Rodina zatoužila po pečivu, tak jsem se pustila po dlouhé době do kváskového chleba. Chutnal moc dobře. Byl plný semínek a rýže.

 

Ingredience
1 bochník
  • 2 hrnky celozrnné špaldové mouky
  • 2 hrnky celozrnné žitné mouky
  • 1 hrnek zchladlé vařené rýže
  • 1,5 až 2 hrnky vody
  • cca 2/3 hrnku kvásku
  • 1 lžíce oleje
  • 0,5 lžičky soli
  • 1 lžička směsi drceného kmínu, anýzu a koriandru
  • 1/3 hrnku dýňového semínka

Postup

  1. Do mísy dáme část vody, mouku, kvásek, sůl, koření a olej, vypracujeme těsto.
  2. Přidáme vychladlou vařenou rýži a dýňová semínka, část necháme na posypku.
  3. Vody přidáme tolik, aby těsto bylo vláčné. Podle potřeby přidejte vodu nebo mouku.
  4. Necháme pod vlhkou utěrkou kynout cca 4 – 8 hodin. Objem chleba by se měl zvětšit cca o třetinu.
  5. Po vykynutí přendáme do olejem vymazané a moukou vysypané formy a posypeme dýňovým semínkem.
  6. Chléb pečeme v pekárně nebo v troubě. Špejlí ověříme, že není uvnitř mazlavý.
  7. Necháme pomalu vychladnout, teprve potom vyklopíme z formy.

Praktické

  • Pečeme v pekárně
    • Pokud máte pekárnu s  formou, kterou není potřeba vymazávat, stačí nasypat všechny ingredience dovnitř.
    • Pak nastavit program domácí pečení, kde celý proces včetně míchání, kynutí a pečení trvá skoro 7 hodin a nemusíte se už o nic starat.
    • Pekárna si sama řídí kynutí a pečení. V pekárně lze většinou nastavit, jak chcete chléb mít tmavý a křupavý.
    • Zdravější je světlý a ne tolik upečený. Chléb má pak minimální kůrku a je jemný. Takový je zdravější a lépe stravitelný.
  • Pečeme v troubě
    • Pokud pekárnu nemáte, necháte chléb kynout při běžné teplotě, nebo někde poblíž tepla (u topení ap.), bude to trvat o pár hodin déle.
    • Nevadí, když ho necháte kynout celou noc. Večer zaděláte a ráno upečete nebo obráceně.
    • Po vykynutí přendáte chléb do vymazané a vysypané formy nebo mísy a vršek chlebu posypeme semínky.
    • Kynout ho můžete nechat i v košíku a pak ho přendat na plech.
    • Pokud těsto kynutím zřídne, přidejte mouku a znovu zpracujte. Pro jistotu pečte ve formě.
    • Pokud je těsto dostatečně tuhé i po vykynutí, můžete péct bochníček přímo na plechu.
    • Troubu předehřejte na 200°C a zároveň do ní dejte misku s vodou, která vydrží velké teplo.
    • Chléb pak vkládejte do vyhřáté vlhké trouby a pečte ho asi 15 minut na 200°C.
    • Pak troubu ztlumte na 170°C a pečte dalších 30 minut i s miskou s vodou.
    • Misku vyndejte a chleba nechte v troubě s otevřenými dvířky pomalu vychladnout.
    • Chleba má rád pomalé snižování teploty a pomalé vychladnutí. Klidně ho nechte pár hodin v troubě s otevřenými dvířky, až zcela vychladne.

Tip

  • Pokud chléb, který je už trochu tvrdší napaříte asi 10 minut v páře, bude chutnat jako čerstvý.

Kombinujeme

  • K chlebu se výborně hodí luštěninové pomazánky  nebo pomazánky z tofu.
  • My už si dnes neumíme představit chléb bez zeleniny, takže ještě pokaždé přidáváme zeleninu tepelně upravenou, na cestách pak alespoň syrovou a kvašenou.

Děti

  • Pro malé děti je pečivo z mouky nevhodné, proto co nejdéle nabízíme místo pečeného chleba s moukou raději obilný chlebíček.
  • Další variantou je chléb podle předchozího receptu připravený v páře. Formu s chlebem postavíme do většího hrnce s vodou a vaříme v páře cca 1,5 hodiny.
  • Pokud dítě již dostává chléb kupovaný, pak je samozřejmě vždycky lepší chléb kváskový.

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou holky a kluci z FB...

Shodila jsem 7 kg a vysadila prášky na spaní

Hanka: Dobrý den, chtěla bych Vám napsat pár řádek zpětné vazby ke kurzu. Musím...

Děkuji za celý rok v Klubu

Dobrý den, Evo a Heleno, chtěla bych vám poděkovat za celý rok, kdy jsem byla...

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď hledá. Moc mě baví postupně...

Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné

Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající. Lněný čaj, miso polévka i...

Přestala mi být konečně zima

Ilona L.: Evi a Helenko, hlásim úspěchy po odezněni mentruace (slabá 2,5 dne) mám...

Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát poděkovat za nádherný víkendový seminář...

Kurz se mi líbí čím dál tím víc

Tereza: Ahoj Evi, na Vánočním detoxu jsem již po 3. (aspoň myslím) a musím...

Váš web mě stále obohacuje

Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne o recepty, díky kterým se...

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro pokročilé. Opravdu super jídla. Stravujeme...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce jinak. Měla jsem dostatek energie...

Nemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že...

Magda: Ahoj všichni, dnes uvařil manžel - zelí, bramborový knedlík a pekl kachýnku - vůně z...

Těším se na každé nové jídlo

Tlamiisek: Když jde o hubnutí, mám většinou krizi hned první den, ale tentokrát je...

poděkování

Vaše stránky jsou pro mě velkým přínosem, právě procházím obdobím, kdy přecházím na stravu,...

Konečně vím „ jak na to“

Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála jsem si a získala jsem...

Myslela jsem, že to zvládnu sama, ale společně je to lepší

Petula: Přeji krásné odpoledne všem statečným a odhodlaným účastnicím letošního jarního kurzu a obzvláště Evku...

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

12 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Evi, chtěla bych se Vás, prosím, něco zeptat obecně k mouce. Z Vašeho webu i z jiných pramenů jsem si udělala představu o tom, že mouka (jakákoliv) je pro nás těžce stravitelná a je lepší se jí vyhýbat. Ale stravitelnost se dá významně zlepšit, pokud je mouka čerstvě umletá a nechá se prokvasit kváskem. takže když je chut na chleba, udělám domácí kváskový (jím ho málokdy, spíš vyžaduje manžel), když je chut na buchtu, udělám kváskem kynutý koláč třeba s ovocem a posypkou. nekvašenou mouku vlastně přidávám jen občas na zahuštění omáčky nebo do knedlíků. pečivo nekupujeme, klasické moučné buchty kypřené práškem do pečiva téměř nepeču. co o tom soudíte, je to z Vašeho pohledu správně?

    • Děláte to dobře. Mouka prostě není základ jídelníčku a když už, tak prokvašená 😉 Když jsme jinak zdraví, tak kváskový chléb nebo buchta jsou skvělé zpestření zase jinou strukturou než obilí jako takové.

  2. Dobrý den , chtěla jsem se zeptat , na kvásku v lednici se mi dělá šedý povlak a nevím jestli to není plíseň ? Kvásek ale žije , tak nevím jestli ho můžu dále používat . Děkuji za odpověď Jana

  3. Mne zustala nejaka zitna a spaldova mouka od vanoc, tak jsem se take dala do lepkoveho chleba a sklidila jsem ovace:-)). Davam jeste nori vlocky a naparovala jsem. Kluci mlaskali tak, ze Julca skoro vypadala, ze se rozhodne vzdat sve alergie na lepek:-))…

    • No to je jasné, že u vás to po těch bezlepkových dobrotách byla velká změna, Šári 🙂 Kéž by to šlo takhle snadno – dostat chuť na chleba a mít po alergii. Jeden nikdy neví, co pomůže, že 🙂

  4. Evi, já pekla také teď v pátek- chleba žitno špalda a pak ještě špaldový kváskový bochánek s rozinkami (něco jako vánočka) a teda i medem. Škoda jen, že se nám i to kváskové pečivo tak nějak v puse “blemcá”. Po Vánocích s normálním cukrovím navíc prcek v noci a ráno stále pšiká a na noze se mu duělal červený flek (jakoby ekzematické ložisko), takže jsem mu zas moc nepomohla. Na druhou stranu je kváskové prý snad pozitivní:-) A máme cestovatelské boty a klíčíme mungo a můžeme se utlouct po pickles? Přijde jaro letos dřív?:-)

    • Jestli je to blemcavé (já to tedy mám raději než klasické, to mi přijde děsně suché, až musím zapíjet), tak to chce víc mouky a déle péct, aby se to vysušilo. Na jaro jsem zvědavá, našla jsem už kvetoucí pampelišky a modřenec, klíčím semínka, buď se tak těším nebo se to fakt už blíží. Koneckonců biologické jaro začíná v půlce února, to je co by kamenem dohodil.

      • Já už několik let zaznamenávám koncem prosince, že začínají zpívat intenzivně ptáci a už už mě to vždy chystá myšlenkami na jaro, proběhla již chuť na čerstvé saláty, sedmikrásky mezi sněhem raší, tak uvidíme.. 🙂

        • Ona bude ještě jedna sněhovo – zimní vlna a v únoru už tu bude biologické jaro a to už je skoro za dveřmi :).

  5. Zobrazit všech 12 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMedicinální houby v akci
Další článekBílá rýže s amarantem