Domů > Magazín > Blog

Jak připravit zelené posypky a klíčky na cestách

sezóna jaro
sezóna léto

Jsem zvyklá dávat na každé jídlo čerstvé zelené posypky. Na dovolených však často narážím na to, že petrželka, pórek ani jarní cibulka se na mnoha místech nedají vůbec sehnat. A tak si vozím pár drobností s sebou, abych si mohla zelené posypky nebo klíčky dávat vždy a všude. Příprava mi nezabere víc než minutu denně.

Základní vybavení

Pokud potřebuji jet úsporně, třeba při cestě letadlem s malým kufříkem, beru jen:

  • čtvereček gázy,
  • gumičku
  • a maličký sáček se semínky.

Semínka při klíčení hodně nabudou, takže stačí skutečně hrstka semínek na celý týden. Když cestuji autem a mám prostor, beru i skleničku. Většinou ve skleničkách stejně vezu svačiny, takže po jejich snědení mám lahvičky na klíčení. Jinak se ale hodí jakákoli nádoba, na kterou se dá gáza s gumičkou připevnit. Na jedné dovolené třeba skvěle posloužil půllitr z kuchyně v našem apartmánu.

Klíčky, výhonky i zelené natě

Namočená semínka většinou už druhý den jsou dobrá k jídlu a pěkné klíčky mám na letních dovolených díky horku už za 24 hodin. Z úsporných důvodů jich namočím víc a jíme je nejprve jako klíčky, pak jako výhonky a na závěr jíme mladé zelené lístečky, když už samotná semínka nejsou dobrá na jídlo.
Pokud na dovolené vařím a seženu kořenovou zeleninu, tak si odložím pár odkrojků a dám na talířek s vodou. Vodu měním a za pár dnů mám jemné, čerstvé natě do polévky.

Skvělý doplněk výživy při dovolenkové stravě

Pokud jste tedy stejní labužníci jako já, nemusíte se přirozeného doplňku zdravé výživy vzdávat ani na cestách. Krom toho, že klíčky obsahují cenné enzymy a řadu vitamínů, pomáhají nám také posilovat imunitu a kompenzovat stravu, kterou na cestách a dovolených nemíváme tak zcela pod kontrolou. Jejich příprava nám nezabereme víc než minutu denně. Stačí je namočit a sem tam propláchnout viz návody na jednotlivé kličky v níže připojeném článku.

Co všechno můžete naklíčit na cestách

  • Semínka zelenin (ředkvička, brokolice, řeřicha, rukola, vojtěška atd.)
  • Olejnatá semena (len, slunečnice, dýně, sezam, konopná semínka)
  • Luštěniny (mungo, čočka, cizrna, hrách) – pozor na velké fazole, ty jsou v syrovém stavu těžce stravitelné, mohou způsobit i otravu!
  • Obilí (pšenice, žito, ječmen, oves a další)
  • Ořechy

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

20

Klíčíme semínka ředkvičky

Naklíčená semínka ředkvičky jsou dalším chutný pokladem, který si můžete připravit doma snadno a levně. Obsahují velké množství železa a vitamínu A, podpor...
2
10

Klíčíme čočku

Čočka je ideální jarní luštěnina. Nemusíme ji však jíst jen vařenou. Pojďme si část vyklíčit. Používat pak můžeme jak klíčky, tak zelené lístečky, které ná...
4
19

Klíčíme vojtěšku Alfalfa

Vojtěšku pojmenovali alfalfa, což znamená otec všech potravin. Považuje se za elixír života. Jako všechny klíčky, i ona obsahuje cenné a léčivé látky, kter...
5
58

Klíčíme mungo

Mungo jsou zelené fazolky, které po naklíčení chutnají podobně jako čerstvý hrášek. Mají osvěžující nasládlou chuť, posilují imunitu, detoxikují organismus...
1
8

Zelené výhonky čočky

Používání čerstvých výhonků je výbornou prevencí před jarní únavou. Olistěné výhonky červené čočky poskytují krom jiného také chlorofyl ceněný pro své deto...

Jak klíčit semínka a vše o klíčení

Klíčky jsou hotový poklad. Zařadit klíčky do jídelníčku je ideální a také levný způsob, jak po zimě obohatit stravu o vydatnou porci vitaminů a minerálů. N...