Domů > Magazín > Blog

Jak používat v kuchyni semínka

Na mlsání

  • vytvořte si svou domácí směs s oříšky a sušeným ovocem
  • při pražení slunečnice nebo dýňového semínka na konci přidejte trochu shoyu nebo tamari (umeocta) a promíchejte, vznikne výborná slaná pochoutka

    Jen tak přidat

    • do polévky, do salátu, na rizoto – můžete použít syrová, namáčená i pražená semínka
    • do rostlinného jogurtu a kaší
    • do smoothies – pro krémovější chuť si semínka dopředu namočte, pro výraznější oříškovou chuť semínka lehce opražte, hodí se do zeleninových i ovocných smoothie
    • do náplní na quiche, do nákypů a zapečených jídel – skvěle se hodí namočené slunečnicové semínko

    Semínková mléka

    • Na 1 litr mléka budete potřebovat 100 g semínek a 900 ml vody, když použijete vody méně (500 ml), bude mít nápoj smetanovější chuť i konzistenci. Semínka dejte přes noc namočit. Poté vodu slijte, přidejte vodu čerstvou, vše rozmixujte a přeceďte – nejlépe přes plátýnko (prodává ho např. Tescoma), aby nápoj byl jemný.
    • Mléko se dá vyrobit ze všech semínek, nejlépe chutná makové, konopné a slunečnicové, první dvě jsou nejbělejší. Připravené mléko vám v lednici vydrží 3–4 dny. Drť, která vám při výrobě nápoje zůstane, použijte do ranních kaší nebo do těsta.

      Pomazánky

      • rozmixujte semínka (hodí se slunečnicová, dýňová, konopná) s orestovanou zeleninou, s uvařenou luštěninou, můžete přidat spařené vločky, tofu

        Sladké krémy

        • při výrobě sladkého krému je vhodné kombinovat půl napůl s kešu oříšky (oboje předem namočit) a rozmixovat na hladký krém
        • krém oslaďte oblíbeným sirupem, můžete přidat skořici, kakao, karob, kardamon
        • nutella 
        • ořechový krém s dýní
        • hodí se na dorty, muffiny, jako sladký dip k ovoci, pudinky

          Pečení

          • do těsta na chleba, dalamánky, krekry, muffiny, bublaniny, müsli tyčinky, semínkové krekry, sušenky
          • můžete použít syrová, namočená i upražená semínka, celá nebo rozmixovaná na mouku
          • sušené krekry – 300 g lněných semínek (zlatých i hnědých) přes noc namočte, ráno sceďte, polovinu nechte tak a polovinu rozmixujte, ochuťte shoyu nebo tamari, promíchejte a rozetřete na pečicí papír; sušte v troubě při 50 °C, dokud nebude možné směs z papíru sloupnout; v této fázi hmotu nakrájejte na trojúhelníčky a dosušte v troubě do křupava

          Placičky, burgry, sekaná

          • Přidejte rozmixovaná nebo celá (chia, len) semínka do placiček, burgerů, sekané

          Pesto

          • místo piniových oříšků použijte semínka
          • zkuste kombinaci slunečnice a bazalky nebo hladkolisté petrželky a konopného semínka
          • medvědí česnek spolu se slunečnicí vytvoří výbornou kombinaci

          Nepečené dezerty

          • rozmixujte oříšky, semínka a sušené ovoce na hladké těstíčko a vytvarujte kuličky, které můžete obalit v semínkách, kokosu, karobu

            Směs na obalování

            • k tomu se hodí lněná semínka – rozmixujte je, část z nich můžete smíchat s vodou, ochutit a použít jako těstíčko na obalování, následně vše obalte v rozemletých semínkách
            • obalovat můžete cibulové kroužky, tofu, seitan, zeleninu

              Len jako náhrada vajec

              • lze použít hnědá i zlatá lněná semínka, rozmixujte 10 g semínek a poté je smíchejte se 40 ml vody – odpovídá jednomu vajíčku
              • do lívanců, placiček, sekané, knedlíků

                Granola

                • smíchejte vločky, semínka, sušené ovoce, oříšky, přidejte oblíbený sirup a olej, za občasného promíchání pečte 60 minut při 110 °C

                  Drobenka

                  • rozmixujte 50 g slunečnicových nebo jiných semínek (můžete také kombinovat s ořechy), 150 g ovesných vloček, 6 lžic rýžového sirupu a 4 lžíce kokosového oleje

                    Základ na cheesecake

                    • kombinujte ovesné vločky, semínka, oříšky, sirup nebo slad, kokosový tuk

                      Gomasio

                      • smíchejte 100 g upražených semínek (nejčastěji se používá sezam) a 1 lžičku soli, poté vše rozmixujte, rozemelte nebo rozdrťte v hmoždíři
                      • gomasio si můžete koupit už připravené ze sezamových a lněných semínek
                      • používá se k ochucení salátů, polévek, rýže, pomazánek…

                        Semínková másla

                        Jak vyrobit máslo:
                        1. Vložte do mixéru aspoň 200 až 300 g semínek (při menším množství se máslo nemusí povést) a mixujte cca 10 minut, průběžně stírejte hmotu ze stěn.
                        2. Nejprve vám vznikne nahrubo mleté semínko, potom hmota konzistence mastné mouky a pak, když budete mít pocit, že nic dalšího už se dít nebude, se ze semínka najednou uvolní tuk a hmota se přemění na krém.

                        • vyrábí se ze syrových nebo opražených semínek (v druhém případě bude máslo mít výraznější oříškovou chuť) ze všech semínek kromě lnu (u černého sezamu a máku je třeba přidat navíc ještě olej, např. dezodorizovaný kokosový nebo sezamový). Můžete ho vyrábět i z namáčených neusušených semínek, ale v tom případě musíte připravené máslo do týdně spotřebovat, máslo ze syrových nebo opražených semínek vydrží bez problémů několik týdnů, vždy jej však skladujte v lednici.
                        • semínkové máslo můžete mazat na chleba, přidat do snídaňových kaší nebo do těst, potřít jimi lívanečky a palačinky, přimíchat do jogurtů a do smoothies
                        • máslo můžete ochutit solí, sirupem, medem, karobem, kakaovými boby
                        • sezamové máslo tahini je výborné na přípravu salátových zálivek
                        • luštěninových pomazánek i sladkých krémů

                        Semínkové nápoje

                        • s granolou, na přípravu kaší, na lívancové nebo palačinkové těsto, na přípravu pudinku, na výrobu zmrzliny, na přípravu krémů
                        • mléka můžete osladit sirupem, ochutit karobem, kakaem, skořicí, přidat mořskou řasu

                          Semínkový sýr

                          • Z konopí, slunečnice nebo dýně si můžete vyrobit čerstvý sýr. Je vhodné semínka smíchat napůl s kešu oříšky, přidejte trochu vody a rozmixujte na hladký krém.
                          • Můžete jej ochutit bylinkami, lahůdkovým droždím, sušenými rajčaty, kořením (koriandr, pepř, římský kmín), brusinkami…

                          PS: Co shodit 5 kg za 14 dnů?

                          Sezóna plavek se blíží. Letos to nebude strašák, připravíme se. Máme chutný jídelníček, skvělé recepty, videa, jemné cvičení - a samozřejmě živou podporu a motivaci. Už za dva týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na výzvu Hubneme do plavek a naskočte!

                          S radostí pečuji o stránky Jíme Jinak, točím a stříhám videa, fotím jídla, vyrábím naše online kurzy a mnoho dalšího. Jídelníček Jíme Jinak mám vyzkoušený na vlastní kůži a ke klasickému už bych se nevrátil. Taky díky tomu, že mi Eva vaří samé dobroty!😉

                          2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

                          Buďte první, kdo napíše komentář

                          Vyzkoušejte také

                          Jak používat chia a lněná semínka

                          Chia a lněná semínka jsou úžasným zdrojem omega 3 mastných kyselin. Díky jejich vlastnostem nasáknout vodu se z nich dají dělat divy – nahrazují vají...

                          Bezlepkový čirokový kváskový chléb

                          I bezlepkáři si mohou dopřát skvělý kváskový chléb! Stačí jen vyměnit lepkovou mouku za bezlepkovou. Není třeba žádných speciálních mouk nebo surovin. Tent...

                          Bezpracný multisemínkový nekynutý chleba (bez mouky)

                          Výborný, sytý a rychlý chléb plný semínek, který chutná malým i velkým. Je výborný jen tak samotný, namazaný, k polévce, jako topinka i jako krutony. Zcela...
                          Blog
                          klub
                          10

                          Ukázkový jídelníček při osteoporóze a nedostatku vápníku

                          Týdenní zdravý jídelníček zaměřený na léčbu (i prevenci) osteoporózy a nedostatku vápníku v těle. Jídelníček je sestavený z rostlinných pokrmů a celistvých...
                          15
                          17

                          Petrželkové detoxikační pesto

                          Petrželka je úžasná bylinka. Dokáže čistit naši krev, podporovat imunitní systém, zklidnit nervový systém a je výborná také na hubnutí. Navíc obsahuje spou...
                          11

                          Železo – jeden z nejčastěji chybějících minerálů

                          Cítíte se unavení, bez života a máte bledou pokožku? Ze všech důležitých minerálů nám nejčastěji chybí právě železo. Jeho nedostatkem jsou nejvíce ohroženy...