speciální směs jako je teatree, rozmarýn, eukalyptus, levandule, citronela. Další možností, jak zmírnit svědivost, je obklad z čaje Bancha vychlazeného na pokojovou teplotu.
  • Při bodnutí vosou či včelou nejprve opatrně vytáhněte žihadlo v případě bodnutí od včely, poté můžete na místo přiložit podle možností plátek cibule, ředkvičky, bílé ředkve či jablečný ocet. V přírodě si můžete pomoci rychlým přiložením hlíny na postižené místo.
  • Potřete postižené místo močí – je to geniální a velmi funkční metoda. Osvědčila se i u bodnutí sršněm do hlavy.
  • Pokud se vám stane, že vás kousne nejedovatý pavouk, smíchejte podle vašich možností čajovou lžičku sezamového oleje s 1/4 čajové lžičky soli a přiložte. Další možností je použít tea tree olej (pár kapek do nosného oleje).
  • Při otoku pomáhá místo chladit studenou vodou (můžeme přidat jablečný ocet), případně obkladem z vody a octa, přiložit můžeme také pláteček tofu a měnit, když se ohřeje za nový, původní dát chladit do  vody a do lednice. Velmi dobře a rychle zabírají také homeopatika apis mellifica rozpuštěná pod jazykem. Nebo opět můžeme potírat močí. Velké otoky a náběh na zánět krotíme bramborovým obkladem.
  • Pro celkové posílení krve několik dní užívejte léčebný nápoj Umeshokuzu.
  • Několik dní až týdnů se vyhýbejte potravinám a nápojům s převahou JINU, jako je jednoduchý cukr, sladké nápoje, sladkosti, mléčné výrobky, pečivo z bílé mouky, tropické ovoce, alkohol. Stejně tak redukujte extrémní JANG, tj. nadbytek masa a masných výrobků, lepší je kvalitní rybí maso. Nekonzumujte studené nápoje a potraviny. Preferujte celozrnné obilniny, čerstvě tepelně upravenou zeleninu (lehce upřednostňujte kořenovou) a luštěniny (fazole adzuki, čočka, cizrna), doplněné o mořské řasy (často wakame, kombu, nori, občas hijiki, arame). Denně snězte 1-2 porce čerstvé miso polévky. Připravujte si zeleninu na způsob Nishimecož je velmi harmonizující příprava zeleniny, která se vaří ve vrstvách.

Přidejte se k Jíme Jinak a naučte se vyváženě stravovat. Pusťte si úvodní kurz Jak začít (zdarma) kde vás seznámíme se základními principy, projděte si Nejčastější otázky, které by vás mohly napadat. Rádi vás uvítáme i v některém z probíhajících online kurzů, kde na vás čekají detailně sestavené jídelníčky, dozvíte se hlubší souvislosti ohledně stravy a zdravého životního stylu. Využít můžete naší živé podpory. Krok po kroku se naučíte vařit zdravě a vyváženě. Posílíte si krev, zlepšíte výživu vašeho těla a komáři či podobný bodavý hmyz si na vás tolik nepřijde!

Jaké jsou vaše babské či jiné přírodní rady na bodnutí nepříjemným hmyzem? S čím máte dobrou zkušenost? Podělte se s námi v komentářích.

PS: Chceš zdravě shodit na léto?

Pojď na to s námi jinak. Bez deficitu, dřiny a chemie.
Chci lepší postavu!

Mojí vášní je celostní pohled na zdraví lidského těla a duše. Miluji svoji rodinu, ráda skládám myšlenky psaným slovem, hřeje mě pocit, že mohu u ostatních zažehnout plamínek péče o jejich zdraví.

19 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jana Altea
12. 7. 2024

S dovolením bych ještě doplnila homeopatikum Poumon histamine, což je základní homeopatikum na alergické reakce všeho druhu – zastavuje je nebo aspoň zmírní. Podáváme ředění 15ch. Apis mellifica pozor-tady se nesmí podávat nízké potence 5 a raději ani 9, mohlo by to naopak alergickou reakci vyvolat. Takže také 15ch🙂Možno podat i Ledum palustre kvůli otoku.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Nadýmání po jídle a jak s ním zatočit

Nafouklá a bolestivá střeva, hlasité škrundání v břiše. Trápí vás tyto potíže často? Není den, kdy by se vám po jídle střeva neozývala? Pojďme si na to spo...

Osvědčené babské rady na úlevu od překyselení žaludku

Překyselení žaludku může způsobit nepříjemné pocity v nadbřišku, nevolnost a pálení žáhy. Článek nabízí tipy na první pomoc a radí, jak změnou stravy a str...
42
7

Kašel, rýma a chřipka: Proč je máme?

Na podzim jsou citlivé plíce a tlusté střevo. Pokud je nemáme v pořádku, pocítíme to na průduškách. Hrozí kašel, rýma a chřipka. Na vině obvykle není stude...
125
13

Jak podpořit své zdraví v únoru

V únoru se podíváme blíže na orgán, který úzce souvisí s hladinou naší životní energie, má vliv na kvalitu našich vlasů a také na plodnost. Tímto orgánem j...

Zvýšená teplota nebo horečka z únavy? Nepodceňujte jednu věc

Necítíte se dobře, nastupuje u vás zimnice či již naplno propuká horečka. Jak přistoupit k horečce, pokud má souvislost s únavou?

Nafouklé břicho a plynatost

Trápí vás časté nadýmání a plynatost? Je to nejen nepříjemné, ale zároveň to bývá projev oslabeného trávení. V článku si vysvětlíme, jaké jsou možné příčín...