Čerstvé natě plné vitamínů můžete mít snadno a rychle bez dalších výdajů. Stačí šikovně recyklovat zbytky zeleniny, kterou použijete při vaření. "Prdelky" z kořenové zeleniny nám poskytnou jemné čerstvé natě, které můžeme použít jako zelené posypky. Mají detoxikační účinky a posilují imunitu jako jiné klíčky a výhonky.

Co obsahují natě kořenové zeleniny

Natě obsahují celou řadu vitamínů řady A, C a K, dále mnoho minerálů, zejména vápník, železo, magnézium a další stopové prvky, dále antioxidanty, fenolové sloučeniny, karotenoidy a dobrý poměr vlákniny.

Léčivé účinky natí

Zelené natě jemně detoxikují náš organismus a pomocí vlákniny odvádějí škodliviny z našeho těla pryč. Tím, že jsou bohaté na vitamín C a antioxidanty posilují naši imunitu a pomáhají nám chránit tělo před viry a infekcemi.

Díky vláknině, kterou natě obsahují, přispívají ke správné funkci našich střev, tedy nejen k dobrému trávení, kdy je tělo schopno vstřebat živiny ze stravy, ale také podporují vylučování, takže v těle nezůstávají odpadní látky a tím i podporují redukci váhy. (Vláknina dokáže zázraky, až 98% z nás ji má nedostatek)

Nať z mrkve není jedovatá
Kde se vzaly, tu se vzaly, po internetu kolovaly mýty o tom, že nať z mrkve je toxická. Je to samozřejmě nesmysl. Snad za to mohla její nahořklá chuť, bůh ví. Mě naučila pěstovat si čerstvé natě z mrkve a petržele moje máma už v době, kdy žádný internet nebyl. Na internátu jsem si takhle na okně pěstovala posypky na svačinové chleby. Ona to zná od své babičky. Nikdy se tím nikdo neotrávil. Naopak, zelené natě se jedly jako původní zelenina (zelené = zelenina), dříve než lidé začali kultivovat kořeny a plody do dnešní podoby.

Každá zelenina má své specifické složení a účinné látky, např. mrkvová nať díky vysokému obsahu antioxidantů, jako je beta-karoten, lutein a zeaxantin pomáhá chránit naši oční sítnici před oxidačním stresem a současně snižují riziko makulární degenerace.

Zelená části kořenové zeleniny obsahují také velké množství draslíku, který přispívá ke snížení napětí a deformaci v tepnách a cévách. Natě tak chrání naše srdce a snižují riziko infarktu a mrtvice.

Jak využít zelené natě

Zelenou nať můžete:

  • přidávat na vrch všech jídel jako zelenou posypku místo klasické petrželky či pažitky,
  • skvěle se hodí do pomazánek a na pečivo,
  • dávat ji můžete do polévek,
  • salátů
  • či zeleninových a ovocných šťáv.
  • Větší kousky můžete dokonce namočit do těstíčka a ofritovat jako tempuru.

Jak získat výhonky z mrkve a petržele

Velmi snadno. Odkrojené vršky kořenové zeleniny dejte na tácek s vodou a nechte je tam, dokud nezačnou rašit nové natě.

Prdelky, jak těmto vrškům v naší rodině říkáme, nesmí být příliš tenké, aby měly natě z čeho růst a čím čerpat vodu. Budete moci pozorovat, jak se ze zbytků zeleniny nenápadně plazí tenoučké vlasové kořínky. Příliš tenké odkrojky obvykle začnou hnít místo, aby vyrašili natě.

Vodu je potřeba pravidelně dolévat nebo měnit. Nedávejte ji moc, aby zelenina nezačala zahnívat. Ideální je trochu vody po dně, kterou zelenina vypije a vy vodu dolijete.

Natě postupně odřezávejte a dokud bude mít rostlina z čeho brát, tak porostou nové a nové viz foto vpravo. Že rostlina dosloužila poznáte. Buď vyschne nebo se začne kazit. Dejte ji pryč a nasaďte místo ní novou.

Z každého vaření si odložte jednu prdelku a budete mít stále čerstvé nové natě. Zbytek použijte na vývar (video návod na zdravý zeleninový vývar).

Co všechno můžeme pěstovat na natě

Když jsem začala jíst jinak a do posledního kousku využívat všechno, co mi přijde pod ruku, tak jsem vyzkoušela stejným způsobem pěstovat natě z daikonu (bílá ředkev), vodnice, pastiňáku, tuřínu apod. A jde to též velmi dobře. Podobně můžete využít cibuli, česnek nebo jarní cibulku na získání čerstvých výhonků.

Zkuste to

Je to skutečně jednoduché, vyzkoušejte to a dejte vědět, zda se povedlo natě vypěstovat a jak vám chutnaly!

 

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

S Vámi mám pocit, že na to nejsem sama (Daniela)

Daniela: Jsem učitelka a celý svůj profesní život se...

Lepší než doktor

Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...

Miluju vás a vaši práci. Mám konečně zpět svou menstruaci

Ilona L.: Evi posilam muj posledni komentar do jarni...

Začínám konečně vnímat své tělo. 8,5 kg dole!

Dagmar: Zaplacením dalšího Vašeho kurzu jsem získala další inspiraci...

Zvládl jsem si dva měsíce vařit sám, i když dřív jsem vařit neuměl (Jaroslav)

Jaroslav: Dobrý den, chtěl bych zhodnotit jarní očistu, která...

S každým jídlem si říkám: „Tohle je TOP“

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Stal se zázrak. Dcera je nadšená z jídla

Trundova: Večer dcera (10 roků) snědla zbylou svíčkovou a...

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...

Už nepotřebuji léky na cholesterol a ubyly mi 4 kg (Lenka)

Lenka: Kurz Jarní Očista skončil, naučil mne mnoho nového:...

Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých

Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to...

Konečně po všech nezdarech našla (Veronika)

Veronika: Na luštěniny jsem si zvykla téměř hned, ty...

Díky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž

Tereza: Moc moc chválím za nové zpracování kurzu (videa),...

Těším se na každé nové jídlo

Tlamiisek: Když jde o hubnutí, mám většinou krizi hned...

Cítím se mnohem více v pohodě

Avka: Zase mě začalo bavit vařit a zjišťuji, jak...

Děláte úžasnou osvětu – jsem nadšená!

Monika V.: Mooc děkuji. Děláte úžasnou osvětu. Já jsem...

Pomohli jste mi zachránit maminku

Pátik: Pomohli jste mi zachránit maminku. Měla deprese a...
    • Během dvou tří dnů, někdy je to vidět už po jednom dni, ale většinou to chvíli trvá. Taky záleží na teplotě v kuchyni, když je tam chladno, jde to pomaleji.

  1. Natě jsem zkoušela „pěstovat“ hned jak jsem se odstěhovala z domu, ale v našem bytě to nejde. Podle obrázků usuzuji, že uříznuté konce mám přibližně stejně velké, ale než mi vyraší nať, rostlinka chytne plíseň. Strašně mě to štve, protože právě v zimě bych toto obohacení brala všema deseti. Máme v bytě velkou vzdušnou vlhkost, tak asi je to tím.

    • Tak zkus dát méně vody. Mě se to dřív taky stávalo, ale když jsem ubrala vodu, tak už v pohodě. A vodu kdyžtak měnit.

      • To jsem zkoušela, to mi pro změnu uschlo. Já jsem právě váhala, jestli má cenu sníst výhonky, když ten vršek zeleniny je zespodu černý, tedy jestli je to plíseň. Když to uhnívalo, tj. bylo to hnědé, ještě jsem výhonky jedla, ale to černé jsem raději vyhodila a pak jsem to, celá smutná, vzdala, bylo to moc péče s nejistým výsledkem. je to tou vzdušnou vlhkostí, i v zimě musím půl hodiny větrat, aby se všechna vyvětrala a nedělala se nám plíseň kolem oken. To je jen takové povzdechnutí, že pro mě to v součastnosti není.
        Teď jsem koukala, ještě červenou řepu nikdo neuvedl, ta se mi snad dařila nejvíc, tu možná ještě zkusím.

      • Vody musí být trošinku a denně doplňovat, nesmí to stát v bazénu, pak to zahnívá. Špejličky jsou super nápad 👍 Já jsem teda na to trochu lenoch, tak to dělám takhle – čistá voda denně dolita.

        • Když tedy černá mrkev odspodu, tak je to množstvím vody? Někdy se mi taky stane, že se objeví plíseň na povrchu odkrojků. To je čím? Dřív se mi celkem dařilo natě pěstovat, ale teď to nějak nejde :-(

  2. Evi, celou zimu i teď na jaře si pěstuji natě, jsou vždy čerstvý. Mám je moc ráda, dokonce dávám i pórek a taky z něj vyroste tenký zelený střed, je moc lahodný. :-)

  3. Zobrazit všech 16 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKalorie už roky nepočítám
Další článekKyselina listová – doplňky vám ji možná nedoplní