Rodina zatoužila po pečivu, tak jsem se pustila po dlouhé době do kváskového chleba. Chutnal moc dobře. Byl plný semínek a rýže.

 

Ingredience
1 bochník
  • 2 hrnky celozrnné špaldové mouky
  • 2 hrnky celozrnné žitné mouky
  • 1 hrnek zchladlé vařené rýže
  • 1,5 až 2 hrnky vody
  • cca 2/3 hrnku kvásku
  • 1 lžíce oleje
  • 0,5 lžičky soli
  • 1 lžička směsi drceného kmínu, anýzu a koriandru
  • 1/3 hrnku dýňového semínka

Postup

  1. Do mísy dáme část vody, mouku, kvásek, sůl, koření a olej, vypracujeme těsto.
  2. Přidáme vychladlou vařenou rýži a dýňová semínka, část necháme na posypku.
  3. Vody přidáme tolik, aby těsto bylo vláčné. Podle potřeby přidejte vodu nebo mouku.
  4. Necháme pod vlhkou utěrkou kynout cca 4 – 8 hodin. Objem chleba by se měl zvětšit cca o třetinu.
  5. Po vykynutí přendáme do olejem vymazané a moukou vysypané formy a posypeme dýňovým semínkem.
  6. Chléb pečeme v pekárně nebo v troubě. Špejlí ověříme, že není uvnitř mazlavý.
  7. Necháme pomalu vychladnout, teprve potom vyklopíme z formy.

Praktické

  • Pečeme v pekárně
    • Pokud máte pekárnu s  formou, kterou není potřeba vymazávat, stačí nasypat všechny ingredience dovnitř.
    • Pak nastavit program domácí pečení, kde celý proces včetně míchání, kynutí a pečení trvá skoro 7 hodin a nemusíte se už o nic starat.
    • Pekárna si sama řídí kynutí a pečení. V pekárně lze většinou nastavit, jak chcete chléb mít tmavý a křupavý.
    • Zdravější je světlý a ne tolik upečený. Chléb má pak minimální kůrku a je jemný. Takový je zdravější a lépe stravitelný.
  • Pečeme v troubě
    • Pokud pekárnu nemáte, necháte chléb kynout při běžné teplotě, nebo někde poblíž tepla (u topení ap.), bude to trvat o pár hodin déle.
    • Nevadí, když ho necháte kynout celou noc. Večer zaděláte a ráno upečete nebo obráceně.
    • Po vykynutí přendáte chléb do vymazané a vysypané formy nebo mísy a vršek chlebu posypeme semínky.
    • Kynout ho můžete nechat i v košíku a pak ho přendat na plech.
    • Pokud těsto kynutím zřídne, přidejte mouku a znovu zpracujte. Pro jistotu pečte ve formě.
    • Pokud je těsto dostatečně tuhé i po vykynutí, můžete péct bochníček přímo na plechu.
    • Troubu předehřejte na 200°C a zároveň do ní dejte misku s vodou, která vydrží velké teplo.
    • Chléb pak vkládejte do vyhřáté vlhké trouby a pečte ho asi 15 minut na 200°C.
    • Pak troubu ztlumte na 170°C a pečte dalších 30 minut i s miskou s vodou.
    • Misku vyndejte a chleba nechte v troubě s otevřenými dvířky pomalu vychladnout.
    • Chleba má rád pomalé snižování teploty a pomalé vychladnutí. Klidně ho nechte pár hodin v troubě s otevřenými dvířky, až zcela vychladne.

Tip

  • Pokud chléb, který je už trochu tvrdší napaříte asi 10 minut v páře, bude chutnat jako čerstvý.

Kombinujeme

  • K chlebu se výborně hodí luštěninové pomazánky  nebo pomazánky z tofu.
  • My už si dnes neumíme představit chléb bez zeleniny, takže ještě pokaždé přidáváme zeleninu tepelně upravenou, na cestách pak alespoň syrovou a kvašenou.

Děti

  • Pro malé děti je pečivo z mouky nevhodné, proto co nejdéle nabízíme místo pečeného chleba s moukou raději obilný chlebíček.
  • Další variantou je chléb podle předchozího receptu připravený v páře. Formu s chlebem postavíme do většího hrnce s vodou a vaříme v páře cca 1,5 hodiny.
  • Pokud dítě již dostává chléb kupovaný, pak je samozřejmě vždycky lepší chléb kváskový.

Klub JJ mě vyrazil dech

Jana: Evi a Helčo, jste úžasné , Klub jíme...

Velké díky za filmový festival

Ivana: Holky, nechtělo se mi přihlašovat na festivalové stránky,...

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...

Toto je stravování, který jsem celý život hledala

Danfejfar: Dobrý den, děkuji, děkuji. děkuji. Toto je stravování,...

Dcera se mnou začala snídat polévku!

Kajkule: Všechna jídla jsou moc dobrá! Moc vás chválím, pěkně...

Mám ohromnou radost, že hubnu

Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...

Jsem ráda, že jsem na vás narazila v pravou chvíli

Mayf: Dobrý den, jsem rada, že jsme na vás...

Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI

Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol...

Nejlepší polévka. Kluci vylízali i hrnec a vaříme ji i dnes

Michaela: Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor....

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

Dcera díky vám měla svůj první štrůdl a byla nadšená

Stramis: Včera jsem zkoušela bezlepkové těsto z jahel a...

S vámi je očista vždy příjemnější

Iva: Každý rok si říkám, že budu šetřit a...

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

12 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Evi, chtěla bych se Vás, prosím, něco zeptat obecně k mouce. Z Vašeho webu i z jiných pramenů jsem si udělala představu o tom, že mouka (jakákoliv) je pro nás těžce stravitelná a je lepší se jí vyhýbat. Ale stravitelnost se dá významně zlepšit, pokud je mouka čerstvě umletá a nechá se prokvasit kváskem. takže když je chut na chleba, udělám domácí kváskový (jím ho málokdy, spíš vyžaduje manžel), když je chut na buchtu, udělám kváskem kynutý koláč třeba s ovocem a posypkou. nekvašenou mouku vlastně přidávám jen občas na zahuštění omáčky nebo do knedlíků. pečivo nekupujeme, klasické moučné buchty kypřené práškem do pečiva téměř nepeču. co o tom soudíte, je to z Vašeho pohledu správně?

    • Děláte to dobře. Mouka prostě není základ jídelníčku a když už, tak prokvašená 😉 Když jsme jinak zdraví, tak kváskový chléb nebo buchta jsou skvělé zpestření zase jinou strukturou než obilí jako takové.

  2. Dobrý den , chtěla jsem se zeptat , na kvásku v lednici se mi dělá šedý povlak a nevím jestli to není plíseň ? Kvásek ale žije , tak nevím jestli ho můžu dále používat . Děkuji za odpověď Jana

  3. Mne zustala nejaka zitna a spaldova mouka od vanoc, tak jsem se take dala do lepkoveho chleba a sklidila jsem ovace:-)). Davam jeste nori vlocky a naparovala jsem. Kluci mlaskali tak, ze Julca skoro vypadala, ze se rozhodne vzdat sve alergie na lepek:-))…

    • No to je jasné, že u vás to po těch bezlepkových dobrotách byla velká změna, Šári 🙂 Kéž by to šlo takhle snadno – dostat chuť na chleba a mít po alergii. Jeden nikdy neví, co pomůže, že 🙂

  4. Evi, já pekla také teď v pátek- chleba žitno špalda a pak ještě špaldový kváskový bochánek s rozinkami (něco jako vánočka) a teda i medem. Škoda jen, že se nám i to kváskové pečivo tak nějak v puse “blemcá”. Po Vánocích s normálním cukrovím navíc prcek v noci a ráno stále pšiká a na noze se mu duělal červený flek (jakoby ekzematické ložisko), takže jsem mu zas moc nepomohla. Na druhou stranu je kváskové prý snad pozitivní:-) A máme cestovatelské boty a klíčíme mungo a můžeme se utlouct po pickles? Přijde jaro letos dřív?:-)

    • Jestli je to blemcavé (já to tedy mám raději než klasické, to mi přijde děsně suché, až musím zapíjet), tak to chce víc mouky a déle péct, aby se to vysušilo. Na jaro jsem zvědavá, našla jsem už kvetoucí pampelišky a modřenec, klíčím semínka, buď se tak těším nebo se to fakt už blíží. Koneckonců biologické jaro začíná v půlce února, to je co by kamenem dohodil.

      • Já už několik let zaznamenávám koncem prosince, že začínají zpívat intenzivně ptáci a už už mě to vždy chystá myšlenkami na jaro, proběhla již chuť na čerstvé saláty, sedmikrásky mezi sněhem raší, tak uvidíme.. 🙂

        • Ona bude ještě jedna sněhovo – zimní vlna a v únoru už tu bude biologické jaro a to už je skoro za dveřmi :).

  5. Zobrazit všech 12 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMedicinální houby v akci
Další článekBílá rýže s amarantem