Výborný zdravý kynutý kváskový beránek z celozrnné mouky, bez cukru, vejce i mléka.
Ingredience
- 3 hrnky špaldové mouky
- 1 hrnek kukuřičné mouky
- 1 hrnek aktivního kvásku
- špetka soli
- rozinky, sušené meruňky
- nasekané mandle
- slunečnicová semínka
- voda nebo rostlinné mléko
- rýžový sirup
- kokos
- citronová kůra
Jak připravit kváskového beránka bez cukru
- Z mouky, kvásku, sirupu, soli, vody nebo mléka vypracujeme vláčné těsto. Ne moc husté, ale ani ne tekuté.
- Zamícháme do něj mandle, semínka, kokos, citronovou kůru a sušené ovoce (může být namočené v rumu nebo mirinu).
- Formu na beránka vymažeme a vysypeme, a na místa, kde mají být oči, vložíme rozinky.
- Naplníme formu těstem a necháme kynout 4 – 8 hodin na teplém místě.
- Pak pečeme asi 50 minut (podle velikosti formy) na 200°C.
Praktické
- Pokud dáte více sušeného ovoce, nemusíte dávat moc sirupu, ovoce to krásně osladí.
- Beránka můžete polít i polevou, např. mandlovou nebo čokoládovou a třeba zasypat kokosem.
- Kvásek do těsta dejte už aktivovaný – tj. den předem ho vytáhněte z lednice, dokrmte moukou a vodou ve stejném poměru a nechejte 9-12 hodin kvasit. Poté odeberte hrnek do těsta na beránka.
Obměna
- Místo špaldové mouky můžeme použít celozrnnou pšeničnou mouku.
Děti
- Dětem podáváme až od 1,5-2 roku. Pokud už ale dítě jí klasické pečivo a koláče, bez obav mu dáme tuto zdravou alternativu.
Beránek chuťově výborný, natřený čokoládovou slastí hořkou je mňamka
😋👍
Dobrý den, velikonoční beránek před chvílí dopečený
ve staré jenské míse i s deklem. Nevím, zda něl být takto pečený, ale já pekla cca 20 minut s deklem,
potom nadzvela, vypustila páru, přikryla a opět pěkla 20 minut. Nakonec jsem stlumila teplotu na
180 st., oddělala dekl a cca 15 minut dopékala na barvu.
V receptu jsem přidala trošku másla /cca 3 dkg jsem nastrouhala/, dala jsem jako nějaká cukrářka přede mnou oloupané a nasekané mandle, slunečnicová semínka a hrozinky. Přidala ještě 2 PL rumu. Na citronovou kůru jsem zapomněla. Jak bude chutnat
uvidíme zítra, je celý pečený ze špaldové mouky
/kvásek z celozrnné/, zbytek z hladké
Zní to dobře, tak snad bude dobře i chutnat 😉
tak jsem zkusila mazanec, dle tohoto receptu na beránka :-) mé první pečení s kváskem…mám plynovou troubu a možná jsem jí tak trochu i já, protože stačila chvilka nepozornosti (zasekli jsme se s přítelem u plánování cesty do Říma :-)) a vytáhla jsem černočerný kámen. Když mě přítel viděl, tak hrdinně prohlašoval, že to sní :-) Láska je láska…, ale zítra si ho asi s sebou na mši posvětit nevezmeme…nebo že by třeba oduhelněl :-) zázrak by to tedy mohl spravit :-)
nakonec jsme ho s sebou posvětit vzali, schovali ho na dno košíku :-) A světe div se, když se rozříznul, tak vypadal krásně a po odkrojení připečeného vršku (sotva 2mm vrstva) i skvěle chutná!!! Mám radost :-) Jo a úplně nejlepší je namazaný sladovou „nutelou“, mňam :-)
Takže on se ten zázrak stal, to je perfektní:)
Mohla bych se zeptat kolik tak vody by se mělo dát? Těsto by se mělo do formy spíš nalít?Dneska jsem ho zkusila a výsledek je dost tuhý a chutná chlebově. Kvásek mám ze špaldové mouky spíš hustší a nechala jsem ho asi moc dlouho kynout cca 8 hodin.
Možná už odpovídám pozdě, ale předevčírem jsem beránka pekla podruhé a byl ještě lepší než napoprvé. Co se týká množství vody nebo mléka, dolévala jsem ho tam průběžně během zadělávání těsta a tentokrát jsem ho měla hodně tuhé, kynulo déle, ale vykynulo :-). Neměla jsem sirup a sladu jen trošičku, tak jsem dala tentokrát 3 lžíce medu a asi dvě odměrky stévie. A daleko více sušeného ovoce. Bylo to úžasně slaďoučké, ale stejně jsme ho jedli víceméně s manželem sami. Většina se na naše zdravé pokusy dívá skrz prsty :-). A ještě jedna rada – holky nevzdávejte to :-). S kváskovým pečením to chce trpělivost a ne vždy se vše povede napoprvé. Vánočka se mi před Vánocemi povedla až na třetí pokus a taky koláčky, které jsem teď dělala, byly taky až na třetí pokus výborné. Poprvé jsem je spálila, podruhé nebyla dobrá náplň a teď už neměly chybu :-). Přeji hodně štěstí při zkoušení :-)
Nemám formu na beránka, tak jsem vymazala a vysypala skleněnou kulatou zapékací misku (horní pr. 25cm) a pekla mazanec. Dala jsem 3 lž. kuku sirupu, 2 hrstky rozinek, hrstku mandlí a hrstku slunečnicových semínek. udělala jsem si ovesné mléko a dala ho nakonec asi 1,5 hrnku. Sneslo by i asi trošku víc. Nechala jsem kynout 6 h, pekla jsem těch 50 minut a je vynikající!! Lucko, díky za recept, určitě zopakuju!! :)
Pomoc, já nechápu ten hrnek kvásku :( Kolik to tak zhruba váží? Skladuju kvásek v malém množství a hustém skupenství v lednici a dozvěděla jsem se, že na požadované množství oživeného kvásku mám smíchat vodu s moukou 1:1 (hmotnostní poměr, ne objemový) plus na 100g mouky 15g kvásku z lednice a počkat cca 12h. Když toho (po hodině přepočítávání :D ) zadělám hrnek, tak mi to za 12h asi vybublá a přeteče, takže mám pak použít jen co mi v tom hrnku zbyde?
Kačko, já tedy dlouho z kvásku nepeču, ale snad ti to pomůže: do misky zvlášť si odvaž 120g kvalitní žitné mouky a dolij 120 g vlažné vody (dávám převařenou) – pěkně to promíchej a pak přimíchej ten kvásek, co už máš.. celé to pak přikryj potravinářskou folií a nech stát na lince, po 12-16 h to pěkně nabyde :) Pak si odeber asi ten hrnek (já dneska schválně zkoušela, kolik je to asi lžic, abych to zas nemusela z toho hrnku předělávat :o – asi tak 7 středně vrchovatých :) plus mínus.. :). To, co zbyde, hoď do čisté skleničky pod potravinářskou folii a šup s tím do lednice… takhle to dělám a zatím to funguje… Tak ať se daří!!
Díky Ali, nedalo mi to a ještě včera jsem rozdělala lžičku kvásku (mám špaldový) se 100g šp.mouky a 100g vody, do těch 12h to pěkně naskočilo a šoupla jsem to do těsta celé (mínus lžička co šla do lednice). Místo sirupu jsem dala 3 velké lžíce sladu, pro jistotu převařený s mlékem, ovoce a mandlí cca po hrnku. Neodolala jsem pokušení přidat do těsta lžíci ghí na zjemnění. Taky nemám beránka, je z toho věnec, právě chladne na mřížce, posypán suš.sladem. Vypadá a voní hezky, ale dost „chlebově“, tak jsem zvědavá, vydržím to do zítřka a dám vědět :)
Bezva!! :) Však ten můj mazanec je taky spíš takový sladký chlebíček, ale to je prostě CZ mouka :) Příště dám taky slad do mléka a převařím a taky jsem pro příště uvažovala přidat lžíci třeba kokosáku… takže příště :) Věnec jsi normálně pletla? Já měla sice těsto hustší, ale prostě jsem to jen do té formy „vykydla“, vlhkýma rukama uhladila povrch a nechala kynout.. Dej vědět, jak tedy ve výsledku dopadl.. ale myslím, že je to jasný! ;-)
Tak u mě se euforie nekonala, někde se stala chyba a asi ne jedna! Nejvíc ze všeho mi to připomíná klasický starý chleba, chybí jen vůně kmínu :D Je to poměrně tuhé (těsto mělo být řidší?), dost nakyslé (překynuto?), i přes množství ovoce málo sladké (slad sladí míň než sirup?) a efektní zasněžení sypkým sladem se přes noc proměnilo v lepkavou vrstvu :O
Ne že by to bylo úplně nepoživatelné, ale můj napařovaný chlebík s obilím, který dělám občas i na sladko, je stokrát lepší, ten už mám asi vychytaný, přece jen nic jiného z kvásku nedělám tak asi prozatím zůstanu u toho :)
Pekla jsem to v dortové formě s „bábovkovým“ dnem, je to spíš věnec.
můžu jen potvrdit Vaše zkušenosti, taky jsem to tak dříve zkusila. Slad těsto strašně zatíží (=zhutní) a navíc obsažený cukr zrychlí kynutí, takže těsto rychleji kysne. Když už je tam tolik mouky, myslím že sirup místo sladu už je minimální snížení hodnoty z hlediska zdraví, navíc bonus chuti a sladivosti. Prý sladké kynuté by mělo kynout max. 4h (záleží samozřejmě na teplotě, množství sladidla, hustotě těsta), pokud nemá být kyselé/nakyslé.
Skvělé, díky za vysvětlení :)
Moc děkuji holky za info.
Není zač, třeba se tam někdy potkáme :-).
Dobrý den Luci a šlo by prosím napsat nějaké stránky nebo kontakt na ten kurz.Děkuji Vladka
Kurzy kváskového pečení pořádá i biolenka.cz, dubnový v Přerově byl zrušen z důvodů nenaplněné kapacity (nenašlo se 5 zájemců)
dobrý den, velikonoční beránek z kvásku – super! už jsem chtěla začít hledat recepty na velikonoční pečení z kvásku a za vyzkoušený recept jsem moc ráda. jen jsem se chtěla zeptat, kolik zhruba toho rýžového sirupu dáváte? abych nedala málo nebo moc. a nezkoušela jste místo sirupu použít sladěnku? asi by to i při větším mnopžstvím bylo mnohem méně sladké, že? děkuji :)
Sirupu jsem dala asi tři lžíce, ale málo sušeného ovoce. Až ho budu dělat znovu na Velikonoce, určitě toho dám víc. Byla jsem i na kurzu velikonočního kváskového pečení a paní dává do těsta i trošku stévie, ale opravdu jen malinko, aby to nezanechávalo tu pachuť. A fotka se objeví brzy, prý se při vkládání receptu někde ztratila :-)
Luci, tuším, že jste někde od Ostravy, taky se přimlouvám za kurz kváskového pečení. Když už jsem závislá na chlebu, tak alespoň ten kváskový. Prostě to potřebuji vidět.