Výborný zdravý kynutý kváskový beránek z celozrnné mouky, bez cukru, vejce i mléka.
Ingredience
  • 3 hrnky špaldové mouky
  • 1 hrnek kukuřičné mouky
  • 1 hrnek aktivního kvásku
  • špetka soli
  • rozinky, sušené meruňky
  • nasekané mandle
  • slunečnicová semínka
  • voda nebo rostlinné mléko
  • rýžový sirup
  • kokos
  • citronová kůra

Jak připravit kváskového beránka bez cukru

  1. Z mouky, kvásku, sirupu, soli, vody nebo mléka vypracujeme vláčné těsto. Ne moc husté, ale ani ne tekuté.
  2. Zamícháme do něj mandle, semínka, kokos, citronovou kůru a sušené ovoce (může být namočené v rumu nebo mirinu).
  3. Formu na beránka vymažeme a vysypeme, a na místa, kde mají být oči, vložíme rozinky.
  4. Naplníme formu těstem a necháme kynout 4 – 8 hodin na teplém místě.
  5. Pak pečeme asi 50 minut (podle velikosti formy) na 200°C.

Praktické

  • Pokud dáte více sušeného ovoce, nemusíte dávat moc sirupu, ovoce to krásně osladí.IMAG0540
  • Beránka můžete polít i polevou, např. mandlovou nebo čokoládovou a třeba zasypat kokosem.
  • Kvásek do těsta dejte už aktivovaný – tj. den předem ho vytáhněte z lednice, dokrmte moukou a vodou ve stejném poměru a nechejte 9-12 hodin kvasit. Poté odeberte hrnek do těsta na beránka.

Obměna

  • Místo špaldové mouky můžeme použít celozrnnou pšeničnou mouku.

Děti

  • Dětem podáváme až od 1,5-2 roku. Pokud už ale dítě jí klasické pečivo a koláče, bez obav mu dáme tuto zdravou alternativu.

S vámi se cítím jako doma, doslova!

Michaela H. S.: Evka, mám zimomriavky po celom tele a...

Děkuji za perfektní kurz a cenné rady

Kateřina: Ahoj, zdravím všechny účastníky kurzu ? Děkuji celému...

Shodila jsem 7 kg a vysadila prášky na spaní

Hanka: Dobrý den, chtěla bych Vám napsat pár řádek...

Bez masa je mi skvěle

Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...

Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo

Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

Nemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že vylizuji talíře i hrnce…

Magda: Ahoj všichni, dnes uvařil manžel - zelí, bramborový knedlík a...

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...

Pořád je tu něco zajímavého a nového, ani nestíhám sledovat!

Katka: Ahoj holky, moc děkuju za stránky, čerpám z...

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun...

Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...

poděkování

Vaše stránky jsou pro mě velkým přínosem, právě procházím...

Doslova hltám všechny nové články!

Zdenka N.: Poslední dobou hltám vaše nové články, jsou super!...

Vaše kurzy jsou super

Lucie: Moc Vás zdravím, holky :-). Od doby, co...

Stal se zázrak. Dcera je nadšená z jídla

Trundova: Večer dcera (10 roků) snědla zbylou svíčkovou a...

  1. tak jsem zkusila mazanec, dle tohoto receptu na beránka 🙂 mé první pečení s kváskem…mám plynovou troubu a možná jsem jí tak trochu i já, protože stačila chvilka nepozornosti (zasekli jsme se s přítelem u plánování cesty do Říma :-)) a vytáhla jsem černočerný kámen. Když mě přítel viděl, tak hrdinně prohlašoval, že to sní 🙂 Láska je láska…, ale zítra si ho asi s sebou na mši posvětit nevezmeme…nebo že by třeba oduhelněl 🙂 zázrak by to tedy mohl spravit 🙂

    • nakonec jsme ho s sebou posvětit vzali, schovali ho na dno košíku 🙂 A světe div se, když se rozříznul, tak vypadal krásně a po odkrojení připečeného vršku (sotva 2mm vrstva) i skvěle chutná!!! Mám radost 🙂 Jo a úplně nejlepší je namazaný sladovou “nutelou”, mňam 🙂

  2. Mohla bych se zeptat kolik tak vody by se mělo dát? Těsto by se mělo do formy spíš nalít?Dneska jsem ho zkusila a výsledek je dost tuhý a chutná chlebově. Kvásek mám ze špaldové mouky spíš hustší a nechala jsem ho asi moc dlouho kynout cca 8 hodin.

    • Možná už odpovídám pozdě, ale předevčírem jsem beránka pekla podruhé a byl ještě lepší než napoprvé. Co se týká množství vody nebo mléka, dolévala jsem ho tam průběžně během zadělávání těsta a tentokrát jsem ho měla hodně tuhé, kynulo déle, ale vykynulo :-). Neměla jsem sirup a sladu jen trošičku, tak jsem dala tentokrát 3 lžíce medu a asi dvě odměrky stévie. A daleko více sušeného ovoce. Bylo to úžasně slaďoučké, ale stejně jsme ho jedli víceméně s manželem sami. Většina se na naše zdravé pokusy dívá skrz prsty :-). A ještě jedna rada – holky nevzdávejte to :-). S kváskovým pečením to chce trpělivost a ne vždy se vše povede napoprvé. Vánočka se mi před Vánocemi povedla až na třetí pokus a taky koláčky, které jsem teď dělala, byly taky až na třetí pokus výborné. Poprvé jsem je spálila, podruhé nebyla dobrá náplň a teď už neměly chybu :-). Přeji hodně štěstí při zkoušení 🙂

  3. Nemám formu na beránka, tak jsem vymazala a vysypala skleněnou kulatou zapékací misku (horní pr. 25cm) a pekla mazanec. Dala jsem 3 lž. kuku sirupu, 2 hrstky rozinek, hrstku mandlí a hrstku slunečnicových semínek. udělala jsem si ovesné mléko a dala ho nakonec asi 1,5 hrnku. Sneslo by i asi trošku víc. Nechala jsem kynout 6 h, pekla jsem těch 50 minut a je vynikající!! Lucko, díky za recept, určitě zopakuju!! 🙂

  4. Pomoc, já nechápu ten hrnek kvásku 🙁 Kolik to tak zhruba váží? Skladuju kvásek v malém množství a hustém skupenství v lednici a dozvěděla jsem se, že na požadované množství oživeného kvásku mám smíchat vodu s moukou 1:1 (hmotnostní poměr, ne objemový) plus na 100g mouky 15g kvásku z lednice a počkat cca 12h. Když toho (po hodině přepočítávání 😀 ) zadělám hrnek, tak mi to za 12h asi vybublá a přeteče, takže mám pak použít jen co mi v tom hrnku zbyde?

    • Kačko, já tedy dlouho z kvásku nepeču, ale snad ti to pomůže: do misky zvlášť si odvaž 120g kvalitní žitné mouky a dolij 120 g vlažné vody (dávám převařenou) – pěkně to promíchej a pak přimíchej ten kvásek, co už máš.. celé to pak přikryj potravinářskou folií a nech stát na lince, po 12-16 h to pěkně nabyde 🙂 Pak si odeber asi ten hrnek (já dneska schválně zkoušela, kolik je to asi lžic, abych to zas nemusela z toho hrnku předělávat 😮 – asi tak 7 středně vrchovatých 🙂 plus mínus.. :). To, co zbyde, hoď do čisté skleničky pod potravinářskou folii a šup s tím do lednice… takhle to dělám a zatím to funguje… Tak ať se daří!!

      • Díky Ali, nedalo mi to a ještě včera jsem rozdělala lžičku kvásku (mám špaldový) se 100g šp.mouky a 100g vody, do těch 12h to pěkně naskočilo a šoupla jsem to do těsta celé (mínus lžička co šla do lednice). Místo sirupu jsem dala 3 velké lžíce sladu, pro jistotu převařený s mlékem, ovoce a mandlí cca po hrnku. Neodolala jsem pokušení přidat do těsta lžíci ghí na zjemnění. Taky nemám beránka, je z toho věnec, právě chladne na mřížce, posypán suš.sladem. Vypadá a voní hezky, ale dost “chlebově”, tak jsem zvědavá, vydržím to do zítřka a dám vědět 🙂

        • Bezva!! 🙂 Však ten můj mazanec je taky spíš takový sladký chlebíček, ale to je prostě CZ mouka 🙂 Příště dám taky slad do mléka a převařím a taky jsem pro příště uvažovala přidat lžíci třeba kokosáku… takže příště 🙂 Věnec jsi normálně pletla? Já měla sice těsto hustší, ale prostě jsem to jen do té formy “vykydla”, vlhkýma rukama uhladila povrch a nechala kynout.. Dej vědět, jak tedy ve výsledku dopadl.. ale myslím, že je to jasný! 😉

          • Tak u mě se euforie nekonala, někde se stala chyba a asi ne jedna! Nejvíc ze všeho mi to připomíná klasický starý chleba, chybí jen vůně kmínu 😀 Je to poměrně tuhé (těsto mělo být řidší?), dost nakyslé (překynuto?), i přes množství ovoce málo sladké (slad sladí míň než sirup?) a efektní zasněžení sypkým sladem se přes noc proměnilo v lepkavou vrstvu :O
            Ne že by to bylo úplně nepoživatelné, ale můj napařovaný chlebík s obilím, který dělám občas i na sladko, je stokrát lepší, ten už mám asi vychytaný, přece jen nic jiného z kvásku nedělám tak asi prozatím zůstanu u toho 🙂
            Pekla jsem to v dortové formě s “bábovkovým” dnem, je to spíš věnec.

            • můžu jen potvrdit Vaše zkušenosti, taky jsem to tak dříve zkusila. Slad těsto strašně zatíží (=zhutní) a navíc obsažený cukr zrychlí kynutí, takže těsto rychleji kysne. Když už je tam tolik mouky, myslím že sirup místo sladu už je minimální snížení hodnoty z hlediska zdraví, navíc bonus chuti a sladivosti. Prý sladké kynuté by mělo kynout max. 4h (záleží samozřejmě na teplotě, množství sladidla, hustotě těsta), pokud nemá být kyselé/nakyslé.

    • Kurzy kváskového pečení pořádá i biolenka.cz, dubnový v Přerově byl zrušen z důvodů nenaplněné kapacity (nenašlo se 5 zájemců)

  5. dobrý den, velikonoční beránek z kvásku – super! už jsem chtěla začít hledat recepty na velikonoční pečení z kvásku a za vyzkoušený recept jsem moc ráda. jen jsem se chtěla zeptat, kolik zhruba toho rýžového sirupu dáváte? abych nedala málo nebo moc. a nezkoušela jste místo sirupu použít sladěnku? asi by to i při větším mnopžstvím bylo mnohem méně sladké, že? děkuji 🙂

    • Sirupu jsem dala asi tři lžíce, ale málo sušeného ovoce. Až ho budu dělat znovu na Velikonoce, určitě toho dám víc. Byla jsem i na kurzu velikonočního kváskového pečení a paní dává do těsta i trošku stévie, ale opravdu jen malinko, aby to nezanechávalo tu pachuť. A fotka se objeví brzy, prý se při vkládání receptu někde ztratila 🙂

      • Luci, tuším, že jste někde od Ostravy, taky se přimlouvám za kurz kváskového pečení. Když už jsem závislá na chlebu, tak alespoň ten kváskový. Prostě to potřebuji vidět.

  6. Zobrazit všech 20 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekHoubový kuba s tempehem
Další článekRýžová kaše s mrkví a daikonem