Domů > Zdravé recepty > Vaše recepty a fotky

Velikonoční beránek z kvásku (vegan)

Uvařeno
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Výborný zdravý kynutý kváskový beránek z celozrnné mouky, bez cukru, vejce i mléka.

Ingredience
  • 3 hrnky špaldové mouky
  • 1 hrnek kukuřičné mouky
  • 1 hrnek aktivního kvásku
  • špetka soli
  • rozinky, sušené meruňky
  • nasekané mandle
  • slunečnicová semínka
  • voda nebo rostlinné mléko
  • rýžový sirup
  • kokos
  • citronová kůra

Jak připravit kváskového beránka bez cukru

  1. Z mouky, kvásku, sirupu, soli, vody nebo mléka vypracujeme vláčné těsto. Ne moc husté, ale ani ne tekuté.
  2. Zamícháme do něj mandle, semínka, kokos, citronovou kůru a sušené ovoce (může být namočené v rumu nebo mirinu).
  3. Formu na beránka vymažeme a vysypeme, a na místa, kde mají být oči, vložíme rozinky.
  4. Naplníme formu těstem a necháme kynout 4 – 8 hodin na teplém místě.
  5. Pak pečeme asi 50 minut (podle velikosti formy) na 200°C.
3denní “Podzimní detox výzva”
Imunita + Jídelníček + Antistres
Tři nabité dny pro vitální podzim!

Rezervovat místo zdarma

Praktické

  • Pokud dáte více sušeného ovoce, nemusíte dávat moc sirupu, ovoce to krásně osladí.
  • Beránka můžete polít i polevou, např. mandlovou nebo čokoládovou a třeba zasypat kokosem.
  • Kvásek do těsta dejte už aktivovaný – tj. den předem ho vytáhněte z lednice, dokrmte moukou a vodou ve stejném poměru a nechejte 9-12 hodin kvasit. Poté odeberte hrnek do těsta na beránka.

Obměna

  • Místo špaldové mouky můžeme použít celozrnnou pšeničnou mouku.

Děti

  • Dětem podáváme až od 1,5-2 roku. Pokud už ale dítě jí klasické pečivo a koláče, bez obav mu dáme tuto zdravou alternativu.

PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?

Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

10 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Beránek chuťově výborný, natřený čokoládovou slastí hořkou je mňamka

Dobrý den, velikonoční beránek před chvílí dopečený
ve staré jenské míse i s deklem. Nevím, zda něl být takto pečený, ale já pekla cca 20 minut s deklem,
potom nadzvela, vypustila páru, přikryla a opět pěkla 20 minut. Nakonec jsem stlumila teplotu na
180 st., oddělala dekl a cca 15 minut dopékala na barvu.
V receptu jsem přidala trošku másla /cca 3 dkg jsem nastrouhala/, dala jsem jako nějaká cukrářka přede mnou oloupané a nasekané mandle, slunečnicová semínka a hrozinky. Přidala ještě 2 PL rumu. Na citronovou kůru jsem zapomněla. Jak bude chutnat
uvidíme zítra, je celý pečený ze špaldové mouky
/kvásek z celozrnné/, zbytek z hladké

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kynutý štrúdl z kvásku

Připravte si luxusní, křehký a na jazyku se rozplývající kynutý celozrnný štrůdl s různými náplněmi.

Florentýnky – zdravé cukroví téměř bez práce

Toto cukroví většina z nás zná pod názvem marokánky, ale tradičně vychází z italských sušenek z Florencie, tzv. Florentýnek. Florentýnky jsou rychlé, téměř...

Bezlepková pletená vánočka z kvásku

Držíte bezlepkovou dietu a chcete si dopřát zdravou pletenou vánočku bez cukru, lepku, vajec, droždí a másla? Vymysleli jsme pro vás variantu kváskové váno...

Mrkvová vajíčka v čokoládě

Zdravá a rychle hotová veselá (nejen) velikonoční plněná čokoládová vajíčka s překvapením uvnitř. Super svačinka nebo zdravá nadílka na Velikonoce.

Velikonoční mazanec bez cukru, vajec a mléka (vegan)

Co by to bylo za Velikonoce bez tradičního mazance? Tento mazanec z lievito madre kvásku a špaldové mouky je voňavý a nadýchaný. Neobsahuje cukr, vejce, an...

Tofu “tvarohová” náplň do štrúdlu

Luxusní “tvarohová” náplň z tofu tvarohu do štrůdlů, koláčů, buchet, palačinek nebo jen tak jako dezert.