Rodina zatoužila po pečivu, tak jsem se pustila po dlouhé době do kváskového chleba. Chutnal moc dobře. Byl plný semínek a rýže.
Ingredience
1 bochník
- 2 hrnky celozrnné špaldové mouky
- 2 hrnky celozrnné žitné mouky
- 1 hrnek zchladlé vařené rýže
- 1,5 až 2 hrnky vody
- cca 2/3 hrnku kvásku
- 1 lžíce oleje
- 0,5 lžičky soli
- 1 lžička směsi drceného kmínu, anýzu a koriandru
- 1/3 hrnku dýňového semínka
Postup
- Do mísy dáme část vody, mouku, kvásek, sůl, koření a olej, vypracujeme těsto.
- Přidáme vychladlou vařenou rýži a dýňová semínka, část necháme na posypku.
- Vody přidáme tolik, aby těsto bylo vláčné. Podle potřeby přidejte vodu nebo mouku.
- Necháme pod vlhkou utěrkou kynout cca 4 – 8 hodin. Objem chleba by se měl zvětšit cca o třetinu.
- Po vykynutí přendáme do olejem vymazané a moukou vysypané formy a posypeme dýňovým semínkem.
- Chléb pečeme v pekárně nebo v troubě. Špejlí ověříme, že není uvnitř mazlavý.
- Necháme pomalu vychladnout, teprve potom vyklopíme z formy.
Praktické
- Pečeme v pekárně
- Pokud máte pekárnu s formou, kterou není potřeba vymazávat, stačí nasypat všechny ingredience dovnitř.
- Pak nastavit program domácí pečení, kde celý proces včetně míchání, kynutí a pečení trvá skoro 7 hodin a nemusíte se už o nic starat.
- Pekárna si sama řídí kynutí a pečení. V pekárně lze většinou nastavit, jak chcete chléb mít tmavý a křupavý.
- Zdravější je světlý a ne tolik upečený. Chléb má pak minimální kůrku a je jemný. Takový je zdravější a lépe stravitelný.
- Pečeme v troubě
- Pokud pekárnu nemáte, necháte chléb kynout při běžné teplotě, nebo někde poblíž tepla (u topení ap.), bude to trvat o pár hodin déle.
- Nevadí, když ho necháte kynout celou noc. Večer zaděláte a ráno upečete nebo obráceně.
- Po vykynutí přendáte chléb do vymazané a vysypané formy nebo mísy a vršek chlebu posypeme semínky.
- Kynout ho můžete nechat i v košíku a pak ho přendat na plech.
- Pokud těsto kynutím zřídne, přidejte mouku a znovu zpracujte. Pro jistotu pečte ve formě.
- Pokud je těsto dostatečně tuhé i po vykynutí, můžete péct bochníček přímo na plechu.
- Troubu předehřejte na 200°C a zároveň do ní dejte misku s vodou, která vydrží velké teplo.
- Chléb pak vkládejte do vyhřáté vlhké trouby a pečte ho asi 15 minut na 200°C.
- Pak troubu ztlumte na 170°C a pečte dalších 30 minut i s miskou s vodou.
- Misku vyndejte a chleba nechte v troubě s otevřenými dvířky pomalu vychladnout.
- Chleba má rád pomalé snižování teploty a pomalé vychladnutí. Klidně ho nechte pár hodin v troubě s otevřenými dvířky, až zcela vychladne.
Tip
- Pokud chléb, který je už trochu tvrdší napaříte asi 10 minut v páře, bude chutnat jako čerstvý.
Kombinujeme
- K chlebu se výborně hodí luštěninové pomazánky nebo pomazánky z tofu.
- My už si dnes neumíme představit chléb bez zeleniny, takže ještě pokaždé přidáváme zeleninu tepelně upravenou, na cestách pak alespoň syrovou a kvašenou.
Děti
- Pro malé děti je pečivo z mouky nevhodné, proto co nejdéle nabízíme místo pečeného chleba s moukou raději obilný chlebíček.
- Další variantou je chléb podle předchozího receptu připravený v páře. Formu s chlebem postavíme do většího hrnce s vodou a vaříme v páře cca 1,5 hodiny.
- Pokud dítě již dostává chléb kupovaný, pak je samozřejmě vždycky lepší chléb kváskový.
Boží dar , ten se zase povedl , MŇÁÁÁAM ♥️Děkujeme JJ ♥️
Dobrý den, tento chlebík je výborný, ale seshora mi hodně popraskal. Poradíte mi čím by to mohlo být? Děkuji
Jak se peče, tak vysychá, pomůže potírat při pečení vodou. Já peču v páře a nepraská.
Děkuji za odpověď,trouba byla zapařená a chlebík jsem ještě orosila na začátku pečení. Mě později večer napadlo,že to vypadá spíš jakoby chlebík překynul formu a proto popraskal. V jak velké formě prosím toti množství pečete? Jinak chleba je fantastický a moc mi chutná.
Tak to by mohlo být i tím. Netuším, kolik má moje forma objem, ale je fakt docela vysoká a já dělám velké a těžké chleby. Budu ji muset poměřit.
Jsem začátečnice ohledně pečení s kváskem, tak mám fakt hloupý dotaz 😉 – když je v receptu napsáno např. 2/3 hrnku kvásku, tak to znamená, že jen vezmu kvásek např z lednice nebo kde ho uchovávám a hned ho dám dle receptu? Nemusím ho předem aktivovat? Normálně, když peču kvaskovy chleba, tak večer vezmu část kvásku z lednice, přidám mouku a vodu trochu a nechám přes noc stát na lince, a teprve ráno s ním pracuji – tvořím těsto s dalšími surovinami a nechávám dál kynout atd. Mám si i do tohoto receptu kvásek večer takto nachystat a pak péct tento chleba až ráno? Děkuji za radu.
Není to hlupé, Ivo! Já to tak dělám, jen je potřeba počítat, že to chvíli bude kynout. Když si ho oživíš a je rozjetý, tak to kyne rychleji. Jinak je to jedno.
Evi, chtěla bych se Vás, prosím, něco zeptat obecně k mouce. Z Vašeho webu i z jiných pramenů jsem si udělala představu o tom, že mouka (jakákoliv) je pro nás těžce stravitelná a je lepší se jí vyhýbat. Ale stravitelnost se dá významně zlepšit, pokud je mouka čerstvě umletá a nechá se prokvasit kváskem. takže když je chut na chleba, udělám domácí kváskový (jím ho málokdy, spíš vyžaduje manžel), když je chut na buchtu, udělám kváskem kynutý koláč třeba s ovocem a posypkou. nekvašenou mouku vlastně přidávám jen občas na zahuštění omáčky nebo do knedlíků. pečivo nekupujeme, klasické moučné buchty kypřené práškem do pečiva téměř nepeču. co o tom soudíte, je to z Vašeho pohledu správně?
Děláte to dobře. Mouka prostě není základ jídelníčku a když už, tak prokvašená ;-) Když jsme jinak zdraví, tak kváskový chléb nebo buchta jsou skvělé zpestření zase jinou strukturou než obilí jako takové.
Dobrý den , chtěla jsem se zeptat , na kvásku v lednici se mi dělá šedý povlak a nevím jestli to není plíseň ? Kvásek ale žije , tak nevím jestli ho můžu dále používat . Děkuji za odpověď Jana
Mrkněte na toto a porovnejte se svým kváskem https://www.jimejinak.cz/jak-skladovat-a-zachranit-kvasek-3-dil/
Můžu kvásek koupit ve zdravé výživě? Děkuji za odpověď. :)
Ve zdravé výživě mívají sušený, který si doma oživíte přidáním vody. Jinak u nás v mapách https://www.jimejinak.cz/mapa/kategorie/nabizim-kvasek/ mrkněte, zda není v okolí někdo, kdo ho nabízí. Pak byste mohla dostat základ a doma si ho množit pomocí mouky a vody.
Mne zustala nejaka zitna a spaldova mouka od vanoc, tak jsem se take dala do lepkoveho chleba a sklidila jsem ovace:-)). Davam jeste nori vlocky a naparovala jsem. Kluci mlaskali tak, ze Julca skoro vypadala, ze se rozhodne vzdat sve alergie na lepek:-))…
No to je jasné, že u vás to po těch bezlepkových dobrotách byla velká změna, Šári :-) Kéž by to šlo takhle snadno – dostat chuť na chleba a mít po alergii. Jeden nikdy neví, co pomůže, že :-)
Evi, já pekla také teď v pátek- chleba žitno špalda a pak ještě špaldový kváskový bochánek s rozinkami (něco jako vánočka) a teda i medem. Škoda jen, že se nám i to kváskové pečivo tak nějak v puse „blemcá“. Po Vánocích s normálním cukrovím navíc prcek v noci a ráno stále pšiká a na noze se mu duělal červený flek (jakoby ekzematické ložisko), takže jsem mu zas moc nepomohla. Na druhou stranu je kváskové prý snad pozitivní:-) A máme cestovatelské boty a klíčíme mungo a můžeme se utlouct po pickles? Přijde jaro letos dřív?:-)
Jestli je to blemcavé (já to tedy mám raději než klasické, to mi přijde děsně suché, až musím zapíjet), tak to chce víc mouky a déle péct, aby se to vysušilo. Na jaro jsem zvědavá, našla jsem už kvetoucí pampelišky a modřenec, klíčím semínka, buď se tak těším nebo se to fakt už blíží. Koneckonců biologické jaro začíná v půlce února, to je co by kamenem dohodil.
Já už několik let zaznamenávám koncem prosince, že začínají zpívat intenzivně ptáci a už už mě to vždy chystá myšlenkami na jaro, proběhla již chuť na čerstvé saláty, sedmikrásky mezi sněhem raší, tak uvidíme.. :)
Ona bude ještě jedna sněhovo – zimní vlna a v únoru už tu bude biologické jaro a to už je skoro za dveřmi :).