Domů > Magazín > Blog

Jak používat v kuchyni semínka

Na mlsání

  • vytvořte si svou domácí směs s oříšky a sušeným ovocem
  • při pražení slunečnice nebo dýňového semínka na konci přidejte trochu shoyu nebo tamari (umeocta) a promíchejte, vznikne výborná slaná pochoutka

    Jen tak přidat

    • do polévky, do salátu, na rizoto – můžete použít syrová, namáčená i pražená semínka
    • do rostlinného jogurtu a kaší
    • do smoothies – pro krémovější chuť si semínka dopředu namočte, pro výraznější oříškovou chuť semínka lehce opražte, hodí se do zeleninových i ovocných smoothie
    • do náplní na quiche, do nákypů a zapečených jídel – skvěle se hodí namočené slunečnicové semínko

    Semínková mléka

    • Na 1 litr mléka budete potřebovat 100 g semínek a 900 ml vody, když použijete vody méně (500 ml), bude mít nápoj smetanovější chuť i konzistenci. Semínka dejte přes noc namočit. Poté vodu slijte, přidejte vodu čerstvou, vše rozmixujte a přeceďte – nejlépe přes plátýnko (prodává ho např. Tescoma), aby nápoj byl jemný.
    • Mléko se dá vyrobit ze všech semínek, nejlépe chutná makové, konopné a slunečnicové, první dvě jsou nejbělejší. Připravené mléko vám v lednici vydrží 3–4 dny. Drť, která vám při výrobě nápoje zůstane, použijte do ranních kaší nebo do těsta.

      Pomazánky

      • rozmixujte semínka (hodí se slunečnicová, dýňová, konopná) s orestovanou zeleninou, s uvařenou luštěninou, můžete přidat spařené vločky, tofu

        Sladké krémy

        • při výrobě sladkého krému je vhodné kombinovat půl napůl s kešu oříšky (oboje předem namočit) a rozmixovat na hladký krém
        • krém oslaďte oblíbeným sirupem, můžete přidat skořici, kakao, karob, kardamon
        • nutella 
        • ořechový krém s dýní
        • hodí se na dorty, muffiny, jako sladký dip k ovoci, pudinky

          Pečení

          • do těsta na chleba, dalamánky, krekry, muffiny, bublaniny, müsli tyčinky, semínkové krekry, sušenky
          • můžete použít syrová, namočená i upražená semínka, celá nebo rozmixovaná na mouku
          • sušené krekry – 300 g lněných semínek (zlatých i hnědých) přes noc namočte, ráno sceďte, polovinu nechte tak a polovinu rozmixujte, ochuťte shoyu nebo tamari, promíchejte a rozetřete na pečicí papír; sušte v troubě při 50 °C, dokud nebude možné směs z papíru sloupnout; v této fázi hmotu nakrájejte na trojúhelníčky a dosušte v troubě do křupava

          Placičky, burgry, sekaná

          • Přidejte rozmixovaná nebo celá (chia, len) semínka do placiček, burgerů, sekané

          Pesto

          • místo piniových oříšků použijte semínka
          • zkuste kombinaci slunečnice a bazalky nebo hladkolisté petrželky a konopného semínka
          • medvědí česnek spolu se slunečnicí vytvoří výbornou kombinaci

          Nepečené dezerty

          • rozmixujte oříšky, semínka a sušené ovoce na hladké těstíčko a vytvarujte kuličky, které můžete obalit v semínkách, kokosu, karobu

            Směs na obalování

            • k tomu se hodí lněná semínka – rozmixujte je, část z nich můžete smíchat s vodou, ochutit a použít jako těstíčko na obalování, následně vše obalte v rozemletých semínkách
            • obalovat můžete cibulové kroužky, tofu, seitan, zeleninu

              Len jako náhrada vajec

              • lze použít hnědá i zlatá lněná semínka, rozmixujte 10 g semínek a poté je smíchejte se 40 ml vody – odpovídá jednomu vajíčku
              • do lívanců, placiček, sekané, knedlíků

                Granola

                • smíchejte vločky, semínka, sušené ovoce, oříšky, přidejte oblíbený sirup a olej, za občasného promíchání pečte 60 minut při 110 °C

                  Drobenka

                  • rozmixujte 50 g slunečnicových nebo jiných semínek (můžete také kombinovat s ořechy), 150 g ovesných vloček, 6 lžic rýžového sirupu a 4 lžíce kokosového oleje

                    Základ na cheesecake

                    • kombinujte ovesné vločky, semínka, oříšky, sirup nebo slad, kokosový tuk

                      Gomasio

                      • smíchejte 100 g upražených semínek (nejčastěji se používá sezam) a 1 lžičku soli, poté vše rozmixujte, rozemelte nebo rozdrťte v hmoždíři
                      • gomasio si můžete koupit už připravené ze sezamových a lněných semínek
                      • používá se k ochucení salátů, polévek, rýže, pomazánek…

                        Semínková másla

                        Jak vyrobit máslo:
                        1. Vložte do mixéru aspoň 200 až 300 g semínek (při menším množství se máslo nemusí povést) a mixujte cca 10 minut, průběžně stírejte hmotu ze stěn.
                        2. Nejprve vám vznikne nahrubo mleté semínko, potom hmota konzistence mastné mouky a pak, když budete mít pocit, že nic dalšího už se dít nebude, se ze semínka najednou uvolní tuk a hmota se přemění na krém.

                        • vyrábí se ze syrových nebo opražených semínek (v druhém případě bude máslo mít výraznější oříškovou chuť) ze všech semínek kromě lnu (u černého sezamu a máku je třeba přidat navíc ještě olej, např. dezodorizovaný kokosový nebo sezamový). Můžete ho vyrábět i z namáčených neusušených semínek, ale v tom případě musíte připravené máslo do týdně spotřebovat, máslo ze syrových nebo opražených semínek vydrží bez problémů několik týdnů, vždy jej však skladujte v lednici.
                        • semínkové máslo můžete mazat na chleba, přidat do snídaňových kaší nebo do těst, potřít jimi lívanečky a palačinky, přimíchat do jogurtů a do smoothies
                        • máslo můžete ochutit solí, sirupem, medem, karobem, kakaovými boby
                        • sezamové máslo tahini je výborné na přípravu salátových zálivek
                        • luštěninových pomazánek i sladkých krémů

                        Semínkové nápoje

                        • s granolou, na přípravu kaší, na lívancové nebo palačinkové těsto, na přípravu pudinku, na výrobu zmrzliny, na přípravu krémů
                        • mléka můžete osladit sirupem, ochutit karobem, kakaem, skořicí, přidat mořskou řasu

                          Semínkový sýr

                          • Z konopí, slunečnice nebo dýně si můžete vyrobit čerstvý sýr. Je vhodné semínka smíchat napůl s kešu oříšky, přidejte trochu vody a rozmixujte na hladký krém.
                          • Můžete jej ochutit bylinkami, lahůdkovým droždím, sušenými rajčaty, kořením (koriandr, pepř, římský kmín), brusinkami…

                          PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

                          Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

                          S radostí pečuji o stránky Jíme Jinak, točím a stříhám videa, fotím jídla, vyrábím naše online kurzy a mnoho dalšího. Jídelníček Jíme Jinak mám vyzkoušený na vlastní kůži a ke klasickému už bych se nevrátil. Taky díky tomu, že mi Eva vaří samé dobroty!😉

                          5 lidí už poděkovalo za článek.

                          Buďte první, kdo napíše komentář

                          Vyzkoušejte také

                          27
                          17

                          Petrželkové detoxikační pesto

                          Petrželka je úžasná bylinka. Dokáže čistit naši krev, podporovat imunitní systém, zklidnit nervový systém a je výborná také na hubnutí. Navíc obsahuje spou...
                          klub
                          17

                          Jak nahradit v receptech vejce

                          Nejčastějším problémem při přechodu na rostlinnou stravu je právě vejce. Čím ho nahradit v buchtách, palačinkách a karbanátcích? Jak udělat míchaná vajíčka...